Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De 23 wijken van Tokyo » Nihonbashi

Nihonbashi

Onder de Nihonbashi brug Tokyo
Onder de Nihonbashi brug Tokyo

Dit is het startpunt van je reis door de wijk Nihonbashi. Pal in het midden van de Nihonbashi brug ligt een gedenkplaat dat het kilometerpunt nul aanduidt. Om het de onbestemde toerist iets makkelijker te maken, staat er naast de brug een kleiner gedenkteken. Als je echter de real stuff wilt fotograferen, moet je je leven wagen.

In bloeiende Edo-tijden vertrokken vanaf deze brug de belangrijkste handelsroutes naar de uithoeken van het Japanse keizerrijk. Via de befaamde Tokaidoroute wandelen pelgrims vandaag nog steeds richting Kyoto. Vóór de vismarkt in 1935 definitief naar Tsukiji en later naar Toyosu verhuist, floreert Nihonbashi als centrum van de Japanse vishandel. Langs de oevers van de rivier krioelde het van de handelaars. Vandaag dirigeert het bankwezen het ritme. Eind 19e eeuw geven Japanners hier al massaal hun Yen uit. Logisch dus dat de nationale bank Nihonbashi uitkoos voor haar hoofdzetel. Het officieuze centrum van Tokyo toont zich vandaag als een vreemde cocktail van oud en nieuw. Die harde clash tussen nostalgie en harde valuta is de aantrekkingskracht van Nihonbashi.

Tip: Nihonbashi wordt voor de westerlingen aangeduid met Nihombashi (met een M). Je zult Nihonbashi (met een N) dus niet vinden op je metro plattegrond.

Wist je dat Nihonbashi deel uitmaakt van de wijk Chuo? Wij hebben deze wijk uitgebreid beschreven in onze wijkgids die onderdeel is van de reisgids “Goud in Tokyo“.

Gouden tips voor de wijk Nihonbashi

Nihonbashi-brug

Nihonbashi Tokyo - print uit Rijksmuseum
Nihonbashi Tokyo – print uit Rijksmuseum

In Tokyo lijkt niets voor de eeuwigheid bestemd.” Een leuze die men op deze plaats wel zeer letterlijk heeft genomen. Uitkijkend over de brugraakt menig toerist in shock. Met de nostalgische prenten van Hiroshige in gedachte is het niet moeilijk hier je poëtische geest te laten crashen tegen de pijlers van de snelweg.

Edo-Tokyo museum
Replica Nihonbashi brug in het Edo-Tokyo museum

De oorspronkelijke houten brug (replica staat in het Edo-Tokyo museum) – de eerste versie dateert uit 1603 – maakt tijdens de Meiji-restauratie in 1911 plaats voor een moderner, stenen exemplaar. Haar grandeur verdwijnt uiteindelijk onder de betonnen snelweg, in 1964 in ijltempo aangelegd voor de Olympische Spelen. Dit gedrocht kronkelt zich doorheen Tokyo als een ijzeren boa op poten. Je kan haast niet geloven dat het stadsbestuur de stijlvolle Nihonbashi-brug onder dit afgrijselijke bouwwerk heeft weggestopt. Je bent hier live getuige van de typische Tokyowaanzin. Tokyoten zeggen dat hun stad niet gebouwd is om te bewonderen, maar om in te leven.

Er gaan vandaag stemmen op om de snelweg diep onder de grond te stoppen. De vraag is alleen: welke politicus durft zich aan zo’n miljardenproject te wagen? Welkom in Tokyo.

Historische vismarkt

Op de plaats waar nu het loket staat van Tokyo Cruise, klopte eeuwenlang het hart van de vismarkt. Hier brachten ze dagelijks verse vis aan land. Dienders zochten de mooiste stukken uit voor de Shogun en zijn hofhouding. Wat overbleef werd verkocht. De vismarkt kende qua hygiëne echter geen onberispelijke reputatie. Bij iedere uitbraak van cholera wees de stad al te makkelijk met de vinger richting de Nihonbashibrug. Vishandelaars behandelde je zonder respect en behoorden tot de laagste klasse.

Zet je neer aan de oever van de rivier en probeer de geluiden van vandaag te vervangen door de chaos van toen. Ook al wiste de geschiedenis na tachtig jaar de vismarkt volledig uit het geheugen van Nihonbashi, van die indringende visgeur raken ze nooit meer af.

Vliegermuseum

De eigenaar van het restaurant Taimeiken op de eerste verdieping beschouwt zijn verzameling vliegers als een levenswerk. Meer dan drieduizend vliegers (Tako-no-hakubutsukan) hangen samen in dit kleine museum. Neem de lift tot de 5e etage en kom terecht in de droomwereld van één man. Vliegers van bamboe of Indonesische gedroogde bladeren kringelen door elkaar. Ze vertellen de geschiedenis op een aparte manier. Absoluut het ontdekken waard!

 Locatie: Lift tot 5e verdieping – prijs: 200 Yen – 11:00 am tot 05:00 pm (zondag gesloten)

Ozu Washi Museum

Een instituut als Ozu Washi mag je gewoonweg niet overslaan. Deze winkel draait al mee sinds 1653 en staat bekend om zijn flinterdunne, met de hand versierde washi-papier. Het museum behandelt het rijke verleden van Japans papier en af en toe lopen er interessante tentoonstellingen. Klinkt saai? Bereken voor je hiernaartoe gaat eerst de inhoud van je koffer, want je zal moeilijk kunnen weerstaan aan de verlokkingen in de souvenirshop. Voor liefhebbers organiseren ze ook workshops.

Openingstijden: 10:00 am tot 06:00 pm – entree: gratis – website: https://www.ozuwashi.net/en/

Tokyo Stock Exchange

De grootste en belangrijkste aandelen- en effectenbeurs van Azië staat in Nihonbashi namelijk de Tokyo Stock Exchange. Je kan het wonderlijke schouwspel van de beurs gadeslaan vanaf de 3e etage. Op 1 juni 1878 verricht de Minister van Financiën hier de eerste transactie. Na een sluiting tijdens de Tweede Wereldoorlog, opent de beurs opnieuw haar deuren op 16 mei 1949 onder het toeziend oog van de Amerikaanse bezetter. De 20e eeuw brengt voorspoed en al snel overmoed. Midden jaren tachtig van vorige eeuw groeit de spreekwoordelijke vastgoedzeepbel zo onwijs hard dat hij in 1990 met een gigantische knal uiteenspat. De overheid nam maatregelen, maar de gevolgen zijn vandaag nog steeds voelbaar.

Een bijzondere plek voor liefhebbers die houden van de geur van geld. Tokyo Stock Exhange vertelt evenveel over Ninhonbashi als de brug.

Openingstijden: 09.00 am tot 11.00 am / 12:30 pm tot 03.00 pm – entree: gratis

Monument voor Jan Joosten

Monument Jan Joosten VoC - Nihonbashi
Monument Jan Joosten VoC – Nihonbashi

Het verhaal erachter is mooier dan het monument. Jan Joosten van Lodensteyn reist als koopman met het schip “De Liefde” eind 16e eeuw van Delft naar Japan. Het land heeft zich hermetisch afgesloten van de wereld en laat geen enkele natie toe het Japanse grondgebied te betreden. Jan Joosten kan toch het vertrouwen van de bevolking winnen. Hij overtuigt de Shogun dat de Nederlanders enkel interesse hebben in handel voeren en het Christendom niet aan Japan willen opdringen. Hij bouwt de eerste Nederlandse handelspost op een klein eiland voor de kust van Nagasaki genaamd Deshima. Nadat hij op latere leeftijd met een Japanse trouwt, vestigt Jan zich voorgoed in het toenmalige Edo en schopt hij het zelfs tot één van de vertrouwelingen van de Shogun. De buurt Yaesu dankt zijn naam rechtstreeks aan Jan Joosten van Lodensteyn.

Nationaal Filmarchief

Dit museum herbergt een prachtige collectie filmaffiches en beelden uit het rijke Japanse filmarchief. Je volgt de evolutie van de Japanse filmindustrie van statig gefilmde kabuki tot Godzilla, Kurosawa en Kore-Eda. Een verplicht bezoek voor elke filmliefhebber! In de bioscoopzaal screent men dagelijks parels uit het Japanse filmarchief, soms met Engelse ondertiteling, soms niet. Check zeker even de website.

Prijs: 250 Yen – Openingstijden: 11:00 am tot 6:30 pm – website: nfaj.go.jp

Winkelen in Mitsukoshi

Mitsukoshi Nihonbashi warenhuis
Mitsukoshi Nihonbashi warenhuis

Mitsukoshi opent in 1873 als eerste warenhuis in Tokyo. In volle Meiji-restauratie stampt de familie Mitsui deze shoppingtempel uit de grond en zorgt zo mee voor de modernisering van de stad. Het idee om meerdere verkopers samen te brengen onder één dak blijkt in die tijd nog revolutionair. In het begin verkopen ze voornamelijk kimono’s, nu merken als Louis Vuitton en Chanel. De nadruk ligt vooral op dure fashion. Het interieur blinkt als prachtig voorbeeld van Japanse art deco. Fijn om te merken dat ze je niet buitenkijken als je door de hal dwaalt. Neem de tijd om dit unieke gebouw tot je door te laten dringen. In de kelder kan je blijven proeven aan de lange rijen delicatessenkraampjes.

Toen Isetan de boel hier overnam, bouwden ze deze verdieping verder uit. Als je binnen bent uitgekeken en je honger is gestild, neem dan de lift naar het dakterras. Begin 20e eeuw pronkte het warenhuis met dit terras als paradepaardje met een shintoschrijn, een aquarium en talloze ijsverkopers. Nu kan je er in de zomer bier proeven met gratis uitzicht over Nihonbashi.

Openingstijden: 10:30 am tot 7:30 pm, dakterras tot 9:30 pm

Tips voor eten en drinken in Nihonbashi

Nihonbashi is de perfecte plek om de Japanse keuken te ervaren. We hebben een aantal culinaire hoogstandjes van restaurants op een rij gezet voor je.

Kamatakeryu Udon (Osakastijl noedels)

In Tokyo proef je het beste uit Japan. Kamatakeryu Udonis misschien wel het fijnste restaurant met noedels uit Osaka. De heerlijk dikke kama-age noedels dip je in de koude Tsuyu-dashi. Slurpen wordt hier verheven tot kunstvorm. Hoe luider, hoe smakelijker.

Openingstijden: 11:00 am tot 11:00 pm – website: https://www.mitsuitower.jp/shops/kamatake.html

Ashimoto (Kaiseki – Traditionele keuken)

Een bezoek aan Japan is niet compleet zonder Kaiseki. Deze traditionele Japanse maaltijd bevat uitsluitend verse seizoensproducten. Goedkoop is het niet, wel onweerstaanbaar lekker. Bij Hashimoto ontdek je voor een redelijke prijs de beste Kaiseki in Tokyo. Wie dacht dat sushi het nationale gerecht was, moet hier zijn kennis komen uitbreiden.

Openingstijden: 11:30 am tot 02:00 pm en 05:00 pm tot 09:00 pm

Nihonbashi Tamai (Unagi – paling)

Unagirestaurants zijn bijzonder populair onder Tokyoten. Tamai kiest als enige restaurant in deze stad voor zeepaling. Deze wilde soort kan tot wel drie meter lang worden. Alleen voor restaurants met een grote ijskast dus. Sinds 1953 bereiden ze in dit traditionele houten huis de heerlijkste palinggerechten. Tamai gaat duidelijk mee met hun tijd. Tegenwoordig staat er ook palingsushi in de vorm van Hello Kitty op het menu. Wie graag iets bijzonder proeft, kan niet voorbij dit restaurant.

Openingstijden: 11:00 am tot 02:30 pm en 05:00 pm tot 09:00 pm (Zondag: 11:30 am tot 03:30 pm en 04:30 pm tot 09:00 pm)

Kawaguchi Saketen (Sakebar)

Deze excellente Izakaya heeft een neus voor de perfecte sake bij ieder gerechtje. Bestel enkele proevertjes om te delen en drink verschillende sake. Je zal versteld staan van de smaakvariaties. Hoe meer je drinkt, hoe leuker de stamgasten je vinden.

Openingstijden: 11:30 am tot 02:00 pm (woensdag geen lunch) en 05:00 pm tot 11:00 pm (zondag gesloten)

Iets out of the box doen om Tokyo te ontdekken?

Ben je sportief aangelegd en wil je Tokyo op de meest ongewone manier ontdekken? Tast dan diep in je buidel, boek een kayak en vaar de waterwegen rond Nihonbashi af. Al peddelend vertelt een gids van de Tokyo Great Kayaking Tours unieke achtergrondverhalen bij de gebouwen die je voorbijvaart. Je krijgt gegarandeerd verbaasde blikken als je bij de Skytree aanmeert voor een foto. Beslist één van de meest vreemde ervaringen in Tokyo.

Start mogelijk aan Nihonbashibrug – Reserveren: tokyokayaking.jp – 9.000 Yen per persoon – Uren af te spreken

Dit artikel is geschreven door: Geert Dehertefelt & Raoul de Boer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening