Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De hoofdstad van Japan 🗼

De hoofdstad van Japan 🗼

Tokyo
Electric Town – Akihabara Tokyo

Tokyo is de hoofdstad van Japan, het is tevens een stad die nooit slaapt en waar het leven in elke vorm dan ook 24/7 en 365 dagen per jaar door gaat. Geloof je ons niet, dan moet je maar eens op Shinjuku Station gaan staan en even de rivier van mensen bekijken die van de perrons afkomt. Neem daarna eens een kijkje vanaf het Metropolitan Government gebouw over het Shibuya kruispunt en je ziet Tokyo stad tot in het oneindige zichzelf vermenigvuldigen.

Takeshita Dori winkelstraat in Harajuku
Takeshita Dori winkelstraat in Harajuku

Niet erg vreemd aangezien er maar liefst 9.3 miljoen mensen officieel wonen in Tokyo en 38.14 miljoen als je de agglomeratie ook meetelt. Dat zijn twee keer zoveel mensen als in Nederland! De moderne stad moet zich daarom blijven ontwikkelen en dat doen de Japanners ook.

Skyline van Tokyo met Skytree
Skyline van Tokyo met Skytree

Als we Tokyo een koosnaam moeten geven dan noemen we het geen mooie stad maar wel een hyper moderne stad van de toekomst. Het mist in vergelijking met Kyoto een hoop groen en historische gebouwen, maar daar tegenover staan de spectaculaire lichtshows in Electric Town die Time Square afdoen als een gloeilampje en prachtige architectonische bouwwerken zoals de Skytree of Tokyo Tower.

Wegwijs worden in Tokyo

Het mooie van Tokyo is dat je alles geheel georganiseerd kan plannen en dit ook uitvoeren dankzij de discipline van de Japanners om bijvoorbeeld op tijd te vertrekken. Daarnaast is het ook mogelijk om spontaan plannen te maken aangezien Tokyo 24/7 leeft en er altijd wel iets te doen is.

Waar andere Aziatische landen nog niet overal internet hebben kan je in Tokyo alles online boeken, en dan bedoelen we ook echt alles. Vooral met een eSIM of handige Pocket Wifi bijvoorbeeld die zorgt voor onbeperkt internet overal in Japan.

Om eerlijk te zijn is het wel één van de duurdere bestemmingen in Azië om naar af te reizen. Toch kan een citytrip naar de hoofdstad van Japan een stuk goedkoper uitpakken dan bijvoorbeeld Londen, Parijs, New York of Singapore. Vooral het eten en vervoer is een stuk goedkoper in de Japanse hoofdstad. Neem maar eens een kijkje naar onze infographic over de kosten van het gemiddelde levensonderhoud in Tokyo.

Plattegrond tokyo
Wijken van Tokyo

Omdat Tokyo zo groot is heeft de stad zich opgedeeld in 23 wijken/districten, enkele bekende zijn Shibuya, Ginza, Akihabara, Harajuku, Asakusa, Ueno, Shinjuku, Ikebukuro, Roppongi, Akasaka, Odaiba, Ebisu, Chuo, Chiyoda, Shinagawa, Minato en nog vele andere. Hier vind je tevens de leukste bezienswaardigheden van Tokyo.

Leuke tours in Tokyo

We hebben een aantal toplijstjes gemaakt met leuke activiteiten en tours in Tokyo. Zo vind je in onze top 15 dagtrips de leukste trips die een gehele dag kosten, in onze top 10 musea staan alleen de giganten die zich kunnen meten met het Rijksmuseum en om even te ontspannen kan je terecht in één van deze top 8 onsen.

Beste reistijd voor Tokyo

Keizerlijke Paleis Tokyo (皇居, Kōkyo)
Keizerlijke Paleis Tokyo (皇居, Kōkyo)

Eigenlijk maakt het niet in welk jaargetijde je Tokyo bezoekt. Met dat gezegd zijn er natuurlijk altijd wat ups en downs verschillend per maand en seizoen. Bijna elke maand is er wel een groot festival in Tokyo wat leuk is om te bezoeken. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het weer.

In de zomer, vooral juli en augustus, is het erg heet en vochtig in de hoofdstad. In de winter, december tot februari, kan de kou je soms dwars zitten met trips of activiteiten.

Daarom raden wij aan om Tokyo in het voorjaar of najaar te bezoeken. Dit omdat je dan in de bloesem periode de lente of de herfst meemaakt en dat maakt het perfecte plaatje van Tokyo compleet. In onze ogen is de beste reistijd voor Tokyo tussen maart en juni. Vliegtickets Tokyo zijn rond deze tijd vaak wel iets prijziger dan in de overige maanden.

> Zoek vliegtickets Tokyo

Op weg met onze reisgidsen

Om je op weg te helpen hebben we per wijk een reisgids geschreven die je hieronder tegen een kleine vergoeding kan downloaden. We hebben ook een super leuke reisgids genaamd Goud in Tokyo. Hier belichten we alles over Tokyo dat een reis onvergetelijk zal maken.

Impressie film van Tokyo

De korte film hieronder geeft een goede impressie van Tokyo. Enkele bekende locaties in de stad worden bezocht en wat leuke off-the-beaten track plekjes. De video geeft je een goede impressie van hoe een citytrip of vakantie naar Tokyo gaat worden. Maar pas op het kan ook als een spoiler dienen want ze laten een hoop top bezienswaardigheden zien.

Levensonderhoud in Tokyo

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen die je betaald voor het levensonderhoud in Tokyo. Volgens de “Cost of living index” is Tokyo 4,50% duurder dan Amsterdam. Het verschil is dus minimaal. Vooral het centrum van Tokyo drijft de prijzen van huur en koop erg op. De randen en minder bekende wijken zijn al snel een stuk goedkoper dan in Nederland! Daarnaast is het eten een stuk goedkoper zoals je ziet.

Restaurants 
Maaltijd, Goedkoop Restaurant€ 7,39
Maaltijden voor 2 personen, Mid-range restaurant, driegangendiner€ 36,96
McMeal bij McDonalds (of equivalent Combo Meal)€ 5,03
Binnenlands bier (0,5 liter diepgang)€ 3,70
Geïmporteerd bier (fles van 0,33 liter)€ 5,18
Cappuccino (standaard)€ 2,87
Coke / Pepsi (fles van 0,33 liter)€ 1,06
Water (fles van 0,33 liter)€ 0,79
  
Levensmiddelen 
Melk (normaal), (1 liter)€ 1,43
Brood vers wit brood (500g)€ 1,81
Rijst (wit), (1kg)€ 4,02
Eieren (normaal) (12)€ 1,78
Lokale kaas (1kg)€ 13,78
Kippenborsten (zonder botten, zonder huid), (1kg)€ 6,33
Rundvlees rond (1 kg) (of gelijkwaardig rood vlees van de achterpoten)€ 15,11
Appels (1kg)€ 6,05
Banaan (1kg)€ 2,97
Sinaasappelen (1kg)€ 5,18
Tomaat (1kg)€ 5,73
Aardappel (1kg)€ 2,71
Ui (1kg)€ 2,41
Sla (1 kop)€ 1,73
Water (fles van 1,5 liter)€ 0,91
Fles wijn (middenklasse)€ 13,31
Binnenlands bier (fles van 0,5 liter)€ 2,25
Geïmporteerd bier (fles van 0,33 liter)€ 2,75
Pakje cigaretten (Marlboro)€ 3,33
  
Openbaar vervoer & koop auto 
Enkele reis (lokaal vervoer)€ 1,48
Monthly Pass (Normale prijs)€ 68,38
Taxi Start (Normaal Tarief)€ 3,03
Taxi 1km (normaal tarief)€ 3,03
Taxi 1 uur wachten (normaal tarief)€ 27,35
Benzine (1 liter)€ 0,97
Volkswagen Golf 1.4 90 KW Trendline (of gelijkwaardige nieuwe auto)€ 18.482,37
Toyota Corolla 1.6l 97kW Comfort (of gelijkwaardige nieuwe auto)€ 16.018,06
  
Algemene vaste lasten (per maand) 
Basis (elektriciteit, verwarming, koeling, water, afval) voor 85m2 appartement€ 156,40
1 minuut bellen via prepaid (geen kortingen of abonnementen)€ 0,36
Internet (60 Mbps of meer, onbeperkte data, kabel / ADSL)€ 31,51
  
Sport en vrije tijd 
Fitness Club, maandelijkse kosten voor 1 volwassenen€ 71,47
Tennisbaanverhuur (1 uur in het weekend)€ 17,81
Bioscoop, internationale film release, 1 stoel€ 13,31
  
kinderopvang 
Kleuterschool (of kleuterschool), privé, maandelijks voor 1 kind€ 291,61
Internationale basisschool, jaarlijks voor 1 kind€ 16.880,57
  
Kleding en schoenen 
1 paar spijkerbroeken (Levis 501 of vergelijkbaar)€ 46,67
1 Zomerjurk in een winkelketen (Zara, H & M, …)€ 26,93
1 paar Nike hardloopschoenen (middenklasse)€ 57,05
1 paar lederen heren schoenen voor heren€ 81,64
  
Huur per maand 
Appartement (1 slaapkamer) in het stadscentrum€ 874,34
Appartement (1 slaapkamer) Buiten centrum€ 562,51
Appartement (3 slaapkamers) in het stadscentrum€ 1.902,80
Appartement (3 slaapkamers) Buiten centrum€ 1.018,58
  
Koop appartementprijs 
Prijs per vierkante meter te koop appartement in het centrum€ 8.649,75
Prijs per vierkante meter om appartement buiten het centrum te kopen€ 4.375,39
  
Salarissen en financiering 
Gemiddeld maandelijks nettoloon (na belasting)€ 2.444,71
Hypotheekrente in procenten (%), jaarlijks, voor 20 jaar vaste rente1,12%

Wat reizigers wilde weten over Tokyo

We kregen veel vragen per mail over de hoofdstad dus hebben er een aantal in onze FAQ beantwoord. Heb je nog een dringende vraag laat het ons dan weten!

🧭 Waar ligt Tokyo?

Tokyo ligt centraal-oost op het eiland Honshu in het land Japan.

🏧 Waar kan je pinnen in Tokyo?

In Tokyo is het mogelijk om bijna bij alle pinautomaten (ATMs) te pinnen met een Nederlandse of Belgische pinpas. Bij veel winkels kan je ook gewoon met de pinpas of creditcard betalen tegenwoordig.

🏨 Waar verblijven in Tokyo?

Tokyo telt veel plekken om te overnachten we hebben een toplijstje gemaakt van hotels, hostels, ryokans en capsule hotels voor je. Ook de beste slaapplekken tijdens de Olympische Spelen vind je op Tokyo.nl. Mocht je meer informatie willen over specifieke wijken dan hebben wij voor alle 23 wijken uitgebreide wijkgidsen.

🌤️ Wat is de beste reistijd voor Tokyo?

De beste reistijd is de lente, tijdens deze tijd heb je weinig regen en aardig wat zonuren maar is het niet te warm. Daarnaast kan je genieten van de prachtige sakura. Na de lente is de herfst de mooiste periode, zacht klimaat met iets meer regen dan de lente maar wel de prachtige verkleuring van de bomen rond Mount Fuji bijvoorbeeld. Voor exacte weercijfers zie onze klimaat pagina of de beste reistijd per maand pagina.

💴 Is Tokyo duur?

Tokyo is goedkoper dan Nederland. Ter indicatie: de kosten voor eten en drinken liggen lager dan in Nederland, overnachten is ongeveer net zo duur en openbaar vervoer iets goedkoper. Bekijk onze infographic maar eens over het levensonderhoud in Tokyo.

Hoe lang in Tokyo verblijven tijdens een rondreis?

Om Tokyo goed te kunnen ontdekken heb je minimaal drie volle dagen nodig. Tijdens deze dagen kan je de top highlights van de stad allemaal bezoeken.

✈️ Hoe ver is Tokyo reizen?

Hemelsbreed is de afstand tussen Tokyo en Amsterdam 9.283 km. Per vliegtuig met een directe vlucht duurt dit 11-12 uur, met tussenstop gemiddeld 15-16 uur. Bekijk hier hoe je het beste vliegticket Tokyo kan vinden.

👮 Hoe veilig is Tokyo?

Tokyo is net als geheel Japan erg veilig. Het criminaliteit ratio ligt zelfs lager dan in Nederland. Zie Numbeo voor cijfers.

📏 Hoe groot is Tokyo in vergelijking met Nederland?

Nederland is met 37.354 km2 ongeveer 17x zo groot als Tokyo dat 2.190 km2 oppervlakte heeft.

🗼 Hoe schrijf je Tokyo in het Japans?

Tokyo geschreven in Kanji (het officiële Japanse schrift) is: 東京. Interesse om meer Japans te leren?

⛰️ Hoe hoog ligt Tokyo?

De gemiddelde hoogte van Tokyo is 40 meter boven zeeniveau. Maar Tokyo grenst ook voor een groot deel aan de kust waardoor het eigenlijk hetzelfde niveau heeft als de zee.

🌏 Welk werelddeel ligt Tokyo?

Tokyo ligt in het werelddeel Azië. Japan is tevens het is het meest oosterse land in dit werelddeel.

🕒 Wat is het tijdverschil in Tokyo?

Het tijdverschil met Tokyo in de zomer is +7 uur en in de winter +8 uur. Hierdoor heb je ongeveer twee dagen last van een jetlag.

Dit artikel is geschreven door: Raoul de Boer

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening