Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De 23 wijken van Tokyo » Daikanyama

Daikanyama

de wijk Daikanyama
De hippe wijk Daikanyama – Tokyo, Flickr: Keiichi Yasu

Meer nog dan Nakameguro krijgt Daikayama de stempel “Little Brooklyn”. Half artistiek, half residentieel tekent deze buurt voor een hoge fashionstandaard. De opening van de hippe T-side bezorgde de buurt een serieuze boost. De witgeschilderde huizen tonen een duidelijke visie en benadrukken het eigenzinnige karakter van Daikanyama. 

Geperst tussen Shibuya en Ebisu trekt deze buurt rijke millenials aan die dromen van exclusiviteit en trendy wonen middenin de actie. De menukaarten van de restaurants zijn prijziger dan de omliggende buurten. Als je deze buurt bezoekt, ga er dan ook volledig voor! Laat je poedel trimmen, shop in boetieks en vraag naar dat bepaalde kunstboek. Try to get in touch with the vibe of Daikanyama.

Gouden tips voor Daikanyama

Kyu Asakura House 

Het Kyu Asakura House in Daikanyama
Het voormalige huis van de politicus Torajiro Asakura, Wikipedia: Cabeza2000

De politicus Torajiro Asakura geeft in 1911 de opdracht voor de bouw van deze bijzondere villa op de heuvelflanken van Meguro. Het contrast met de trendy buurt kan niet groter. Een bezoek aan Daikanyama start je op deze plaats. 

Dat deze villa zich in zo’n goede staat bevindt na meer dan een eeuw is opmerkelijk. In Tokyo blijven de meeste huizen niet langer dan 30 jaar bestaan. De villa heeft de Kanto-aardbeving in 1923 bijna ongeschonden overleefd en ook de geallieerde bommen in WO II raakten de villa niet. Hier toont zich een zeldzaam voorbeeld van de vroege Taisho-bouwstijl. Keizer Taisho regeerde slechts kort van 1912 tot 1926 en over zijn geestelijke toestand bestaan vele mythes. Zeker is wel dat tijdens zijn regeerperiode het land een enorme bloei doormaakt. Het Kyu Asakura huis straalt macht uit. Vanaf de tweede verdieping kon je in 1911 de Mount Fuji bewonderen. Dat kan al lang niet meer. 

Zet jezelf in lotushouding in de centrale ruimte met je blik op de tuin. Het is niet moeilijk om je voor te stellen hoe de notabelen hier tot rust kwamen. De tuin is met zijn mossige ondergrond werkelijk fenomenaal en zeer goed onderhouden. 

Toen men in 1967 aan de bouw van het naburige Hillside Terrace begon, half op de Asakura familiegrond, kon de architect Fumihiko Maki nog net op tijd verhinderen dat de grote vernieuwingsdrang dit gebouw zou vernietigen. Het is dankzij hem dat het Kyu Asakura huis nu als belangrijk cultureel erfgoed wordt beschouwd.

Openingstijden: 10 am tot 6 pm (4 pm van November tot februari)
Entree: 100 Yen
Adres: 29-20 Sarugakucho, Shibuya City, Tokyo 150-0033, Japan

Hillside Terrace

Hillside Terrace Appertementencomplex in Daikanyama
Het Hillside Terrace, ontworpen door Fumihiki Maki, Flickr: titanium22

Op het eerste zicht oogt Hillside Terrace niet zo spectaculair.  In zeven fases krijgt het appartementencomplex tussen 1967 en 1992 zijn uiteindelijke vorm. Fumihiko Maki droomde van een gesofisticeerde plaats waar mensen graag thuiskomen. Winkels en café’s op de benedenverdieping, appartementen erboven. In een periode van moderne individualisering bleek dit een tegenreactie. 

Stop niet bij het eerste platform. Durf trappen te bestijgen, hoeken om te gaan, jezelf uit te dagen om dit bouwwerk volledig te doorgronden. Bewoners zijn bezoek gewoon. Als je later op de dag door de straten van Daikanyama kuiert, besef je plots dat Hillside Terrace als voorbeeld diende voor de hele buurt.

Adres: 29-29 Sarugakucho, Shibuya City, Tokyo 150-0033, Japan

Tsutaya en T-site

De Tsutaya boekenwinkel. onderdeel van T-site in Daikanyama
De boekenwinkel Tsutaya is meer dan slechts een boekenwinkel! Flickr: Keiichi Yasu

De boekenwinkel Tsutaya op de innovatieve T-site werd al meermaals uitgeroepen tot één van de beste boekenwinkels ter wereld. Zo’n uitspraak beïnvloedt natuurlijk je manier van kijken. Hij is absoluut fenomenaal en snuisteren tussen het aanbod lijkt hier meer op een pelgrimstocht voor bibliofielen. 

Hun marketingplan was duidelijk: Een plek creëren waar meer te beleven valt dan enkel boeken kopen. Klanten moeten het gevoel krijgen dat het aanbod hier oneindig lijkt. Ze pakken uit met een verleidelijke Parijse sfeer – boeken lezen en koffiedrinken (Starbucks uiteraard). Dytham, de architect van deze T-site, won een paar jaar geleden een award op het Wereld Architectuurfestival.

Hip, trendy en gestoeld op een mythe, daar werd het hele karakter van de T-site mee samengesteld. Als je buiten Tsutaya over de site rondkijkt, merk je plots de afstandelijkheid op. De cocktailbar ziet er net te exclusief uit en de poedelkapper heeft uit zichzelf reeds een natuurlijke selectie uitgevoerd. 

Dit is zonder twijfel een blik op hoe Tokyo-fashionista’s de stad willen vormgeven. Ik ben vooral fan van de openingsuren. Ga voor een middernachtervaring in één van de coolste boekenwinkels ter wereld.

Openingstijden: 7 am tot 2 am
Adres: 16-15 Sarugakucho, Shibuya City, Tokyo 150-0033, Japan

Aoyama Technical School

Maak even een ommetje voor dit bizarre gebouw. Bovenop het dak van de Aoyama Technical School zit een gigantische kakkerlak die de buurt in de gaten houdt. Architect Makoto Sei Watanabe tekende een alien en toch ziet iedereen een kakkerlak. Als de deuren van de school openstaan, loont het de moeite om even binnen te piepen. De binnenkant is al even avontuurlijk als de buitenkant. 

Adres: 7-9 Uguisudanicho, Shibuya City, Tokyo 150-0032, Japan

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening