Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De 23 wijken van Tokyo » Koenji

Koenji

Drukte in Koenji
Drukte in Koenji – Tokyo

Koenji groeit in de jaren ’70 van vorige eeuw uit tot het broeinest van de Tokyopunk. Ooit leek Koenji niets meer dan een verzameling huisjes naast de snelweg. Na de Kanto-aardbeving verhuisden meer en meer mensen deze kant op om een nieuw leven op te bouwen net buiten de stad. Koenji groeide verder uit tot een plek waar het goed wonen bleek en in de jaren ’50 van vorige eeuw openden hier tientallen koffiebars en theehuizen. 

Het punkgehalte moet de laatste jaren serieus opboksen tegen het grote uitbreidingsmonster genaamd Tokyo. De feel blijft echter alternatief en de ideeën dwars. Muzikanten wonen hier graag en snuisteren uren in de platenbakken van de recordwinkels. Tientallen vintage winkels bezorgen Koenji vandaag nog steeds dat tegendraadse karakter. 

Kom naar hier afgezakt om relax te shoppen, een concertje mee te pikken en als je het geluk hebt om het derde weekend van augustus in Tokyo te zijn, bezoek dan zeker het Awa Odori festival. Een weekend lang wordt de traditionele Awa Odori door de straten van Koenji gedanst; onbeschrijfelijk druk, maar onvergetelijk plezant! In Koenji lijkt alles mogelijk, zolang je er niemand mee lastig valt.

Snel naar:

Gouden tips voor Koenji

Za-Koenji Theater

Het Za-Koenji Theater in Koenji
Het Za-Koenji Theater, Flickr: Forgemind ArchiMedia

De architectuur van het theater oogt op zichzelf al bijzonder en dan programmeren ze hier ook nog eens uitstekende voorstellingen met af en toe een Engelstalige toets. Het Za-Koenji Theater is ook de spil in het Koenji Awa Odori Festival. Gedurende het festivalweekend kan je hier de meest uiteenlopende traditionele dansgroepen aan het werk zien. Tickets zijn gegeerd en mensen staan al van zeer vroeg aan te schuiven om een plaatsje te bemachtigen.

Tickets en programmatie: za-koenji.jp
Adres: 2 Chome-1-2 Koenjikita, Suginami City, Tokyo 166-0002, Japan

Het Awa Odori Festival
Het Awa Odori Festival, Flickr: kazamatsuri

Live club Den Atsu

Punk sterft nooit in Koenji. De club 20000 Den Atsu houdt in zijn eentje de hele punkscene recht. Je kan er terecht voor heftige rockconcerten met een fuck off attitude en slappe halve liters bier. Dit is één van de meest memorabele muziekcafés in Tokyo met een zeer lange staat van dienst. 

Tickets en programmatie: den-atsu.com
Adres: 1 Chome-7-23 Koenjiminami, Suginami City, Tokyo 166-0003, Japan

Live club Koenji High

Deze club houdt stevig de vinger aan de pols van wat er reilt en zeilt binnen de lokale muziekscène. De coolste bands, nog stevig aan hun weg timmerend, en internationale acts maken hier het mooie weer. Zeker checken als je een dag Koenji plant.

Agenda: http://koenji-high.com
Adres: 4 Chome-30-1 Koenjiminami, Suginami City, Tokyo 166-0003, Japan

Shoppen in Koenji

PAL Arcade

PAL Arcade in Koenji
PAL Arcade in Koenji – Tokyo, Flickr: nakashi

Tokyo puilt uit van de gezellige winkelarcades. De PAL Arcade in Koenji staat voor mij op nummer één. Het komt waarschijnlijk door de vintagelook en de aparte winkelkeuzes. Heerlijke koffie, een paar goede platenzaken en voor de rest veel tweedehandskleding. Je kan en mag hier de tijd uit het oog verliezen. Je scoort altijd wel ergens een topkoopje. 

Adres: 3 Chome-58 Koenjiminami, Suginami City, Tokyo 166-0003, Japan

Be-in Record (platenwinkel)

Hier zit geen Japanse muziek in de platenbakken. Liefhebbers komen naar Be-in Record voor de straffe collectie Amerikaanse muziekgeschiedenis. De jaren ’60 en ’70 zijn hier goed vertegenwoordigd. Nog op zoek naar die ene legendarische LP die nog ontbreekt in je verzameling? De openingstijden van deze platenwinkels zijn legendarisch.

Openingstijden: 00:30 am tot 8:30 pm
Adres: 3 Chome-57-8 Koenjiminami, Suginami City, Tokyo 166-0003, Japan

Chadokoro Tsukiji (theewinkel)

Bij Chadokoro Tsukiji koop je de beste theebladeren vol antioxidanten. De collectie theepotten zijn eveneens onweerstaanbaar. Het beste aan deze theewinkel is dat de thee van hoge kwaliteit en toch goed betaalbaar is gebleven. 

Adres: 3 Chome-22 Koenjikita, Suginami City, Tokyo 166-0002, Japan

Eten in de wijk

Koenji Dori
Koenji dori – Tokyo

Koenji dori

In de Koenji dori smeult de ene Izakaya naast de andere. Er hangt een onophoudelijk rookgordijn door de traag garende Yakitori. Piss Alley in Shinjuku is hier werkelijk lauwe pis tegen. Het liefst van al zou ik ze allemaal willen uitproberen, de laatste trein beslist daar echter anders over. 

Stap gewoon ergens binnen en bestel random iets van de kaart. Ze spreken hier bitter weinig Engels, maar je kan de barmannen blind vertrouwen op hun keuze. Geen nood bij weinig plaats, tafels worden zo bij gecreëerd, paar bakken bier op elkaar en daar een plank bovenop. Van zo’n ongedwongen sfeer ben ik grote fan!

Adres: 3-chōme-22 Kōenjikita

Dachibin (Okinawa-stijl)

Tokyoten zijn dol op de Okinawaanse keuken. Dachibin kan teren op dertig jaar ervaring en de jeugd van eigenaar Junko Takahashi die zelf van oorsprong een eilandbewoner is. Hij staat nog steeds rechtstreeks in verbinding met zijn geboorteplek vanwaar hij de beste ingrediënten laat overkomen. In Tokyo word je nooit zo oud als op Okinawa, maar met de gerechten op het menu van Dachibin maak je beslist grote vorderingen.

Openingstijden: 5 pm tot 5 am
Adres: 3 Chome-2-13 Koenjikita, Suginami City, Tokyo 166-0002, Japan

Bars

Daddy’s Socks

Als Tokyoot kom je naar Koenji voor de talrijke vintagewinkels en koffiehuizen als Daddy’s Socks. De eigenaar is een grote jazzfanaat en kiest dagelijks uit zijn collectie enkele lp’s die hij integraal afspeelt. 

Je vindt Daddy’s Socks in het verlengde van de PAL Arcade. Een ideale plek om te vertoeven op een luie vroege avond. Hoor de koffie langzaam pruttelen en mediteer op z’n zondags op het ritme van de jazzmuziek.

Openingstijden: 6am tot 10 pm (dinsdag gesloten)
Adres: 2 Chome-21-10 Koenjiminami, Suginami City, Tokyo 166-0003, Japan

Substore Tokyo

Pal onder de treinsporen bevindt zich een unieke bar. In deze platen-, boeken- en koffiewinkel kan je iets drinken en luisteren naar een live DJ-set. De authentieke Indonesische keuken smaakt hemels en maakt Substore helemaal tot een totaalbeleving. Een niet te missen spot als je een dag in Koenji vertoeft. 

Openingstijden: 3 pm tot 12 pm (dinsdag gesloten)
Adres: 3 Chome-1-12 Koenjikita, 杉並区 Suginami City, Tokyo 166-0002, Japan

Cocktail Shobo

Deze bar staat volgestouwd met tweedehands boeken. De cocktails en kleine gerechtjes stelde de eigenaar samen aan de hand van een literair thema. Zo is er bijvoorbeeld de Taisho Croquette waarvan de barman met plezier het achtergrondverhaal vertelt.

Openingstijden: 6 pm tot 12 pm (dinsdag gesloten + 2e en 4e maandag van de maand)
Adres: 3 Chome-8-13 Koenjikita, Suginami City, Tokyo 166-0002, Japan

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening