Ik heb al veel reacties ontvangen van mede Tokyo2020 gangers. En dan vooral met dé vraag waar we allen soms ’s nachts van wakker schieten; “Tickets..Tickets…Tickets! HELP!” en concreet met de vragen; “wanneer kan ik kaarten kopen, waar kan ik ze kopen?”.
Deze blog geeft over Tickethunting de nodige informatie (hoe-waar-wanneer). Als het goed is zijn jullie al gestart/klaar met het maken van jullie Olympische droomschema. En wat betreft de kaartenjacht, deze fase begint over een ongeveer 2 maanden en stopt (vaak) pas tíjdens de Olympische Spelen.
Kortom; zeker als je voor meerdere events gaat bereid je dan psychologisch voor op een lange periode van onzekerheid afgewisseld met momenten van euforie! Hoe je zo veel mogelijk van je geliefde events kan bezoeken, het liefst ook tegen normale/originele ticketprijzen, daarover gaat deze blog, maar ook de volgende keren zal ik het doorlopend over Tickethunting hebben.
Eigen Olympische ticketvangsten

Eén van mijn meest spectaculaire ‘ticketvangsten ’was de basketbal finale mannen in Londen ’12. Met Kobe Bryant & Lebron James. Normaal gesproken was daar niet aan te komen. Dacht ik ook. Toch heb ik uiteindelijk, via de IJslandse (Iceland Air) verkooporganisatie 2 kaarten kunnen bemachtigen! Ruim 1 jaar voor de Spelen in Londen. Bij inschrijving kon je bij postadres het land niet invullen waardoor vele Europeanen afhaakten omdat ze dachten dat het alleen voor IJslanders was. Toch aangevraagd, en een mail erachteraan dat mijn adres toch echt in Nederland lag. Bingo. Hieronder meer over hoe de kaartverkoop via Europese verkoopsites in zijn werk gaat.
Een ander voorbeeld is de Hockey finale dames in Beijing ’08. Pas op de finaledag zelf wisten we op de zwarte markt in China 2 kaarten te bemachtigen. Vlak voor de (avond)wedstrijd begon was er bijna geen kaart te koop, was er (te) veel concurrentie én daardoor waren de prijzen torenhoog! Dit hadden wij al verwacht dus kozen ervoor juist in de ochtend rond het stadion te gaan kijken en te informeren (met een papiertje met daarop de code van de finale). En onze strategie werd beloond; sommige verkopers op de zwarte markt hebben namelijk minder stalen zenuwen en wilden liever meteen cashen toen de mogelijkheid zich aandiende. En zo waren we in een volledig rood-gevuld Chinees stadion getuige van een fantastische gouden plak van onze dames.
Mijn Top 10 Tickethunting
Dit zijn slechts twee voorbeelden. Hieronder mijn persoonlijke top 10 van Olympische Tickethunting.
Fun fact: Ik heb bij het IOC voorgesteld dit als een officiële Olympische discipline toe te voegen!
1. De Lokale/Japanse inschrijving
In mei is de eerste ronde van de verkoop geweest voor Japanse inwoners. Voor elke Spelen geldt dat de organiserende stad/land veel kaarten claimt voor het thuispubliek. Ikzelf heb via contacten in Japan ingeschreven op kaarten. We hopen dat dit ons de eerste kaarten oplevert! Er zullen na deze eerste Japanse verkoopronde nog meer kaarten de komende maanden verkocht worden. Mocht je mensen kennen in Japan dan is dat nog steeds de moeite waard om te proberen.

Voor elke Spelen geldt dat de organiserende stad/land veel kaarten claimt voor het thuispubliek. De inschrijving voor deze loting is al gestart, de verkoop dus ergens mid/eind april. Hieronder ook het schema dat daarna volgt voor de Japanners:
2. Europese verkooporganisaties
Naast het thuisland Japan krijgen de vele deelnemende landen via de National Olympic Committees (NOC’s) of geautoriseerde ticket resellers (ATR’s) kaarten toegewezen. In Nederland is dat nu Sunweb Sports & Events. Zij hebben de verkoop naar particulieren overgenomen van ATP. De verkoop start vrijdag 21 juni om 10.00.

Maar er zijn meer kansen. Door de vrije handel binnen Europa is het juridisch niet mogelijk voor bijvoorbeeld DERTOUR (de ATR in Duitsland) om alleen aan de Duitsers te verkopen. En dus is het voor jou mogelijk om kaarten te kopen in heel Europa! Voor Amerika, Afrika is dit een stuk moeilijker en ook minder aan te bevelen.
De timing van de verkoop via deze nationale organisaties is per land verschillend maar de meesten beginnen ergens vanaf 20 juni. Mijn advies is dit vooral te doen bij Sunweb (Nederland), Eventeam (België en Frankrijk) en Dertour (Duitsland). Hier heb ik in voorgaande Spelen de meeste kaarten gescoord.
3. Tickettracker
Het is ook belangrijk (en handig) te weten dat niet alle kaarten in één keer worden toegewezen aan deze nationale organisaties maar dat er, vaak via lobby, later in het jaar-tot zelfs kort voor de Spelen- nog extra kaarten kunnen worden toebedeeld.
Europa is dus eigenlijk een lange rij met marktkraampjes waar zo af en toe wat kaarten aangeboden worden. Maar hoe weet je nu wanneer je je naar die marktkraampjes moet bewegen? Daar is Hollands technisch vernuft bij nodig!
Kevin Plasmans heeft voor Londen ’12 en Rio ’16 een zogenaamde TICKETTRACKER ontwikkeld. Een stukje software dat wijzigingen op de verkoopwebsites van die Europese organisaties bijhoudt en naar de leden een mailtje stuurt op die momenten. Dat is echt een Hollandse Barbapappatruuk! Zo kreeg ik dus in 2011 een mailtje op het moment dat IJSLAND die basketbalkaarten in de aanbieding had. Tien minuten later waren ze weg. Zonder Tickettracker was ik kansloos geweest! Er wordt hard aan de tracker Tokyo2020 gewerkt op dit moment en de verwachting is dat deze eind juni klaar is. Dat geeft je nog heel veel mogelijkheden de komende 12 maanden om aan de juiste kaarten te komen! Zodra de tracker klaar is zal ik daar een aparte blog aan wijden met de link om je in te schrijven.
Deze bovenstaande drie verkoopkanalen zijn het meest effectief geweest bij mijn eigen Tickethunting. Meestal had ik zo’n 50-70% van de gewenste tickets binnen, alhoewel dat per Spelen enorm wisselt (Rio en Beijing waren makkelijker dan bv Londen). Ik vrees dat we in Japan met de 35 miljoen inwoners van Tokyo enorme concurrentie hebben. Maar ook al lukt niet alles meteen; hou vertrouwen. Er zijn nog een aantal andere opties. Zoals…
4. Online openbare verkoop sites
Dit zijn commerciële websites (ontelbaar veel) waar kaarten of gehele reizen worden aangeboden. Ik mijd deze sites. Het is vreselijk duur (tot wel 10x de normale prijs) en oplichting ligt op de loer. Maar dat wil niet zeggen dat het niet een oplossing kán zijn. Zeker niet. Maar wees alert en check/google altijd de site.
Daarnaast heb je de onderlinge verkoop particulieren via Marktplaats, eBay en andere sites. Net als bij de openbare verkoop sites (het onderscheid is moeilijk te bepalen) is hier het risico hoog. Maar ik heb hier meer succes mee gehad dan met de puur commerciële sites. Je kunt soms proberen er via mailverkeer achter te komen wat de motieven van de verkoper zijn. Is er sprake van dubbele kaarten of een geannuleerde reis vanwege omstandigheden? Of lijkt het verdacht of is het simpelweg te mooi om waar te zijn (wat het dan vaak ook is). Niet doen dan!
Al deze verkoopmogelijkheden zijn met name nuttig in de aanloop naar de Spelen, de volgende 5 opties gelden vooral tíjdens Tokyo2020!
5. Zwarte markt
Ik heb tijdens alle Spelen waar ik bij aanwezig was kaarten op de lokale zwarte markt gekocht. Behalve dat ik vaak te veel betaalde waren de kaarten bij mij altijd geldig. Geluk waarschijnlijk. Er zijn hier overgens, net als bij punt 4, veel risico’s. Maar wij namen bewust soms het risico, vooral voor wedstrijden/finales waar Oranje zich plaatste. Zie het voorbeeld van de hockeyfinale in Beijing. In Rio waren we voorzichtiger maar ook daar is het gelukt.
6. Met de deur in huis vallen
Oké, deze lijkt vergezocht maar het heeft mijn reisvriend een keer aan tickets voor Ranomi’s gouden 100 meter opgeleverd. Door simpelweg met een bordje met ‘Wanted SW012” voor de ingang te gaan staan. Tot zijn eigen grote verbazing bleek er van een groep chinezen iemand ziek te zijn geworden waardoor ze een kaart over hadden. Bingo.

En zo heb ik ook eens (dubbele) kaarten verkocht terwijl ik nog slechts 5 minuten had voordat ik de metro in moest. Ik heb een briefje op mijn Oranjemuts geplakt en heb me omgedraaid naar de enorme wachtende rij voor de metro. Binnen 2 minuten werd er gewezen en even later kon ik mensen blij maken met de overbodige kaarten die ik had. Weer bingo. Een markt is een plek van vraag én aanbod!
7. Holland Heineken House / ATP
Over tickets gesproken, ook voor het Holland Heineken House moet je kaarten kopen. Locatie van het HHH is nog niet bekend, maar als je daar heen wilt houd daar dan rekening mee in je schema. Het is zeker de moeite waard en in een volgende blog kom ik hier uitgebreid op terug.
De Nederlandse ATP-organisatie had de afgelopen paar Olympische Spelen altijd een verkooppunt in het HHH. Ik ga ervan uit dat dat in Tokyo weer het geval zal zijn. Met name voor wedstrijden met Oranje deelname zijn er dan soms kaarten te koop tijdens de Spelen. Informeer je tijdens je Tokyo verblijf. Zo kan je plots Pieter van den Hoogenband in Athene goud zien winnen.
8. Social Media (bv. Twitter)
Ik heb de kracht van Twitter eigenlijk pas echt ervaren tijdens de Spelen van Londen’12. Toen werd via hashtag #Tickets een virtuele marktplaats aangeboord met mensen die tijdens de Spelen ook kaarten aanboden/zochten.
9. Netwerken
Via Twitter kan je ook een netwerk opbouwen. In de voorbereiding van Londen kwamen we zelfs met gelijkgestemden fysiek bij elkaar om contacten, kennis en soms ook kaarten uit te wisselen. Ik weet niet of we dit voor Tokyo2020 ook gaan organiseren maar het hebben van een Tokyo2020-netwerk dat ook met de Tickethunt bezig is gaat zeker helpen. Bovendien wel zo gezellig in Tokyo!
10. Geloof, Hoop & Liefde (?)

Je moet het geloof hebben dat het gaat lukken, ook al lukt het bij de eerste inschrijvingen niet. Wat wij altijd tegen elkaar zeiden (en ik weet het, achteraf is het makkelijk praten) was; “Ja, we hebben nu voor 2 events kaarten…nu móeten we wel heen”. En dan word je creatiever, vastberadener en ga je harder aan de slag. En ja, hoop hebben maakt de onzekere tussenperiode (wat) draaglijker. En liefde? Tja, je moet elkaar ook wat gunnen. Ik creëer met bovenstaand advies ongetwijfeldFix meer concurrentie maar ik zou het fantastisch vinden als ik via deze blogs alleen al een paar mensen een onvergetelijk Olympische Fan Gevoel kan bezorgen!
Tot zover weer. Als je comments of goede tips hebt als het gaat om deze planning of ticketfase laat dan een berichtje achter of mail mij naar OFG2020@hotmail.com.
Beste,
Waar kan ik een overzicht vinden met de wedstrijdcodes? Dan is het wat makkelijker om tickets te zoeken.
Alvast bedankt voor uw eventuele reactie.
Op naar Tokyo!
Pauline,
Via deze link van de officiele Tokyo2020 site, zie link hieronder. Ook de (Japanse) prijzen vermeld. Reken op +15% via ATR’s en vaak hele hoge verzendkosten (50-75 euro per zending).
Codes: https://bit.ly/2KCTqzi
Tracker: https://bit.ly/2LhVVq5
Succes via de Tracker!
Beste allen
Verkoop is gestart!
Gisteren, 18 juni via Zwitserland (globetrotter). Hou de ATR sites in de gaten!
Laatste nieuws; 9 mei start verkoop voor Japanse inwoners. De verkoop voor het buitenland is later, waarschijnlijk juni. De officiele ATR’s (authorised ticket resellers) zijn ook bekend geworden (ATP in Nederland). Zie de Tokyo2020 site (https://tokyo2020.org/en/) voor deze lijst en ook het programma. Succes! Binnenkort de volgende blog. Hartelijke groet, Steven
Beste Steven,
Ik heb begrepen van een Japanner, dat jouw tip 1 van Tickethunting verboden is. Japanners kunnen weliswaar als eerste tickets kopen, maar deze zijn gekoppeld aan hun (Japanse) ID. Een dergelijk ticket is dan voor mij onbruikbaar (omdat het niet matcht met mijn ID) op het moment dat ik daarmee een stadion binnen wil. Op zijn minst breng ik een Japanner in een ongemakkelijke positie, omdat ik hem vraag iets onrechtmatigs te doen. Of heb ik je verkeerd begrepen?
Tja, koppeling van kaarten aan naam/ID wordt altijd gezegd vóór de Spelen. En misschien gaat Japan daar stricter mee om dan in Rio en Sochi. Dus garanties heb je niet. Wil je geen risico nemen dan moet je het dus niet doen via de Japanse inschrijving.
Mijn ervaring is bij de laatste 4 zomerspelen dat dat onmogelijk is te handhaven. Alleen al de controle bij de stadions zou uren in beslag nemen, los van het feit dat er duizenden kaarten via sponsors verkocht worden. Maar nogmaals; wil je geen risico nemen dan moet je het niet doen via de Japanse inschrijving en wachten op juni als er kaarten via de europese organisaties verkocht gaan worden! En dan zijn er zeker kansen genoeg!
Hallo Steven, bedankt voor de nuttige tips, ik heb alvast bij ATPI ingeschreven! Toevallig zat ik laatst naast Henk Grol in Haarlem in de bioscoop, ik hoop dat 3 keer nu scheepsrecht is! Ik ben van plan om met mijn broer naar Japan te gaan afhankelijk van welke kaarten we kunnen krijgen. Mijn voorkeur gaat uit naar de 2e week van de Spelen, dan hebben we daarna nog een week voor Kyoto/Nara/Hiroshima. Mvrgr, Arjen
Laatste informatie (echter nog niet op de officiele IOC website is dat tickets voor de buitenlandse organisaties op 14 juni in de verkoop gaan. Meer informatie in mijn volgende blog, ik hou het in de gaten!
Hoi Steven, Met spanning houden wij je blog in de gaten. We willen heel graag naar de judowedstrijden van onze judoka. Dat wordt spannend om kaarten te bemachtigen voor judo in Japan! Je schrijft dat als je iemand in Japan kent dat deze het best kaarten kan kopen, maar is het niet zo dat kaarten op naam en op vertoon van je ID gekocht en vertoond moeten worden bij de entree?
Als we kaarten hebben, kunnen we zo snel mogelijk de rest van de reis gaan regelen. Groeten Nicole
Beste Nicole,
Dank voor je bericht! Judo in Japan, dat is wel het ultieme. Ik ga zeker proberen om Henk Grol te volgen, zoals ook in Londen en Rio.
Tav kaarten op naam. Dat wordt inderdaad altijd gezegd dat je alleen met de juiste naam op de kaart binnen komt. Mijn ervaring is bij de laatste 4 zomerspelen dat dat onmogelijk is te handhaven. Alleen al de controle bij de stadions zou uren in beslag nemen, los van het feit dat er duizenden kaarten via sponsors verkocht worden. Ik kan natuurlijk geen garantie geven, de japanners hebben een andere discipline dan de brazilianen maar ik zou het wel aandurven. In ieder geval veel voorbereidplezier en wie weet tot in Tokyo! Groet, Steven
Hoi Steven, interessant bericht. Ik ben van plan om met het hele gezin volgend jaar richting Tokyo te gaan en daarna de rest van Japan te ontdekken. Eerder zelf al eens Japan en diverse Spelen (’08, ’12, ’14) bezocht en na het gemis van Rio wil ik nu geen Zomerspelen meer missen. Mooi overzicht van de opties, kan ik me voor die tickettracker ergens aanmelden?
Bob, dank voor je bericht! Mooi voornemen om geen zomerspelen meer te missen. Zodra er meer informatie over de tickettracker is zal ik die op dit forum melden en dan kan je je aanmelden. Blijf dus deze site en mijn blogs volgen.
Dank je Steven, prima info. In 2012 heel veel kaarten gescoord op de door jou beschreven wijze. Italië, Finland, Frankrijk, België etc. Overal een paar mooie kaarten bemachtigd. Nu voor Tokyo!!
Gerard, goed te horen dat het europese tickethunting jou ook veel succes heeft opgeleverd! Laten we voor veel Oranje op de tribunes gaan in Tokyo!