Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De hoofdstad van Japan 🗼 » De geschiedenis van Tokyo

De geschiedenis van Tokyo

geschiedenis van Tokyo
De rumoerige geschiedenis van Tokyo

Veel reizigers vinden het leuk om de geschiedenis van een stad of land te kennen voordat ze er naartoe gaan op vakantie. Neem nu de hoofdstad Tokyo, deze stad heeft een interessante en rumoerige geschiedenis van maar liefst 30.000 jaar. We hebben geprobeerd deze 30.000 jaar in een chronologische tijdlijn te zetten met de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van Tokyo. Sommige gebeurtenissen hadden zoveel impact dat het hele land erdoor veranderde.

Wist je dat Tokyo al duizenden jaren bewoond is?

Hieronder volgt een chronologische tijdlijn van de groei van Tokyo tot de grootste metropool ter wereld wat het nu is.

30.000 jaar voor de jaartelling

Archeologen hebben resten van mensen en huizen gevonden van rond de 30.000 jaar geleden in (eigenlijk onder tijdens bouwwerkzaamheden) het huidige Tokyo. Dit wijst erop dat de regio toen al van belang was voor de Japanners, waarschijnlijk door zijn gunstige ligging aan de baai van Tokyo waardoor handel in vis mogelijk was. Vanaf hier gaat de geschiedenis van de stad worden geschreven en zal het zijn voetprint voor altijd achterlaten in Japan.

6e eeuw

Na een flinke tijdsprong gemaakt te hebben in de geschiedenis van Tokyo, omdat in deze periode de stad maar weinig actie en groei vertoonde, begint in de 6e eeuw de Japanse cultuur te bloeien. De Japanners kijken een beetje af naar hun Chinese buren en nemen het boeddhisme aan als geloof. Uiteindelijk krijgen de Japanners een eigen schrift en de typische architectuur die ze niet meer kwijtraken. In 794 sticht de keizerlijke familie de eerste hoofdstad van Japan namelijk Heiankyo, het hedendaagse Kyoto. Tokyo zal deze status van hoofdstad pas na 1000 jaar overnemen.

De Middeleeuwen

In de middeleeuwen, in het Engels Feudal Period, rond het einde van de 12e eeuw was er de krijgsheer (shogun) Minamoto Yoritomo die de eerste echte burgeroorlog in Japan won. Hiermee kreeg hij het heersende recht over Japan en stichten hij het shogunaat dat ruim 700 jaar aan de macht bleef.

Hij had de keizerlijke familie van de troon gestoten en een nieuwe hoofdstad gesticht in Kamakura (niet ver van Tokyo af), een klein vissersdorpje waar hij zelf vandaan kwam. Yoritomo is aan de macht gekomen door een militaire coupe en is daardoor eigenlijk de eerste Shogun van Japan, een Shogun is een Japans woord voor militair dictator.

De oorsprong van de samoerai

samoerai wapenuitrusting
Samoerai wapenuitrusting

Tijdens de Kamakura periode, tussen de jaren 1192 en 1333, is de term samoerai ontstaan in de binnenlanden van Japan. De samoerai waren een groep krijgers die volgens een strikte code leefden en met hun loyaliteit gebonden waren aan een lord of heerser. Deze heerser beschermen de samoerai tot in de dood. Mochten de samoerai deze taak niet kunnen voldoen dan konden ze met eer sterven door ritueel zelfmoord te plegen, dit wordt Seppuku genoemd.

Tokugawa Ieyasu

In de tweede helft van de 16e eeuw was oorlogvoering al zeer ver ontwikkeld in Japan door de vele burgeroorlogen. Een militaire strateeg genaamd Tokugawa Ieyasu kwam aan de macht. Op sluwe wijze vermoorden deze heerser al zijn tegenstanders en zorgde ervoor dat zijn familie z’n 250 jaar aan de macht was in Japan. Tokyo begon rond deze tijd ook te groeien en werd steeds belangrijker voor de handel.

De Japanse standenmaatschappij

Satsuma samoerai opstand
Satsuma samoerai opstand

De Japanse standenmaatschappij wordt in Japan een feit, wanneer eind zestiende eeuw de krijgsadel zijn positie versterkt door het vier-standensysteem in te stellen. Kooplui horen tot de laagste stand, daarna komen handwerklieden en boeren. De krijgsadel heeft een hiërarchische structuur onder leiding van de Shogun. Waarna de 69 provinciën van Japan worden bestuurd door daimyô’s, waaronder de leenheren en lokale heren staan. Elke heer heeft afhankelijk van zijn rang een aantal krijgers, samoerai in dienst.

Het verschil tussen standen is erfelijk en speelt een zeer grote rol in de oude Japanse cultuur. Zo is adel van de krijgsadel erfelijk. Hierdoor mogen zij niet trouwen met de lagere standen. Een groot ethisch gevoel, trouw, loyaliteit en bereidheid voor de heer te sterven, zijn typische deugden voor de krijgsadel.

Deze meer elite klassen hanteert typische normen en waarden waarmee ze werden groot gebracht. Zo zijn vaste onderdelen van de opvoeding literatuur, cultuur en verschillende kunsten, vooral de krijgskunst. Het totaal ideaal hiervoor is “de weg van de samoerai” genaamd de Bushido. Hierbij maken kennis van theeceremonies, Chinese literatuur, kalligrafie, boogschieten en bloemschikken (ikebana) naast de krijgskunst deel van uit.

Wist je dat Tokyo pas ongeveer 150 jaar zo heet? De vroegere naam van Tokyo is namelijk Edo.

De Edo periode

geschiedenis Tokyo sumo worstelaar
Sumo worstelen in Japan

Aan het einde van de 17e eeuw begon de stad Edo (voormalige naam van Tokyo) te groeien en de Tokugawa’s nabestaande maakte een soort gevangenis van de stad voor warlords en daimyo’s (Japanse heersers). Edo is eigenlijk Tokyo, de stad veranderde namelijk pas zijn naam naar “Tokyo” in het jaar 1868 tegen het einde van de Edo-periode.

De stad was tijdens de Edo periode een belangrijke pion in het behouden van de vrede in Japan. Want Japan telde ongeveer 270 verschillende daimyo’s en warlords waardoor heersen over allen erg lastig werd. Met het idee om een burgeroorlog te voorkomen werd de familie van elke daimyo en warlord van Japan in Edo vast gehouden, de lords hadden ook de verplichting dat ze elk jaar een paar maanden moesten doorbrengen in Edo. Dit zorgde voor stabiliteit en goede relaties binnen het land en voorkwam burgeroorlogen.

Japan opent zijn deuren voor buitenlanders

Deshima VOC handelspost Japan
Deshima VOC handelspost Japan

Rond 1850 werd duidelijk dat Japan niet verder kon groeien onder de huidige regering en principes die waren ingesteld in de middeleeuwen. Het land had zich namelijk al meer dan 300 jaar in een isolement genaamd de Sakoku geplaatst. Hierdoor was handel met het buitenland niet mogelijk met uitzondering via de Nederlandse VOC. Wij Nederlanders hadden namelijk een goede gehoorzame relatie met de Japanners opgebouwd. Dit leverde ons het alleenrecht op internationale handel op via het eilandje Deshima nabij Nagasaki voor meer dan 300 jaar.

Echter in 1853, overtuigde de Amerikaanse Kapitein C. Perry de toen heersende Shogun erin om een contract te tekenen waardoor handel met het buitenland mogelijk werd voor iedereen.

Dit betekende het einde voor de Tokugawas familieheerschappij en in 1868 nam keizer Meiji de macht over Japan over. Dit is het begin van de Meiji-restauratie (明治維新, ofwel Meiji ishin) vernoemd naar de keizer. Keizer Meiji verhuisde gelijk de hoofdstad van Japan naar Edo en paste de naam aan naar Tokyo. Hier komt ook de naam van de beroemde Meiji Shrine vandaan.

Tweede Wereldoorlog

atoombom verwoesting Hiroshima
Verwoesting in Hiroshima na de atoombom

Tussen 1930 en 1940 was Japan bezig met het uitbreiden van zijn kolonies in Azië en veroverde ze veel landen zoals Hong Kong, delen van China, Singapore, Maleisië, Filipijnen, Nederlands Indonesië en meer.

Uiteindelijk maakte ze in deze opmars een verkeerde stap door Pearl Harbor aan te vallen in 1941. Pearl Harbor was één van de grootste havens van de Amerikaanse marine buiten Amerika. Door deze aanval kon Japan niet meer genegeerd worden en maakt het vanaf dat moment deel uit van de Tweede Wereldoorlog. Deze liep al zeer snel ten einde doordat Amerika twee atoombommen gooide op de grote Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. De verwoesting was verschrikkelijk groot en er was letterlijk niks meer van de steden over. Het tijdperk van de vrede was eindelijk gekomen.

Huidig Tokyo en Japan

Akihabara Electric Town
Akihabara Electric Town

Na de oorlog ontwikkelde Japan zich tot een leidend handelsland in Azië met als hoofdstad Tokyo. Japanners pasten zich makkelijk aan en ontweken conflicten met andere landen waardoor ze konden blijven groeien en economisch sterker worden. Tegenwoordig is Japan een voorloper in techniek en heeft een grote high tech industrie, dit zie je ook terug in het hedendaagse Tokyo.

Belangrijke data in de geschiedenis van Tokyo

Een aantal memorabele data die Tokyo maakten tot de wereldstad die het nu is.

 • 1787 – Eerste officiële telling van Edo (Tokyo) bevestigd een populatie van 1.3 miljoen mensen
 • 1853 – C. Perry van de Amerikaanse marine tekent het handelsverdrag in Edo (Tokyo)
 • 1868 – Tokyo is de nieuwe hoofdstad van Japan en heeft officieel geen Edo meer
 • 1873 – Ueno park gaat open als eerste publieke park van Tokyo
 • 1878 – De beurs Tokyo Stock Exchange is gevestigd
 • 1923 – Tokyo en Yokohama zijn getroffen door een aardbeving, ongeveer 100.000 doden
 • 1937 – Japan voert oorlog met China en veroverd Nanking, een belangrijke regeringsstad in China
 • 1940 – Japan vormt een alliantie met Duitsland en Italië.
 • 1941 – Aanval op Pearl Harbor
 • 1945 – Atoombom op Hiroshima en Nagasaki, het einde van de WWII
 • 1946 – Japan krijgt een democratische grondwet
 • 1952 – Geallieerde bezetting in Japan word beëindigd en Japan is weer zelfstandig
 • 1956 – Japan is lid geworden van de Verenigde Naties
 • 1964 – Olympische winterspelen in Tokyo
 • 2021 – Olympische Zomerspelen Tokyo
Vanaf wanneer was Tokyo bewoond?

De stad Tokyo draagt deze naam pas sinds 1868, hiervoor was de officiële naam Edo die het duizenden jaren droeg. De eerste tekenen van menselijk leven in de omgeving van het huidige Tokyo zijn rond de 30.000 jaar oud.

Waar komt de naam Edo vandaan?

De naam Edo is de oude naam van de hoofdstad Tokyo. De naam is vooral bekend geworden door de 400 jaar durende Edo periode waarin de Tokugawa familie regeerde over Japan.

Wat is de grootste natuurramp die Tokyo heeft getroffen?

Japan heeft door zijn ligging nabij de Pacifische Ring of Fire (tektonische plaat) veel last van aardbevingen met alle gevolgen. Zo zijn er meerdere tsunami’s geweest die delen van Tokyo lieten onderlopen en ook enkele aardbevingen die menig gebouw lieten schudden of instorten. De grootste natuurramp die Tokyo heeft getroffen is Great Kanto aardbeving in 1923. Deze aardbeving was zo verwoestend dat het één van de dodelijkste rampen van het land is.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening