Met een onwankelbare behendigheid kruisen honderden Tokyoten elkaar tegelijk op het beruchte Shibuya-kruispunt. Als een mix van doorgeslagen krankzinnigheid en pure efficiëntie toont Tokyo hier wat de stad zo aantrekkelijk maakt. Meer nog dan Shinjuku is Shibuya het hart van de entertainmentindustrie. Dagen en nachten flitsen voorbij. Shibuya (渋谷) slaapt nooit.
De wijk dankt zijn naam aan de Shibuyafamilie die hier in de 11e eeuw hun kasteel bouwden. Na WO II ontstaat in Shibuya een uitgaansdistrict voor de Amerikaanse soldaten met in het kielzog grote winkelcentra en talloze seksshops. De buurt werd grondig hertekend voor de Olympische Spelen van 1964. In de jaren ’80 van vorige eeuw kreeg Shibuya een nieuwe boost, geruggesteund door de culturele revolutie in Harajuku. Jong Tokyo gaat massaal uit in Shibuya en winkelcentra als 109 bepalen de fashiontrends. De buurt laat jongeren dromen, kassa’s rinkelen en koppels kreunen in de mythische lovehotels. In Shibuya heeft het Tokyo van de 21e eeuw een gezicht gekregen.
Waar ben je naar op zoek?
- Onze gouden tips voor Shibuya
- De tofste winkels
- De beste eetplekjes
- Uitgaan in Shibuya
- Even uitrusten in het park
De gouden tips voor Shibuya
Met deze tips ontdek je het echte Shibuya van de Japanner. We hebben een mix van culturele, entertainment en gewoon leuke sights gemaakt. De sights zijn allemaal te belopen vanaf het station waar we starten plus in een halve dag te bezoeken.
#1 Myth of Tomorrow
Myth of Tomorrow is Taro Okamoto’s (Japanse kunstenaar) meest epische meesterwerk. In 1969 werkt hij tegelijk aan de Tower of Sun en dit grandioze schilderij. Het wordt later verkocht aan een Mexicaans hotel waar het een aantal jaar de lobby siert. Vreemde historie als je bedenkt dat dit schilderij de kernreactie symboliseert die ontstaat bij een atoombomexplosie. Met krachtige kleuren en brandende skeletten schept Taro een hellebeeld dat gerust als het Guernica 2.0 mag worden beschouwd.
De titel spreekt echter de hoop uit dat de mens altijd weer zal rechtstaan uit de dood. In de jaren ’80 van vorige eeuw bleek dit schilderij plots verdwenen. In 2003 vinden onderzoekers het schilderij zwaar beschadigd terug in een Mexicaanse achterbuurt. De Okamoto foundation verzamelde genoeg geld om het schilderij weer naar Japan te krijgen waar het een langdurige restauratie onderging. Na een jaar in het Museum voor Moderne Kunsten verplaatste men het werk naar Shibuya station waar Tokyoten iedere dag de confrontatie aangaan met dit werk.
Ga op verschillende plaatsen in de ruimte staan en bekijk het schilderij terwijl je de omgeving probeert af te sluiten, geef de indrukken even tijd om binnen te komen. Hoe krachtig is zo’n werk op deze plek? Waarom hangt het juist hier? De Myth of Tomorrow intrigeert en verwart mij mateloos. Het perfecte startpunt voor onze reis door Shibuya.
#2 Shibuya Stream
In het kader van de Olympische Spelen 2020 kreeg Shibuya een grondige opknapbeurt. Wandelbruggen verfraaien het beeld en nieuwe winkelcentra openen hun deuren. De nieuwste trekpleister is Shibuya Stream. Buiten een winkelcentrum bevat het complex ook een concertzaal, hotel en de nodige kantoren. Stilaan wordt dit ook een gezellige plaats om gewoon te chillen op de trappen langs de artificieel aangelegde rivier. Het dakterras biedt het mooiste uitzicht over Shibuya. Hier begint het Shibuya van de toekomst en de oriëntatie van onze wijkgids.
#3 Koibumi Yokocho
Na WO II werd Japan bezet door de geallieerde strijdmachten. Tot diep in de jaren ’50 van vorige eeuw verbleven duizenden Amerikaanse soldaten in Tokyo. Een soldatenziel is week, zo ver van huis. Het kwam dus regelmatig voor dat een Japans meisje verliefd werd op zo’n stoere Amerikaanse marinier. De meeste meisjes spraken slecht Engels en konden slecht communiceren met hun geliefde.
Als de Amerikaanse troepen zich eind jaren ‘50 terugtrekken uit Japan stelt er zich een groot probleem. Hoe kunnen de meisjes in contact blijven met hun marinier? In Shibuya specialiseerden enkele winkels zich in het vertalen van liefdesbrieven. Naar schatting 10.000 liefdesbrieven werden vertaald, allemaal stille getuigen van stil verdriet, gemis en grote liefde. De steeg krijgt de bijnaam “Koibumi Yokocho”, de liefdesbrievensteeg. In de jaren ’70 van vorige eeuw valt de handel letterlijk stil en verdwijnen de winkels één voor één uit het straatbeeld.
Ondertussen zijn de meeste Tokyoten deze prachtige geschiedenis vergeten. Als je goed zoekt, kan je in een steeg achter winkelcentrum 109 de gedenkpaal vinden die herinnert aan de liefdesbrievensteeg. “Koibumi Yokocho was hier gevestigd” staat erop te lezen. In Tokyo blijft niets voor de eeuwigheid bewaard.
#4 Shibuya kruispunt
Wacht tot het licht op groen springt, loop naar het middelpunt en laat iedereen langs je heen lopen op het drukste kruispunt ter wereld. Tijdens de ochtendspits, laat in de avond of op een druilerige zaterdag met al die opengeklapte paraplu’s, de mensen blijven oversteken. Tokyo is een stad in een eindeloze beweging.
De meeste toeristen schuiven aan voor een plaatsje bij Starbucks voor een goed zicht op het kruispunt. Mijn tip? Neem de roltrap in winkelcentrum Magnet (109 for the boys) tot de bovenste verdieping. Zoek de klapdeur die toegang geeft tot het dakterras. Het uitzicht is top, je betaalt wel 200 Yen.
#5 Hachiko standbeeld en Moyai standbeeld
Toeristen staan in lange rijen aan te schuiven voor een foto met het standbeeld van Hachiko. Mensen doen soms rare dingen, want het beeld van de trouwste viervoeter ter wereld stelt eigenlijk niet veel voor. Geef mij maar de happy-endversie in Yanesen. Voor wie Hachiko niet kent, het was een trouwe Akita (hondenras) altijd zijn baasje Hidesaburo Ueno opwachten bij het Shibuya treinstation. Het baasje overleed in 1925 en tot Hachiko’s eigen dood, 9 jaar later, bleef hij wachten nabij het Shibuya treinstation to Hidesaburo van werk zou terugkomen.
Het Moyaibeeld aan de andere kant van Mark Citycenter laten de meeste toeristen dan weer links liggen, terwijl het eigenlijk een toffere ontdekking is. Het beeld werd in 1980 aan Shibuya geschonken door de bevolking van het eiland Nijima en doet wat denken aan de hoofden op Paaseiland.
#6 Love Hotel Hill
De muren in Japanse huizen zijn flinterdun en daarom boeken koppels van tijd tot tijd een kamer in een Love Hotel. Seks blijft een basisbehoefte en in zulke hotels worden huwelijken gered.
Dankzij het boek After Dark van Haruki Murakami leren we de andere kant kennen van de Love Hotel heuvel. Achter die schreeuwerige flikkerlichten schuilt de onderwereld. De neonsteegjes die kriskras op de heuvel lopen, schitteren bijzonder aantrekkelijk. Zolang je nergens naar binnen gaat, mag je best genieten van het uitzicht. Vreemd Tokyo!
#7 Purikura No Mecca
Japanse tieners vertoeven urenlang in de fotohokjes van Purikura (photobooths). In Japan zijn het dan ook geen automaten alleen voor pasfoto’s. Bij Purikura No Mecca staan tientallen hokjes met de meest knotsgekke achtergronden en opschriften. Het is een miljoenenbusiness die zijn hoogtepunt nog niet heeft bereikt.
Ze allemaal uitproberen? Kawaii! Twijfel niet als je nog op zoek bent naar een origineel en goedkoop Tokyo souvenir. In dit digitale tijdperk hebben we blijkbaar toch nog behoefte aan iets tastbaar.
Onze Shibuyaguide met nog veel meer tips
Verblijf je in de wijk Shibuya dan hebben wij een super handige reisgids gemaakt voor op je mobiel of tablet. Hiermee heb je de leukste tips voor de wijk altijd bij de hand.
Shoppen in Shibuya
Entertainment en shopping, daar zit je goed mee in de wijk Shibuya. Dit zijn de leukste winkels in Center Gai het modecentrum van Tokyo.
Magnet by Shibuya 109 & 109 Men’s
Op bijna iedere foto van het Shibuya kruispunt staat de kolom van Magnet 109 in de achtergrond te pronken. Gratis en wereldwijde reclame. Het gebouw is een icoon door haar strategische plaats.
Binnen krioelt het van de bakvissen die zich in de laatste mode willen wringen. Allen sleuren ze tientallen tassen met zich mee vol inwisselbare tienermode. Het moet supervermoeiend zijn om te voldoen aan de eisen van de hedendaagse popcultuur.
Jongens kunnen terecht in het gebouw aan de andere kant van het kruispunt. Hier knalt alles iets minder hard. Als je goed zoekt, vind je ook hier de allernieuwste tienermode.
Tokyu Hands
Bij Tokyu Hands kan je letterlijk alles kopen. Over 8 verdiepingen verspreid, vind je de meest uiteenlopende zaken van keukengerei tot origamipapier. Toffe plek om de regenachtige uren mee te vullen en nog wat late souvenirs te scoren. Ben je fan van de Kintsukuroi-methode? Scherven lijm je met goud. Bij Tokyo Hands kan je voor 7000 Yen een mooie reparatieset kopen.
Underground Mandarake
Otaku of niet, het loont de moeite om de kelder af te dalen naar deze ondergrondse Mandarake. Volgestouwd met anime memorabilia verliest een fan hier al snel ettelijke uren. Verrassende aankleding en perfecte vibe. Topplek! Dit is de tegenhanger van Mandarake in Electric Town Akihabara.
Tower Records
Regelmatig organiseert Tower Records bandmeetings. Honderden fans verdringen elkaar om hun favoriete J-popband te spotten. Deze muziekwinkel heeft acht verdiepingen vol muziek. Muziekliefhebbers voorzien dus best wat vrije tijd in hun planning. Wil je weten welke muziek er momenteel bovenaan staat in de Japanse charts, dan is dit het enige juiste adres.
Dogenzaka by night
Als de avond valt, neemt het ritme in Shibuya alleen maar toe. Tokyoten zakken massaal af naar Dogenzaka. Centrale plek is Basketballstreet, waar tijdens het weekend de mensenmassa zich letterlijk door de straat moet wringen. De samensmelting van broeierige stegen en tientallen winkelcentra toont perfect aan waar het vandaag de dag om draait bij jong Tokyo; shoppen, shoppen, shoppen, feesten, drinken en volledige zichtbaarheid op de sociale media. Hoe vaak er dagelijks een smartphone de hoogte ingaat in Dogenzaka is niet bij te houden.
Ga samen met de Tokyoten in duel met de nacht. De eerste trein vertrekt in Shibuya station om 5 am. Tijd genoeg dus.
Supeinzaka de Spaanse afdaling
Ondanks de relatief rechttoe recht aan mentaliteit van bouwen hebben de Japanners in Supeinzaka een bekend Europees tafereel nagebootst. Supeinzaka is namelijk een kronkelende weg die afdaalt of stijgt met aan weerszijde leuke winkeltjes en boetiekjes. Het lijkt net op een modern Spaans dorpje bergdorpje vandaar ook de naam Supeinzaka (Spaanse afdaling).
Eten en drinken in Shibuya
Ontelbaar Izakaya’s (kleine pubs) vind je in het district van Shibuya. Vooral de steeg der dronkaards is beroemd. Dit zijn de leukste spots om te proeven van Japan.
Nonbei Yokocho
Nonbei Yokocho vertaal je als ‘steeg der dronkaards’.
Tokyoten kloppen lange dagen. Na de kantooruren verzamelen ze in de bars van Nonbei Yokocho om zich zat te zuipen en vol te proppen met yakitori alvorens op de laatste trein te springen. Soms moet een reisgids de zaken niet mooier maken dan ze in werkelijkheid zijn.
De Izakaya’s zitten iedere avond stampvol. Aan de geur van gegrilde kip en dampende Okonomiyaki kan niemand weerstaan. De sfeer is onbetaalbaar en de chaos authentiek. Nonbei Yokocho toont het ware Tokyo ontdaan van alle franjes; ruw en onweerstaanbaar.
Uobei Shibuya (sushi)
Een half uur aanschuiven stelt niks voor bij een hippe plek als Uobei Shibuya. Dit is het Tokyorestaurant waar iedere toerist van droomt. Op tablets geef je zelf je bestelling door waarna de sushi als een kogeltrein over de sporen tot vlak voor jouw rijdt. Smakelijk!
Eten bij Uobei doe je voor de ervaring en niet voor de smaak. Zuurpruimen bediscussiëren online de kwaliteit van de sushi. Laat ze maar doen. Sushi smullen bij Uobei is gewoon dikke fun!
Uogashi Nihon Ichi Shibuya (sushi)
In Tokyo primeert in de meeste restaurants kwaliteit boven gezelligheid. In Uogashi Nihon Ichi Shibuya de stoelloze bar hang je aan de toog en bestel je nigiri die recht voor je ogen gekneed wordt. De vis halen ze rechtstreeks van de Toyosu vismarkt waardoor de sushi wegsmelt op je tong. Een heerlijk diner kan hier op een kwartier afgehandeld zijn. Je voelt je meteen een echte Tokyoot als je de ene nigiri na de andere snel naar binnenspeelt en af en toe eens van je groene thee nipt.
Art Masashiya (vegetarische ramen)
De vegetarische keuken is eerder beperkt in Tokyo. Bijna ieder gerecht kent als basisbereiding een vis- of vleesbouillon. Bij Art Masashiya bereidt men de dashi met groenten waardoor de ramen hier een unieke toets meekrijgen. De kok pakt graag uit met zijn eigen sojasaus en opgelegde gember. Betalen doe je aan de automaat, slurpen aan de toog. Let erop dat dit restaurant enkel opent tijdens de lunch. Fantastisch restaurant en volgens sommigen serveren ze hier de beste ramen in Tokyo!
Sakestand
Als je je graag verdiept in de wereld van sake, verover dan, omringd door locals, een plaats aan de toog bij Sakestand. Bij iedere grote gebeurtenis in hun leven drinken Japanners sake. Verzin je eigen bijzondere moment en proef zoveel mogelijk verschillende rijstwijn. Iedere sake heeft zijn eigen karakter, droog of zoet. Voor de perfecte introductie kan je terecht bij Sakestand.
Henn Na Cafe
Koffie uit de automaat geserveerd in kartonnen bekers, daar ga je toch geen ommetje voor maken? Wel als die automaat vervangen wordt door een echte robot. Neem de trap naar beneden aan het Shibuya Modi shoppingcenter. Te midden van een saai reisbureau staat een bijzondere koffierobot van Henn Na Cafe die de hele dag door met de glimlach koffie schenkt. Voor de oploskoffie kom je niet naar hier, wel voor een selfie met dat vreemde apparaat. Tokyo blijft verrassen.
Op deze plek is geen toerist te bekennen, dus nip in alle rust van je koffie.
Uitgaan in Shibuya
Natuurlijk kan je in het Shibuya district volop genieten van de vele clubs, bars en live-act cafe’s. Wij zien soms de bomen door de clubs niet meer. Dus bij deze twee clubtips van ons.
DJ Bar Bridge
Op de bovenste verdieping van een muf kantoorgebouw zit de meest hippe club van het moment DJ Bar Bridge. Hier kan je de nacht indansen met zicht op Shibuya kruispunt. De DJ’s spelen smaakvolle en heel dansbare muziek. Het allerbelangrijkst is misschien nog dat de drank hier vrij scherp staat geprijsd. Bestel zonder problemen een tweede rondje. Kanpai!
Ruby Room
Steengoede live-acts spelen hier wekelijks de boel plat. Ruby Room heeft een onberispelijke reputatie en is een populaire muziekspot. Iedere avond staat er wel iets op de planning. Bij het maandelijkse “Deck ‘n Effect” is het wel erg druk, voor andere events kan je misschien nog tickets scoren. Omdat ze hier slechts 150 man toelaten, kom je best ofwel heel vroeg of extreem laat.
Even uitrusten in het park?
Wil je graag winkelen en daarna even bijkomen in een prachtig park? Dan kan je het beste beginnen in de straat Koen Dori. Als je start bij het warenhuis Marui en de straat uitloopt kom je vanzelf het bekende Yoyogi park tegen. In dit park kan je heerlijk tot rust komen en de prachtige Meiji shrine bezoeken.
Dit vroegen andere reizigers over Shibuya
De meest trouwe hond ter wereld “Hachiko” heeft 9 jaar lang gewacht tot zijn baasje thuis kwam van werk. Echter, was het baasje overleden aan een hartstilstand en kwam deze nooit meer thuis. De trouwe viervoeter is beroemd geworden in en buiten Japan.
De beroemdste en leukste plekjes in de wijk zijn Meiji Jingu, Shibuya kruistpunt, district Omotesando, Yoyogi park en het standbeeld van Hachiko. Toch is er nog veel meer te zien in deze levendige wijk en hebben wij een andere top 6
Tijdens het spitsuur verwerkt het Shibuya kruispunt per groen licht ongeveer 2.500 mensen. Het beste uitzichtpunt om deze krioelende mensenmassa te zien bewegen is er midden tussenin of vanaf Mag’s Park in het Magnet gebouw.