De geschiedenis van Tokyo

geschiedenis van Tokyo

Tokyo is al duizenden jaren bewoond

Veel reizigers vinden het leuk om de geschiedenis van een stad of land te kennen voordat ze er naartoe gaan op vakantie. Neem nu de hoofdstad Tokyo, deze stad heeft een interessante en rumoerige geschiedenis van maar liefst 30.000 jaar. We hebben geprobeerd deze 30.000 jaar in een chronologische tijdlijn te zetten met de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van Tokyo. Sommige gebeurtenissen hadden zoveel impact dat het hele land erdoor veranderde.

30.000 jaar voor de jaartelling

Archeologen hebben resten van mensen en huizen gevonden van rond de 30.000 jaar geleden in het huidige Tokyo. Dit wijst erop dat de regio toen al van belang was voor de Japanners, waarschijnlijk door zijn gunstige ligging aan de baai van Tokyo waardoor handel in vis mogelijk was. Vanaf hier gaat de geschiedenis van Tokyo worden geschreven.

6e eeuw

Na een flinke tijdsprong gemaakt te hebben in de geschiedenis van Tokyo, omdat in deze periode de stad maar weinig actie en groei vertoonde, begint in de 6e eeuw de Japanse cultuur te bloeien. De Japanners kijken een beetje af naar hun Chinese buren en nemen het boeddhisme aan als geloof. Uiteindelijk krijgen de Japanners een eigen schrift en typische architectuur. In 794 sticht de keizerlijke familie de eerste hoofdstad van Japan namelijk Heiankyo, tegenwoordig Kyoto. Tokyo zal deze status pas na 1000 jaar overnemen.

De Middeleeuwen

In de middeleeuwen, in het Engels Feudal Period, rond het einde van de 12e eeuw was er de krijgsheer Minamoto Yoritomo die de eerste echte burgeroorlog in Japan won. Hiermee kreeg hij het heersende recht over Japan. Hij had de keizerlijke familie van de troon gestoten en een nieuwe hoofdstad gesticht in Kamakura, een klein vissersdorpje waar hij zelf vandaan kwam. Yoritomo is aan de macht gekomen door een militaire coupe en is daardoor eigenlijk de eerste Shogun van Japan, een Shogun is een Japans woord voor militair dictator.

samoerai

De oorsprong van de samoerai

In de Kamakura periode, tussen de jaren 1192 en 1333, is de term samoerai ontstaan in de binnenlanden van Japan. De samoerai waren een groep krijgers die volgens een strikte code leefden en met hun loyaliteit gebonden waren aan een lord of heerser. Deze heerser beschermen de samoerai tot in de dood. Mochten de samoerai deze taak niet kunnen voldoen dan konden ze met eer sterven door ritueel zelfmoord te plegen, dit wordt Seppuku genoemd.

Tokugawa Leyasu

In de tweede helft van de 16e eeuw was oorlogvoering al zeer ver ontwikkeld in Japan door de vele burgeroorlogen. Een militaire strateeg genaamd Tokugawa Leyasu kwam aan de macht. Op sluwe wijze vermoorden deze heerser al zijn tegenstanders en zorgde ervoor dat zijn familie z’n 250 jaar aan de macht was in Japan. Tokyo begon rond deze tijd ook te groeien en werd steeds belangrijker voor de handel.

De Japanse standenmaatschappij

De Japanse standenmaatschappij wordt in Japan een feit, wanneer eind zestiende eeuw de krijgsadel zijn positie versterkt door het vier-standensysteem in te stellen. Kooplui horen tot de laagste stand, daarna komen handwerklieden en boeren. De krijgsadel heeft een hiërarchische structuur onder leiding van de Shogun. Waarna de 69 provinciën van Japan worden bestuurd door daimyô’s, waaronder de leenheren en lokale heren staan. Elke heer heeft afhankelijk van zijn rang een aantal krijgers, samoerai in dienst. Verschil tussen standen is erfelijk en speelt een zeer grote rol in de oude Japanse cultuur. Zo is adelijkheid van de krijgsadel erfelijk. Hierdoor mogen zij niet trouwen met de lagere standen. Een groot ethisch gevoel, trouw, loyaliteit en bereidheid voor de heer te sterven, zijn typische deugden voor de krijgsadel. Deze meer elite klassen hanteert typische normen en waarden waarmee ze worden groot gebracht. Zo zijn vaste onderdelen van de opvoeding literatuur, cultuur en verschillende kunsten, vooral de krijgskunst. Het totaal ideaal hiervoor is “de weg van de samoerai” genaamd de Bushido. Hierbij maken kennis van theeceremonies, Chinese literatuur, kalligrafie, boogschieten en bloemschikken (ikebana) naast de krijgskunst deel van uit.

De Edo periode

Aan het einde van de 17e eeuw begon de stad Edo te groeien en de Tokugawa’s nabestaande maakte een soort gevangenis van Edo voor warlords en daimyo’s (Japanse heersers). Edo is eigenlijk Tokyo, de stad veranderde namelijk zijn naam in Tokyo in het jaar 1868. De stad was een belangrijke pion in het behouden van de vrede in Japan, Japan telde ongeveer 270 verschillende daimyo’s en warlords waardoor heersen lastig werd. Met het idee om een burgeroorlog te voorkomen werd de familie van elke daimyo en warlord van Japan in Edo vast gehouden, de lords hadden ook de verplichting dat ze elk jaar een paar maanden moesten doorbrengen in Edo. Dit zorgde voor stabiliteit en goede relaties binnen het land en voorkwam burgeroorlogen.

geschiedenis Tokyo sumo worstelaar

Japan opent zijn deuren voor buitenlanders

Rond 1850 werd duidelijk dat Japan niet verder kon groeien onder de huidige regering en principes die waren ingesteld in de middeleeuwen. De Amerikaanse Kapitein C. Perry overtuigde de toen heersende Shogun erin om een contract te tekenen waardoor handel met het buitenland mogelijk werd. Dit betekende het einde voor de Tokugawas familieheerschappij en in 1868 nam keizer Meiji de macht over Japan over. Keizer Meiji verhuisde gelijk de hoofdstad van Japan naar Edo en paste de naam aan naar Tokyo.

Tweede Wereldoorlog

Tussen 1930 en 1940 was Japan bezig met het uitbreiden van zijn kolonies in Azië en veroverde ze veel landen zoals Hong Kong, delen van China, Singapore, Maleisië, Filipijnen, Nederlands Indonesië en meer. Uiteindelijk maakte ze in deze opmars een verkeerde stap door Pearl Harbor aan te vallen in 1941. Dit was één van de grootste havens van de Amerikaanse marine buiten Amerika. Door deze aanval kon Japan niet meer genegeerd worden en maakt het vanaf dat moment deel uit van de Tweede Wereldoorlog. Deze liep alleen al zeer snel ten einde doordat Amerika twee atoombommen gooide op de grote Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. De verwoesting was verschrikkelijk groot en er was letterlijk niks meer van de steden over. Het tijdperk van de vrede was eindelijk gekomen.

Huidig Tokyo en Japan

Na de oorlog ontwikkelde Japan zich tot een leidend handelsland in Azië met als hoofdstad Tokyo. Japanners pasten zich makkelijk aan en ontweken conflicten met andere landen waardoor ze konden blijven groeien. Tegenwoordig is Japan een voorloper in techniek en heeft een grote high tech industrie, dit zie je ook terug in het hedendaagse Tokyo.

Belangrijke data in de geschiedenis van Tokyo

Een aantal memorabele data die Tokyo maakten tot de wereldstad die het nu is.
1787 – Eerste officiële telling van Edo (Tokyo) bevestigd een populatie van 1.3 miljoen mensen
1853 – C. Perry van de Amerikaanse marine tekent het handelsverdrag in Edo (Tokyo)
1868 – Tokyo is de nieuwe hoofdstad van Japan en heeft officieel geen Edo meer
1873 – Ueno park gaat open als eerste publieke park van Tokyo
1878 – De beurs Tokyo Stock Exchange is gevestigd
1923 – Tokyo en Yokohama zijn getroffen door een aardbeving, ongeveer 100.000 doden
1937 – Japan voert oorlog met China en veroverd Nanking, een belangrijke regeringsstad in China
1940 – Japan vormt een alliantie met Duitsland en Italië.
1941 – Aanval op Pearl Harbor
1945 – Atoombom op Hiroshima en Nagasaki, het einde van de WWII
1946 – Japan krijgt een democratische grondwet
1952 – Geallieerde bezetting in Japan word beëindigd en Japan is weer zelfstandig
1956 – Japan is lid geworden van de Verenigde Naties
1964 – Olympische winterspelen in Tokyo
2014 – Uw vakantie naar Tokyo Japan

De geschiedenis van Tokyo
4.7 (94%) 10 votes