Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De 23 wijken van Tokyo » Chuo (中央区) cityguide

Chuo (中央区) cityguide

Tokyo is opgedeeld in 23 speciale wijken, die allemaal officieel worden erkend als onafhankelijke stad. Eén van deze wijken is Chuo. Chuo is een wijk in het hart van Tokyo waar als bezoeker veel te doen en als perfecte uitvalsbasis voor de hele stad gebruikt kan worden. Het is tevens één van de belangrijkste commerciële centra van de stad net als Shinjuku. Wat dit voor jou als bezoeker betekent? Nou, in deze wijk kun je hierdoor erg goed winkelen! Ook aan leuke restaurantjes, cafés en andere uitgaansgelegenheden is geen gebrek. Tot slot zijn er in dit gedeelte van de stad tal van overnachtingsmogelijkheden, van luxe hotels tot goedkope capsule hotels. Het is ook de perfecte uitvalsbasis voor de Olympische Spelen van 2020.

Verblijf je in de wijk Chuo dan is onze reisgids mega handig om de leukste plekjes als een echte local te ontdekken.

De naam ‘Chuo’

Wist je dat deze wijk aan zijn naam komt vanwege zijn centrale ligging? Van oudsher lag de wijk in het hart van Tokyo, Chuo staat dan ook voor ‘centrum’. Tokyo Station, gelegen in de wijk Chiyoda, grenst letterlijk aan Chuo en ook andere belangrijke wijken, waaronder Minato, Sumida en Kõtõ grenzen aan Chuo.

De wijk Chuo heeft veel bezienswaardigheden

Tokyo kent ongelofelijk veel bezienswaardigheden (check onze top 10 Tokyo maar eens), interessante plekjes en monumenten. Chuo, in het Engels ook wel Chuo City genaamd, is geen uitzondering op deze regel. Prachtige tuinen, boeddhistische heiligdommen, noem maar op. Hieronder een lijstje van een aantal leuke, leerzame of simpelweg interessante bezienswaardigheden. Wees absoluut niet bang om van dit lijstje af te wijken, het zijn slechts suggesties.

Shoppen in het Ginza-district

Eén van de meest bekende districten in Chuo is het Ginza-district. Het is het duurste district in Tokyo, niet alleen op gebied van vastgoed maar ook op gebied van winkels. In dat opzicht is dit district te vergelijken met de veel kleinere PC Hooftstraat in Amsterdam. In Ginza vind je winkels van merken zoals Gucci, Versace, Seiko, Rolex en nog veel meer, genoeg dagvulling voor de shopaholic. Hier iets kopen is helaas niet voor iedereen weggelegd, maar alleen de unieke architectuur van deze luxe winkels bewonderen is al leuk. Lekker window shoppen en jezelf vergapen aan de dure auto’s die langsrijden dus.

Tsukiji Hongan-ji

Japan en Tokyo staan bekend om hun prachtige tempels. De Tsukiji Hongan-ji tempel is hier een prachtvoorbeeld van. Deze tempel wijkt af van andere tempels in de stad, voornamelijk op het gebied van architectuur. Voor het ontwerp heeft de toenmalige architect namelijk het ontwerp van originele Indiase tempels aangehouden. Daarnaast zijn ook Westerse elementen terug te vinden, zoals een glas-in-lood raam en een in Duitsland vervaardigd orgel. Dit maakt dat de Tsukiji Hongan-ji tempel uniek in Japan. Verder is er in de Tsukiji Hongan-ji tempel veel te leren over Jodo Shinsu, de meest aangehangen variant van het boeddhisme in Japan.

Tot slot is er ook nog een gedenkplaats in de tempel voor de overleden Japans rockster Hideto Matsumoto. De tempel ligt in het midden van Chuo en is hierdoor gemakkelijk te bereiken. Zo is de tempel binnen slechts 2 minuten lopen te bereiken vanaf het gelijknamige Tsukiji Station. Entree is gratis.

Het Broadway van Japan – Kabuki-za theater

Het Kabuki-za theater is het grootste en meest belangrijke “kabuki”-theater van Japan. Kabuki is een traditionele vorm van Japans theater dat een aantal eeuwen geleden is ontstaan. Vaak gaan de theaterstukken over historische gebeurtenissen of conflicten in de liefde. Zeker leuk om eens mee te maken en in de omgeving van Tokyo vind je geen leukere plek om dit te doen dan hier!

Kaartjes kun je ter plekke kopen. Online kan ook via de officiële website, maar is vrij lastig aangezien de website niet helemaal in het Engels beschikbaar is. De prijs van de tickets varieert overigens, maar deze kan oplopen tot maar liefst 20.000 yen. Dit geldt echter voor de avondshows én als je van tevoren bestelt.

Voor diegenen met een wat lager budget biedt het theater een perfecte oplossing: Hitomaku-mi Single Act tickets. Deze tickets kosten tussen de 500 en 3.000 yen en zijn alleen verkrijgbaar vlak voor de show begint. Het Kabuki-za theater kun je het beste bereiken door te reizen op Higashi-Ginza Station. Vanaf het station is het slechts een korte wandeling.

De prachtige Hamarikyu Gardens

Denk je aan Japan, dan denk je waarschijnlijk aan stereotype Japanse dingen zoals sushi, sumo en natuurlijk: prachtige tuinen! Neem bijvoorbeeld Hamarikyo Gardens. Deze tuinen liggen in het stadsdeel Chuo, aan de monding van de Sumida rivier. Perfect om even tot rust te komen in deze hectische stad.

De tuinen hebben vijvers, wandelpaadjes langs het water, een klein heiligdom en een aantal theehuisjes. Hier kun bezoekers even pauzeren onder het genot van een lekkere kop thee en Japanse zoetjes (wagashi). Daarnaast genieten van het schrille contrast tussen de hoge wolkenkrabbers en prachtige natuurlijke kleuren van het park. Entree voor de Hamarikyu gardens is 300 yen. De tuinen zijn te bereiken door te reizen op Shiodome Station.

Bezoek de grootste vismarkt van de stad

Ben je van fan vis? Of wil je gewoon ervaren hoe het er aan toe gaat op een Japanse vismarkt? Dan is het bezoeken van de Tsukiji outer Fish Market absoluut de moeite waard. Dit was eeuwen lang de grootste vismarkt van de stad maar is tegenwoordig nog volop levendig vol met restaurants en een outer market gedeelte. De grote visveiling (tonijnen etc) is verplaatst naar Toyosu market (niet ver er vanaf). Ben je niet zo van de vis of schaaldieren, dan is het alsnog leuk om hier rond te lopen.

De Tsukiji Fish Market ligt precies op de wandelroute tussen de Hamarikyo Gardens en het Kabuki-za theater. Ideaal om te combineren! Daarnaast is de markt ook te bereiken met het openbaar vervoer, reis dan op Tsukijishijo of Tsukiji Station.

De districten en gebieden van Chuo

Net zoals de andere wijken van Tokyo kun je Chuo beschouwen als stad. Er wonen immers bijna 150.000 mensen. Om deze reden is de wijk ook onderverdeeld in gebieden en districten. De gebieden van Chuo City zijn:

Nihonbashi en Kyobashi bevinden zich op het “vasteland”, ten oosten van Tokyo Station. Tsukishima is een eiland net uit de kust van de stad, dit gebied is te bereiken met de waterbus of de Kachidoki-brug.

Overnachten in Chuo

Aangezien Chuo in het midden van Groot Tokyo ligt is het de ideale plek om te overnachten: je bent binnen no time in andere delen van Tokyo dankzij de nabijheid van Tokyo Station. Ook als je van plan bent om met de Shinkansen te reizen is overnachten in Chuo geen verkeerde keuze. In de wijk heb je de keuze uit verschillende accommodatie mogelijkheden zoals de budget keuze Sotetsu Fresa Inn Nihombashi-Ningyocho of de wat luxere HOTEL UNIZO Tokyo Ginza-itchome. Welke voor jou het meest geschikt is hangt vooral af van je eigen wensen en natuurlijk het budget.

Bekijk trouwens ook eens onze tip slaaplocaties voor de Olympische Spelen, veel ervan liggen in de wij Chuo.

Chuo City bereiken vanaf de rest van Japan

Aangezien Chuo City letterlijk in het midden van Tokyo ligt is de bereikbaarheid uitstekend. Vanaf beide vliegvelden van de stad, luchthaven Narita én luchthaven Haneda, is de wijk in circa één uur te bereiken bijvoorbeeld met de Sky access line. Aangezien de Shinkansen altijd stopt op Tokyo Station is de wijk ook vanuit andere delen van Japan, zoals Kyoto of Osaka, eenvoudig te bereiken. Vergeet hiervoor niet vooraf een Japan Rail pass te bestellen, hiermee kan je online plekjes reserveren in de snelle treinen.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening