Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De leukste restaurants in Tokyo

De leukste restaurants in Tokyo

Chefkok in Tokyo
Chefkok in Tokyo

Boeken vol zijn er geschreven over de oneindige diversiteit van de Japanse keuken en waar kan je dat nu beter ervaren dan in de restaurants van Tokyo zelf? Vooral de echte viseter is in Japan aan het juiste adres, maar wees niet bang de Japanners kunnen ook goed overweg met vlees en vega happen. Dit komt doordat de Japanners zelf een obsessie hebben met eten. Eten brengt namelijk de mensen bij elkaar en in een grote stad als Tokyo is het soms lastig om je thuis te voelen als je alleen bent. We geven je daarom in dit artikel een kijkje in de Japanse keuken van Tokyo met een aantal hele leuke restaurants die op de bucketlist moeten.

Restaurants en eten in Tokyo

Traditioneel Japans restaurant in Tokyo
Traditioneel Japans restaurant in Tokyo

Het eten in verschillende soorten Aziatische/Japanse restaurants is voor ons één van de hoogtepunten van de hoofdstad. Het culinaire landschap en de gevarieerde keuken van vis, groeten, zeevruchten, vlees, noedels, rijst en rijstwijnen is simpelweg een fantastisch klimaat voor de fijnproever en veelvraat. Wij hebben de beste eetgelegenheden uitgezocht en delen die graag met je.

Wat wil je weten over de restaurants in Tokyo?

Sushi, Sashimi en noedels Tokyostyle

sushi bar Tokyo
Sushi bar in Tokyo


De Japanners zijn echte viseters en dat is terug te zien in de diverse sushi die ze serveren in bijna elk restaurant. Zelfs in het Japanse ontbijt ontkom je vaak niet aan de vis. Toch is er nog genoeg keus uit andere culinaire lusten zoals bijvoorbeeld de bekende Wagyu of Kobe beef, tempura in alle vormen en maten, ramen soepjes of simpelweg de fusion keuken. Daarnaast kan je natuurlijk in Tokyo ook zeer goed Frans, Italiaans of Thais eten bijvoorbeeld. Dit komt omdat de stad vol zit met expats die soms graag weer even een stukje van het thuisland willen proeven. Echter, voor sushi of sashimi is Tokyo misschien wel de place-to-be in de wereld. Dit eet je trouwens meestal gewoon aan de toonbank, want sushi is eigenlijk het streetfood van Japan.

restaurant in tokyo
De restaurants in Tokyo ontdekken

De restaurant types die je vindt in Tokyo lopen uiteen van kaiseki (Japanse meergangen haute cuisine), sushi bars (de plek voor sushi en sashimi), teppanyaki (eten aan de bakplaat), kappo (soort grand cafe’s van Japan), oden (voornamelijk ramen/miso soep), izakaya’s (kleine gastropubs), gyoza (dumpling restaurants), soba specialists (ramen bars) en natuurlijk de ontelbaar soorten streetfood diners.

Top 10 restaurants in Tokyo

Izakaya gastropub langs de straat in Toyko
Izakaya gastropub langs de straat in Toyko

Een top 10 van restaurants samenstellen is altijd zeer persoonlijk, iedere smaak is anders en zo ook het keuze van restaurants. We hebben geprobeerd een veelzijdige top 10 restaurants samen te stellen maar kunnen je eigenlijk alleen maar aanraden om een kijkje te nemen op onze wijkpagina’s. Op deze pagina’s vind je namelijk altijd de leukste restaurantjes in de buurt die we allemaal getest hebben. Hier eten de locals en krijg je gegarandeerd een unieke en lekkere maaltijd. Bekijk ze maar eens voor Shibuya, Higashi-Shinjuku, Ginza of Shimokitazawa. Hieronder volgt onze top 10 van Japanse restaurants in Tokyo.

 1. Han no Daidokoro Kadochika, Wagyu of Kobe beef zo van de grillplaat (€€ – €€€)
 2. Uobei Shibuya Dogenzaka, sushi bestellen via een iPad en van de lopende band pakken (€ – €€).
 3. Itamae sushi, heerlijke sushi vers bereid en aan de bar of tafel op te eten (€ – €€, itamae.co.jp)
 4. Ninja Akasaka, kaiseki restaurants geheel in een oud ninja thema (€€ – €€€ ninjaakasaka.com)
 5. Ichiran, een bekende Japanse ramen keten in Tokyo (€ – €€, ichiran.com)
 6. Fuunji, Japanse ramen als geen ander (€ – €€, fu-unji.com)
 7. Menya Musashi, Japanse ramen aan de toonbank in Shinjuku (€ – €€)
 8. Jiromaru, Japans steakhouse waar je zelf het vlees aan de toonbank mag grillen (€€ – €€€)
 9. Kyubey Ginza Honten, super fancy sushi restaurant (€€€€)
 10. Kinnotorikara Tokyo Shibuya Center Street, fastfood en tempura (€ – €€)

Boek een Tokyo food experience

Overal in Tokyo kan je een culinair avontuur boeken. Deze foodtours brengen je naar verschillende markten en wijken waar de lokale specerijen worden verkocht. Met deze overvloed aan ingrediënten ga je uiteindelijk je eigen Japanse gerecht maken of proef je rechtstreeks van de verkopers.

Geen Shabu Shabu sushi in Tokyo

Wagyu beef restaurant in Tokyo
Wagyu beef restaurant in Tokyo

Tegenwoordig kent iedereen in Nederland sushi of sashimi wel, die kleine rauwe stukjes vis met rijst en soja saus. Toch hebben Nederlanders een andere kijk op sushi, neem bijvoorbeeld een restaurant als Shabu Shabu dat bekend staat om zijn all you can eat sushi in Nederland. In Japan klopt de benaming “Shabu Shabu” helemaal niet met sushi want het betekend letterlijk “gebakken rundvlees“, geen sushi dus!

Geen zin om uiteten te gaan? Sushi maken doe je al binnen 25 minuten!

Japanse etiquette

Hoe eten met stokjes part 2
Eten met stokjes

Wees niet bang dat de Japanners je zullen afreken op verkeerde de etiquette bij het eten aangezien het er heel veel zijn. Maar toch kan je misschien een beetje rekening houden met sommige, dit zullen ze zeker waarderen. Een handige tip; meestal kan je aan de style van het restaurant en de mede gasten/eters zien of het slurpen van noedels of drinken uit soepkommetjes is toegestaan.

Een van de meest afgekeurde fouten onder het eten in Japan is het rechtop laten staan van je chopsticks of eetstokjes in je rijst bakje. Dit betekend voor de Japanner dat de rijst wordt geofferd aan een dood persoon, geen goed begin van je vakantie natuurlijk! Dit is overigens nergens in Azië geaccepteerd dus let hierop.

Als tweede no-no onder het eten is doorgeven van rijst met je eetstokjes, het is daarnaast ook erg lastig.

Dat waren de belangrijkste Japanse etiquette, nu alleen nog even het woord “itadakimas” luid uitspreken voordat je begint met eten en je begint net een echte Japanner te lijken. Itadakimas betekent in het Japanse “eet smakelijk“. Was het lekker dan kan je een complimentje geven “gochisōsama deshita” dit betekent dat het een feestmaal was. Je kan ook “oishii” gebruiken wat verrukkelijk lekker betekent en makkelijker uit te spreken is. Als je wilt proosten dan moet je luid “kampai” roepen wat letterlijk “cheers” of “proost” is.

Op zoek naar de beste Japanse restaurants in Nederland?

Zin in een geweldige Japanse maaltijd? Dan kan je terecht in Nederland bij de volgende Japanse restaurants;

 1. Kyatcha (Den Haag)
 2. De Japanner (Amsterdam)
 3. Japanese Cuisine Yama (Rotterdam)
 4. Takumi ramen (Den Haag)
 5. Kounosuke (Utrecht)
 6. Sushimeisjes (Den Haag)
 7. Umami by Han (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Maastricht en Beijing)
 8. Taka Japanese Kitchen (Amsterdam)
 9. Arigato Asian Fusion (Eindhoven)
 10. Hanasato (Groningen)

Enkele leuke vragen over de restaurants in Tokyo

Hoeveel restaurants telt Tokyo?

Met ruim 36 miljoen inwoners telt Tokyo een ongekend aantal aan restaurants. Een exact cijfers kunnen we niet geven maar verschillende bronnen geven aan dat er tussen de 60-100.000 restaurants zijn in Tokyo. Genoeg keuze dus! Of alleen maar keuzestress? Bekijk dan zeker onze gevarieerde top 10 restaurants in Tokyo eens.

Wat kost het eten in een restaurant in Tokyo gemiddeld?

In Tokyo kan je het eten in een restaurant zo exclusief maken als dat je zelf wilt, een chefkok als Jiro Ono rekent al snel minimaal €150-200 voor enkele stuks sushi bijvoorbeeld. Echter zal het je verbazen dat de gemiddelde prijzen van uiteten gaan in Tokyo z’n 37% lager liggen dan in Amsterdam. Een goedkope maaltijd ligt rond de €7,50 (ramen bowl bijvoorbeeld) en een diner voor twee rond de €37,50. Bekijk hier meer over de kosten van het levensonderhoud in Tokyo.

Zijn er ook westerse restaurants in Tokyo?

Jazeker, er leven ongeveer 500.000 expats in Tokyo die allemaal zo nu en dan graag een hapje van het thuisfront willen. Hierdoor is de westerse keuken goed doorgedrongen en vind je diverse restaurants met keukens van over de hele wereld overal in de stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening