Zen worden tijdens het fietsen door Kyoto

Fietsen in Kyoto

Vanuit Tokyo hebben we ’s morgens om 8u de Shinkansen naar Kyoto genomen, waar we al om 10.15u aankwamen! Je kunt op het treinstation JR Kyoto gelijk een fiets huren; wij vonden in de buurt het fietsverhuurbedrijfje Passione. De eigenaar heet Naoki Kameoka (www.passione-kyoto.jp). Hij verhuurt heel degelijke stadsfietsen, compleet met mandje, versnellingen en handremmen. We besloten een fiets te huren voor een halve dag en door Kyoto to fietsen.

De fietstocht

Meneer Naoki Kameoka spreekt prima Engels en was heel behulpzaam. We werden geholpen met onze route en hij legde de Japanse verkeersregels uit (links rijden, voornamelijk op de stoep waar ook de voetgangers lopen). Kyoto is enorm, daarom besloten we om die middag het oostelijk deel van de stad te bekijken. We begonnen onze fietstocht langs de Kamo Rivier, de rivier die Kyoto in tweeën splijt. We fietsen ongehinderd langs de oever over een breed fietspad, zonder stoplichten en ander verkeer.

Langs de Ginkakuji tempel (zilveren paviljoen)

Ginkakuji tempel zen tuin

Op de plek waar de rivier Kamo zich splitst gingen we rechtsaf in een rechte lijn richting de bekende Ginkakuji Tempel, ookwel de Zilveren Paviljoen Tempel. We belandden in een prachtige zentuin, met aangeharkte grindpaden en kronkelende paden. Ook hier in Kyoto kleurden de bomen naar herfst. De perfectie en harmonie in het gehele design van de tuin is kenmerkend voor een zen garden. De Ginkakuji tempel is een van de mooiste bezienswaardigheden in Kyoto.

Via Filosofenpad (Tetsugaku-no-michi)

Direct naast de Ginkakuji tempel begint het Filosofen Pad (Tetsugaku-no-michi). Het pad loopt langs een smal kanaal en er rijden geen auto’s. De filosoof Kitaro Nishida wandelde hier graag, vandaar de naam het Filosofenpad. Ik begrijp ook meteen waarom en word zelf ook geraakt door de serene rust, de natuur, het kabbelende water.

Kitaro Nishida was de belangrijkste en invloedrijkste Japanse filosoof van de 20e eeuw. Zijn gedachtegoed wordt de ‘School van Kyoto’ genoemd.

Uitzicht vanaf de Nanzenji Tempel

Uitzicht vanaf de Nanzenji Tempel

Aan het einde van het Filosofenpad ligt de Nanzenji Tempel. Een boeddhistisch complex dat bestaat uit verschillende bouwwerken, zen tuinen en tempels. We klommen omhoog de Higashiyama heuvels in en hadden een mooi uitzicht over de bosrijke omgeving. De Nanzenji Tempel is vaak een stuk rustiger dan de bekende Ginkakuji tempel.

Verdwalen in Kyoto

Rond 17u waren we in de buurt van de fietsverhuurder Passione; we konden echter het straatje niet meer vinden, waarop we het een voorbijganger vroegen. De jongen liep met ons mee nadat hij het precieze adres had opgezocht op zijn mobiele telefoon. Wel 20 minuten liep hij mee: tot we er waren. Als dank voor zijn hulp en tijd wilden we hem iets geven. Dat kon hij niet aannemen. We waren geraakt door zijn oprechte bereidheid ons te helpen. Gelukkig was onze (vooraf gereserveerde) Ryokan in de buurt van het fietsbedrijfje Passione. Een traditioneel Japans guesthouse: Ryokan Ryokufuso. Adres: Shimogyo-ku, Kanayacho 490, Shimogyo (Speciale Wijk), Kyoto.

Badritueel in Ryokan Kyoto

In de buurt liggen veel attracties en monumenten zoals Hihgashi Honganji Tempel, Nishi Honganji en de Nishi Honganji Tempel. Die hebben wij echter vanwege onze beperkte tijd niet gezien. Wij hebben wel het Japanse badritueel gedaan en heerlijk geslapen op de futon bedden. De volgende dag zijn we naar Nara Park gereisd – buiten de enorme Boeddha die er te zien is, lopen er honderden herten vrij rond, die je met speciale koekjes kunt voeren. Ook dat was een leuke belevenis! ’s Avonds reisden we weer met de Shinkansen terug naar Tokyo voor de laatste dagen van onze indrukwekkende vakantie!

Nog meer fietstochten in Japan bekijken?

Dit reisverslag is geschreven door Joke van der Toolen. Zelf ook schrijven?

Zen worden tijdens het fietsen door Kyoto
4.8 (96%) 5 votes


🇯🇵 Tokyo.nl

Wij geven de leukste en beste reistips voor Tokyo en Japan. Je kan ons ook gerust alles vragen over het land van de rijzende zon.

Geef een reactie