Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De 23 wijken van Tokyo » Marunouchi

Marunouchi

Drukte in Marunouchi, Tokyo
Drukte in Marunouchi – Tokyo

Nihonbashi vormt het hart van Tokyo, Marunouchi is zonder twijfel de kransslagader. Glanzend stalen torens afgewisseld met rode bakstenen gevels weerkaatsen een echo van harde business en luxueuze shoppingcentra. Deze buurt weet als financieel district op een wonderlijke manier de meeste toeristen voor zich te winnen. Marunouchi straalt klasse en moderne efficiëntie uit. 

Tijdens de Meijirestauratie was dit militaire grond totdat de Mitsubishifamilie in 1890 alles opkocht voor anderhalf miljoen Yen. De staat had geld nodig en dit bedrijf plaats. Al snel verandert de naam van Marunouchi in “de Mitsubishivelden”. In 1894 opent het stadsbestuur hier haar eerste stadhuis totdat dit pas in 1991 zou verhuizen naar Shinjuku. 

In de loop van de 20E eeuw vestigen meer en meer bedrijven zich in het hart van de Japanse economie. Een kwart van Japans BBP wordt hier gegenereerd. 

Een bomexplosie in 1974 doodt acht mensen en driehonderdzeventig anderen raken gewond. Een bloederige reactie van EAAJAF (terroristische organisatie) op de wapenleveringen van Japan aan Amerika voor de oorlog in Vietnam. Volgens getuigen is de explosie tot in Shinjuku te horen. Deze aanslag lijkt vandaag echter helemaal vergeten. Niets herinnert aan die noodlottige dag.

De laatste jaren probeert men de commerciële gronden geleidelijk aan om te zetten naar publiek bezit. Meer en meer open ruimtes tussen de kantoorgebouwen worden in de zomer omgetoverd tot gezellige terrasjes waar salarymen hun bentoboxen leegsmullen in de zon. Marunouchi is duidelijk een buurt in voortdurende verandering.

Snel naar:

Gouden tips voor Marunouchi

Tokyo Station

Tokyo Station in Marunouchi, Tokyo
Tokyo Station – Marunouchi

Tokyo station opent in 1914. Japan is op dat moment een wereldmacht in wording. Van binnenuit woedt er een nationalistische dreiging. Voor de west-ingang worden aan het begin van de 20e eeuw twee premiers op korte tijd na elkaar doodgeschoten. Ergens hangen er gedenkplaatsjes, weggemoffeld als schimmen uit het verleden. 

Aan Marunouchi-zijde oogt het station het meest indrukwekkend. Plaats je pal in het midden van het stationsplein en bewonder dit machtige bouwwerk. Waar doet het jou aan denken? Vaak zegt men dat Tokyo Station gebaseerd is op het Centraal Station in Amsterdam. Japanners ontkennen dit stellig. Wat denk jij? Ga willekeurig een ingang binnen en verlies elkaar uit het oog in het onmetelijk gangenstelsel onder het station waar je tussen al die honderden winkels en restaurants heerlijk kan verdwalen. Test maar uit.

Adres: 1 Chome Marunouchi, Chiyoda City, Tokyo, Japan

Tokyo International Forum

In 1991 verhuist het stadsbestuur naar Shinjuku en komt er een nieuwe mogelijkheid voor investeerders om op de vrijgekomen plek iets volledig nieuws te verwezenlijken. Het Tokyo International Forum opent in 1997 als een plaats waar de toekomst van Marunouchi vorm krijgt. De Uruguayaanse architect Rafael Viñoly tekent de plannen voor een reusachtige hal. 

Dagelijks gaan hier allerhande congressen door. De zaal is daarom niet toegankelijk voor bezoekers. Voel je er niet door geremd, de inkomhal blijft het pronkstuk. Neem de lift tot de zevende verdieping en kijk uit over de groteske constructie. Sommigen beweren dat het verwijst naar een oude vissersboot, andere zien het geraamte van een walvis, de architect laat dit zelf in het midden. Fantaseer erop los terwijl je geniet van het uitzicht. Loop dan naar de andere kant en vergelijk. Vergeet geen selfies te trekken op deze fotogenieke hoogte. Kijk ook zeker even achterom. Vanop de zevende verdieping kijk je namelijk uit over Tokyo Station. De wirwar van rails en treinen contrasteert en is in al zijn lelijkheid toch betoverend. Wandel langs de zijwand naar beneden en neem bij iedere verdieping even de tijd om vast te stellen hoe ieder level je beeld beïnvloedt. Tokyo International Forum is architecturaal gezien mijn favoriet in Tokyo.

Openingstijden: 7 am tot 11:30 pm
Adres: 3 Chome-5-1 Marunouchi, Chiyoda City, Tokyo 100-0005, Japan

Mitsubishi Ichigokan museum

Bij een wandeling door Marunouchi moet je even blijven stilstaan bij het Mitsubishi museum. Nu organiseert men hier degelijke tentoonstellingen. Ooit was dit het eerste gebouw op de Mitsubishivelden. De rood bakstenen gevel valt op tussen al die stalen wolkenkrabbers. Je zou het nu misschien niet meer zeggen, maar dit gebouw heeft het hedendaagse aanzicht van de stad mee vorm gegeven.

Openingstijden: 10 am tot 6 pm (maandag gesloten)
Adres: 2 Chome-6-2 Marunouchi, Chiyoda City, Tokyo 100-0005, Japan

Shoppen in de wijk

Kitte en “Intermediatheque”

Het uitzicht vanuit modepaleis Kitte in Marunouchi, Tokyo
Het uitzicht vanuit modepaleis Kitte – Marunouchi

In het oude gebouw van de Japan Post opent in 2013 het nieuwste winkelcentrum van de wijk. Kitte is hip, trendy en een fashionpaleis. Een koffiebar die ook als boekenwinkel fungeert, winkels, winkels, shoppen, shoppen, Tokyoten zijn er zo dol op. Het ziet er allemaal fantastisch uit, maar het aantal shoppingtempels in Tokyo is zo duizelingwekkend hoog en het blijft me verbazen dat Tokyoten nog steeds onder de indruk kunnen zijn van weer een nieuw gebouw volgestouwd met winkels met daarbovenop tientallen kantoren. “It’s Tokyo, sir!

Stap hierbinnen en geniet van de flitsende architectuur. Blijf echter niet te lang hangen in de shops, want er is in Tokyo nog zoveel te ontdekken. Neem zeker even tijd voor het Intermediatheque op de derde verdieping. Dit wordt algemeen beschouwd als één van de beste musea in de stad. Je kan vrij in en uit wandelen, wat het geheel bijzonder toegankelijk maakt. In Intermediatheque stelt de universiteit van Tokyo bijzondere stukken tentoon die ze in hun lange bestaan aan hun verzameling hebben toegevoegd; oude kaarten, skeletten, bijzonder gesteenten, mummies. Alles wat bij het thema vorm en functie hoort, krijgt hier een plaats. Door de laagdrempeligheid bepaal je zelf welke thema’s je boeien en of je maar een kwartier door de collectie loopt of de hele namiddag besteedt aan het zorgvuldig bestuderen van deze curiositeiten. Dit museum is een absolute aanrader! 

Openingstijden: 11 am tot 6 pm (maandag gesloten)
Entree: gratis
Adres: 2 Chome-7-2 Marunouchi, Chiyoda City, Tokyo 100-7090, Japan

Bekijk hier onze andere shopping tips voor Tokyo.

Marunouchi Building

Marunouchi Building verzamelt net als overbuur Kitte tientallen boutiques en fijne restaurants onder zevenendertig etages kantoren. Na de bommenregen van WO II te hebben overleefd, weerstond het gebouw ook verschillende bouwgolven. In 2002 wordt dit gebouw met respect voor haar verleden volledig gerenoveerd. Op de zevende verdieping kan je terecht voor een stevige afterwork met zicht op Tokyo Station vanop het buitenterras. Cocktails drinken tot de laatste trein, iets doet mij vermoeden dat dit hier meer gebeurt.

Openingstijden: 11 am tot 11 pm
Adres: 2 Chome-4-1 Marunouchi, Chiyoda City, Tokyo 100-6390, Japan

Bic Camera

Bic Camera staat bekend als dé speciaalzaak voor technologie, computers en fotografie. In de loop der jaren hebben ze hun gamma uitgebreid met muziekinstrumenten en cosmetica. Een beetje technische freak verliest zich in het overaanbod van megawinkel Bic Camera in Marunouchi.

Openingstijden: 10 am tot 10 pm
Adres: 1 Chome-11-1 Yūrakuchō, Chiyoda City, Tokyo 100-0006, Japan

Character Street (Tokyo Station)

De net iets te hoog kakelende verkoopsters proberen je de winkels vol zoetigheden binnen te lokken. Ik denk vaak dat zij zichzelf in hun slaap nog horen kwetteren. Van ieder Japans animekarakter of tekenfilmpersonage, van Pikachu tot Hello Kitty, is hier een filiaal geopend. Op regenachtige dagen midden in het typhoonseizoen, dwalen Tokyoten dagenlang rond in Character Street op zoek naar nieuwe hebbedingetjes en Japanse snoepjes die met precisie worden ingepakt.

Adres: 1 Chome-9 Marunouchi, Chiyoda City, Tokyo 100-0005, Japan

Eten in Marunouchi

Ramen street (Tokyo Station)

Ramenfans kennen slechts één adres: Ramen Street in Tokyo Station. In het eindeloos ondergrondse shoppingweb staat deze steeg volledig in het teken van de uit China geïmporteerde fastfoodlekkernij. Je betaalt bij een willekeurig restaurant aan de automaat en geeft het ticket aan de ober. Mijn favoriet is de ramen met ossentong. Hier kom je lunchen voor praktisch geen geld.

Adres: 1 Chome-9 Marunouchi, Chiyoda City, Tokyo 100-0005, Japan

Drinken

Ippodo Marunouchi (theehuis)

Zo dicht bij het Keizerlijk paleis moet je toch thee drinken? Ippodo schenkt de fijnste thee voor op kantoor. Warm en koud, matcha en lichte groene thee, alles smaakt beter op een bank tussen de wolkenkrabbers. Je waant je even een salarymen tijdens zijn pauze.

Openingstijden: 11 am tot 7 pm
Adres: Japan, 〒100-0005 Tokyo, Chiyoda City, Marunouchi, 3 Chome−1−1 丸の内仲通り 国際ビル

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening