Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De 23 wijken van Tokyo » Kichijoji

Kichijoji

het straatbeeld van Kichijoji, Tokyo
Het straatbeeld van Kichijoji, Tokyo

Vergelijkbaar met Shimokitazawa en zeker zo betoverend; ik presenteer je mijn lievelingsbuurt: Kichijoji! Gedurende de dag geniet je hier van die lekker onderuitgezakte Kichifeel, ’s avonds slaat de sfeer rond het station volledig om. Jongeren en salarymen mengen zich in de bars en naarmate de nacht vordert, gedragen ze zich steeds baldadiger. Leve de Tokyoten die langzaam dronken worden. 

Kichijoji werd door de Tokyoten reeds vele malen verkozen tot de meest leefbare buurt in Tokyo. Het is heerlijk levendige buurt met veel winkels, eigenzinnige koffiebars, restaurants, een legendarische yokocho en één van de mooiste parken in Tokyo. Fans van de legendarische Ghiblifilms komen naar hier afgezakt voor het gelijknamige museum. De drukte voelt hier nooit verstikkend zoals bij sommige andere wijken. 

Kichijoji ligt net buiten de stad en toch pal in het centrum van de actie. Ik leerde de buurt kennen door de Netflixserie Hibana Sparks die grotendeels in deze buurt werd opgenomen. 

Een bezoek aan Kichijoji kan niet tegenvallen!

Snel naar:

Gouden tips voor Kichijoji

Inokashira Park

Inokashira Park in Kichijoji, Tokyo
Inokashira Park, Flickr: nakashi

Inokashira Park is zonder twijfel het mooiste familiepark in Tokyo. Hier kan je een hele dag spenderen op een bankje, spelend met de kinderen aan het water, koffiedrinken bij Pepacafe Forest en romantische zielen huren voor 700 Yen een zwanenbootje om een half uur lang de vijver mee rond te dobberen. 

Wandel tot bij de Benzaiten Tempel die opvalt door zijn rode kleur. Je kan een bezoek brengen aan de schattige zoo en ga tijdens het weekend op zoek naar Rikimaru Toho. Deze man werd in de loop der jaren een instituut in het voorlezen van mangaverhalen. Hij is de meest unieke straatartiest die ik ooit zag. 

Inokashira Park ligt tijdens de Sakura vol met blauwe zeilen waarop de Tokyoten hun hanami-moment beleven. Picknicken onder de bloeiende Japanse kerselaars is een hoogtepunt in het jaar van de Tokyoot en Inokashira Park is daarvoor de mooiste plek. De Sakura langs het water is van een adembenemend poëtische schoonheid.

Adres: 1 Chome-18-31 Gotenyama, 武蔵野市 Tokyo 180-0005, Japan

De dijk van Inokashira

Dichterbij het gevoel van een dagje kuieren op de zeedijk zal je in Tokyo niet komen dan hier in de voetgangersstraat richting het Inokashira Park. New York Joe en Flamingo openden hier een filiaal en zelfs Starbucks bij de parktrappen is hier zeer het vermelden waard. Hotdogkramen, pannenkoeken en vintagewinkels creëren hier het aller zaligst zondaggevoel.  

Adres: 武蔵野市吉祥寺南町1-15-7 重川ビル, 1-chōme-15 Kichijōji Minamichō, Musashino, Tokyo 180-0003, Japan

Harmonica Yokocho

Harmonica Yokochi in Kichijoji
Harmonica Yokocho – Kichijoji

Harmonica Yokocho is het best bewaarde geheim van Tokyo! Het loont de moeite om hier overdag al eens te komen rondneuzen in één van de vele bijzondere winkeltjes, maar na 7 pm komt deze plek pas echt tot leven. Weergaloze Izakaya’s openen hun rolluiken en serveren hemelse gerechten. Ze verleiden je met pickles, grillades, sashimi, yakitori en allemaal op de meest eigenzinnige manier klaargemaakt. Bijna alle bars beschikken over een Engels menu, wat de onmetelijke keuze iets makkelijker maakt. Toch blijft het spannender om gewoon ergens aan te schuiven en je te laten verrassen door de chef. Laat je een frisse Sapporo tappen en klink met de andere gasten op het leven. 

Harmonica Yokocho dankt zijn naam aan de vele rode lantaarns die in de steegjes ophangen. Het rode licht zorgt voor een opmerkelijke sfeer. 

Net voor middernacht ben ik hier in mijn vierde Izakaya beland en bestel Yakitori van kippendij met een zoveelste frisse Japanse pint. De salaryman naast me lijkt al goed in de wind en acteert op baldadige toon dat ik het poeder uit het potje voor mij veelvuldig over mijn kippenspies moet strooien. Ik ken dit potje. Hier zit pure chili in die je mond in brand zet. De salaryman kan zijn lach niet bedwingen en ik speel het spel mee. De gehele Izakaya proest het uit als ik gebaar dat dit veel te pikant smaakt. Dan klinken we, kampai, op de toekomst. Vreemde jongens die Tokyoten. Ik ben van hen gaan houden.

Openingstijden: vanaf 7 pm
Adres: 1 Chome-19-2 Kichijoji Honcho, Musashino, Tokyo 180-0004, Japan

Art Center Ongoing

Ongoing exposeert boeiende tentoonstellingen die steeds in dialoog gaan met de stad. Een inspirerende plek met een kloppend hart in het centrum van de Tokyo actualiteit.

Openingstijden: 12 am tot 9 pm (maandag en dinsdag gesloten)
Entree: 400 Yen
Adres: 1 Chome-8-7 Kichijoji Higashicho, Musashino, Tokyo 180-0002, Japan

Standbeeld van Hakano

Op het centrale plein voor het station aan de Noordkant staat het standbeeld van Hakano. Deze beroemde Indische olifant lokte vanaf 1954 jarenlang bezoekers naar de Inokashira Zoo. Ondanks dat hij al gauw de lieveling van het publiek en de verzorgers werd, leefde Hakano een eenzaam bestaan. Hij zat jaren alleen in zijn hok nadat hij in de beginjaren van de zoo per ongeluk een verzorger vertrappelde. Het verhaal van Hakano vond zijn weg naar de literatuur. De Japanse TV draaide verschillende series over zijn leven. 

Adres: 1-chōme-15 Kichijōji Honchō

Kichijoji Art Museum

Op de zevende verdieping van het Coppice winkelcentrum zit een topgalerij verstopt. Het Kichijoji Art museum toont bijzondere tentoonstellingen van Japanse kunstenaars. De bijbehorende, kleine museumshop heeft enkele steengoede boeken in zijn collectie. De vaste collectie is klein: De Fujigezichten van Hagiwara Hideo blijken een interessante tegenhanger van de Hokusai-reeks.

Locatie: Coppice Kichijoji A Bldg 7F
Openingstijden: 10 am tot 7 pm (Iedere laatste woensdag van de maand gesloten)
Entree: 300 Yen
Adres: Japan, 〒180-0004 Tokyo, Musashino, Kichijoji Honcho, 1 Chome−8−16 コピス吉祥寺A館 7F

Ghiblimuseum

Ghibli Museum in Tokyo
Het befaamde museum over Ghiblistudios: Ghiblimuseum! Flickr, Olivier Bruchez

Omdat de ticketverkoop zo is geregeld dat je slechts een maand op voorhand je tickets kan kopen en dat er weinig naar buiten uitlekt over wat je binnenin kan beleven, wordt de mythe rond het Ghiblimuseum jaar na jaar sterker. 

Zij die het geluk hebben om tickets te bemachtigen staan lang in de rij om binnen te geraken. Reviews die op het internet circuleren variëren van vreselijk naar fenomenaal.

Ik raad je aan om een maand voor je vertrek gewoon de gok te wagen en tickets proberen te bestellen. Een museum over de Ghiblistudios kan niet anders dan interessant zijn. Deze prachtige anime’s veroverden over de hele wereld de harten van jong en oud. Alleen al om een replica van Miyazaki’s werkplek te mogen aanschouwen, is het de moeite waard. Wie naast tickets greep, kan net buiten het museum toch nog op de foto gaan met “buurman Totoro”. Japans schattigste animepersonage en thuis in de zetel genieten van een willekeurig Ghiblimeesterwerk.

Openingstijden: 10 am tot 6 pm (dinsdag gesloten)
Entree: 1000 Yen – ghibli-museum.jp/
Adres: 1 Chome-1-83 Shimorenjaku, Mitaka, Tokyo 181-0013, Japan

Dairakudokan

Butoh is een moderne Japanse dans die in de nasleep van WO II ontstond. De dansers schilderen zichzelf volledig wit en bewegen met een hyper kinetische traagheid. Het ensemble van Akai Maro speelt Butohvoorstellingen in hun eigen theater. Het bijwonen van een Butohperformance zou verplichte kost moeten zijn voor iedere toerist; indrukwekkend en verbluffend! 

Entree: Tickets vanaf 2500 Yen – dairakudokan.com
Adres: B1F, 2-1-18 Kichijoji-kitamachi, Musashino, Tokyo
Tokyo

Shoppen in de wijk

Nakamichi-Dori

Deze winkelstraat wordt beschouwd als het alternatieve centrum voor shoppend Kichijoji. Zowel hier als in de talrijke zijsteegjes kan je ontdekkingen doen in supertoffe lokale winkels en restaurants. Op regenachtige dagen trekken de Kichi’s naar Sun Road Arcade om het weekend al shoppend door te komen. De winkelstraten van Kichijoji lijken net dat ietsje meer te bieden. Tip: Snuister in de bakken van Disc Union en HMV op zoek naar die ene LP, scoor een boek bij Hyakunen en pik een arthousefilm mee bij Cocomaru; op en top Kichijoji!

Adres: 1 Chome-9-10 Kichijoji Honcho, Musashino, Tokyo 180-0004, Japan

PARCO

het parco winkelcentrum in kichijoji
Het PARCO winkelcentrum in Kichijoji, Flickr: OiMax

PARCO blijft zeer populair bij jongeren als winkelcentrum. Dit filiaal bevat buiten de gekende ketens ook nog restaurants, café’s, een boekenwinkel in de kelder en daaronder een spiksplinternieuwe cinema. Uplink, de straffe indiecinema, opende hier onlangs een zaal. Altijd fijn om even het programma te checken als je passeert. Op het dakterras van PARCO is het heerlijk vertoeven met een Japanse pils in de hand.

Adres: 1 Chome-5-1 Kichijoji Honcho, Musashino, Tokyo 180-8520, Japan

SKIT

Zolang je voeten niet groter zijn dan schoenmaat 44, ben je meer dan welkom in deze sneakerhemel. Japanse merken, Amerikaanse collector’s items, alles staat hier door elkaar. SKIT zorgt er in zijn eentje voor dat Kichijoji zich tot Tokyo’s coolste sneakerbuurt mag kronen.

Openingstijden: 11 am tot 9 pm
Adres: Japan, 〒180-0003 Tokyo, Musashino, Kichijoji Minamicho, 1 Chome−18−1 D-ASSET吉祥寺 1F

Eten in Kichijoji

Eten in Kichijoji
Eten in Kichijoji, Flickr: nakashi

Soybean Farm (miso)

Hier koop je miso per kilo en kan je aanschuiven voor overheerlijke misosoep en allerlei gerechten waarin men miso verwerkt. Absoluut de moeite om tijdens de lunch hier dat typische, eeuwenoude gerecht gecombineerd te zien met Westerse invloeden. Proef zeker ook hun miso-kaastaart als dessert.

Openingstijden: 11:30 am tot 10 pm
Adres: 2 Chome-15-2 Kichijoji Honcho, Musashino, Tokyo 180-0004, Japan

Organic cafe Atataka na Osara (vegetarisch)

Tokyo is niet het paradijs voor vegetariërs. Dit restaurant probeert daar verandering in te brengen. Als je naast een wijnsommelier ook een groentesommelier in dienst hebt, dan weet je genoeg. Hier krijg je puur natuur op het bord in gecombineerde smaakexplosies. De groententaart blijft hun signatuurgerecht. Eigenlijk is alles op de kaart overheerlijk. 

Openingstijden: 9 am tot 11 pm
Adres: 1F, N’s Kichijoji, 1-5-5, Gotenyama, Musashino-shi, Tokyo

Gram (pannenkoeken)

Hier kom je puur voor de fantastisch, luchtige pannenkoeken. Het kleverig decor vergeet je snel na de eerste hap. Beste pannenkoeken en tiramisu van Kichijoji.

Openingstijden: 10:30 am tot 8 pm
Adres: Japan, 〒180-0004 Tokyo, Musashino, Kichijoji Honcho, 1 Chome−7−7 原田ビル 2階

A happy Pancake Kichijoji (pannenkoeken)

Ook Happy Pancake doet een gooi naar de trofee van beste pannenkoekenhuis in de buurt. Hier gebruiken ze botermelk of meringue, wat de luchtige koeken doen smelten in de mond. Zij gaan openlijk de strijd aan met Gram en als ze deze kwaliteit blijven behouden, acht ik ze nog in staat deze nog eens te gaan winnen ook.

Openingstijden: 10 am tot 8:30 pm
Adres: Japan, 〒180-0004 Tokyo, Musashino, Kichijoji Honcho, 1 Chome−8−5 レンガ館モール 301

SubLime Inikashira (sashimi)

Dit restaurant bevindt zich op een bijzondere locatie midden in het Inokashira Park en serveert fantastische sashimi. Ben je een doorwinterde vleeseter en hou je van af en toe een kinky uitdaging? Sublime serveert ook paardensashimi en een onweerstaanbare stoofpot met een adembenemend zicht op het Inokashira Park. Je kan proefborden bestellen die je kan delen. 

Openingstijden: 11 am tot 3 am
Adres: 4 Chome-1-11 Inokashira, Mitaka, Tokyo 181-0001, Japan

Yurei Izakaya

Rond middernacht sluit Yurei zijn deuren, normaal het moment dat de geesten tot leven komen. Dit is de enige zekerheid die je hebt dat dit themarestaurant geen echte geesten tevoorschijn tovert. “Bebloede oogballen” of “crematie spareribs” sieren op het menu. De obers hebben witte kimono’s aangetrokken en fluisteren zacht in je oor. Als je jarig bent, mag je in de doodskist liggen en organiseren ze hier een korte begrafenisceremonie speciaal voor jou; gefeliciteerd!

Openingstijden: 5 pm tot 1 am
Adres: 1 Chome-8-11 Kichijoji Minamicho, Musashino, Tokyo 180-0003, Japan

Cafés

Hammock Cafe and Gallery

Hammock Cafe and Gallery Kichijoji
Hammock Cafe and Gallery, Flickr: Dennis Amith

Een bar waar je lekker languit in de hangmat kan hangen, wie droomt daar niet van? Je hoeft hiervoor niet meer naar een Caraïbisch eiland te vliegen. Sinds Hammock zijn deuren opende in Kichijoji stond het meteen op nummer één als chillplek voor de lokale hipsters. Drink met je ogen toe een homemade Honey Ginger Icetea en waan je op het parelwitte strand onder de palmbomen.

Openingstijden: 12 am tot 10 pm
Adres: 2 Chome-8-1 Kichijoji Minamicho, Musashino, Tokyo 180-0003, Japan

Cocomaru (cinemacafé)

De sluiting van het Baus Theater in 2014 liet een leegte achter bij film minnend Kichijoji. In 2017 opende een nieuwe onafhankelijke cinema: Cocomaru. Deze bioscoop en café screent dagelijks uitstekende films, nationaal en internationaal. Bestel iets om te drinken en vlei je neer in één van de comfortabele stoelen. Vergeet de tijd en geniet van dit op en top Kichijoji-gevoel.

Programma: cocomaru.net
Adres: 15 8 1丁目, 8 Kichijoji Honcho, Musashino, Tokyo 180-0004, Japan

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening