Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De 23 wijken van Tokyo » Nakameguro

Nakameguro

Meguro River Park in Tokyo
Meguro River Park – Tokyo

Een oude Tokyoot zei me eens dat zijn stad eigenlijk niet bestaat. Tokyo is een verzameling dorpen die in de loop van de laatste twee eeuwen aan elkaar zijn geklit. Ieder dorp bepaalt zijn eigen karakter en ritme. In Akihabara wonen de otaku’s, rond Kinshicho de zakenlui en de hipsters verzamelen in Shimokitazawa

Jonge gezinnen trekken richting Nakameguro. Langs de verstilde Megurorivier wandelen op zondag koppels met kinderwagens onder de prachtige kerselaars. Ze drinken koffie op een terras en voelen zich goed. Weg van de drukte vindt de Tokyoot hier zijn rust. 

Als het kersenbloesemseizoen een nieuwe lente aankondigt, verdwijnt die serene sfeer voor twee weken. Met duizenden zakken Tokyoten uit andere wijken naar Nakameguro om een jaarlijkse selfie te trekken met de verlichte Sakura op één van de bruggen over de Megurorivier. De 800 roze kerselaars pronken langs beide oevers in het licht van de eerste lentezon. 

Snel naar:

Gouden tips voor Nakameguro

Meguro rivier

De Meguro rivier in nakameguro
De Meguro rivier in Nakameguro, Flickr: Vladimir Mokry

Hier kan ik uren langs het water wandelen, koffiedrinken en teksten schrijven. Deze plek maakt veel in mij los. De oevers zijn bekend terrein onder joggers die na het lopen een verfrissende douche nemen in de Kohmeisen sento vlakbij.  Hoe vaak ik hier ook kom, de rust zo dicht bij Shibuya blijft me verbazen. De bloesemperiode van de Japanse kerselaars rond de Meguro rivier is één van de mooiste fenomenen die ik ooit zag. Vul die bucketlist maar aan!

Adres: 2-chōme-6 Nakameguro, Meguro City, Tokyo 152-0000, Japan

Meguro Sky Garden

Meguro Sky Garden
Meguro Sky Garden, Flickr: Guilhem Vellut

Sommige plekken zijn zo uniek dat je ze moet beleven in plaats van erover te praten. Een wandeling door de luchttuin van Meguro Sky Garden bijvoorbeeld. Net naast de oprit van die vreselijke futon (snelweg) werd dit wonderbaarlijke dakterras ontworpen. Van onder bekeken lijkt het op een ordinaire garage. Binnenin de cirkelvormige constructie werd een voetbalveld aangelegd waar er jongeren uit de buurt vrijuit wedstrijdjes spelen. 

Neem de lift naar boven en je komt in een andere wereld terecht. Bovenop het dak creëerde men een wandeltuin met hoogteverschillen en meerdere bankjes waar je je bentobox kan leegsmullen, een boek lezen of gewoon naar de omgeving staren. Je bent hier vlakbij het chaotische Shibuya dus is er veel te zien.

De daktuin is onderdeel van een groot project om Tokyo weer groener te maken en de natuur terug een plaats te geven in de stad. Dat dit op zo’n unieke plek ontstaat, is typisch Tokyo en mede daarom hou ik zoveel van deze stad.

Openingstijden: 7 am tot 9 pm
Adres:
1 Chome-9-2 Ohashi, Meguro City, Tokyo 153-0044, Japan

Nakameguro is onderdeel van de grotere wijk Meguro.

Museum of Contemporary Sculpture

Dit museum toont het werk van 56 beeldhouwers. Zo’n 200 werken staan verspreid over twee verdiepingen en in het park. Met een beetje geluk is het kleine theehuis vooraan in het gebouw open. Zij serveren heerlijke matcha thee

Openingstijden: 10 am tot 5 pm (maandag gesloten) – gratis
Adres: 4 Chome-12-18 Nakameguro, Meguro City, Tokyo 153-0061, Japan

Kohmeisen Onsen (Japanse baden)

Bijzonder fijne onsen die openstaat voor joggers die na hun inspanning hier willen douchen en ontspannen. De gebruikelijke Fujitekening op de muur werd ontworpen door graffitikunstenaar Gravity Free. Daar de Kohmeisen onsen slechts over één buitenbad beschikt, mogen mannen en vrouwen er week om week gebruik van maken.

Openingstijden: 3 pm tot 1 am
Adres: Japan, 〒153-0051 Tokyo, Meguro City, Kamimeguro, 1-chōme−6, 上目黒1丁目3−16 第1藤八ビル1

Shoppen?

Cow books

De boekenwinkel Cow Books in Nakameguro
De boekenwinkel Cow Books, Flickr: Kim Ahlström

In deze buurt vol bohemiens kan een kunstboekenwinkel niet ontbreken. Cow books heeft als piepkleine winkel een verrassend uitgebreide collectie. Ik doe hier regelmatig topontdekkingen. Tadanori Yokoo, Haroshi, … Wil je meer Japanse kunstenaars leren kennen, snuister dan tussen de boeken van Cow books.

Openingstijden: 12 am tot 8 pm (maandag gesloten)
Adres: Japan, 〒153-0042 Tokyo, Meguro City, Aobadai, 1-chōme−14, 青葉台1-14-11 コーポ青葉台103

Eten in de wijk

Bagel Standard (Bagels)

De sfeer in Nakameguro wordt vaak vergeleken met Brooklyn; easy, smooth en hipsterproof. Een bagelshop ontbrak nog, tot nu. Eigenaar Minoru Yabushita haalde zijn skills rechtstreeks uit New York. Bagelbijten op een bank aan de Megurorivier maakt het leven nog mooier dan het al was. 

Openingstijden: 10 am tot 6 pm (maandag en dinsdag gesloten)
Adres: 2 Chome-8-19 Nakameguro, Meguro City, Tokyo 153-0061, Japan

Nakameguro Nanbantei (Yakitori)

De Yakitori die je hier voorgeschoteld krijgt, is niet bedoeld als hapje voor bij het bier, maar als volwaardige maaltijd. Met uitzicht op de Meguro-rivier mag je lekker onderuit zakken bij klassiekers als kip met wasabi. Subliem! Voor 1000 Yen kan je hier lunchen, voor een diner betaal je 4000 Yen. Snel een lunchje plannen?

Openingstijden: 11:00 am tot 3 pm en 6 pm tot 11 pm
Adres: 1 Chome-22-3 Aobadai, Meguro City, Tokyo 153-0042, Japan

Nishikoori (Soba noedels)

In een modern decor serveert men hier de authentieke Japanse keuken. Soba noedels in combinatie met droge sake reken ik tot mijn lievelingsgerechten en bij Nishikoori ben ik nog nooit teleurgesteld vertrokken.

Openingstijden: 11:30 am tot 3 pm en 6 pm tot 11 pm
Adres: Japan, 〒153-0042 Tokyo, Meguro City, Aobadai, 1 Chome−23−4 グランベル青葉台2F

Mother Esta (Biokeuken)

Als de Sakura in volle bloei staat, is het hier vechten voor een tafel op het terras. Je waant je in het zuiden van Frankrijk op die vroege lenteavonden als de zon nog laag staat en de temperatuur langzaam stijgt. Bij Mother Esta gaan ze prat op hun bio-ingrediënten en gezonde keuken. In combinatie met lekkere biowijn kunnen de goede voornemens voor de lente weer worden gemaakt.

Openingstijden: 11:30 am tot 2 pm en 6 pm tot 10 pm (woensdag enkel namiddag, donderdag enkel voormiddag)
Adres: 2 Chome-20-14 Aobadai, Meguro City, Tokyo 153-0042, Japan

Koffie en bars in Nakameguro

Onibus Coffee (koffiebar)

Onubis Coffee koffiebar in Nakameguro
Onubis Coffee koffiebar, Flcikr: Sai Mr.

Nakameguro telt een aantal zeer straffe koffiebars. Volgens Time Out Magazine is Onibus Coffee zelfs één van de beste in Tokyo. Ik ben het volmondig met hen eens. De “hand drip” koffie is niet te missen als je net zo koffieverslaafd bent als ik.

Openingstijden: 9 am tot 6 pm
Adres: 2 Chome-14-1 Kamimeguro, Meguro City, Tokyo 153-0051, Japan

Grootste Starbucks ter wereld (koffiebar)

Tokyo puilt uit van de steengoede koffieshops, dus waarom zou ik hier in godsnaam een filiaal van Starbucks aanprijzen? Stiekem voor de goede wifi en omdat dit grappig genoeg de grootste Starbucks ter wereld is. Drie keer raden wie de architect is? Meteen goed. Kengo Kuma. Het lijkt wel Disneyland voor de koffiegebruiker. In grote molens maalt de koffie en je ruikt het trage brandingsproces terwijl je aanschuift voor een refill. Even geen vooroordelen. Af en toe mag je jezelf een guilty pleasure cadeau doen. 

Openingstijden: 7 am tot 11 pm
Adres: Japan, 〒153-0051 Tokyo, Meguro City, Kamimeguro, 3 Chome−1−3 プライムアーバン中目黒 II

Baird Brewing Taproom

Vreemd verstopt op de tweede verdieping van Megurogawa Funa-iriba plaza runt de Baird Brewery een zeer succesvolle taproom. Het bier is hier niet goedkoop, wel vers getapt en superlekker. Maandelijks tappen ze een ander speciaal streekbier en klassiekers als de IPA en de Brown Ale hebben een onberispelijke reputatie. Als je een lokaal Tokyobier wil proeven en zelf testen of die Japanners er überhaupt iets van brouwen, dan is dit the place to be. Een bordje gepekelde groenten erbij en je bent totally Tokyote.

C-Block 2F – Openingstijden: In de week van 4 pm tot 12 pm en weekend van 12 am tot 12 pm
Adres: Japan, 〒153-0051 Tokyo, Meguro City, Kamimeguro, 2 Chome−1−3 中目黒GTプラザC棟2F

Extra!

Meguro openluchtzwembad

Als je tijdens de zomermaanden naar Tokyo komt, zal je zeker verfrissing kunnen gebruiken. Wil je je mengen tussen de locals? Breng dan je zwemkledij mee en ga naar het Meguro openluchtzwembad. Op de terreinen rond het zwembad kan je volleyballen, basketten en badmintonnen. Heel Nakameguro lijkt hier te zonnebaden als in de zomer de dagen op hun heetst zijn.

Open: Van juli tot september
Adres: 2-4-36 Meguro, Meguro-ku Tokyo

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening