Waar ga ik slapen?
Dit is een vanzelfsprekende vraag tijdens je voorbereidingen van de Olympische Spelen.
We gaan verschillend met dit thema om. Zo heb je de zekerheidszoekers die beginnen met het vinden van een slaapplek alvorens op kaarten te gaan jagen. Of zij kiezen simpelweg een (extreem) duur all-inclusive pakket. De diehard avonturiers daarentegen zullen dit vreselijk vinden en in juli 2020 ter plekke iets gaan zoeken. Nu hebben de Olympia gangers die naar Tokyo2020 afreizen volgens mij bijna allemaal wel avonturiersbloed. Maar de meest extreme spanningszoekers kunnen van een koude kermis thuiskomen. Een Olympische Spelen is niet vergelijkbaar met een reis op de bonnefooi naar pakweg Peru, buiten het seizoen.
In deze blog zal ik vertellen over mijn eigen Olympische slaapbelevenissen en afsluiten met de nodige adviezen. Met als doel zoals altijd om jullie inspiratie, hoop én praktische tips te geven!
Athene’04 – uitzicht op het HHH

Het was ergens in het najaar 2003 dat ik tezamen met vrienden besloten had mijn droom na te jagen en de Olympische Spelen in Athene te gaan bezoeken. We begonnen met de tickets, wat toen nog vrij eenvoudig was. Een slaapplek boekten we ergens in het voorjaar van 2004, slechts enkele maanden voor de openingsceremonie.
Booking.com bestond nog niet, maar het internet natuurlijk wel. Via vele zoektochten en het versturen van mails kwam ik toch vrij eenvoudig aan een hotelkamer. Alhoewel hotel, het was een jeugdherberg. Maar wel konden we een eigen kamer (voor 4) boeken mét airco. Prijs? 62,50 euro p.p.p.n. Niet slecht, zelfs niet voor 2004😉

Maar, belangrijk bij een strakke Olympische Planning, is de locatie. Die was perfect; midden centrum en, maar dat wisten we toen nog niet, op loop, eh kruipafstand van het Holland Heineken House!
Zo dicht bij het HHH dat we in de douche en toilet Andre Hazes konden horen!
Kern van het succes? Internet afstruinen en puur beginnersgeluk.
Turijn’06 – op het platteland
Turijn was voor ons een last-minute beslissing. Een Olympisch weekendje Turijn kon namelijk. Zogezegd zo gedaan. Maar één ding; last-minute kan werken maar niet in een klein stadje zoals Turijn. En dus werden we gedwongen het Italiaanse platteland op te zoeken via een B&B op 40 km (!) van Turijn.
De laatste nacht daarom maar direct vanuit Turijn naar huis gereden om midden in de sneeuw vast te komen te zitten op de snelweg. Gelukkig ook hier toch nog een noodhotel gevonden waar we om 03.30 incheckten.
Kern van het ‘’succes”? Maakt niet uit wat en hoe laat je ook zoekt; er is ALTIJD wel een oplossing!
Beijing’08 – 100% China

Eén van onze beste Olympische slaapplekken, in appartementencomplex: 潮阳区,亚运村,慧忠里B区 tijdens Beijing 2008. Wie kent het niet?
Wel, dit werd een unieke belevenis. We verbleven in een 100% Chinees complex, compleet met ingangscontrole. Ruim voor het Airbnb tijdperk huurden we dit appartement van de Chinese eigenaresse die zelf tijdens de Spelen op vakantie ging. Dit ging natuurlijk niet rechtstreeks. CycleChina, een Portugees bedrijfje dat fietstochten organiseerde (en dat nog steeds doet), hielp ons met bemiddeling en zo kwamen we aan deze slaapplek.
Kosten? Ongeveer 80 euro p.p.p.n., maar dan wel een heel appartement. Met zijn tweeën. Allebei een eigen slaapkamer, wat een luxe.

Het was bijzonder om elke morgen als Olympische sterren te worden aangegaapt als we over het complex liepen. Ook was het speciaal dat we op de (Chinese) fiets naar het Olympisch stadion konden (5 minuten!). Of in de avond een spelletje Voetveer-hooghouden deden met Chinese oma’s en dan de schaterlachen te horen als wij de veer weer lieten vallen. Europese sukkels.
Kern van succes? Zoek buiten de gebaande paden. Zoek partijen die ervaring hebben met organiseren van lokale reizen. En natuurlijk Airbnb maar dat is denk ik al veel te commercieel. En Geluk natuurlijk.
Londen’12 – Airbnb deel 2

Net als in Beijing lukte het tijdens de Olympische Spelen in Londen om een huis te huren. Via een soort van Airbnb avant la lettre kwamen we terecht in een buitenwijk in Oost-Londen. Perfect qua locatie omdat er veel events op korte reisafstand plaatsvonden. Een Engelse professor verhuurde zijn huis dat voor mijn Olympische vriend en mijzelf weer een eigen kamer opleverde. Slechts 5 minuten lopen van de Metro die ons rechtstreeks naar de Judo hal bracht. Al met al een wat duurdere slaapplek maar toch nog binnen de perken; 110 euro p.p.p.n..

Kern van succes? Weer veel online struinen. Veel partijen aanschrijven (soms is er net iemand afgehaakt en ben je de gelukkige), locatie strategisch kiezen afhankelijk van je events. En oh ja. Geluk.
Sochi’14 – Just Cruisin’

Net als je met Beijing en Londen alles wel gehad hebt komt Sochi 2014. Een klein stadje en zoals we zagen in Turijn geeft dat vaak grote(re) problemen voor het vinden van een slaapplek. Maar hier konden we de Russen niet beschuldigen van gebrek aan creativiteit. Wat deden ze namelijk voor Sochi’14? Ze meerden verschillende cruiseschepen aan voor de kust van Sochi en het iets verderop gelegen Olympische park. En zo boekten we naar de Winterspelen een zonnig Cruiseschip voor 5 nachten. Een zee cruise werd het niet echt want we verlieten de veilige Olympische haven niet maar zaten wel elke morgen aan een ontbijt met uitzicht op palmbomen en zee. Verreweg de meest idiote Olympische situatie, vooral ook omdat het bijna 20 graden was (Winterspelen!) en we de zonnebrand vergeten waren. Hotels in Sochi waren op een uur rijden van de events maar wij konden er heen lopen…

En wat kostte deze (niet) varende 4 sterren Louis Olympia (!) Cruise Liner? Wel 60 euro p.p.p.n. mede dankzij een devaluatie van de RUBEL van bijna 15% in de maanden voorafgaand aan onze boeking.
Kern van succes? Het WWW. Altijd. En weer locatiekennis. En een flinke dosis van dat heerlijke spul; geluk..
Rio’16 – De BooKING.com Xperience

Sochi was een voorbode; vanaf nu zouden we elke Olympische Spelen in zonnige oorden dichtbij het strand willen beleven. Dat was in Rio de Janeiro 2016 natuurlijk met 10 km strand (in de stad!) ook ons doel. Maar het werden andere tijden, de hotelbooking organisaties zagen ook in dat er met de Olympische Spelen veel geld te verdienen viel. En zo werden (en worden) de hotelprijzen tijdens de Spelen altijd hoger. Flink hoger. Tot soms wel 5x de normale prijs. Maar ook hier speelt altijd het beursprincipe mee. Te hoge prijzen en te lang wachten kan ook meer leegstand betekenen. En dan gaan de prijzen weer naar beneden. Timing is everything!
Maar de timing van Rio was een hele bijzondere. Door een IT-truc van een Olympisch Whizzkid (waarvan ik nog steeds niet weet hoe hij dit in vredesnaam flikte) konden we 14 maanden van tevoren de volledige 16 dagen boeken bij Booking.com. Dit kon toen helemaal niet aangezien Booking hotels toen pas vrijgaf ongeveer 12 maanden van tevoren. Dus we konden niet boeken. Maar we deden dat wel dankzij deze IT-truc. En zo boekte ik op 19 juni 2015 een studio op 200 meter van het Copacabana strand.. Met de ‘normale’ prijzen; omgerekend 80 euro per nacht voor een studio inclusief keuken en 2 slaapkamers! Booking.com bevestigde mijn reservering.
BINGO dacht ik. Maar nooit te vroeg juichen, ook niet als Olympische supporter. In oktober kreeg ik een mail van de eigenaresse:
I’m sorry, but I had not updated the 2016 prices, that period will be the Olympics, check the new values and if you accept, make your reservation.
Ik had zoiets wel verwacht maar met mijn bevestiging van Booking.com kon ik dat wel counteren. Ze zat aan mij vast. Toch schetste mijn verbazing dat Booking.com de eigenaresse in het gelijk stelde door te stellen dat ik had kunnen weten dat deze prijzen niet marktconform waren. Daar zat wel een kern van waarheid in maar ik had niet verwacht dat Booking de eigenaar in het gelijk zou stellen. Wel dus. Toen kwam de Poldernederlander in mij naar boven en ik ging het gesprek aan met zowel Booking als de eigenaar. Met als resultaat dat ik voor de afgestemde prijs niet 16 maar 12 nachten kon verblijven. Wow. Dat betekende dat ik voor nog steeds slechts 55 euro p.p.p.n. kon verblijven met (bijna) uitzicht op de Copacabana.
Kern van succes? Een IT-whizzkid vinden (Booking.com heeft hier wel een stokje voor gestoken nu), doorzetten en polderen. Altijd vriendelijk blijven. En natuurlijk ook hier weer; geluk!!
Conclusies voor het vinden van een slaapplek?
Een Olympische slaapplek vinden als avonturier begint niet als je het vliegtuig uitstapt. Het is een kwestie van hard werken (behalve als je gewoon een duur pakket besteld); hard zoeken op gebaande én niet gebaande wegen. Daar is nu via sociale media een nieuwe dimensie bijgekomen. Twitter is bijvoorbeeld een bijzonder medium geworden om gelijkgestemden te vinden; mensen die ook zoeken maar ook locals die de lokale (slaapplek)markt kennen. Let ook vooral op locatie, het is cruciaal reistijd zoveel mogelijk te beperken. Tijd (en energie) is kostbaar tijdens de Spelen. Kijk waar de meeste events zitten waar je heen wilt gaan. Wat ook altijd helpt is je (gemeende) enthousiasme te laten merken als je in contact bent met lokale partijen. Dat heeft mij altijd geholpen.
Via de site Tokyo.nl, zie met name de laatste post over dit onderwerp, kan jullie goed op weg helpen naar een slaapplek/locatie. Tokyo is, ook voor mij, weer een compleet nieuwe stad en, naar wat ik zo hoor, een flink duurdere Olympische stad. De hotels raken uitverkocht. Maar ik hoop dat ik met bovenstaande ervaringen laat zien dat er ALTIJD meerdere wegen naar Rome leidden, dat er tijd in gaat zitten maar dat geluk is af te dwingen.
Bekijk ook de beste Olympische slaapplekken van Tokyo.nl, uitgezocht op prijs en locatie. Daarnaast zijn onze top accommodaties in Tokyo ook zeker perfecte slaapplekken voor de OS2021.
Afsluitend; de Olympische reis als supporter lijkt wel op een moderne meerkamp! Tickethunting, Hotelhunting en straks ook nog Vliegtickethunting. Alle succes gewenst, ik zal jullie blijven enthousiasmeren met mijn blogs om jullie ook het ultieme Olympische Fan Gevoel te laten beleven!
Beste Esther,
Dat wordt bij elk groot event gezegd, maar is onmogelijk te handhaven. Onmogelijk.
Dus daar hoef je wat mij betreft niet bang voor te zijn!
Groet
Steven
Dank voor je uitleg. Je hebt het over ruilen maar kaartjes zijn toch op naam? Kan je wel ruilen of verkopen?
Esther,
Dan heb je idd pech, maar vaak is er veel te ruilen. Want waar jij de verkeerde halve finale hebt, zijn er wel 10 die dat hebben maar anderssom. Via bv twitter of ter plekke bij het stadion kan je veel regelen.
Maar in principe geeft jouw kaartje alleen recht op die specifieke wedstrijd.
Groet,
Steven
Hoi. Kan iemand helpen met de volgende vraag: stel je hebt kaartjes voor halve finale A maar NL speelt in halve finale B, kan je daar nog wat aan doen of heb je dan gewoon pech?
Ik zou vooral nog even wachten. Heb verschillende hostels en hotels aangeschreven en allemaal gaven ze aan de boeking nog niet open te hebben gezet (en dat ze dat pas gaan doen 1 jaar van tevoren, en een enkele zelfs pas 1 januari!). Keep calm vooral, en verhalen dat ‘veel hotels vol zitten’ geloof ik echt niet in. Ben ook heel benieuwd waar dat op gebaseerd is. Het aanbod op booking.com is minimaal, maar dat komt dus denk ik niet omdat het vol is, maar omdat het nog niet beschikbaar is gesteld.
Beste Bjorn,
Je voegt inderdaad een goed advies toe; GEDULD! Blijven zoeken. De aanhouder wint. Net als in de sport (vaak;))
Wie weet zien we elkaar in Tokyo.
Groet!
Steven
Lang leve het internet ! 2004 sliep ik op een goedkope camping in Korinthos – uur met de trein naar Athene was pittig maar dat maakte het avontuur wel leuk. Beijing een mooi hostel gevonden via Hostelworld : 16 euro per nacht voor een prive kamer tijdens de OS / 4 euro per nacht voor de dagen na de OS. Londen was de duurste maar de locatie was perfect – een super hostel op loopafstand van het grote trein station. Rio zagen we de prijzen enorm stijgen en bleven zoeken. Toen het HHH de locatie bekend maakte een appartement gevonden op 200m afstand voor 5 personen voor weinig. Super locatie niet ver van het strand en praktisch naast het metro station. Voor Tokyo alweer lekker aan het zoeken. Heb er geen haast mee – gewoon geduld hebben tot je iets moois vind voor jou budget.
Het klopt prijzen gaan minimaal 5x keer over de kop en als de reservering goed loopt volgt de volgende prijsstijging.
Prijzen tot 40.000 euro voor 10 nachten vinden plaats. Belachelijk
Voor 400 euro per nacht ben ik onder de panne maar nog teveel