Tokyo.nl » Update over het Holland Heineken House 2020

Update over het Holland Heineken House 2020

Holland Heineken House vlag

Als ik het nummer “Binnen” hoor van Marco Borsato dan sta ik altijd even onder de douche van mijn hotel in Athene. Het is 2004 en het zijn mijn eerste Olympische Spelen.

In Athene krijg ik veel blijvende herinneringen als het gaat om de ultieme sportbeleving. Dat was mijn doel. Toch is die douche en de glimlach op mijn gezicht op dat moment er ook één om nooit te vergeten.  Wij hadden een hotel gevonden op slechts 200 meter van het voor mij toen nog onbekende Holland Heineken House (HHH).

Feestje in het HHH
Feestje in het HHH

Een paar dagen na zijn optreden tijdens de opening met een miljardenpubliek, gaf DJ Tiesto een, naar mijn gevoel, nog zinderende optreden in het HHH. Voor pakweg 500 mensen. Nog high van dit optreden gingen we doodvermoeid terug naar ons hotel alwaar ik onder de douche mee kon zingen met Marco Borsato. Ook dit is een ultiem Olympisch Fan Gevoel!

Het Holland Heineken House

Holland Heineken House in Beijing
Holland Heineken House in Beijing

Maar wat is het HHH en hoe is het begonnen? Tijdens de Spelen van Barcelona’92 ontstond het idee bij zowel NOC-NSF als Heineken om een plek te creëren waar fans en sporters samen konden komen. Dit werd zo’n succes dat er sindsdien bij elke Spelen; zowel zomer als winterspelen, een HHH wordt georganiseerd. Het Holland Heineken House is sindsdien een vast Olympische halte geworden. Voor de Oranjefans natuurlijk, maar ook voor de sporters zelf! Daarnaast werd het een grote hit onder fans van andere landen. Het werd ‘’the place to party” op elke Spelen.

Sporters zijn ook fan(s)

Michiel Mulder showed brons in HHH
Michiel Mulder showed brons in HHH

Het mooie van het HHH-concept is dat de sporters en fans samen de successen vieren. De huldigingen zijn uitgemond in emotionele momenten, nu omgedoopt in de “Legendary Lane”. Dit zijn unieke en blijvende herinneringen voor de sporters. Vraag het de crowdsurfende hockeydames (een vierjarig terugkerend fenomeen) of de huilende Dafne Schippers na haar zilveren plak op de 200 meter in Rio, zij zullen allen deze momenten nooit vergeten.

Wat ook meespeelt is dat dit allemaal vaak plaatsvindt op dezelfde dag van de sporters’ prestatie. De adrenaline spuit nog uit de oren van zowel sporters als fans.

Na hun sportieve prestaties, goed of minder goed, veranderen de sporters daarna in ‘’gewone’’ fans; op zoek naar hún O3lympische Fan Gevoel. En dus staat Marianne Vos te dansen in Beijing op Guus Meeuwis. En spoelt Reinier Nummerdor een Olympische deceptie (alweer) weg met een biertje.

De muziek

Vanaf 2004, met het optreden van DJ Tiesto, werd er een nieuw fenomeen toegevoegd aan de HHH. Artiesten uit Nederland werden ingevlogen om op te treden. Dit gaf een extra boost aan het Oranjegevoel. Intussen zijn we vele HHH-optredens verder, van onder andere Roel van Velzen (komt graag elke 2 jaar terug😉), Guus Meeuwis, Xander De Buisonje, Andre Hazes jr., DI-RECT, Douwe Bob en vele vele anderen.

Commercie

Hockey dames huldiging HHH
Hockey dames huldiging HHH

Voor mij geldt; hoe verder weg de Spelen, hoe fijner de sfeer in het HHH. In Beijing en Sochi was het HHH nog behoorlijk intiem; zon 500-700 mensen per avond maximaal. Je ziet soms dezelfde fans van de tribune ook diezelfde avond op de dansvloer. Je kon de sporters zelf ook spreken en feliciteren met hun prestaties of proberen op te beuren na een deceptie. Ik zie nog Richard Schuil een sigaretje nemen na afloop van hun verloren kwartfinale van het Beach Volleybal in Beijing. En; “We zijn nóg harder dan de Chinese dames afgebeuld hoor!” was de reactie van aanvoerster Minke Booij na afloop van hun gewonnen hockeyfinale. Zo letterlijk tussen de sporters te lopen gaf mijn Olympische Fan gevoel een enorme extra boost.

Wat echter ook een (keer)zijde van het HHH is dat het door de jaren heen steeds commerciëler en groter werd. Met als hoogte of eigenlijk dieptepunt de Spelen van Londen’12. Voor mij was de graadmeter daar dat 90% van de mensen daar niet eens een wedstrijd had bezocht maar vooral voor het HHH-feest was gekomen. Tja, dat geeft toch een ander gesprek en sfeer dan wanneer je samen de bronzen plak van Henk Grol hebt gezien die middag.

Mijn verwachting voor Japan is dat die commercie er zeker zal zijn maar dat de grote afstand ervoor zorgt, net als in Rio, Sochi & Beijing, dat ‘’slechts’’ échte fans er zullen zijn, die puur voor de sport komen. De capaciteit zal daar ongetwijfeld ook op worden afgestemd. Dat zal de sfeer ten goede komen!

Een unieke ervaring

Het blijft mooi; die verbazing van buitenlandse fans die ook een avondje langskomen. Het HHH wordt in elke Olympische stad een begrip dat rondgaat onder álle fans. En zo sta je een avond met Canadezen over IJshockey te praten (Sochi) of met Jamaicaanse fans het fenomeen Bolt en Schippers te bespreken. Onderaan deze blog nog wat nieuws linkjes naar deze buitenlandse aandacht.

Er zijn een aantal landen die proberen een vergelijkbaar concept te realiseren, vaak met sporters en hun familie. En slechts beperkt toegang tot fans. Bovendien overtreft niemand de sfeer van het Holland Heineken House (alhoewel ik opnieuw ga proberen het Jamaica huis in te komen..).

Waar is dat feestje?

Tickets Holland Heineken House
Tickets Holland Heineken House

Kortom; jouw ultieme Olympische Fan Gevoel is niet compleet zónder minimaal één avond HHH in Tokyo.

Het NOC-NSF is nu de officiële gastheer waarbij Heineken de locatie en de faciliteiten organiseert. De precieze locatie is nog niet bekend gemaakt maar het zal in de BAY ZONE (in de buurt van Odaiba bijvoorbeeld) zijn. Je zult overigens wel toegangskaarten moeten kopen (in Athene’04 kon je gewoon met je paspoort naar binnen). Deze kaartverkoop wordt binnenkort gestart. Let bij het plannen vooral op de Nederlandse kanshebbers, want een HHH zonder huldiging is nét naast het podium van het Olympische Fan Gevoel te belanden.

De ultieme job; werken in het HHH!

Zo’n 100 crewmembers zijn nodig om het HHH en het Team NL Tokyo Center draaiende te houden. Er is van alles nodig; koks, keukenhulpen, obers, tappers, techneuten, logische talenten, gastheren en -dames en beveiligers. Kost & inwoning, een vliegticket en een pas voor het openbaar vervoer worden geregeld. Maar het is vooral een unieke ervaring. Werving gaat via Adecco. Je kan je tot maandag 3 februari aanmelden. Pak deze unieke kans. Ik kom dan proosten op een magisch TOKYO2020!

Voor niet-Nederlandstaligen en Fans die veel Olympische foto’s willen zien kan je ook mijn website www.fanofthegames.com checken.

Leuke nieuws links over het HHH; Peyongchang & Dafne in Rio

10 reacties op “Update over het Holland Heineken House 2020”

 1. Ha dank voor je HHH info

  Een aantal onderdelen oa baanwielrennen vinden niet plaats in Tokyo; maar in Izu. (300km zuidelijker)
  is daar ook een soort HHH of een supporters lokatie?
  En waar verblijven de sporters zelf in de omgeving van Izu?
  Weet je dat?

  dank gr Elly Vernooij

 2. Leuk artikel heb je geschreven over HHH. We gaan zeker het HHH bezoeken in Tokyo. We zijn nog op zoek naar tickets voor het zwemmen. Via Sunweb was dit helaas voor de 2e keer een groot drama. ‘Je hebt de kaartjes in je handen en snel worden ze eruit getrokken’, zo dichtbij was ik……
  Ik kijk er zo naar uit om dit te mogen beleven!
  Heb je tickets voor het zwemmen over of niet nodig, laat het me graag weten.

 3. Leuk bericht Steven. Je ervaringen ver weg en dichtbij herken ik zeker: absolute top in Peking, Londen viel tegen. Ik had gehoopt wat meer info over de locatie in Tokyo in je bericht te vinden, maar dat wachten we nog maar even af.

 4. Esther Van Oosten

  Weet je wanneer de HHH kaartjes in de verkoop gaan? Ik heb me maanden geleden aangemeld voor de nieuwsbrief van Heineken, maar nooit iets ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *