Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De 23 wijken van Tokyo » Cityguide voor de wijk Chiyoda (千代田区)

Cityguide voor de wijk Chiyoda (千代田区)

Chiyoda Tokyo

Chiyoda is een van de 23 wijken van de metropool Tokyo. In feite is Chiyoda eigenlijk een stad; de wijk heeft officiële stadsrechten en een eigen burgemeester. Toch wordt het meer gezien als een van de vele wijken van Tokyo. De kern van de wijk wordt gevormd door het enorme Keizerlijke Paleis. Hier woont de Japanse keizer en zijn familie.

In totaal wonen er meer dan 50.000 mensen in Chiyoda. Dit klinkt misschien als veel, maar in werkelijkheid is dit een van Tokyo’s dunbevolkste gebieden! Omdat het paleis zich in deze wijk bevindt, vind je hier ook veel andere Japanse overheidsinstanties, zoals het ‘National Diet’, het huis van de premier en de ‘Supreme Court’ of Japan. Al deze speciale en unieke gebouwen kun je slechts van de buitenkant bewonderen. Ook zijn er in Chiyoda uitgestrekte parken, winkeltjes, bioscopen en restaurants.

Met onze wijkgids van Chiyoda uit de reisgids “Goud in Toyko” ontdek je de wijk als een echte Tokyoot en mis je geen van de leuke restaurantjes en verborgen plekjes.

Highlights en bezienswaardigheden van Chiyoda

Chiyoda is op zichzelf al een interessante wijk. Door heel Chiyoda vind je interessante, historische gebouwen, belangrijke gebouwen uit de Japanse geschiedenis en veel meer. Ook vind je in dit district een aantal leerzame musea.

Hibiya Park

Hibiya Park Chiyoda

Hibiya park is een 16 hectare groot park dat grenst aan het Keizerlijke Paleis. Het park is Japans eerst ‘Westerse stijl’ park en het wordt nog wel eens vergelijken met Central Park in New York. Natuurlijk is Hibiya Park niet zo groot als Central Park. Alsnog is hier genoeg te doen. Het park is ruimtelijk opgezet, heeft een relaxte sfeer en een interessante flora en fauna. Het park heeft een mooie vijver, een gigantische fontein, veel verschillende planten en dieren en interessante voorwerpen tentoongesteld van over heel de wereld. Denk hierbij aan een stuk steen uit Antarctica, een standbeeld van Romus en Romulus uit Italië en meer.

Ook op historisch gebied is dit park interessant. In 1906 vond hier bijvoorbeeld een grote demonstratie plaats, de Hibiya Riots genaamd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het park echter compleet gekapt. In de 1960 werd het park gelukkig weer in zijn eer hersteld. Sindsdien is het park geliefd bij de inwoners van Tokyo en toeristen.

Het keizerlijke paleis

Keizerlijk Paleis Tokyo Chiyoda

Het huidige keizerlijke paleis (Imperial Palace) staat op de plaats waar vroeger Edo kasteel stond. Het complex bestaat uit het paleis zelf, de verblijven van de keizerlijke familie en diverse andere gebouwen. Om het terrein heen staan hoge muren en er ligt een brede gracht. Gedurende het gehele jaar zijn er georganiseerde rondleidingen over het terrein. Op speciale dagen, zoals de verjaardag van de keizer, zijn bezoekers zelfs toegestaan om bepaalde gebouwen van het paleis te betreden. De eerdergenoemde rondleidingen over het terrein duren doorgaans 75 minuten en worden zowel in het Engels als het Japans gehouden. Doorgaans beginnen deze tours om 10 uur ‘s ochtends en half 2 in de middag. Het is verstandig om hier van tevoren tickets voor te boeken .

Een deel van de tuinen van het paleis, het oostelijke deel, is permanent opengesteld voor het publiek. Dit is een groot, uitgestrekt park waar je fijn kunt wandelen en kunt genieten van het weer. Ook vind je in dit park/tuin diverse ruïnes van het Edo kasteel. Zo zijn de muren, wachthuisjes en diverse poortjes nog intact.

‘Rocktempel’ Nippon Budokan

Nippon Budokan Chiyoda

De Nippon Budokan is een groot stadion in de wijk Chidoya. De arena is multifunctioneel: er worden diverse sporten, zoals basketbal, judo, worstelen en andere vechtsporten beoefend. Onder Westerlingen staat het stadion echter vooral bekend als een echte rocktempel. Diverse grote rocksterren, zoals de Beatles, Ozzy Ozborne en Purple Jam hadden hier grote optredens. Mocht je in de buurt zijn als er een groot sportevenement plaatsvindt, dan kan het erg leuk zijn om deze bij te wonen. Kaartjes hiervoor zijn natuurlijk online te kopen. Jaarlijks vinden hier ook verschillende nationale herdenkingen plaats.

Tokyo International Forum

Het Tokyo International Forum is een modern, multifunctioneel gebouw met diverse theaters en congreshallen. Het gebouw werd in 1997 gebouwd en sindsdien zijn er al verschillende grote evenementen gehouden. Denk hierbij aan optredens van internationale pop-artiesten, grote congressen en meer. Met de Olympische Spelen van 2020 wordt het gewichtheffen hier gehouden.

Tokyo Station

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is Tokyo Station niet het grootste of drukste station van de stad. Het station heeft ‘slechts’ 500.000 reizigers per dag, terwijl de grootste stations van Tokyo meer dan een miljoen reizigers per dag hebben. Wat wel opvalt aan dit station, is het ontwerp. Het station lijkt erg sterk op ons eigen Amsterdam Centraal! Het gerucht is dan ook dat het ontwerp inderdaad op ons station in Amsterdam is gebaseerd. Dit station is van groot belang voor toeristen, aangezien veel van de hogesnelheidstreinen van de Shinkansen-lijn dit als begin- en eindpunt hebben. Ook is het station verbonden met de metro, monorail en de normale trein.

Takarazuka theater

Het Takarazuka theater is een van de dingen in Tokyo die je moet hebben bezocht. In het theater worden uitsluitend optredens gegeven door het befaamde Takarazuka Meisjes Revue. Deze theatergroep, die zoals de naam al zegt compleet uit vrouwen bestaat, geven verschillende soorten optredens en musicals. Voor meer informatie hierover kun je op de website kijken.

Eten & drinken in Chiyoda

Op gebied van eten en drinken is er in Chiyoda meer dan genoeg aanbod. Er zijn veel restaurants met een enorm divers aanbod. Zo zijn er restaurants die louter Japanse keuken aanbieden maar ook eetcafés die een internationale keuken hebben. Ook in iedere prijsklasse is er veel keuze. Er zit voor ieder wat wils tussen.

Geschiedenis van de wijk

Straatjes van Chiyoda

Er kan lastig worden gesproken over de geschiedenis van Chiyoda. De wijk ontstond namelijk pas na de Tweede Wereldoorlog, toen de wijken Kanda en Kojimachi werden samengevoegd tot Chiyoda. Wel kan er worden verteld dat waar vandaag de dag Chiyoda ligt, vroeger het historische Edo lag. Dit was een tijd lang de hoofdstad van Japan en de oorspronkelijke stad van Tokyo. Op de plaats waar vroeger het Edo kasteel stond, staat nu het Keizerlijk Paleis.

Na de Tweede Wereldoorlog werden de 35 wijken van Tokyo verandert in de 23 wijken die we tegenwoordig kennen. Kanda en Kojimachi werden samengevoegd en heetten voortaan Chiyoda. Over het algemeen had dit geen grote invloed op de wijk. Sinds de Tweede Wereldoorlog is de wijk gestaag gegroeid en gemoderniseerd. In de wijk vind je naast overheidsinstanties ook veel ambassades, bedrijven en internationale instellingen.

Chiyoda-ku is op 15 maart 1947 ontstaan uit de fusie van de wijk Kanda (het noordoostelijke deel van het huidige Chiyoda, rond het station van Akihabara) en de wijk Kojimachi (de rest van Chiyoda).

Bereikbaarheid Chiyoda

Qua bereikbaarheid is Chiyoda ideaal: het ligt in het centrum van Tokyo. Er zijn verschillende stations die verbonden zijn met haast alle metrolijnen. Dankzij het Tokyo Station is deze wijk ook goed verbonden met andere grote Japanse steden, zoals Kyoto. Wil je van een van de vliegvelden rondom Tokyo snel in Chiyoda komen? Dan kun je het beste gebruik maken van een van de ‘Limousine’-bussen.

Accommodatie

Ook qua hotels is er meer dan genoeg keuze in deze wijk van Tokyo. Zo heb je uiteenlopende hostels, ook voor diegene die een wat minder groot budget hebben zoals Nine Hours Takebashi. Als je wat meer te besteden hebt, kun je kiezen voor een van de wat chiquere hotels zoals The Capitol Hotel Tokyu of Hotel Niwa Tokyo. Wat voor keuze je ook maakt, zorg ervoor dat je op tijd een reservering maakt! Dit is goedkoper en op deze manier weet je zeker dat je een kamer hebt.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening