Sushi kit zoals een echte sushichef?

Sushi kit
Waar bestaat een complete sushi kit precies uit? Dat is natuurlijk afhankelijk wat de sushi chef wil bereiken! Een standaard sushi set bestaat uit een sushi roller, sushi mat en sushi knife. Hiermee kan je gemakkelijk en snel maki, nigiri, sake, nori, unagi, bento, dragon roll, california roll, nori, salmon, tonijn of andere sushi rolls maken. Het is namelijk helemaal niet lastig om zelf de Japanse streetfood snacks te rollen. De ingrediënten zijn vaak vrij basic en in elke supermarkt te verkrijgen. Nu we dit gezegd hebben moeten we er wel bij zeggen dat het maken van de perfecte sushi totaal niet makkelijk is. Er zijn Japanse sushi chefs die decennia bezig zijn om hun kookkunsten te verbeteren. Zoals de sushi meester Jiro Ono die al over de 85 jaar is en nog steeds bezig met het perfectioneren van zijn sushi skills. Bekijk hier de prachtige documentaire “Jiro Dreams of Sushi” over zijn leven en het maken van de perfect sushi rolls.

> Sushi tafelgerij kopen

Jiro Ono een wereldbekende sushichef is al vele decennia bezig om zijn sushi te perfectioneren

Waar bestaat een sushi set uit?

Zoals hierboven vermeld bestaat een sushi kit uit een sushi knife, suhi roller en sushi mat. Hiermee leg je de perfecte basis voor de bekendere sushi gerechten. Maar naast het kookgerij om de sushi te bereiden heb je natuurlijk ook eetstokjes, sushi sauce bakje en vierkante sushi borden nodig. Wil je als een echte sushi pro aan de gang dan heb je ook nog een keramische theepot nodig. Hiermee is je sushi set compleet met servies en kookgerij.

Sushi roller

Sushi roller
De sushi roller is eigenlijk een soort mold (vorm) om de ingrediënten samen te rollen/persen in een lange dunne ronde vorm (soort pijpje). Want een stukje sushi komt altijd uit een langere rol die ongeveer 20-30 centimeter lang is. Deze rol wordt dan in kleinere stukjes van ongeveer 5-10 centimeter gesneden met een sushi knife. Een sushi roller hoort thuis in elke sushi kit. Naast een roller kan je ook een sushi mold gebruiken, hiermee ben je super snel klaar! Dit zijn een goede sushi roller en een Sushi mold.

Sushi knife

Sushi mes
Een sushi knife is meer dan alleen een gewoon mes. Het is namelijk een verlengstuk van de sushi chef zijn lichaam. Een professionele sushi chef draagt een sushi mes meerdere jaren met zich mee en behandeld het altijd met respect. Door het mes altijd vlijmscherp te houden is het snijden van een lange sushi roll een kwestie van de juist beweging maken zonder kracht te zetten. In elke sushi kit zit een sushi knife. Dit is meestal het duurste stuk kookgerij want z’n mes kan soms meer dan €1000,- kosten, maar gaat wel jaren mee! Hier vind je enkele goedkope maar goede kwaliteit sushi kookmessen.

Sushi mat

Officiele Sushi mat
Op de sushi mat maak je de sushi klaar voordat hij in de roller gaat. Deze mat is bestendigd tegen sneden van het mes maar toch flexibeler dan bijvoorbeeld een snijplank van plastic of hout. Daardoor kan je de sushi gemakkelijk vormen. De echte pro sushi chefs gebruiken een matje van bamboo of houtstokjes en rollen de sushi met de hand.

Kan jij trouwens met stokjes eten?

Sushi servies set

Sushi servies setEen officieel sushi servies set bestaat uit eetstokjes, keramische theekopjes, theepot en vierkante borden. Daarnaast hoort er nog een bakje voor de sushi saus en een speciale onderlegger voor de eetstokjes bij. Deze servies spulletjes staan aan de basis van elk Japans huishouden en altijd op tafel tijdens het avondeten.

Sushi kit kopen?

Ben je op zoek naar een sushi kit? Dan kan je deze tegenwoordig gemakkelijk vinden in winkels als Xenos, Cook&Co of bij de Hema. Maar wij hebben een aantal sushi sets voor jou uitgezocht die wij als authentiek en compleet beschouwen. Daarnaast heeft niet de helft van Nederland deze sets en is het mogelijk om echt authentiek Japans eten te maken. Ben jij klaar om de ultimate sushi maker te worden?.


Sushi kit zoals een echte sushichef?
4.75 (95%) 12 votes