Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De 23 wijken van Tokyo » Nezu en Yanaka

Nezu en Yanaka

Nezu - Tokyo
Nezu – Tokyo, Flickr: Yuko Hara

Tokyoten uit de bovenstad beschrijven Laag Tokyo soms smalend als de plek waar niks te beleven valt. De laatste jaren komt daar verandering in. Toeristen zoeken ver weg van de neonlichten uit Shinjuku naar lokale ervaringen. Waar leeft de gemiddelde Tokyoot en waar kan je nog een glimp opvangen van het oude Tokyo

Aan de achterzijde van Uenopark opent zich een heuvelachtige nieuwe, oude wereld. Ooit lagen hier de gembervelden van Yanaka. Onder bewind van de Shogun bouwt Edo hier tientallen tempels en krijgt de buurt de stempel van tempeldistrict. Time Magazine bekroont de buurt als één van de 50 hipste plekken op aarde en ik beaam graag wat ik liefheb. 

Doordat deze buurt gespaard bleef van de bombardementen aan het einde van WO II, staat het hier nog vol prachtige oude villa’s omringd door groen. In Nezu en Yanaka vind je geen hoogbouw.

Hipsters herontdekken de smalle straten en creëren voor zichzelf een nieuw paradijs met koffiehuizen, galerijen en eetkraampjes te midden van oude weelde. De samenwerking tussen jong en oud werkt fantastisch en geeft de buurt haar unieke karakter. 

Op weekenddagen verdwijn je makkelijk in de massa, terwijl je in de week nog een uitzonderlijke stilte kan ervaren die je vrij uniek kan noemen in het altijd wervelend Tokyo. Trek stevige wandelschoenen aan en bereid je voor op serieus wat klimwerk tussen Nezu en Yanaka. 

Snel naar:

Gouden tips voor Nezu en Yanaka

Toeizan Kan’ei-ji 

Toeizan Kan'ei-ji tempel
De befaamde Toeizan Kan’ei-ji tempel, Flickr: Marcin Chady

De machtige Tokugawadynastie geeft rond 1625 de opdracht om de immense Kan’ei-ji te bouwen om zo de macht van Kyoto verder te ondermijnen. Tijdens de grote Meireki-brand van 1657 gaan heel wat tempels in de vlammen op. Zoals zo vaak in de geschiedenis van Tokyo overleven de nieuwe complexen ook slechts korte tijd door steeds terugkerende branden en aardbevingen. Aan het einde van de Boshin-oorlog wordt het grootste deel van de tempel bijna volledig van de kaart geveegd. Alleen de gevrijwaarde hoofdtempel kan je vandaag nog bezichtigen. Hier liggen de graven van zes Tokugawa-shoguns. 

Een bezoek aan deze tempel is de perfecte start voor een tocht door Nezu en Yanaka. Een vreemd curiosum is de gedenksteen ter nagedachtenis van de insecten die gestorven zijn tijdens het maken van het herbarium Chuchijo.

Adres: 1 Chome-14-11 Uenosakuragi, Taito City, Tokyo 110-0002, Japan

 Jyomyo-in 

Je hoeft alleen maar de straat over te steken om de volgende tempel te spotten. Op het terrein van de Jyomyo-in houden naar schatting 48.000 Jizo’s de wacht. De Jizo-bewaker zoekt altijd naar de waarheid om daarmee de kinderen te beschermen. In de film “Norwegian Wood” uit 2010 wandelen in één van de mooiste scènes de hoofdpersonages tussen de Jizo’s. Als je weinig tijd hebt om al de tempels in de buurt te bezoeken, stip dan zeker Jyomyo-in aan op je lijst.

Openingstijden: 9 am tot 5 pm
Adres: 2 Chome-6-4 Uenosakuragi, Taito City, Tokyo 110-0002, Japan

Yoshida-Ya (sakewinkel)

Ze verkopen hier al lang geen sake meer. Dit huis wordt bewaard als zeldzaam voorbeeld uit het late Meijitijdperk. Deze sakewinkel dateert van 1910. Steek je hoofd even binnen en kijk rustig rond. Bij Yoshida-Ya katapulteer je terug naar het begin van de 20e eeuw. 

Vrij toegankelijk
Adres: 2 Chome-10-6 Uenosakuragi, Taito City, Tokyo 110-0002, Japan

SCAI the bathhouse

Kunstgalerijen zijn vaak klinische plekken. Soms kom je op plaatsen waar het gebouw zelf in dialoog gaat met de kunst die men er tentoonstelt. In deze voormalige Onsen organiseren ze op regelmatige basis steengoede expo’s uit de Japanse moderne kunstgeschiedenis van jaren ’60 vorige eeuw tot heden in combinatie met gerelateerd internationaal werk. Het gebouw zelf is meer dan 200 jaar oud. De combinatie werkt en SCAI the bathhouse heeft wereldwijd vele fans.

Openingstijden: 12 am tot 6 pm (zondag en maandag gesloten) 
Adres: Japan, 〒110-0001 Tokyo, Taito City, Yanaka, 6 Chome−1−23 柏湯跡

Heuvels tussen Nezu en Yanaka

In deze buurt moet je durven verdwalen. Klim de heuvels op en sla kleine steegjes in. Iedere straat heeft iets fotogeniek en de unieke sfeer doet vermoeden dat je plots ergens door een dorpje ver weg van Tokyo wandelt; zalig gevoel in deze miljoenenstad.

Adres: 2 Chome-1-27 Yanaka, Taito City, Tokyo 110-0001, Japan

Hongo Campus (for Agriculture and Life Science)

de universiteit van Tokyo
The University of Tokyo

Een bezoek brengen aan een modale universiteitscampus klinkt best saai. De Hongo campus blijkt een terechte uitzondering op die stelling. Op deze locatie stond ooit de residentie van de over het Kaga domein heersende daimyo. De Kaga Domein-poort of Akamon aan de ingang van de Hongo campus is een stille getuige van roemrijke Edo-mythes. In volle Meiji-restauratie tovert de stad deze site om tot universiteit. De Kanto-aardbeving bracht ook hier enorme schade toe. Om de campus in ere te herstellen vraagt men in 1940 de architect Yoshikazu Uchida om de hele site te reconstrueren. Uchida laat zich fel inspireren door de Middeleeuwse gotiek en krijgt al snel de bijnaam “Gothic Ushida”. 

De universiteit telt verschillende campussen waarvan de Hongo campus de oudste is. Als je door de rode Kaga Domein-poort wandelt, zie je in de verte reeds het Yasuda auditorium opduiken. Een monumentale toren als mascotte van de universiteit en een symbool met een woelige geschiedenis. 

Hier worden in januari 1969 zevenhonderd studenten opgepakt nadat ze in nasleep van de anti-vietnambetogingen het gebouw met molotovcocktails in brand hebben gestoken. Begin jaren ’90 van vorige eeuw zorgt restauratie opnieuw voor een herstelde trots en in 2014 maken werken dit gebouw aardbevingproof. 

Naast het Yasuda auditorium ligt de Sanshirovijver die dateert uit 1615. In die tijd staat hij bekend als de mooiste vijver in Edo. Op je weg terug naar Akamon wandel je even door de machtige gotische hallen. Net naast de rode Akamonpoort bevindt zich de Fukutakehal van de hand van Tadao Ando, één van Japans bekendste hedendaagse architecten. Kom even op adem bij een heerlijke kop koffie. Als je veel tijd hebt, kan je ter vergelijking ook naar Kurogi-theehuis wandelen, helemaal aan de andere kant van de campus. Kengo Kuma ontwierp dit theehuis in zijn zo herkenbare, houten stijl. 

Eindigen in de universiteit doe je met dé meest bijzondere verborgen parel in Tokyo, althans voor wie een beetje van meligheid houdt. Het stelt niet veel voor en toch laat dit kunstwerk menig Tokyohart sneller slaan. Aan de ingang van de Yayoi campus, aan de overkant van de Kototoi dori, staat een standbeeld van Hachiko die zijn baas begroet. Dit standbeeld heet “The happy End”. Iedereen kent het standbeeld van Hachiko aan Shibuya station, deze is zoveel mooier. Het is een bekend verhaal. 

Hachiko wandelt iedere ochtend met zijn baas naar de trein, waar hij hem ’s avonds ook weer opwacht. Zij baas werkt als professor aan de universiteit en krijgt op zekere dag een beroerte en valt dood neer op de campus. Negen jaar later loopt Hachiko nog steeds dagelijks naar het station om zijn baas op te wachten. Stilaan wordt hij een icoon en hét toonvoorbeeld van trouw. De campus waar de professor werkte was deze Yayoi campus (toen nog in Shibuya gevestigd) en dus sta je hier wel heel dicht bij het echte verhaal. 

Je moet een beetje fan zijn van pathetiek om ontroerd te raken door het standbeeld. Tokyoten zijn er meester in. Hachiko ziet zijn baas eindelijk terug. Vreemd toch, dat ik als volwassen man kan volschieten bij het ervaren van een happy end.

Adres: 7 Chome-3-1 Hongo, Bunkyo City, Tokyo 113-8654, Japan

Studeren in Japan of Tokyo? Neem eens een kijkje bij deze Japanse Universiteiten die uitwisselingstrajecten faciliteren met Nederlandse scholen.

Nezu-jinja

Gedurende het Nezufestival in september toveren vrijwilligers de site van het Nezu schrijn om tot heilige festivalgrond waar kraampjes en traditionele spelletjes naast elkaar schreeuwen om aandacht. De gebouwen van de Nezu-jinja vallen op door hun felrode kleur. De Toriigang is lang niet zo indrukwekkend als die van het Fushimi Inari Schrijn in Kyoto, maar je bent in Tokyo en deze kan er alvast mee door. De centrale poort beklijft en het bruggetje met koikarpers toont zich zeer instagramproof. Eind april bloeien hier de azalea’s; een indrukwekkend kleurenspektakel. 

Nezu-jinja steekt met kop en schouders boven alle andere heiligdommen in de buurt. Onthaasten is hier buiten het festivalseizoen geen moeilijke opdracht.

Adres: 1 Chome-28-9 Nezu, Bunkyo City, Tokyo 113-0031, Japan

Sakura-Dori en Yanaka begraafplaats

De lange tunnel van kersenbloesem van Sakura-Dori  in Yanaka, Tokyo
De lange tunnel van kersenbloesem van Sakura-Dori – Yanaka

Het Sakuraseizoen kleurt deze laan dieproze. Je wandelt twee weken lang door een lange tunnel van kersenbloesem. Sakura-Dori staat altijd in de top vijf van plaatsen waar je het best de bloeiende kersenbloesem kan spotten. 

Vanaf hier krijg je een goed overzicht over Yanaka begraafplaats. Dit immense kerkhof wordt ook wel eens vergeleken met Père Lachaise in Parijs. Het uitgestrekte landschap van Shintograven en boeddhistische opschriften trekt toeristen aan die even de drukte willen ontlopen en uitwaaien tussen de honderden graven. Over tien hectare liggen zo’n 7.000 mensen begraven waaronder Tokugawa Yoshinobu, de laatste Japanse shogun. 

Openingstijden: 8:30 am tot 5:15 pm
Adres: 7 Chome-5-24 Yanaka, Taito City, Tokyo 110-0001, Japan

Asakura Museum of Sculpture

De voormalige werkplek van beeldhouwer Fumio Asakura siert sinds 1935 de buurt en bevat zijn werkplaats en woonhuis met sensationele binnentuin. Na de dood van de kunstenaar opent het huis als museum in 1967. Het toont zich als prachtig voorbeeld van eigenzinnige Showa-architectuur. Laat je meevoeren door de gangen en kamers. Vanop het dakterras krijg je het allerbeste zicht over Yanaka. Er staan slechts een paar beeldhouwwerken van Asakura in huis, waar de kattencollectie het meest beklijven. Het Asakura Museum of Sculpture wakkert nieuwe bouwdromen aan en is zonder twijfel het hoogtepunt van de dag!

Openingstijden: 9:30 am tot 4:30 pm (maandag en vrijdag gesloten)
Entreeprijs: 500 Yen
Adres: 7 Chome-18-10 Yanaka, Taito City, Tokyo 110-0001, Japan

Fujimi-zaka

Lang voor de hoogbouw van Nippori het zicht verpestte, was dit de laatste plaats in Tokyo waar je de Fuji kon bewonderen. Helaas moet je voor dat uitzicht nu naar de bovenste verdieping van metershoge wolkenkrabbers. Voor een mythische zonsondergang kan je hier nog wel terecht en zo vormt dit het perfecte sluitstuk voor een dag in Yanaka.

Adres: 3 Chome-7 Nishinippori, Arakawa City, Tokyo 116-0013, Japan

Eten in Yanaka en Nezu

Yanaka Ginza (Yanaka)

Yanaka Ginza puilt uit van de fantastische eetkraampjes. Yanaka Manten donut verkoopt gezonde donuts die niet in vet gebakken zijn. Mr. Suzuki er schuin tegenover bakt als kwaliteitsslager iedere dag de allerbeste varkenskroketten. Hij krijgt ze zo krokant door het vet drie keer per dag te verversen. Verderop in de straat is de rij met toeristen om onbegrijpelijke reden altijd langer, maar geloof mij, zij hebben ongelijk. Mr. Suzuki bakt de beste kroketten! Smul Taiyaki in de vorm van een kat. Yanaka kreeg niet voor niets de bijnaam van “kattenstad”. Manekiya verkoopt naar mijn gevoel de perfectie. 

Geplaagd door de grote toename van toeristen hangen winkeliers vaker borden met verboden te fotograferen. Steek je toestel dus weg. Zo heb je je handen vrij om zoveel mogelijk te smullen en te proeven.

Adres: 3 Chome-13-1 Yanaka, Taitō-ku, Tokyo 110-0001, Japan

Hongo campus – studentenrestaurant (Nezu)

Zet je tijdens een bezoek aan de uitgestrekte Hongo campus tussen de studenten in het studentenrestaurant. Zoals het hoort, kan je hier goed eten voor weinig geld. Goedkope maaltijden en warme broodjes laten je even de sfeer opsnuiven van studerend Tokyo. Het restaurant is toegankelijk voor iedereen, voel je dus niet geremd. De ondergrondse ingang ligt wat verborgen voor het Yasuda auditorium. Ideale plek voor mensen die reizen met beperkt budget.

Adres: 7 Chome-3-1 Hongo, Bunkyo City, Tokyo 113-8654, Japan

Himitsudo (Kakigori – Geschraapt ijs)

Liefhebbers van Kakigori staan bij goed weer in lange rijen aan te schuiven bij Himitsudo. Ze openden slechts een paar jaar geleden, maar groeiden in sneltempo uit tot een stevig instituut. Iedere dag veranderen ze hun smakenpallet. Dagelijks komen zelfs vaste klanten hier voor verrassingen te staan. Voor zo’n onuitputtelijke bron van creativiteit maak ik een diepe buiging. Vaak is Kakigori vrij eentonig, het blijft tenslotte geschraapt ijs met een sirooptopping. Hier smelten de klanten sneller dan het ijs.

Openingstijden: 10 am tot 6 pm (maandag gesloten)
Adres: 3 Chome-11-18 Yanaka, Taito City, Tokyo 110-0001, Japan

Ueno Sakuragi Atari

Nadat plannen om hier een parkeergarage te bouwen op het laatste nippertje werden ontweken, vonden deze drie Showa-gebouwen een tweede adem. De Yanaka beerhall, het olijfwinkeltje en de bakker trekken veel bezoekers op zonnige dagen. Een biertje drinken op het terras met een olijfbroodje in de hand, meer moet dat niet zijn. Ook de Oshi olijf thee moet je beslist proeven. Ueno Sakuragi Atari is een bijzondere plek die bewijst dat niet alle charme uit de stad moet wijken voor de bouwkranen.

Variabele openingstijden – Bierhal open tot 10:30 pm
Adres: 2-chōme-15-6 Uenosakuragi

Drinken in de wijk

Kayaba Coffee (Koffie- en eethuis)

Kayaba Coffee bewijst in haar eentje dat Yanaka de perfecte mix heeft gevonden tussen ouderwetse gezelligheid en een trendy feel. Het interieur lijkt na 70 jaar nog niets te zijn veranderd. De keuken serveert zachte koffie en hippe sandwiches. Zaken als dit doen de buurt stralen. Begin 2009 namen de eigenaars van Scai The Bathhouse hier de touwtjes in handen. In plaats van alles te vernieuwen, restaureerden ze de boel en gaven de oorspronkelijke look zelfs een extra likje verf. Zo’n onderneming is een kleinood in een stad waar gebouwen vaak na 30 jaar weer worden afgebroken. Geen betere plek om even tot rust te komen na een lange wandeling of fietstocht door een uniek stukje Tokyo.

Openingstijden: 8 am tot 11 pm (Zondag tot 6 pm)
Adres: 6 Chome-1-29 Yanaka, Taito City, Tokyo 110-0001, Japan

CIBI (Yanaka)

Dit voormalige pakhuis toverden enkele jonge ondernemers om tot een populaire koffiebar waar je gezond kan lunchen. Dagelijks volgepakt met hipsters is het af en toe wachten tot er ergens een plaatsje vrijkomt. In Tokyo begrijpen ze de kunst van het koffiezetten en CIBI is hier meester in.

Openingstijden: 8 am tot 6 pm
Adres: 3 Chome-37-11 Sendagi, 文京区 Tokyo 113-0022, Japan

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening