Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Olympische Spelen 2020/2021

Olympische Spelen 2020/2021

Olympische Spelen 2020 Tokyo

3D render van hoe het stadium er mogelijk komt uit te zien ©IOC

Het grootste sportevenement in de wereld de “Olympische Spelen” zou in 2020 op 24 juli door Tokyo georganiseerd maar is wegens het coronavirus (COVID-19) een jaar uitgesteld naar de zomer van 2021. De nieuwe data van de Zomerspelen waren van 23 juli tot en met 8 augustus in 2021. Helaas mochten er geen toeschouwers van buiten Japan bij zijn. Het volgende grote event in Japan is trouwens de World Expo 2025 in Osaka.

Wat wil je weten over de Olympische Spelen?

Tokyo is uit drie andere kandidaten (Istanbul, Madrid en Rome) gekozen door het International Olympic Committee (IOC) als gastland voor de Spelen. De sportevenementen zullen vooral plaats vinden midden in de hoofdstad van Japen. Hiervoor is Tokyo zich al jaren aan het voorbereiden zodat ze top-notch sportfaciliteiten en een vlekkeloze infrastructuur kunnen aanbieden aan sporters, fans en toeristen. Heb jij al tickets weten te bemachtigen voor TOKYO2021?

Japan is geen onbekende van de Olympische spelen, zo organiseerde Tokyo in 1964 al eens de Zomerspelen. Daarnaast organiseerde Japan al twee keer eerder de Olympische Winterspelen in 1972 in Sapporo en in 1998 in Nagano.

Zoals elke Olympische Zomerspelen natuurlijk helemaal fantastisch zijn kunnen wij als Tokyo fans helemaal niet meer wachten. We kijken dan nu ook al erg uit naar 2021.

Olympische Zomerspelen 2020/2021

TOKYO2020 Unity in Diversity
TOKYO2020 Unity in Diversity

Officieel is het de 32e Zomer Olympiade maar eigenlijk de 29e keer dat het sportevenement daadwerkelijk wordt uitgevoerd. De eerste drie Zomerspelen werden niet gehouden omdat het rumoerige oorlogstijden waren in de jaren na 1896.

De Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokyo zijn tevens uitgesteld door de wereldwijde coronavirus pandemie naar de zomer van 2021. De exacte nieuwe data zijn 23 juli tot en met 8 augustus 2021. Hetzelfde geldt voor de Olympische Zomerparalympics die beginnen nu op dinsdag 24 augustus en eindigen op zondag 5 september 2021. Wij hebben trouwens een gedetailleerd programma van alle wedstrijden gemaakt en tevens een overzicht van alle wedstrijden van TeamNL met de Nederlandse kijktijd zodat je er geen één hoeft te missen.

Bekijk hier alvast de gekwalificeerde Nederlandse sporters die uiteraard in 2021 gewoon zullen kunnen deelenemen.

Plattegrond Olympische Spelen 2020 Tokyo
Kaart Olympische wedstrijd locaties / ©Tokyo 2020

We hebben een handig overzicht van alle wedstrijd locaties en hoe je er kan komen gemaakt. Daarnaast de beste accommodaties voor TOKYO2020 op een rij gezet. Deze locaties zullen ook in 2021 worden gebruikt voor de OS.

De verschillende sporten

In het sportevenement gaan 33 verschillende sporten worden beoefend namelijk; Gymnastiek (turnen), Boogschieten, Atletiek, Badminton, Basketbal, Boksen, Kayaking, Fietsen, Paardrijden (schoonspringen), Schermen, Voetbal, Golf, Zwemsporten (schoonspringen, synchroom zwemmen, zwemmen, waterpolo, open water zwemmen), Handbal, Hockey, Judo, Moderne vijfkamp (Pentalon), Roeien, Rugby, Zeilen, Schieten, Tafeltennis, Taekwondo, Tennis, Triatlon, Volleybal, Gewichtheffen en worstelen. Daarnaast zullen de nieuwe Olympische sporten honkbal/softbal, karate, skateboarding, klimmen en surfen worden toegevoegd.

Een exact aantal sporters dat deelneemt aan de Spelen is tot op heden nog lastig te benoemen maar volgens het Olympische Comité staan er op dit moment 11.091 sporters ingeschreven. Deze zullen deelnemen in 339 wedstrijden en 50 verschillende disciples. In totaal zullen er ongeveer 79.000 sporters, coaches, ondersteunend personeel en journalisten afreizen naar Japan.

Paralympische Spelen 2020 Tokyo
Paralympische Spelen 2020 Tokyo

In de Paralympics gaan 22 verschillende sporten worden beoefend namelijk Boogschieten, Atletiek, Boccia, Kanoën, Fietsen, Paardrijden, Voetbal 5-a-side, Goallbal, Judo, Powerlifting, Roeien, Schieten, Zittend Volleybal, Zwemmen, Tafeltennis, Triatlon, Rolstoelbasketbal, Rolstoel-schermen, Rolstoel-ruby en Rolstoel-tennis. De nieuwe Paralympische sporten zijn Taekwondo en Badminton. Alle sporten worden in Tokyo beoefend behalve voetbal, deze sport zal in de stadions van de plaatsen Sapporo, Rifu, Midori-ku en Yokohama worden gespeeld.

De groene spelen van Tokyo

Olympisch Stadion Tokyo 2020
Concept art nieuwe Olympische Stadion / Credits: Zaha Hadid Architects / AP

De opening en sluitingsceremonies zullen worden gehouden in het Olympisch Stadion in Tokyo. Dit stadion is gehele nieuw ontworpen en gebouwd speciaal voor de Zomerspelen van 2020/2021. Het stadion zal 80.000 sportfans kwijt kunnen en is daarnaast zeer duurzaam gebouwd.

Het Olympische stadion is namelijk CO2 neutraal en gebruikt alleen natuurlijke energiebronnen zoals zonne-energie en windenergie. Het regenwater gaat gebruikt worden voor de bewatering van de sportvelden en rioleringen. Ze noemen de Zomerspelen van 2020/2021 nu al de “The Green Games: Tokyo 2020”.

Voorbereidingen voor de Zomerspelen

Olympische Spelen Tokyo 1964
Logo OS1964 in Tokyo

Tokyo is de perfecte gaststad voor de Zomerspelen omdat de stad dagelijks met de verplaatsing van miljoenen mensen te maken heeft. Hierdoor is de infrastructuur van de stad al voorbereid op de grote hoeveelheid toeristen die het evenement aantrekt.

Natuurlijk moesten er nog een hoop stadions en sportfaciliteiten gerealiseerd worden om alle sporters te kunnen huisvesten.

De officiële website van de Olympische spelen van Tokyo geeft 10 redenen waarom de spelen perfect bij Tokyo passen.

 1. Tokyo is één van de meest veilige en toerist vriendelijke steden ter wereld.
 2. Tokyo heeft een uitgebreide infrastructuur, top accommodaties en ervaring met het organiseren van Olympische Spelen.
 3. Tokyo heeft het hoogste BNP van alle steden in de wereld. Dit maakt het geheel financieel verantwoord om de Spelen hier te organiseren.
 4. De sporters zullen gebruik kunnen maken van speciale zones die hun snel en effectief op de plaats van bestemming kunnen brengen. Zelfs als ze even de stad in willen.
 5. Japan verwacht maarliefst 35 miljoen mensen vanuit Japan en de rest van de wereld te ontvangen.
 6. Tokyo kan zich meten met andere wereldsteden op het gebied van bezienswaardigheden, eetgelegenheden, cultuur, entertainment en winkelgelegenheden.
 7. De innovatieve oplossingen van Japan zullen terugkomen in alle sportfaciliteiten. Denk hierbij aan het duurzame Olympische stadion.
 8. Tokyo is één van de voorlopers van digitale technologie. Hierdoor zullen sportuitzendingen op tv extra dimensies krijgen en nog meer kijkplezier opleveren.
 9. Tokyo is de hoofdstad van de toekomst en zet trends waar vele andere steden in volgen, vooral in de technologie en mode sectoren.
 10. Japan is een land dat respect heeft voor oud & jong. Zodoende ook voor de verschillende soms vreemde jongerenculturen.

Geen buitenlandse toeschouwers bij de Spelen

Helaas maakte de Japanse regering op 9 maart 2021 bekend geen buitenlandse toeschouwers toe te staan bij de uitgestelde Olympische Spelen. Een flinke klap voor het land en de sport. Wij vinden dit zelf ook heel erg jammer! We hadden al grootste plannen gemaakt om de Spelen bij te wonen in Tokyo net als vele andere sportfans waarschijnlijk. Maar er is nog hoop!

Stiekem houden we nog een beetje hoop. Want zoals het er nu uitziet zijn een hoop landen ver met het bestrijden van het nare virus waardoor er misschien weer meer stabiliteit heerst en ook meer vrijheden terugkomen. Daarnaast hopen wij nog steeds af te kunnen reizen naar Tokyo om toch een proefje te krijgen van de Olympische Spelen en wie weet hier en daar een ticket te scoren voor een buiten event zoals surfen of de marathon.

Update 15 juni 2021: het sprankeltje hoop dat we hadden om de Spelen bij te wonen is helaas nog een stuk kleiner geworden. Het ziet ernaar uit dat Japan geen buitenlandse reizigers toelaat behalve de Olympische sporters en entourage.

Update 2 juli 2021: helaas tot op heden nog geen verandering met betrekking tot de buitenlandse fans. Het ziet er dus echt naar uit dat we deze Spelen niet meer kunnen bijwonen. Wel heeft het IOC en de Japanse overheid een quotum gezet op het aantal Japanse fans met een max van 10.000 per wedstrijd of 50% bezetting van de locatie/stadion.

Sponsoren Olympische Zomerspelen 2020/2021

Olympische Spelen 2020 Mascottes
Olympische Spelen 2020 mascottes

De hoofdsponsors van de Zomerspelen van 2020/2021 zijn Coca Cola, Atos, Bridgestone, Dow, GE, McDonald’s, Omega, Panasonic, P&G, Samsung en VISA. Samen hebben ze de visie opgebouwd om de Zomerspelen van 2020 in Tokyo een geheel nieuwe dimensie te geven die meer past bij de huidige maatschappij. Dit willen ze vooral verwezenlijken door duurzaamheid hoog in het vaandel te houden, dit was tevens één van de voorwaarden van de meeste sponsoren.

De OS 2020/2021 draaien natuurlijk niet geheel vanzelf en alleen op sponsors zo zijn er ook een hoop vrijwilligers nodig. Helaas is het niet meer mogelijk om jezelf in te schrijven voor vrijwilligerswerk tijdens de OS 2020.

Uiteraard was het Holland Heineken House ook weer van de partij zijn op de OS om fans en sporters bij elkaar te brengen. Dit jaar wel in een ander jasje dan dat we gewend zijn van het HHH gezien het TeamNL Tokyo Center gaat heten. Echter, is deze nu niet toegankelijk voor mensen buiten het Olympische dorp zoals het er nu uitziet.

Tickets kopen voor de Olympische Spelen van 2020?

Tickets Olympische Spelen 2020 Tokyo
Olympische Spelen Tickets / ©IOC

De eerste verkoopronde voor Olympische Tickets was van start gegaan op 21 juni 2019 om 10:00 via het officiële distributiekanaal Sunweb Sport & Events in Nederland en via EventTeam in België.

De verkoop van toegangskaarten was echter al gestart in april 2019 (alleen in Japan) ongeveer 16 maanden voor de opening van de Spelen zoals altijd. Tickets waren online beschikbaar en konden op basis van loting gekocht kunnen worden. Dit natuurlijk omdat er altijd een zeer grote vraag naar is.

De kaarten zijn helaas niet meer geldig en tot zo ver wij weten op dit moment allemaal terugbetaald aan de buitenlandse bezoekers.

Daruma Doodle

Leuke weetjes over Japan ontvangen?

Ontvang een update per mail zodra we weer iets leuks posten over Japan.

De gemiddelde prijs van een tickets lag rond de 7.700 Japanse yen wat neerkomt op ongeveer €62,50 met de huidige euro koers. Volgens de Japanse overheid was 60% van de tickets beschikbaar voor minder dan 4.400 yen, dit is ongeveer €35,70. Hiermee zijn de Zomerspelen in Tokyo toegankelijk voor iedereen.

Tickets voor de openingsceremonie zijn duurder en waren te koop voor prijzen tussen de 25,000 (€202,-) tot 150,000 (€1217,-) yen. De tickets waren beschikbaar in meer dan 40.000 winkels in Japan maar ook online voor de rest van de wereld. Lees hier meer over de tickets.

Handige tips om TOKYO2020 tickets te bemachtigen kon je in het artikel Tickethunting vinden, helaas niet meer voor deze Spelen maar misschien wel voor de volgende in 2022 in Beijing.

Genomineerde sporten Olympische Spelen 2020

Olympische Spelen bussen Tokyo
Olympische Spelen bussen in Tokyo

Het Internationale Olympische Comité heeft besloten dat tijdens de OS 2020/2021 honkbal/softbal, karate, skateboarding, sportklimmen en surfen opgenomen worden in het Olympische wedstrijdprogramma. Dit is unaniem besloten tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Er zijn in aanloop naar de stemming 21 andere sporten zoals bowlen, squash en wushu afgevallen van de nominatie-lijst. Wij zijn erg blij dat karate de nationale sport van Japan is opgenomen in het wedstrijdprogramma. Daarnaast is het voor de Japanners erg leuk dat honkbal/softbal ook is opgenomen aangezien dit de populairste sport is in Japan.

Samenwerken tijdens de Zomerspelen?

Wil je samenwerken met Tokyo.nl tijdens dan kan dit natuurlijk! Neem snel contact met ons op en dan bekijken we samen de mogelijkheden. Naast de Zomerspelen organiseerde Japan ook het WK Rugby in 2019!

Meest gestelde vragen omtrent de OS

Olympische Spelen Doodle
📅 Wanneer zijn de Olympische Spelen in Tokyo?

De Olympische Zomerspelen in Tokyo zouden starten op vrijdag 24 juli en eindigen op zondag 9 augustus 2020. De Olympische Zomerparalympische Spelen zouden starten op dinsdag 25 augustus en eindigen op zondag 6 september 2020. Maar wegens de mondiale crisis die is ontstaan door het coronavirus heeft het IOC aangekondigd om de Olympische Spelen te verplaatsen naar de zomer van 2021. De nieuwe data zijn 23 juli tot en met 8 augustus 2021 voor de Zomerspelen.

🗼 Worden alle Olympische wedstrijden gehouden in Tokyo?

Nee, niet alle Olympisch wedstrijden spelen zich af in Tokyo. Zo zijn er Sendai, Yokohama, Sapporo en enkele andere kleine plaatsen ook gaststeden voor de OS2020/2021. Bekijk onze wedstrijdlocaties kaart of wedstrijdprogramma voor een duidelijk overzicht.

🏃‍♀️ Hoeveel atleten doen er mee met de Olympische Spelen van 2021?

Op dit moment heeft de Japanse overheid laten weten 11.091 Olympische sporters te wachten tijdens de OS2020. Nemen we het ondersteunende personeel mee zoals coaches, trainers en vrijwilligers dan staat de teller op ongeveer 79.000 mensen.

🥇 Wie zijn de Chef de Missions?

Voor de Olympische Spelen van 2021 is zwemkampioen Pieter van den Hoogenband gekozen als Chef de Mission en voor de Paralympische Spelen is het kampioen rolstoeltennis Esther Vergeer. Wij zijn trots!

🇳🇱 Wie zijn de vlaggendragers voor Nederland tijdens de openingsceremonie?

Tijdens de Openingsceremonie van 2021 dragen atleet Churandy Martina en skateboardster Keet Oldenbeuving de Nederlandse vlag.

⚽️ Hoeveel sporten worden er beoefend tijdens de Olympische Spelen in Tokyo?

Tijdens de OS2020 worden er 33 verschillende sporten beoefend met 50 verschillende disciplines. Al deze sporten worden gehouden tijdens meer dan 339 wedstrijden. Bekijk hier ons uitgebreide en gratis te downloaden wedstrijdprogramma.

🇺🇳 Hoeveel landen doen er mee aan de Olympische Spelen in Tokyo?

Aan de Olympische Spelen van 2021 doen in totaal 206 landen mee. Hiervan zijn er 193 lid van de Verenigde Naties en 9 afhankelijke gebieden zoals bijvoorbeeld Aruba, Puerto Rico en Hong Kong.

👫 Wat is het Olympische motto van de Zomerspelen in Tokyo?

Het motto van de Zomerspelen is dit jaar “United by Emotion” of in het Nederlands “Verenigd door bewegen”. Het Nederlandse TeamNL motto is “SNELLER, HOGER, STERKER”.

💚 Waarom heten de Spelen in Tokyo de Groene Spelen?

De Japanners willen de volledige Zomerspelen van 2020/2021 CO2 neutraal maken en alleen gebruik maken van natuurlijke energiebronnen zoals zonne- of windenergie. Hierdoor hebben de Olympische Spelen van Tokyo de naam Groene Spelen gekregen.

🛏️ Wat zijn de beste wijken in Tokyo om te verblijven tijdens de Spelen?

De meeste sportwedstrijden spelen zich af in hartje Tokyo in de wijken/districten Minato, Odaiba, Shinbashi, Roppongi, Toranomon, Aoyama, Azabu, Hamamatsucho, Tamachi en Akasaka. Deze wijken en districten zijn ook gelijk de beste uitvalsbasissen voor de wedstrijden.

22 reacties op “Olympische Spelen 2020/2021”

 1. Wat denken jullie? Gaan de Olympische Spelen in 2021 door? Of zullen ze door alle omstandigheden weer worden afgelast? Ik denk zelf dat alleen de topsporters naar Tokyo mogen afreizen tegen de zomer. Maar hoop natuurlijk dat ik zelf als trouwe fan ook mag.

 2. Graag op de hoogte gehouden wanneer er opnieuw een mogelijkheid is om kaarten te bestellen of beschikbaar zijn voor Tokio 2020

 3. Vandaag 24 oktober werden er op de Duitse site DERTOUR te vergelijken met de Nederlandse ticketprovider Sunweb. opeens weer tickets aangeboden voor allerlei sporten vanaf 10.00 uur . Om 10.05 uur op deze site gekeken. Tot mijn verbazing stonden alle (1) hockeywedstrijden incl. de voorrondes en finales ( wie tegen wie is nog onbekend !) op de site met max 4 plaatsen per wedstrijd,.
  Na een proef boeking. even kijken hoe het werkt, was al het hockey en de bijna ook alle ander sporten al volledig verdwenen of op 0 gezet.. Merkwaardig de poules zijn nog niet eens bekend of ze hadden er maar een paar kaartjes .
  Wat raar dat dit wel in Duitsland kan en niet in andere (E.U.)landen. Hoe het ook zij wij hebben nog geen finale kaarten dames hockey voor 7 aug . Wie ? Rest mij nog wat te delen over deze Duitse site . De eerst genoemde prijs lijkt wat lager dan via Tokio O.C. gemeld. Bij de eindrekening komt er wel opeens een Duitse fee bij van ongeveer e 25 . Daarnaast garanderen zij niet dat de tickets op jouw huisadres in Nederland op tijd zijn in mei 2020 ! Indien niet openen zij een kantoortje in Tokio waar iedereen zijn tickets kan ophalen.Voor het opsturen van de kaarten naar Nederland(indien op tijd) vragen zij per zending e 75 ! te voldoen bij aankoop. Hoe je dit terug krijgt indien je de kaarten zelf in Tokio moet ophalen wordt niet vermeld!!

 4. Omdat wij begin volgend jaar een kindje verwachten heb ik 5 x 2 hele mooie kaarten voor de Olympische Spelen te koop (voor de originele prijzen). Atletiek finales met o.a. Sifan Hassan en Dafne Schippers, Beachvolleybal kwartfinales heren, open water zwemmen heren (Ferry Weertman) en de dames hockey finale. Sessiecodes: ATH08, ATH10, VBV36, OWS02, HOC42. Interesse: m_kievits@hotmail.com

 5. ticket verkoop was een drama bij Sunweb; 30′ later dan geplanned deden de servers het weer, en toen was op een gegeven moment de hele boodschappenwagen LEEG. En daarna was alles weg.
  Vervolgens in BEL/FRA boodschappen gedaan, kan je alleen met een mastercard betalen !
  Ben je ook je hele bestelling kwijt.
  Ontzettend amateuristisch allemaal.

 6. Worden er überhaupt kaarten verkocht? Bij mij wordt overal aangegeven dat kaarten zijn uitverkocht. Vreemd want ik heb heel veel opties aangegeven – zwemmen, hockey, atletiek, gymnastiek, handbal op 2-3-4-5-6-7 augustus.
  Zelfs de groepswedstrijden zijn al uitverkocht.

 7. Jan, nu al een kaartje voor de finale 100 m sprint? Dat is knap aangezien de volledige verkoop nog moet beginnen. Waarschijnlijk heb je dit gekocht via een commerciele verkoopsite die al anticipeert op mogelijke kaarten die ze gaan kopen. Let wel op bij deze verkoop, zitten veel oplichters tussen. En je betaalt de hoofdprijs.
  Zie ook mijn blog over kaartverkoop: https://tokyo.nl/olympisch-nieuws/tickethunting-voor-tokyo2020/

 8. Laatste nieuws; 9 mei start verkoop voor Japanse inwoners. De verkoop voor het buitenland is later, waarschijnlijk juni. De officiele ATR’s (authorised ticket resellers) zijn ook bekend geworden (ATP in Nederland). Zie de Tokyo2020 site (https://tokyo2020.org/en/) voor deze lijst en ook het programma. Succes! Binnenkort de volgende blog. Hartelijke groet, Steven

 9. Bianca Van der Kemp

  Ik wil graag op de hoogte gehouden worden wanneer tickets beschikbaar komen voor olympische spelen 2020

 10. Sonja van den Brink

  Ik wil graag op de hoogte gehouden worden wanneer tickets beschikbaar komen voor olympische spelen 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening