Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De westelijke wijken van Tokyo » Het district Harajuku

Het district Harajuku

wijk Harajuku
Harajuku cosplay – Tokyo

Harajuku leest als een catalogus vol heerlijke Tokyofetisj. De Kawaiisubcultuur kleurt de straten felroze. Deze buurt is bijzonder aantrekkelijk en eigenzinnig irritant. Als toerist vul je de dag hier letterlijk met staren. I love it!

Wat wil je weten over het Harajuku district?

Bewonder Harajuku als een open museum dat zichzelf dagelijks wil herinneren hoe ooit in haar straten de hipste trends het daglicht zagen. Door terugtrekking van de Amerikaanse strijdmacht eind jaren ’50 van vorige eeuw komt er rond het Meiji schrijn veel grond vrij die Jonge Tokyoten gretig inpalmen.

Harajuku straatbeeld
Harajuku straatbeeld

Vanaf 1960 ontstaat hier de eerste subcultuur: De Rockabilly Club. Getatoeëerde Elvislook-a-likes maken van de Jingu-Bashi hun jachtterrein. Na een korte pauze herontdekt eind jaren ’70 een nieuwe generatie Harajuku. De band Yellow Magic Orchestra zet de buurt muzikaal op de kaart en creëert ook op vlak van mode een nieuwe taal voor de jeugd. Wie de laatste trends mee wilt bepalen, verhuist vanaf 1980 naar Harajuku. De ultieme vrijhaven voor dwarsdenkers.

Vaak beweert men dat trends hier per seconde veranderen. Dat klopt al lang niet meer. Het belang neemt de laatste jaren sterk af sinds het kapitalisme Harajuku meer en meer verovert. Deze buurt haalt 70% van haar omzet uit toerisme. Meer en meer verglijdt ze naar een levende poppenkast.

Haar angel werd fel afgevlakt, maar zit er nog steeds. Langs beide kanten van de Jingumae houden twee stromingen stevig stand: Kawaii en Streetstyle. Gabbers en Lolita’s paraderen door elkaar. Kies een kant en go crazy! Moshi Moshi!

Harajuku cosplayers

Harajuku jeugd in het winkelgebied Tokyo
Cosplayer

De top bezienswaardigheid in Harajuku is de Japanse jeugd met hun aparte kledingstijl. De kledingstijlen zijn vaak afgeleid van het bekende Manga of Anime en variëren van heel duister tot extreem kleurrijk en vrolijk. Om dit tafereel in volle teugen mee te maken kan je het beste naar Takeshita Dori gaan. Deze straat zit vol met trendy winkels, Fashion boutiques, tweedehands kleding winkels en leuke restaurantjes. Daarnaast vind je hier de Harajuku kids, cosplay is hun manier van het uiten van een aparte en unieke persoonlijkheid in het monotone Tokyo.

Takeshita dori winkelstraat (Harajuku)
Takeshita dori winkelstraat (Harajuku)

Ga er op zondag heen dan zul je de meeste jongeren tegenkomen in prachtige zelfgemaakte kostuums. De Takeshita Dori is tevens het hoogtepunt van deze wijk, zowel overdag als in de nacht. Dus zin in een feestje? Die kan je zeker vinden tot in de late uurtjes van de nacht.

Highlights in Harajuku

Takeshita Dori winkelstraat in Harajuku
Takeshita Dori winkelstraat in Harajuku

Als ik alle tijd van de wereld had in Tokyo, dan zou ik graag meerdere dagen doorbrengen in het bijzondere district Harajuku. Je kunt er ultiem genieten van het ‘mensen kijken’ – trek er in Harajuku gerust een hele dag voor uit. Vloekende kleuren kleding, ultra-gekke kapsels en dat wat wij carnavalspakjes noemen: in Harajuku is het allemaal normaal.

Robot restaurant in Harajuku
Robot restaurant – Harajuku

In de bekendste straat van Harajuku, Takeshita street, loop je onder een beeldscherm door waarop je jezelf ziet verschijnen. De ultieme plek voor stilstaande, ‘selfie makende’ mensen! In de straat vind je de meest aparte winkels en restaurants: van het Robot restaurant (wel een tourist trap if you ask me) tot kleine shops die lekker zoete crêpes met daarin chocolade, aardbei en alle soorten fruit verkopen.

Dacht je dat het Robot restaurant kinky was, dan heb je het Monster café nog niet gezien. Daar kan echt alles! Personeel draagt suikerspinpruiken, tasjes van krokodillenknuffels en alle kleuren kleding. Het fantasierijke meubilair doet ieder mens teruggaan naar de kindertijd, het maakt dat je er het liefst vrolijk rondhuppelt! Spaghetti heeft alle kleuren van de regenboog, frietjes krijg je met alle kleuren en smaken saus en de ijsjes zijn monsterlijk mooi èn lekker!

Biertuin Harajuku
Biertuin op de warenhuizen – Harajuku

Even uitrusten van alle indrukken? Ga naar de biertuin, bovenop het dak van een van de enorme warenhuizen in de winkelstraat van de wijk. Hier ontspan je heerlijk met een biertje (of highball) en een snack. Het doet aardig westers aan, ware het niet dat je vanaf deze hoge plek prachtig uitzicht hebt over iets totaal niet westers: de straten en wolkenkrabbers van Tokyo… èn, met helder weer, zie je zelfs Mount Fuji in de verte! Wauw!

Naast de sfeerimpressie hierboven heeft het district natuurlijk nog veel meer leuke activiteiten en plekjes te bieden. Zo staat er de Meiji Jingu shrine, dit is één van de bekendste shrines in Tokyo. Wanneer je deze wilt bezoeken kan je niet om het prachtige Yoyogi Park heen. Hier vind je prachtige Japanse tuinen, innerlijke rust en het oude National Yoyogi Stadium van de Olympische Spelen in 1964. Daarnaast zijn ook enkele musea in Harajuku zoals het Ota Memorial Museum of Art en het Nezu Museum. Beide gerelateerd aan de Aziatische kunst.

Harajuku in één alinea: Vintage & Kitty

Harajuku is hipper dan hip, vol met vintage kleding en aparte eettentjes. Hier lopen bont uitgedoste mangameisjes rond, een soort überkleurijke Goth. Het woord om te onthouden is Kawaii. Schattig. Kawaii kennen we in Europa van Hello Kitty, maar naast stijlicoon Kitty zijn er nog vele tientallen personages Kawaii, soms totaal onbekend. Kawaii is overal. In de verplichte bedeltjes aan de smartphone, op tassen, in complete outfits, in kattencafés en in de overal gierende reclames. – Tijn Kramer

Slapen in de buurt Harajuku

Slaapplek nodig? Voor een luxe accommodatie kan je het beste TRUNK (HOTEL) boeken. Zoek je toch iets meer op budget dan is The Millennials Shibuya echt helemaal fantastisch. Beide slaapplekken zijn heerlijk!

Hoe kom je er

Harajuku station
Harajuku station

De wijk Harajuku is te bereiken via hete JR Yamota lijn. Vanuit Shinjuku is het twee stations naar het zuiden en vanuit Shibuya maar één naar het noorden. Eenmaal aangekomen bij Harajuku Station kan je overstappen op het metro netwerk via het Meijijingu-mae station die je in connectie brengt met de Chiyoda en Fukutoshin lijnen.

Sights in de buurt van Harajuku

Om de hoek van het district Harajuku liggen nog enkele top bezienswaardigheden. Zo kan je lopen naar de beroemde Shibuya crossing, Shinjuku Gyoen national garden, Golden Gai partystraat en genieten van het uitzicht over Tokyo vanaf het Tokyo Metropolitan Government Building.

💡 Wat betekent Harajuku?

Het woord Harajuku (原宿) is niets meer dan de naam van het gebied rond het station Harajuku. Echter is de term Harajuku bekend geworden door de unieke en uitgesproken kledingstijl die de jongeren in deze buurt dragen. Het lijkt hier soms op een echte cosplay beurs geïntegreerd in het dagelijkse leven.

👘 Wat is Harajuku kleding?

Het woord Harajuku staat bij veel mensen bekend als een kledingstijl. Toch is het eigenlijk niet meer dan een wijk waar veel uitgesproken straatmode is. Typische harajuku kleding is kleurrijk alsof het zo uit een anime film komt of juist heel donker met bijna vampier/gotische elementen.

🛏️ Is het leuk om te verblijven in Harajuku?

De centrale ligging maakt de wijk zeer populair bij toeristen en Japanners. Echter ook zeer prijzig en toeristisch. Wij kunnen je daarom aanraden om net buiten de wijk te gaan zitten ergens anders in Shibuya of Nishi-Shinjuku. Net zo centraal en dankzij het openbaar vervoer super connected met de rest van de stad.

Dit artikel is geschreven door: Maud Schaepkens, Geert Dehertefelt & Raoul de Boer

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening