Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De 23 wijken van Tokyo » Kiyosumi-Shirakawa

Kiyosumi-Shirakawa

kiyosumi-shirakawa in tokyo
Het uitzicht op Kiyosumi-Shirakawa vanuit de Kiyosumi Tuinen, Flickr: kanegen

Ik ben niet echt vatbaar voor verslavingen. En toch, als ik mijn dagelijkse kop koffie niet drink, lijkt de dag iets te missen. Heet dat een verslaving of een hunkering naar stabiliteit? Tokyo heeft het schenken van koffie tot kunst verheven. Theemeesters scholen zich om tot barista’s. Tussen het Kiba park en de Kiyusumi tuinen ligt een wonderlijke buurt die zichzelf uitdaagt als dé koffiebuurt van Tokyo.

De grootste trekpleister van de buurt is het museum voor hedendaagse kunst.  De lokale koffiehuizen en kunstgalerijen bepalen daarbuiten het tempo en de feel van de buurt. Ze schenken de allerbeste koffie van de stad door de constante concurrentie en de bijbehorende drang om de allerbeste te zijn.

Deze oude fabriekswijk lag er twee decennia geleden nog verlaten bij. Goedkope huurprijzen lokten onafhankelijke investeerders die in een mum van tijd de buurt wisten om te toveren tot een ware hemel voor barista’s en koffiedrinkers. Duik een dag in het grote koffieavontuur, bezoek één van de strafste musea van de stad en eindig in de coulissen van de spectaculaire Fukugawa Fudotempel. 

Snel naar:

Gouden reistips

Basho Memorial

Matsuo Basho wordt algemeen beschouwd als de grootste Haiku dichter. Hij leefde en werkte in deze buurt aan het begin van de 17e eeuw. Vanaf zijn 28e trekt hij als reizende monnik met zijn steeds groeiende aantal volgelingen door Japan. Hij declameert zijn haiku’s onderweg en de discipelen schrijven ze op. 

Ik daag je uit om hier bij het standbeeld van Basho, met uitzicht op de Sumida rivier, zelf een haiku te schrijven. De regels zijn simpel: Regel één bevat vijf lettergrepen, regel twee heeft er zeven en de laatste terug vijf. Meestal verwerkt de haikudichter ook een natuurlijk element in zijn gedicht. Vlakbij dit monument kan je een bezoek brengen aan het Bashomuseum. Hiervoor dien je wel een basis Japans te beheersen om er überhaupt iets van te begrijpen.

Basho stierf onderweg als een echte reiziger. Op de ochtend van zijn dood dicteert hij een laatste haiku aan zijn gevolg: 

“Ziek op deze reis – Over de dorre velden – Blijven de dromen”.

Adres: 1 Chome-1-3 Tokiwa, Koto City, Tokyo 135-0006, Japan

Kiyosumi tuinen

Kiyosumi tuinen
Kiyosumi tuinen in het gelijknamige Kiyosumi – Tokyo

De aantrekkelijke vijver en rotsformaties in deze tuin zijn het werk van de Iwasakifamilie. Deze familie kocht de tuin tijdens de Meijirestauratie. In 1932 stelt de stad deze wonderlijke tuin open voor het grote publiek. Het theehuis serveert geen koffie, maar perfect gedoseerde matcha thee en traditionele Japanse gerechten. Wandelen over de rotsen, turend naar de koikarpers en schildpadden is een mooi begin voor een bezoek aan deze buurt.

Openingstijden: 9 am tot 5 pm
Entree: 150 Yen
Adres: Japan, 〒135-0024 Tokyo, Koto City, Kiyosumi, 3-chōme−3, 江東区清澄3丁目

Fukagawa Shiryokan-Dori

Onderweg van de Kiyosumi tuinen naar het museum voor hedendaagse kunst wandel je door de stilgevallen Fukugawa-winkelstraat. Buiten enkele bloemisten, een bestofte tabakswinkel en enkele lege eettentjes lijkt deze straat op het eerste zicht niks bijzonder. Het is juist hier dat je de ziel van deze buurt kan aanraken. Kiyosumi-Shirakawa werkt als een versmelting tussen hipsterhip en ouderwetse degelijkheid. Je hoeft hier geen uren rond te hangen. Even een glimp opvangen, sfeer proeven en dan hop naar de volgende koffiestop.

Adres: 1 Chome-6-7 Miyoshi, Koto City, Tokyo 135-0022, Japan

Fukagawa Edo Museum

Het Edo Museum in Fukugawa
Het Edo Museum in Fukugawa, Wikipedia: DryPot

Ergens in het midden van de Fukagawa Shiryokan-Dori ligt het Fukagawa Edo Museum. Natuurlijk is het Edo Museum in Ryogoku veel imposanter en omvangrijker dan deze lokale variant en toch is het hier dat je de echte sfeer uit Edo-periode voelt. Lokale gidsen lopen rond in het zorgvuldig nagebouwde Edo-dorp en geven gratis rondleidingen. Anders dan in het grote broertje in Ryogoku mag je hier de decors betreden als je je schoenen uittrekt. Dankzij de gidsen en de degelijke decors leer je hoe Tokyoten leefden onder het bewind van de Shogun. Hoe zij altijd klaarstonden om te vluchten bij de zoveelste brand, hoe de uitkijktoren dichtgetimmerd bleef aan de kant die uitkeek op het kasteel van de Shogun en welke dagelijkse routines bij de bewoners van Edo zaten ingebakken; mooi museum als tussendoortje tijdens je koffiewandeling.

Openingstijden: 9:30 am tot 5 pm
Entree: 400 Yen
Adres: 1 Chome-3-28 Shirakawa, Koto City, Tokyo 135-0021, Japan

Museum for Contemporary Art

Museum of Contemporary Art Kiyosumi-Shirakawa
Het vernieuwde Museum of Contemporary Art in Kiyosumi-Shirakawa, Flickr: Kentaro Ohno

Volledig vernieuwd weer geopend in maart 2019, heeft dit instituut voor hedendaagse kunst even de tijd nodig om weer het hart van de Tokyoten te veroveren. Dat zal waarschijnlijk niet lang duren. Het museum kan putten uit een collectie van 4.700 internationale en Japanse topwerken. De tijdelijke tentoonstellingen zijn van een ongekend hoog niveau. Dit museum wordt terecht nog steeds beschouwd als één van de beste in Tokyo. Hier mag je gerust een extra dag voor inplannen.

Openingstijden: 10 am tot 6 pm (maandag gesloten)
Adres: 4 Chome-1-1 Miyoshi, Koto City, Tokyo 135-0022, Japan

Snac (kunstencentrum)

Het grootste deel van de hedendaagse Tokyokunstscene passeert regelmatig de revue in Snac. Deze multidisciplinaire ruimte programmeert dansvoorstellingen, concerten en theater, publiceert boeken en managet enkele lokale kunstenaars. Kunst en koffie vormen bij Snac een logische eenheid.

Openingstijden: 12 am tot 20 pm
Alle info: mujin-to.com
Adres: 1F, 2-12-6 Miyoshi, Koto-ku, Tokyo

Sakura Gallery

Lokale kunstenaars krijgen bij Sakura Gallery de gelegenheid om hun werk te tonen aan het grote publiek. De ruimte past helemaal in een omgeving als deze. Klein, toch opvallend en alle aandacht gaat naar het eigenlijke werk. Wanneer je de koffiewandeling net die essentiële toets wilt meegeven, dan mag je Sakura Gallery niet overslaan.

Openingstijden: 12 am tot 7 pm
Adres: 3 Chome-7-4 Kiyosumi, Koto City, Tokyo 135-0024, Japan

Fukagawa Fudo

Fukagawa Fudo tempels met boeddhabeeldjes
De 800 boeddhabeeldjes van Fukagawa Fudo, Flickr: Guilhem Vellut

Na al die koffie slaat mijn hart over. Trillend op mijn benen sta ik voor het absolute hoogtepunt van de dag en één van de gouden spots in Tokyo: de Fukagawa Fudo. Oorspronkelijk gebouwd in de 18e eeuw en heropgebouwd na de bombardementen aan het einde van WO II. 

De laatste jaren neemt het aantal toeristen hier serieus toe. Dat is begrijpelijk. De aantrekkingskracht van deze tempel ligt vooral bij de gang met de 800 glazen Boeddhabeeldjes en bij het bijzondere vuurritueel dat 5 keer per dag wordt uitgevoerd. Wandelend in de buurt hoor je tot ver de monnikstemmen kreunen en de drums bonken. 

Er gaat een onbeschrijfelijke kracht uit van dit ritueel dat met liters cafeïne in je bloed nog intenser binnenkomt. En eigenlijk is de Fukagawa Fudo zeker niet de mooiste tempel. De clash van stijlen stoort. Het moderne Sanskrietzwarte gebouw bovenop de oude tempel lijkt hier helemaal niet op zijn plaats. Dat maakt allemaal niks uit. Fukagawa Fudo bezoek je niet voor de buitenkant. Ergens vanbinnen schuilt er een bijzondere kracht die iedere bezoeker omverblaast. 

Iedere reis door Tokyo eindig ik, na liters koffie, op de trappen van Fukagawa Fudo. Het vuurritueel bezorgt me tranen, keer op keer en ik kan niet precies uitleggen waarom. Je moet dit zelf meemaken om het te begrijpen. 

Tijdstippen ritueel: 9 en 11 am, 1, 3 en 5 pm
Adres: 1 Chome-17-13 Tomioka, 江東区 Koto City, Tokyo 135-0047, Japan

Eten in Kiyosumi-Shirakawa

Pitmans (BBQ)

Het terras van het Lyuro hotel is vrij toegankelijk en serveert op zwoele zomeravonden barbecuegerechten vergezeld van een frisse pint. Ben je tijdens de zomer in Tokyo en is het ideaal bbq-weer, dan boek je best zo snel mogelijk een plaats op het terras van Pitmans. Het uitzicht over de Sumida rivier en de ondergaande zon krijg je er gratis bij. Spareribs en bier van de tap, het lijkt wel alsof je in je eigen tuin zit.

Openingstijden: 11 am tot 2:30 pm en 5pm tot 10:30 pm
Adres: Japan, 〒135-0024 Tokyo, Koto City, Kiyosumi, 1 Chome−1−7 「LYURO 東京 清澄 THE SHARE HOTELS」2F

Cheese no Koe

Deze lokale kaasspecialist bewijst in haar eentje dat zuivelproducten aan een heuse opmars bezig zijn in Tokyo. De “kaasfluisteraar”, vertaling van Cheese no Koe, verkoopt tweehonderd verschillende kazen uit Hokkaido. Als je denkt aan een picknick in het park, dan is Cheese no Koe verplichte kost. 

Openingstijden: 11 am tot 7 pm
Adres: Japan, 〒135-0023 Tokyo, Koto City, Hirano, 1 Chome−7−7 チーズのこえ

Drinken in de wijk

Tokyo Blue Bottle 

Tokyo Blue Bottle in Kiyosumi
Tokyo Blue Bottle in Kiyosumi, Flickr: chinnian

Tokyo beleeft momenteel zijn derde koffiegolf. In de jaren ’20 van vorige eeuw is Ginza het centrum voor koffiedrinkend Tokyo waar de lokale theehuizen, kissaten, zichzelf meer en meer transformeren in trendy koffiebars waarbij “hand drip” koffie het handelsmerk van de stad wordt. 

Na WO II specialiseren Tokyoten zich verder onder invloed van buitenlandse koffiemerken. Vandaag verkoopt men wereldwijd Japanse handdrip-koffiemakers. Japanners willen graag in alles meester zijn. Wanneer in 2015 de Californische keten Blue Bottle in Kiyosumi neerstrijkt voor de opening van hun eerste overzeese koffiebar, veroorzaakt dit een kettingreactie in de toen al bloeiende koffiescène. Plots vormt het slapende Kiyosumi-Shirokawa het kloppende hart van de Tokyo-barista’s. 

Heerlijke koffie bij Tokyo Blue Bottle
Heerlijke koffie bij Tokyo Blue Bottle, Flickr: Blowing Puffer Fish

Blue Bottle managet alles zelf. De koffie roosteren ze hier in hun eigen branderij en die schenken ze niet later dan 48 uur erna. Hierdoor smaakt de koffie altijd vers en openen de aroma’s zich vlot. In de prachtige glazen loods is het altijd gezellig druk. In het weekend puilt het uit van de koffiefreaks. Je kan natuurlijk ook voor de take away optie kiezen. Ikzelf prefereer een zitje dichtbij de toog, zodat je de jonge barista’s aan het werk kan zien. Neem bij de koffie zo’n overheerlijke scone die rechtstreeks van de vermaarde Katane bakkerij komt, zoals alle gebakjes hier trouwens. Blue Bottle is de meest trendy plek van Tokyo! 

Openingstijden: 8 am tot 7 pm
Prijzen: Drip blend kost 450 Yen en single origin start vanaf 550 Yen – Scone kost 450 Yen
Adres: 1 Chome-4-8 Hirano, Koto City, Tokyo 135-0023, Japan

Arise Coffee Roasters

Bij de tweede koffiestop voel je je meteen de vriend des huizes die even binnenspringt voor een babbel en kop koffie. Arise Coffee Roasters heeft slechts twee zetels en een bankje in een decor vol skateboards die uit de rijke collectie van de eigenaar komen. Kiezen tussen de tien verschillende smaken lijkt een onmogelijke opdracht, dus de barista helpt je met veel plezier verder. 

Wat voor koffiedrinker ben je eigenlijk? Hou je van bitter, fruitig, straf of mild? De favoriete koffie van veel klanten is die van koffieteler Alfredo Diaz uit de Dominicaanse republiek; een zalig bakje fruitige troost. Op vijf minuten wandelen van hier heeft de eigenaar een tweede zaak geopend: Arise Coffee Entangle; een meer traditioneel opzet van koffiebar met dezelfde topkoffie.

Openingstijden: 10 am tot 6 pm (maandag gesloten) –
Prijzen: Dominican drip kost 500 Yen
Adres: 1 Chome-13-8 Hirano, Koto City, Tokyo 135-0023, Japan

Allpress Espresso

Allpress Espresso kiffebar in Kiyosumi, Tokyo
Fan van espresso? Dan moet je bij Allpress Espresso zijn! Flickr: studio tdes

Lang voor het Amerikaanse Blue Bottle hier de buurt omtoverde tot een hipsterhemel, landden de Nieuw-Zeelanders van Allpress hier in een oud pakhuis dat ze vakkundig omtoverden tot de eerste koffietrekpleister van de buurt. Zowel de koffie als de slaatjes die ze hier serveren doen je watertanden. Trek hier zonder twijfel de espressokaart of ga op bloedhete zomerdagen voor hun schitterende Iced Long Black.

Openingstijden: 8 am tot 5 pm (weekend: 9 am tot 6 pm) –
Prijzen: Iced long black kost 450 Yen
Adres: 3 Chome-7-2 Hirano, Koto City, Tokyo 135-0023, Japan

Hane Café

Terwijl je tussen zijn verzameling vliegtuigmemorabilia snuffelt, zet de eigenaar een kop heerlijke Cafe Latte met daarbovenop een chocoladeprint van het Hane Café. Hane betekent letterlijk vliegtuigvleugel en daarmee is de essentie van deze koffiebar duidelijk gemaakt. Het interieur lijkt sprekend op een luchthavenlounge en je krijgt tussen de muziek door fictieve aankondigingen uit de luchthaven te horen. Ik hoop dat je vlucht wordt gecanceld, zodat je de tijd in Hane Café aanzienlijk kan verlengen.

Openingstijden: 11:30 am tot 6 pm (sluitingsdagen onregelmatig) –
Prijzen: koffie kost 500 Yen
Adres: 1 Chome-8-4 Miyoshi, Koto City, Tokyo 135-0022, Japan

Monz Café

In de schaduw van de Fukugawa Fudo zit er een klein cafeetje dat simpelweg de beste Matcha Latte in Tokyo serveert. Monz Café is een gezellige afsluiter van de koffieroute doorheen Kiyusumi-Shirokawa.

Openingstijden: 8 am tot 7 pm (weekend tot 6 pm) –
Prijzen: Matcha latte kost 550 Yen
Adres: 1 Chome-14-5 Tomioka, Koto City, Tokyo 135-0047, Japan

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening