Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De 23 wijken van Tokyo » Higashi-Shinjuku

Higashi-Shinjuku

higashi shinjuku in tokyo
Overdag of ‘s avonds, er is altijd leven in de brouwerij in Higashi-Shinjuku, Flickr: mikkot02

Gun jezelf een dag rust in het wonderlijke park Shinjuku Gyoen. Na een paar dagen Tokyo hoppen, heb je dit meer dan verdiend. Tegen de avond zijn je batterijen weer opgeladen voor de confrontatie met het ware gezicht van Higashi-Shinjuku. Onder felle neonlichten opent zich een nieuwe en spannende wereld. Je zintuigen raken zo zwaar overprikkeld dat ze geen touw meer kunnen vastknopen aan wat ze voelen. Deze buitenaardse omgeving van flashy entertainment en staalharde seks blijft uitermate fascinerend. 

Bezienswaardigheden Tokyo
Shinjuku in de avond

Higashi-Shinjuku dreef ooit rond in het moeras. De stad dumpte er haar afval. Ironisch genoeg werd hier na de drooglegging in 1920 de eerste meisjesschool van Tokyo geopend. Nu regeert de harde hand van de gevreesde Yakuza (Japanse maffia). Dat gebeurt allemaal zo subtiel dat je er als toerist helemaal geen last van hebt. Ga gerust één keer volledig uit de bol zonder gewetensbezwaren. Higashi-Shinjuku verleid je met goede restaurants en heeft alles in huis voor een nacht zwaar doorzakken. Hoe ver je uiteindelijk wilt gaan in deze buurt, beslis je zelf. 

Snel naar:

Gouden reistips voor Higashi-Shinjuku

De wijk Shinjuku is zo groot dat de Japanners hem hebben opgedeeld in Higashi-Shinjuku en Nishi-Shinjuku.

Shinjuku Gyoen

SHinjuku Gyoen in Higashi-Shinjuku
De groene oase Shinjuku Gyoen, Flickr: Japanexperterna.se

Tokyo staat niet meteen bekend als groene stad. In deze wereld van staal en beton zorgen de nationale parken voor levensnoodzakelijke oases in de stad. Shinjuku Gyoen spreidt zich als een groen lappendeken over de kaart van deze buurt. 

Pas in 1949 stelt de stad het park volledig open voor het publiek. Voorheen ontving de Keizer hier zijn zomergasten. 

Op zonnige dagen is het een geweldige plek om tot rust te komen en je energie op te laden voor de komende nacht in Kabukicho. Tokyoten zeulen hun blauwe zeil mee om niet op de grond te moeten zitten en trekken tientallen selfies met het park als achtergrond. De strakke leefregels van de stad worden hier wat losser gehanteerd en dus zie je hier koppels knuffelen, mannen in maatpak languit slapen op de bank en kinderen spelen op het gras. Als de kersenbloesem in de vroege lente het park roze kleurt, reist half Tokyo naar Shinjuku Gyoen om de Japanse kerselaars in volle glorie te bewonderen. In november kleuren de Japanse esdoorns bloedrood. Neem genoeg tijd om zowel de Japanse, Franse als Engelse tuin te bewonderen.  Alle drie even uniek en sprookjesachtig.

Openingstijden: 9 am tot 4:30 pm
Entree: 200 Yen
Adres: 11 Naitomachi, Shinjuku City, Tokyo 160-0014, Japan

Kabukicho

Kabukicho Higashi-Shinjuku
Het hectische Kabukicho, Flickr: fletcherjcm

Iedere avond proberen 400 bars, pachinkohallen en sekstenten voorbijgangers naar binnen te lokken met schreeuwerige neon en loeiharde muziek. Een kakafonie aan indrukken wordt door je strot geramd. Na de oorlog plande men hier de bouw van een gloednieuw Kabukitheater. Dat theater is nooit gebouwd en toch kreeg de buurt de naam Kabukicho. 

Ontdek Kabukicho in twee stappen. Passeer al eens overdag. De meeste zaken zijn rond die tijd nog gesloten en de hele buurt geeft een verlaten indruk. Eens de avond valt, leg je hetzelfde parcours af. Een wereld van verschil. Welk standpunt moet je innemen tegenover zo’n dubbelgekleurde buurt? Is het ethisch verantwoord of compleet fout? Moeilijke vragen waar je met reisgenoten uren over kan discussiëren. 

Robot restaurant in Tokyo
Robot restaurant in Kabukicho

Mijn tip: Zet je verstand op nul en laat alles op je afkomen. Het beroemde en bij toeristen zeer geliefde Robot Restaurant ligt pal in het midden van Kabukicho. Toegegeven, het is de meest indrukwekkende, onbegrijpelijke, bizarste show die ik ooit in mijn leven heb gezien. Moet je hem daarom ook zien? Ik ben nog steeds te verward om voor jou die keuze te maken. Tickets zijn niet goedkoop en het geld gaat overduidelijk rechtstreeks naar de Yakuza-spaarkas. Een lastig sociaal-cultureel dilemma. 

Adres: 1-chōme-16 Kabukichō, Shinjuku City, Tōkyō-to 160-0021, Japan

Takashimaya Times Square

Takashima Times Square in Higashi-Shinjuku
Takashimaya Times Square, Flickr: Yoshikazu Takada

Eén van de bekendste afspreekpunten in Shinjuku is Tokyo’s eigen versie van Times Square. Een brug verbindt west en oost-Shinjuku met elkaar. Als je het chaotische station wilt vermijden, steek je hier over. Heel fijn is het rondkuieren in megawinkel Tokyu Hands. Je kan hier alles kopen. Zes verdiepingen kuieren tussen de rekken en af en toe een koopje treffen, daar draait het om. 

Openingstijden: 10 am tot 9 pm
Adres: 5 Chome-24-2 Sendagaya, Shibuya City, Tokyo 151-0051, Japan

Seuhirotei (comedytheater)

Een groter contrast met Kabukicho bestaat niet. Wanneer je als doorwinterde Tokyoot de nacht wil inzetten, zonder al die andere vervelende toeristen om je heen, boek dan een ticket voor Seuhirotei, de Rakugotempel van Shinjuku. Deze oude comedy vorm wint de laatste jaren aan populariteit onder jongeren. De komiek, traditioneel gekleed, zet zich voor het publiek op een tapijtje en vertelt een komisch verhaal. De verhalen zijn vaak heel expressief. 

Jonge komieken vinden hun weg weer naar deze oude theatervorm en ook ontstaat er in Tokyo stilaan een echte vrouwenscène. Voor Japan is dat zeer revolutionair. Waarschijnlijk is je Japans niet zo denderend en dus zal je niet weten wanneer je moet lachen. Toch loont het de moeite om op zaterdagavond een uur traditie op te snuiven in dit historische gebouw. Als je een kimono draagt, krijg je korting.

Openingstijden: Zaterdagavond, vanaf 9:30
Entree: 1000 Yen
Adres: 3 Chome-6-12 Shinjuku, Shinjuku City, Tokyo 160-0022, Japan

Jokaku-ji

Pal in het midden van het homodistrict staat de Jokaku-ji. Een beetje weggestopt van de aandacht vergeet men vaak het belang van deze tempel. Hier wonen de zielen van 2200 prostituees die in de 19e eeuw na hun dood in een kuil achter de tempel werden gedumpt. Er staat ook een gedenkteken voor achttien liefdeszelfmoorden die in deze buurt werden gepleegd tussen 1800 en 1814. Een bizarre plek die toch niet helemaal verlaten lijkt, gezien de halfvolle sakeglazen op de gedenkstenen. Deze meisjes worden nog steeds herdacht als pijnlijke getuige uit het verleden. Jammer genoeg reikt de herinnering net niet tot in Kabukicho.

Adres: 2 Chome-15-18 Shinjuku, Shinjuku City, Tokyo 160-0022, Japan

Hanazono Jinja Schrijn

De Hanazono Jinja Schrijn
De Hanzazono Jinja Schrijn, Flickr: mutaso

Het Hanzazono Jinja Schrijn ligt middenin de Golden Gai. Een wirwar van kleine straatjes vol minibarretjes die vroeger dienst deden als prostitutiekamers. Nu zijn het kleine café’s waar slechts een paar mensen tegelijk binnen kunnen. Tien jaar geleden was een bezoek aan de Golden Gai het hoogtepunt van de Tokyotrip, maar toen het meer en meer werd overspoeld door toeristen gingen barhouders buitenlanders weren. Jammer, we zijn er niet welkom. Even links laten liggen en weer de tijd geven om op adem te komen.

Golden Gai in Higashi Shinjuku
De Golden Gai, waar toeristen niet of nauwelijks welkom zijn, Flickr: Miki Yoshihito

Het Hanazono Jinja Schrijn daarentegen is beslist de moeite om even een ommetje voor te maken. Wie de animatiefilm Big Hero 6 van Disney zag, zal in één van de hangende bellen Baymax herkennen. De makers lieten zich door deze bel inspireren voor het ontwerp van de knuffelrobot. Iedere zondag staat hier een vlooienmarkt. Bijzonder om een keer mee te maken. Kuierend tussen de kraampjes voel je je even Parisien in Tokyo. Een gevoel waar Tokyoten zelf ook erg van houden.

Adres: 5 Chome-17-3 Shinjuku, Shinjuku City, Tokyo 160-0022, Japan

Puk Pupa Teatro (poppentheater)

Puk Pupa opende 50 jaar geleden haar poppentheater in Tokyo. Nog steeds worden er tien voorstellingen per jaar gecreëerd. Of je nu met kinderen de stad bezoekt of alleen, een bezoek aan deze merkwaardige plek blijft een aanrader. Het minitheater heeft een hoge kawaii-factor en de kleurrijke poppen worden met zorg in elkaar geknutseld. Dit theater heeft tachtig vaste poppenspelers die elkaar per voorstelling afwisselen. Zeer charmant.

Adres: Unnamed Road,2 Chome, 2-chōme-12 Yoyogi, Shibuya City, Tokyo 151-0053, Japan

Shoppen in de wijk

Tsutaya Book Appartment

Tsutaya is Tokyo’s bekendste boekenwinkelketen. Hier creëerden ze een bijzondere plek.  Op vlak van aanbod blinkt dit boekenappartement niet uit. De kracht van deze plek zit meer in de oase van rust die het biedt te midden van een chaotische buurt. Je kan er de klok rond terecht om tussen de boeken koffie en thee te slurpen en te bladeren in de aanwezige literatuur. In de kelder drink je sake. Op de vierde verdieping is er plaats voor co-workers. Laatste trein gemist? Plof in een kussen en verlies jezelf een paar uur lang in de wereld van Japanse schrijvers.

Openingstijden: nooit gesloten
Entree: werkruimte kost 500 Yen per uur
Adres: Japan, 〒160-0022 Tokyo, Shinjuku City, Shinjuku, 3 Chome−26−14 新宿ミニムビルⅠ 4F-6F

Isetan 

Isetan in Higashi-Shinjuku
Het bekende winkelcentrum Isetan, Flickr: Itsc1980

Ieder seizoen versiert weer een andere Japanse kunstenaar de grote hal van Isetan. Het bekende winkelcentrum pakt uit met de term ‘fashion museum’. De laatste jongerenmode zal je hier niet meteen vinden. Dit shoppingpaleis concentreert zich op duur en stijlvol. Neem de tijd om de klasse van dit gebouw te bewonderen, maar blijf niet te lang rondhangen. Voor je weggaat, moet je wel even passeren langs de kelderverdieping. De delicatessen die ze hier verkopen smaken hemels en je zou ze alleen al kopen voor de kleurrijke verpakkingen. Japanners blijven meester in het inpakken van geschenken.

Openingstijden: 10:30 am tot 8 pm
Adres: 3 Chome-14-1 Shinjuku, Shinjuku City, Tokyo 160-0022, Japan

Don Quijote Shinjuku

De winkel Don Quijote Shinjuku
De compleet “over the top” winkel Don Quijote Shinjuku, Flickr: Dick Thomas Johnson

Deze winkel tijdens je Tokyotrip overslaan kan gewoonweg niet. Heerlijk volgestouwd met volslagen onzin en aantrekkelijk, goedkope prullen is Don Quijote Tokyo op zijn best! Van doorschijnende coca-cola tot blitse t-shirts en rijstkokers, alles staat hier in de rekken te blinken. Je hebt 24 uur op 24 de tijd om je slag te slaan. Voldoende? Bezoek ook de andere grote filialen in Shibuya en Asakusa

Openingstijden: Nooit gesloten
Adres: 3 Chome-14-1 Shinjuku, Shinjuku City, Tokyo 160-0022, Japan

Kinokuniya (boekenwinkel)

De Kinokuniya boekenwinkel
De boekenwinkel Kinokuniya, Flickr: Hikosaemon

Op zoek naar Japanse literatuur in het Engels? Eén adres: Kinokuniya. Alle internationaal bekende Japanse schrijvers zijn hier vertegenwoordigd. Heb je nog extra plaats in je koffer?

Openingstijden: 10 am tot 9 pm
Adres: Japan, 〒160-0022 Tokyo, Shinjuku City, Shinjuku, 3 Chome−38−2 新宿駅構内

Toto Daiken showroom

Tokyo kan je pas volledig begrijpen na een bezoek aan een Japans toilet. De verwarmde bril, lauwe waterstraal en automatische verstuiver, allemaal gadgets die je moet uitproberen. De showroom van Toto Daikin is een leuk extraatje. Verwacht geen verdiepingen vol toiletten, maar een bescheiden showroom voor een heerlijke niche. Toto Daikin heeft zelfs een Engelse handleiding voorzien. Laat jezelf niet tegenhouden door de spreekwoordelijke drempel. Gewoon binnengaan en je rot amuseren. Eén nadeel: die showroomtoiletten zijn niet gemaakt om echt te gebruiken.

Openingstijden: 10 am tot 5 pm (ma en woe gesloten)
Adres: Japan, 〒151-0053 Tokyo, Shibuya City, Yoyogi, 2 Chome−1−5 JR南新宿ビル 7F

Eten in Higashi-Shinjuku

Omoide Yokocho

Piss Alley
Yakitori, Sashimi en Ramen eten in Piss Alley, Flickr: Aussie Assault

Letterlijk vertaald heet deze yokocho de “steeg der herinneringen”. De meeste Tokyoten gebruiken de bijnaam “Piss Alley”. Na werktijd zwalpen stomdronken salarymen hier door de steeg, stropdas op half zeven en elkaar ondersteunend. Vroeger lieten ze niet zelden hun behoefte gewoon op straat lopen. Vandaar de bijnaam. Deze plek kent een lange geschiedenis en op veel plaatsen in Tokyo vind je gelijkaardige yokocho’s. Hier serveert men bier, sake en een eenvoudige keuken: yakitori, sashimi en ramen.

In 1999 brandt een groot deel van de bars af. Er wordt beslist om Omoide Yokocho weer op te bouwen zoals het eruitzag in Showatijd. Hoewel de intensiteit hier een beetje verbleekt tegenover andere yokocho als Harmonica Alley in Kichijoji, Piss Alley blijft een uitstekende introductie.

Adres: 1 Chome-2 Nishishinjuku, Shinjuku City, Tokyo 160-0023, Japan

Asia Yokocho

Op het dak van een versleten gebouw in Kabukicho zit Asia Yokocho verstopt. Eens de stoffige liftdeur opengaat, betreed je een klein eetparadijs. Tientallen kraampjes serveren Aziatische keuken. Indonesisch, Thais en Koreaans, je kan het er allemaal proeven. De sfeer is ongedwongen en het maakt niet uit waar je gaat zitten. Bestel gerust van verschillende kraampjes tegelijk. Ook erg makkelijk zijn de openingsuren: Altijd open! Wie hier met honger vertrekt, mag nooit meer binnen.

Locatie: Rooftop of Dai 2 Towa Kaikan
Openingstijden: Nooit gesloten
Adres: 1 Chome-22 Kabukicho, Shinjuku City, Tokyo 160-0021, Japan

Yakiniku Yen-Chan (bbq-restaurant)

Raak je niet uitgekeken in Kabukicho en snak je naar een welverdiende pauze tussen twee pachinkohallen? Zak dan af naar dit legendarische vleesrestaurant. Niet minder dan zeventig gerechten staan er op het menu. Het duurt een tijdje voor je ze allemaal hebt uitgeprobeerd. De grote eters wagen zich aan de all-you-can-eat formule. Voor heren kost deze 3980 Yen en voor vrouwen 3480 Yen. Ik geef nog graag de volgende tip mee; de Kalbi (spareribs) zijn onweerstaanbaar. Yakiniku Yen-Chan sluit slechts een half uur per dag om snel even met de dweil rond te gaan.

Openingstijden: 7 am tot 6:30 am
Adres: Japan, 〒160-0021 Tokyo, Shinjuku City, Kabukicho, 2 Chome−20−9 三経ビル75 1階

Nakajima (1 Michelinster)

Tijdens de lunch staan de Iwashi (sardines) op nummer één als meest bestelde vis. Of ze nu gefrituurd zijn, als sashimi geserveerd of gekookt in dashibouillon, ze smaken beter dan elders in de stad. Dit restaurant bewijst dat een sterrenrestaurant ook goedkoop kan zijn. Voor een menu betaal je 1400 Yen. Vergeet ook de overheerlijke pickles niet. Het water loopt me weeral in de mond.

Openingstijden: 11:30 am tot 2 pm en 5:30 pm tot 9:30 pm

Shinjuku Acacia (Curryrestaurant)

Waarom je dit Shinjuku-instituut moet bezoeken? Het recept van hun curry met koolrollen bleef sinds 1963 onveranderd. Dit gerecht is legendarisch en kent gigantisch veel fans. Of je zelf wordt omvergeblazen door deze smaaksensatie, zal je proefondervindelijk moeten komen vaststellen.

Openingstijden: 11 am tot 10 pm
Adres: 3 Chome-22-10 Shinjuku, Shinjuku City, Tokyo 160-0022, Japan

Sungari Shinjuku (Russisch)

Toeristen denken bij Tokyo vooral aan sushi en noedels. Toch maakt de stad zijn naam als wereldstad ook op culinair vlak volledig waar. Italiaans, Spaans, Argentijns en zelfs de naam van de Franse Haute-Cuisine verdedigen ze hier met hand en tand. Eén van de meest buitengewone plekken op vlak van wereldkeuken is het Russisch restaurant Sungari. Populair en authentiek. Ga voor de Blinchik (zoute pannenkoek) en de Golubtsi-stoofpot, specialiteiten van het huis. De zure room en kaviaar brengen je zonder problemen in Russische sferen en voor je het weet zing je “Kalinka, Kalinka, Kalinka”. De vodka zal er stiekem ook wel voor iets tussen zitten.

Openingstijden: 11:30 am tot 3 pm en 5 pm tot 11 pm
Adres: 2 Chome-45-6 Kabukicho, Shinjuku City, Tokyo 160-0021, Japan

Drinken

Cat Café Calico

het cat cafe claico in Higashi-Shinjuku
Het Cat Café Calico in Higashi-Shinjuku

Theedrinken terwijl je katten aait? Natuurlijk bestaat er een café voor in Tokyo. Drank en desserts serveert men in hersluitbare doosjes daar de katten hier graag alles proeven. Voor mij smaakt alles hier een beetje naar natte kat. Op zoek naar meerdere dierencafés in Tokyo?

Locatie: Fuji Bldg.6F
Openingstijden: 10 am tot 10 pm
Kinderen moeten minimaal 12 jaar oud zijn om binnen te mogen!
Adres: Japan, 〒160-0021 Tokyo, Shinjuku City, Kabukicho, 1 Chome−16−2 富士ビルディング

8bit Café

Tokyo blijft het paradijs voor gamers. Wie nog eens graag uit jeugdsentiment op een echte Nintendo wil spelen, raad ik ten zeerste het 8bit café aan. De ruimte werd volgestouwd met memorabilia, gameboys en andere jaren ’80 computerspelletjes. Drink daarbij een Mario B cocktail en een oude droom gaat in vervulling. Voel je weer vijftien. Waar is die gamende puber van toen gebleven?

Locatie: Q Bldg. 5F
Openingstijden: 6 pm tot 12 pm (dinsdag gesloten)
Adres: Japan, 〒160-0022 Tokyo, Shinjuku City, Shinjuku, 3 Chome−8−9 新宿Qビル5F

Extra

Shinjuku Batting Center

Achtentwintig ballen wegslaan met een baseball bat voor een schamele 300 Yen. Ik ken geen enkele reden waarom je het baseballcenter niet zou aanstippen in je planning. Pure topsport, prima chaosverwerker en gewoonweg op en top Japans. Liefhebbers van Japanse literatuur herinneren zich de gruwelijk, spannende scènes op dit oefenveld in het boek ‘In de Misosoep’ van Ryu Murakami.

Openingstijden: 10 am tot 4 pm
Adres: 2 Chome-21-13 Kabukicho, Shinjuku City, Tokyo 160-0021, Japan

VR-zone

VR zone in Shinjuku
Er zijn verschillende opties bij VR-zone, aan jou de keuze! Flickr: Richard, enjoy my life!

Welkom in de buitensporige wereld van de virtual reality. VR-zone is de nieuwste rage in Shinjuku. Met de VRbril op wandel je op een koord over ravijnen, vecht je met draken en rijd je de race van je leven. Een extreem coole plek waar je verschillende angsten tegelijk kan overwinnen. Top! Top! Top!

Openingstijden: 10 am tot 10 pm
Reserveren via vrzone-pic.com/shinjuku/en
Adres: 1 Chome-29-1 Kabukicho, Shinjuku City, Tokyo 160-0021, Japan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening