Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Zen worden tijdens het fietsen door Kyoto

Zen worden tijdens het fietsen door Kyoto

Fietsen in Kyoto

Als Nederlanders kunnen we Japan natuurlijk niet zonder fietstocht overslaan. Gelukkig staan de Japanners zelf ook steeds meer voor fietsen open en zie je hier en daar zelfs hele mooie fietspaden. Zelf heb ik al in meerdere grote steden rondgefietst, aanraders zijn Kyoto en Matsumoto. Hieronder het verhaal van Joke van der Toolen over haar fietstocht door Kyoto langs de prachtige tempels en via het filosofenpad.

De fietstocht door Kyoto

de Kiyomizu-dera tempel in Kyoto
de Kiyomizu-dera tempel in Kyoto

Vanuit Tokyo hebben we ’s morgens om 08:00 de Shinkansen naar Kyoto genomen, waar we al om 10:15 aankwamen! Vliegen gaat niet sneller en nog eens duurder ook. Je kunt op het treinstation van JR Kyoto gelijk een fiets huren echter, vonden wij in de buurt het fietsverhuurbedrijfje Passione. De eigenaar heet Naoki Kameoka (www.passione-kyoto.jp). Hij verhuurt heel degelijke stadsfietsen, compleet met mandje, versnellingen en handremmen. We besloten een fiets te huren voor een halve dag en door Kyoto tot fietsen om zo de stad te ontdekken.

Meneer Naoki Kameoka spreekt prima Engels en was heel behulpzaam met het plannen van een route. Naast dat we werden geholpen met onze route legde hij de Japanse verkeersregels uit links rijden, voornamelijk op de stoep fietsen waar ook de voetgangers lopen en de vreemde stoplichten.

De stad Kyoto is enorm maar de meeste top bezienswaardigheden liggen relatief centraal, daarom besloten we om die middag het oostelijk deel van de stad te bekijken. Hier vind je de Ginkaku-ji en is het vaak wat rustiger dan in de wijk Gion bijvoorbeeld.

Pontocho alley Kyoto in overdag
Pontocho alley Kyoto in overdag langs de Kamo rivier

We begonnen onze fietstocht langs de Kamo Rivier, de rivier die Kyoto in tweeën splijt. We fietsen ongehinderd langs de oever over een breed fietspad, zonder stoplichten en ander verkeer en nemen het landschap en de Japanse bouwstijl rustig in ons op

Langs de Ginkaku-ji tempel (zilveren paviljoen)

Ginkakuji tempel zen tuin
Ginkaku-ji tempel zen tuin

Op de plek waar de rivier Kamo zich splitst gingen we rechtsaf in een rechte lijn richting de bekende Ginkaku-ji Tempel, ookwel de Zilveren Paviljoen Tempel. We belandden in de prachtige zen tuin, met aangeharkte grindpaden en kronkelende paden om hier even tot rust te komen. Ook hier in Kyoto kleurden de bomen naar herfst. De perfectie en harmonie in het gehele design van de tuin is kenmerkend voor een Japanse zen garden. De Ginkaku-ji tempel is een van de mooiste bezienswaardigheden in Kyoto.

Via Filosofenpad (Tetsugaku-no-michi)

Filosofenpad in Kyoto
Filosofenpad in Kyoto

Direct naast de Ginkaku-ji tempel begint het Filosofen Pad (Tetsugaku-no-michi). De beroemde filosoof Kitaro Nishida wandelde hier graag, vandaar de naam het Filosofenpad. Ik begrijp ook meteen waarom en word zelf ook geraakt door de serene rust, de natuur, het kabbelende water. Het pad loopt langs een smal kanaal en er rijden geen auto’s, perfect voor fietsers.

Kitaro Nishida was de belangrijkste en invloedrijkste Japanse filosoof van de 20e eeuw. Zijn gedachtegoed wordt de ‘School van Kyoto‘ genoemd.

Uitzicht vanaf de Nanzenji Tempel

Uitzicht vanaf de Nanzenji Tempel
Het pad loopt langs een smal kanaal en er rijden geen auto’s

Aan het einde van het Filosofenpad ligt de Nanzen-ji Tempel. Een boeddhistisch complex dat bestaat uit verschillende bouwwerken, zen tuinen en tempels. We klommen omhoog de Higashiyama heuvels in en hadden een getekend uitzicht over de bosrijke omgeving van Kyoto. De Nanzen-ji Tempel is vaak een stuk rustiger dan de bekende Ginkaku-ji tempel gezien deze niet bovenaan alle toplijstjes van bezienswaardigheden staat.

Op zoek naar een leuke slaapplek? Bekijk onze top 5 hotels in Kyoto!

Verdwalen in Kyoto

Rond 17:00 waren we weer terug in de buurt van de fietsverhuurder Passione; we konden echter het straatje niet meer vinden, waarop we het een voorbijganger vroegen. De jongen liep met ons mee nadat hij het precieze adres had opgezocht op zijn mobiele telefoon. Wel 20 minuten liep hij mee: tot we er waren. Als dank voor zijn hulp en tijd wilden we hem iets geven. Dat kon hij niet aannemen.

We waren geraakt door zijn oprechte bereidheid ons te helpen en gingen op zoek naar onze (vooraf gereserveerde) Ryokan in de buurt van het fietsverhuurbedrijfje. We sliepen in het traditioneel Japanse guesthouse: Ryokan Ryokufuso. Adres: Shimogyo-ku, Kanayacho 490, Shimogyo (Speciale Wijk), Kyoto. Een heerlijk plekje dat goed te bereiken is in de stad.

Badritueel in Ryokan Kyoto
Badritueel in Ryokan Kyoto

In de buurt liggen veel attracties en monumenten zoals Hihgashi Hongan-ji Tempel, Nishi Hongan-ji en de Nishi Hongan-ji Tempel. Die hebben wij echter vanwege onze beperkte tijd niet gezien. Wij hebben wel het Japanse badritueel gedaan en heerlijk geslapen op de futon bedden.

De volgende dag zijn we naar Nara Park gereisd – buiten de enorme Boeddha die er te zien is, lopen er honderden herten vrij rond, die je met speciale koekjes kunt voeren. Ook dat was een leuke belevenis! ’s Avonds reisden we weer met de Shinkansen terug naar Tokyo voor de laatste dagen van onze indrukwekkende vakantie!

Wil je nog meer lezen over fietstochten in Japan? Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet.

Dit reisverslag is geschreven door Joke van der Toolen. Zelf ook schrijven?

3 reacties op “Zen worden tijdens het fietsen door Kyoto”

  1. Arigato for renting our bike and happiest review!!!
    A Dutch family showed me your site, and they were really nice people!!!
    Naoki of PASSIONE

  2. Fietsen in Kyoto, speciaal! Japanners zijn bijzonder gastvrij en bescheiden… die jongen die jullie de weg wees is daar een mooi voorbeeld van. Top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening