Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De 23 wijken van Tokyo » Kagurazaka

Kagurazaka

Tokyoten geven Kagurazaka liefelijk de naam Klein Kyoto. In de straten verlichten de zachte witte lichten van de restaurants de kasseien vanonder de papieren deuren. Ooit schuifelden geisha’s hier langs de schaduw van de huizen. Met een beetje fantasie hoor je het klakken van hun houten sandalen. In werkelijkheid zijn de geisha’s verhuisd naar Shinjuku en Shibuya en hebben daar hun kimono uit- en minirokjes aangetrokken. De verlegen gezelschapsdames kleden zich nu als giechelende schoolmeisjes. 

Tokyo verandert snel. Kagurazaka bestaat uit zestig stevige heuvels. Strik je wandelschoenen stevig vast en ontdek de buurt. 

In Kagurazaka wonen veel Franse expats. Frankrijk kleurt hier duidelijk de straten. Tokyoten houden van die Franse sfeer en zakken tijdens het weekend massaal af naar deze buurt. 

Snel naar:

Gouden tips voor Kagurazaka

Yayoi Kusama Museum

Kunstwerk van de kunstenaar Yayoi Kusama in het Yayoi Kusama Museum
Kunstwerk van de befaamde kunstenaar Yayoi Kusama – Yayoi Kusama Museum

De kunstwerken van Yayoi Kusama zijn wereldberoemd. Als artieste beïnvloedde zij onder andere Andy Warhol. Ieder jaar organiseert het museum twee tentoonstellingen die het oeuvre van Kusama mondjesmaat aan het publiek tonen. Iedereen kent de schilderijen met de grote rode polka bollen, gele pompoenen en andere kleurrijke fantasieën van de kunstenares. Ze blijven fascineren. Zelf leeft Yayoi Kusama al jaren in een psychiatrische instelling om te ontsnappen aan de kwade buitenwereld. 

Om binnen te geraken boek je best lang op voorhand online tickets. Op ieder bezoek staat een timeslot. Broodnodig, omdat iedere bezoeker liefst zo lang mogelijk in de buurt van Kusama’s meesterwerken wil blijven. 

Openingstijden: 11 am tot 5:30 pm (maandag en woensdag gesloten)
Tickets: yayoikusamamuseum.jp – 1000 Yen
Adres: 107 Bentencho, Shinjuku City, Tokyo 162-0851, Japan

Akagi Schrijn

Het Akagi Schrijn, op de top van de Kagurazakaheuvel, is het ideale vertrekpunt voor een dag in deze buurt. Hoewel het schrijn fris en jong oogt, kent het een rijke geschiedenis die 700 jaar teruggaat in de tijd. 

Ooit woonde hier prinses Akagi. In haar tijd fungeerde het schrijn als schouwtoneel voor de politieke elite van Tokyo. Tijdens de Meiji-restauratie richt men hier een theaterschool op. Na wat vergeten jaren wordt de site in 2010 volledig gerenoveerd door Kengo Kuma Associations. 

Lunchen kan in het Italiaans getinte Akagi Café. Op de vierde vrijdag en zaterdag van juli organiseert men hier het Awa Odori festival, een traditioneel dansfestival waarbij verschillende groepen al dansend hun weg banen door de straten van Kagurazaka. Op verschillende plaatsen in Tokyo kan je Awa Odori bijwonen, maar die van Kagurazaka is ongetwijfeld één van de allermooiste.

Adres: 1-10 Akagi Motomachi, Shinjuku City, Tokyo 162-0817, Japan

La Kagu

Dit oude pakhuis werd opgefrist door, u raadt het nooit, Kengo Kuma Associations en kreeg een Berlijnse toets. Tokyo en Berlijn hebben op vlak van ruimtelijke ordening veel gemeen. La Kagu organiseert boeiende lezingen en de bistro serveert iedere maand een ander bier van de tap. De kledingwinkel focust op Scandinavische fashion. Gewoon even passeren, biertje drinken of een snelle lunch en weer wegwezen.

Openingstijden: 11 am tot 8:30 pm
Adres: 67 Yaraicho, Shinjuku City, Tokyo 162-0805, Japan

Waseda-dori

De ene kant van de straat heet Waseda-dori, de andere kant Kagurazaka-dori. In het weekend komen Tokyoten massaal hiernaartoe om de vintagewinkels af te schuimen, hun voorraad cosmetica aan te vullen en de gepaste furoshiki (inpakstof) uit te kiezen. Op adem komen doen ze in een boulangerie. De heerlijke geur van verse croissants verspreidt zich snel door de winkelstraat. Kagurazaka is het perfecte alternatief voor de honderden shoppingcentra in Tokyo. Winkelen blijft nog steeds het populairste tijdverdrijf van Tokyoten, heuvel op, heuvel af. Op gepaste tijden wordt deze straat afgesloten voor verkeer. Een heel ander Tokyo en toch bijzonder authentiek.

Adres: Japan, 〒162-0825 Tokyo, Shinjuku City, Kagurazaka, 5 Chome−36

Museum of Science

Dit museum bevat een grote verzameling oude rekenmachines en gedateerde computerkasten. Uiterst gedetailleerd uitgewerkt en zeer informatief. Op maat van de freaks.

Openingstijden: 10 am tot 4 pm – gratis
Adres: Japan, 〒162-0825 Tokyo, Shinjuku City, Kagurazaka, 1丁目3

Kagurazaka Yokocho’s

Kyoto staat bekend om zijn kleine straatjes die sterk de sfeer uit middeleeuws Japan oproepen. Als je deze sfeer in Tokyo wilt opsnuiven, moet je na zonsondergang de zijsteegjes van de Waseda-dori inslaan. Subtiel licht schijnt de yokocho’s in en voor je het goed en wel beseft, beland je in een oude film van Akira Kurosawa. Het loont de moeite om lang genoeg te dwalen tot je uiteindelijk het meest fotogenieke plekje hebt gevonden. Ga af op de geur van gebraden kip en gebakken look. Ruik je de Franse keuken, dan zit je goed.

Adres: 4 Chome-2 Kagurazaka, Shinjuku City, Tokyo 162-0825, Japan

Shoppen in Kagurazaka

Recycle Kimono Fukufuku (tweedehands kimono’s)

Zin in je eigen persoonlijke kimono? Ga dan een kijkje nemen bij Fukufuku, tweedehands en betaalbaar. De geur van de vorige eigenaar hangt misschien nog in de stof. Keuze genoeg in de uitgebreide mannencollectie met grote maten. Snuister rond, pas en kies. Niet te lang twijfelen. Je leeft tenslotte maar één keer en een origineler souvenir uit Tokyo bestaat niet.

Openingstijden :11 am tot 7:30 pm
Adres: Takeda Bldg 3F, 5-32 Kagurazaka, Shinjuku-ku Tokyo

Eten & drinken in Kagurazaka

Rito Kitchen (keuken van de Japanse eilanden)

Door het interieur waan je je op één van de Zuidelijke eilanden, liggend in een strandstoel, turend naar het water en spelend op de ukelele. Okinawa lijkt dichterbij dan ooit. Rito Kitchen heeft zich gespecialiseerd in de keuken van de Japanse eilanden en serveert prachtige menu’s met proevertjes. Het draait zo goed dat ze ondertussen een tweede filiaal openden in Nihonbashi. Voor een schotel specialiteiten uit de Okinawaiaanse keuken ben je hier aan het juiste adres. Een lunchmenu kost 2000 Yen en is iedere Yen dubbel en dik waard. Dankzij deze maaltijd word je minstens 100 jaar.

Openingstijden: 11:30 am tot 2:30 pm en 6 pm tot 10 pm
Adres: 6 Chome-23 Kagurazaka, Shinjuku City, Tokyo 162-0825, Japan

La Bretagne (hartige pannenkoeken)

Door de aanwezigheid van veel Franse expats in Kagurazaka kleuren de straten hier blauw, wit, rood. Veel restaurants pakken uit met klassiekers uit de Franse keuken en zoals we van Japanners gewend zijn, is het vaak nog beter dan het origineel. La Bretagne serveert authentieke Bretoense, hartige pannenkoeken met daarbij een glas frisse biocider. Je hoeft zelfs je ogen niet te sluiten om je aan de Atlantische Opaalkust te wanen. 

Openingstijden: 11:30 am tot 10:30 pm
Adres:
4 Chome-2 Kagurazaka, Shinjuku City, Tokyo 162-0825, Japan

Kinozen (desserts)

Onderaan de Waseda dori ligt Kinozen. Deze legendarische zaak opende in 1948 en als je je wilt onderdompelen in de wereld van Japanse zoetigheden, samen met tientallen bejaarden, dan is dit the placet o be. Ga achteraan in de rij staan en schuif tussen de rollators door dichter en dichter naar een plekje in de zoete hemel.

Openingstijden: 11 am tot 7:30 pm
Adres: Japan, 〒162-0825 Tokyo, Shinjuku City, Kagurazaka, 1 Chome−12 紀の善ビル

Canal Café

Heb je Kagurazaka-dori al tien keer afgewandeld en wil je eigenlijk gewoon wachten tot het donker wordt om door de yokocho’s te slenteren? Zet je dan aan een bistrotafeltje bij Canal Café, de ideale spot voor een perfecte zonsondergang boven Tokyo. Dit is het enige café in de stad met buitenterras aan het water. Het kanaal staat niet meteen bekend als romantische hoogvlieger. Het Canal Café daarentegen is een plaats waar dagelijks de ene Japanner na de andere op de knieën gaat voor een huwelijksaanzoek.

Openingstijden: 11:30 am tot 11 pm
Adres: 1-chōme-1-9 Kagurazaka, Shinjuku City, Tokyo 162-0825, Japan

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening