Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » Shinkansen & Japan Railway pass

Shinkansen & Japan Railway pass

Shinkansen met Japan rail pass
Shinkansen met Japan rail pass

De Shinkansen is de Aziatische variant van onze Europese ICE of Thalis treinen, het is de hogesnelheidstrein van Japan die ook wel de bullet train wordt genoemd door zijn hoge snelheden. De Japan Railway Group heeft een uitgebreid netwerk aan rails aangelegd over en tussen de eilanden Honshu en Kyushu waar de Shinkansen overheen raast met een gemiddelde snelheid van 300km per uur.

Wat wil je weten over de Shinkansen?

Met de Japan rail pass kan je onbeperkt gratis reizen met de Shinkansens in Japan. Je kan de treinpas via ons online bestellen en thuisgestuurd krijgen.

> Bestel een railpass
Shinkansen in Japan
Shinkansen in Japan

De snelle treinen brengen je vanuit Tokyo naar bijna alle grote steden in Japan. Dit doen ze met een maximumsnelheid van 320 kilometer per uur waardoor binnenlandse vluchten is bijna overbodig zijn geworden!

Shinkansen spoorwegen

Het plaatje hieronder geeft het immense spoorwegen netwerk weer en ook enkele toekomstige verbindingen (2019 update). Dit zijn alleen de Shinkansen lijnen! De normale JR lijnen (gewonen treinen) lopen ook door het hele land. Beide treinen beslaan in totaal z’n 27,268 km aan spoor en vervoeren ze jaarlijks ongeveer 7,5 miljard mensen!

Shinkansen spoorwegen netwerk
Shinkansen spoorwegen netwerk

De Tokaido Shinkansen spoorlijnen zijn de drukste sporen van heel de wereld en brengen elk jaar ongeveer 150 miljoen mensen naar hun bestemming. De meeste van deze reizigers gaan over het traject tussen Tokyo en Osaka.

Shinkansen machinist op Kyoto Station
Shinkansen machinist op Kyoto Station

Het totale netwerk van de Shinkansen bevat verschillende lijnen genaamd Tokohu, Sanyo, Joetsu, Nagano, Kyushu en natuurlijk Tokaido, in totaal vervoeren ze elk jaar ongeveer 350 miljoen mensen! Dit aantal reizigers stijgt elk jaar omdat steeds meer steden worden verbonden met het spoorwegen netwerk van Japan Railway. Via de Japan Rail pass kan je onbeperkt gebruik maken van al de treinen op dit traject.

Check out onze unieke treinverbindingen in Japan, dit zijn eigenlijk vooral plezierreisjes door de prachtige natuur. Hiermee moet het wel lukken om een onvergetelijke treinreis te plannen!

Vertrektijden Shinkansen vanuit Tokyo

Hieronder vind je een overzicht van enkele handige verbindingen die je waarschijnlijk tijdens een rondreis gaat gebruiken.

Route:AfstandReistijdOne-way ticketVertrektijden
Tokyo – Kyoto513km, 320 miles2 uur 18 min¥17,950  (€114)Elke 5-10 minuten, direct.
Tokyo – Shin-Osaka552km, 345 miles2 uur 18 min¥18,530  (€118)Elke 5-10 minuten, direct.
Tokyo – Hiroshima894km, 559 miles4 uur8 min¥23,480  (€149)Elke 10-20 minuten, direct.
Tokyo – Nagasaki1,328km, 830 miles7 uur 14 min¥33,530 (€ 213)Elk uur, overstap in Hakata.
Kyoto – Hiroshima380km, 237 miles1 uur 36 min¥13,970  (€89)Elke 10-20 minuten, direct.
Hiroshima – Nagasaki434km, 271 miles3 uur 10 min¥19,470  (€124)Elk uur, overstap in Hakata.

Meer weten over treintijden en afstanden bekijk Jorudan, dit is de officiële aanbieder van reisinformatie in Japan. Maar tegenwoordig kan je ook prima Google Maps gebruiken voor actuele treintijden.

Een treinreis met de shinkansen kan meerdere uren duren. Genoeg tijd voor een dutje en met dit geweldige reiskussen met hoody ben je beschermt tegen de koude airco en verrek je geen nekspieren tijdens het slapen.

Japan Railway pass

Japan rail pass
Japan rail pass boekjes/treinticket

Wil je reizen met de Shinkansen vanuit Tokyo dan kan je opstappen bij twee stations namelijk het centraal station genaamd Tokyo Station en Station Shanagawa.

Tokyo Station is veruit het belangrijkste shinkansen-terminal en verbindt de treinlijnen Tōkaidō (Osaka), Tōhoku (Shin-Aomori), Jōetsu (Niigata) en Nagano. De Hikari en Kodama-bullet treinen rijden vanaf hier trouwens over de Tōkaidō-lijn en de Asama-bullet-trein rijdt op de Nagano Shinkansen-lijn en vertrekt ook vanaf hier.

Station Shinagawa maakt verbinding met de Tōkaidō-shinkansen en is één halte vóór het station van Tokyo. Bekijk dus even in welke wijk in Tokyo je verblijft, soms kan het Shinagawa-terminal gunstiger zijn.

Treintickets shinkansen

Japan rail pass treinen netwerkkaart
Japan rail pass treinen netwerkkaart

De tickets voor de Shinkansen kan je het beste online boeken aangezien de treinen vaak snel vol zitten. Wij raden daarom ook aan om dit ruim van te voren te doen zodat je niet langer vast zit in Tokyo dan dat je wil.

Ga je rondtrekken door Japan dat kan je het beste een Japan Railway pass aanvragen voor een langere tijd. Met deze pas kan je gebruik maken van de treinen tegen een eenmalig vast bedrag, dit bedrag verschilt per jaar en periode maar ligt meestal rond de 350 euro. Zie de Japan Railway Pass als een soort tijdelijke Nederlandse OV-abonnement.

Je kan ze via ons bestellen en thuisgestuurd krijgen!

> Bestel een railpass

Treinkaartje te duur?

Het lijkt een groot bedrag om in één keer te betalen voor een Japan Rail pass maar toch is reizen met de trein/shinkansen vaak goedkoper dan vliegen. Daarnaast is treinen eigenlijk het enige vervoermiddel om de gigantische afstanden in het land te overbruggen.

Wat voor ons natuurlijk ook meespeelt is de ervaring die op zichzelf natuurlijk ook erg gaaf is. Stel je maar eens voor dat je met de Shinkansen met een snelheid van 300 kilometer per uur door een prachtig landschap van hoge bergen en dichte bossen heen raast. Heb je dan wel genoeg aan een paar uur kijkplezier tot je op de bestemming bent?

Wat is er sneller dan de shinkansen?

maglev trein
Maglev trein

Ja de ontwikkeling in Japan staat nooit stil. Zo is Japan volop bezig met een nieuwe nog snellere trein te ontwikkelen namelijk de Maglev. Dit is een magnetische zwevende trein die snelheden van 500 km per uur haalt. Op dit moment is JR Central, de operator van de Tokaido Shinkansen, bezig met een Maglev lijn tussen Tokyo en Osaka. Dit moet de reistijd van 2 uur en 18 minuten terugbrengen naar 67 minuten! De ontwikkeling aan dit traject is in 2014 begonnen en gaat ongeveer 90 miljard Dollar kosten. De verwachting is dat de eerste treinen rond 2027 zullen rijden.

Ander leuk feitje is dat de Shinkansen zelf ook in ontwikkeling blijft. Sinds 1 juli 2020 is de nieuwe trein de N700S gaan rijden op de Tokaido Shinkansen line (drukste lijn van Japan tussen Tokyo en Osaka). Deze N700S waarbij de S voor “Supreme” staat kan maximaal 360 kilometer per uur rijden. Naast de snelheid is de N700S superieur over de N700 of N700A in comfort en rijgemak. De coupé’s zijn veel stiller door een nieuwe suspensie systeem onder de trein. Daarnaast hebben de Japanners iets bedacht om het gevaar van aardbevingen tegen te gaan, er zit namelijk een grote batterij in de trein waardoor deze zonder stroomtoevoer kan doorrijden.

Veelgestelde vragen over de shinkansen

🚅 Wat is de Shinkansen?

De Shinkansen is de Japanse hogesnelheidstrein die vergelijkbaar is met de ICE of Thalys in Europa. Het netwerk van de shinkansen ligt door heel Japan en verbind bijna alle grote steden binnen een paar uur. Japanners noemen de snelle treinen ook wel bullet trains.

🎫 Is de Shinkansen gratis met een Japan rail pass?

Ja, het netwerk van de Shinkansen is gratis te bereizen met een Japan Rail pass. Met deze JR pas kan de treinen vooraf online reserveren en zijn er nog meer handige voordelen. Lees hier meer over de Japan Rail pass.

🚄 Hoe snel rijd de Shinkansen?

De gemiddelde snelheid van de Shinkansen ligt op de 300 kilometer per uur. Hierdoor reis je gemakkelijk van Tokyo naar Kyoto in een kleine 2,5 uur. Het snelheidsrecord ligt echter op de 443 km per uur en staat op naam van de beroemde Tōkaidō Shinkansen.

🧲 Wat is de Maglev?

Naast de Shinkansen rijden er tegenwoordig ook Maglev treinen die nog sneller zijn in Japan. Deze magnetisch zwevende treinen zullen de opvolger worden van de shinkansen en gemiddeld 550 km er uur rijden.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening