Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De 23 wijken van Tokyo » Kasumigaseki (霞が関)

Kasumigaseki (霞が関)

Kasumigaseki Tokyo
De stille straten van Kasumigaseki buiten kantooruren, Flickr: OiMax

Bovenaan de trappen van Kasumigaseki Station start de ontdekkingstocht door de krochten van het Japans parlementaire systeem. Nee, dit is geen sexy buurt. De ministeries hebben hier hun hoofdkantoor en buiten het in de gaten houden van de politieagenten die de buurt bewaken valt hier weinig te beleven. 

Toch staat Kasumigaseki in het geheugen gegrift. Op 20 maart 1995 tussen 7 am en 8:10 am plegen leden van de Aum Shinrikyosekte hier een laffe terreuraanslag. Ze verspreiden het geurloze saringas in de metrogangen en vermoorden zo rechtstreeks 12 mensen en ontnemen het leven van honderden die tot vandaag nog steeds met ademhalingsproblemen kampen. Dit allemaal door apocalyptisch doemdenken. Die dag beleeft Tokyo zijn zwartste dag sinds het einde van WO II. Er staat geen monument of iets wat aan die dag doet herinneren. Tokyoten gaan gewoon door met leven en nemen geen tijd om stil te staan. 

Gouden tips

Diet Parlement

National Diet Building in Tokyo
Het National Diet Building, het parlement van Japan, Flickr: Dick Thomas Johnson

Dit is echt een verborgen parel. Bijna geen enkele toerist bezoekt het parlement. Grote zonde, want het is fantastisch. Je krijgt een gratis rondleiding van een uur doorheen de ontelbare gangen van het parlement. Je bezoekt het fenomenale parlementaire halfrond en de ruimte waar de keizer tot rust komt na zijn jaarlijkse troonrede. Dichterbij het centrum van de macht en politiek in Japan kom je niet. Dit is een absolute aanrader en aan het einde van de wandeling trekt je gids nog een uniek kiekje van jou en het parlement op de achtergrond. Grappig en het zegt veel over hoe Japanners denken. 

Kom op tijd, want uiteraard onderga je eerst nog een controle waarbij de security zelfs je fles water inspecteert. Gewoon doen! Doen! Doen!

Ieder uur start er een toer van 8 am tot 5 pm. Receptie sluit om 4 pm. (enkel weekdagen en buiten parlementaire zittingen)

Adres: 1 Chome-7-1 Nagatacho, Chiyoda City, Tokyo 100-0014, Japan

Kasumigaseki Station

Kasumigaseki Station in Tokyo
De onopvallende ingang van Kasumigaseki Station, Wikipedia:

Sta even stil aan de ingang van de metro, met de gedachten bij 20 maart 1995. Kijk om je heen en neem de omgeving in je op. Tokyoten moeten altijd voor zich blijven kijken. Achteromkijken voelt als falen. Net doordat er niets aan die noodlottige dag herinnert, voelt de plaats kil en wrang. Saringas ruik of proef je niet. Een geruisloze killer. Vreemde plek.

Adres: 2 Chome-1-2 Kasumigaseki, Chiyoda City, Tokyo 100-0013, Japan

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening