Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De 23 wijken van Tokyo » Ningyocho

Ningyocho

Kabuki theater
Kabuki theater

Over Ningyocho spreekt men vaak in lyrische Edo-termen. In deze buurt ruik je volgens historici nog die typische geur uit lang vervlogen tijden. Zo dichtbij zijn de wolkenkrabbers van Nihonbashi en toch lijkt dit een andere wereld. Hier ontplooit zich het dagelijkse leven van de Tokyoot. Ik wandel graag doelloos rond in Ningyocho. Ooit lag hier het brandpunt van het stedelijk entertainment. Tientallen Japanse poppentheaters, nachtclubs en Izakaya’s brachten verstrooiing in een leven vol rituelen en regels.

Na de laatste grote brand, die de buurt volledig van de kaart veegde, verhuisde de showbusiness naar Asakusa. Ningyocho viel in slaap en ontsnapte toevallig aan de verwoestende Kanto-aardbeving en de Amerikaanse bombardementen in 1945.

Je kan hier niet in het verleden kijken, maar toch doen we graag alsof. Als je in het bezit bent van een nostalgische ziel en beschikt over een grote dosis fantasie, laat je dan verleiden door Ningyocho.

Wist je dat de wijk Ningyocho, wat letterlijk ‘poppenstad’ betekent, een rijke geschiedenis in het Japanse poppen- en kabuki-theater kent.

De leukste tips voor de wijk Ningyocho

Karakuri Yagura

Wandelend langs de Ningyocho-dori kom je aan beide kanten van de laan een kleine houten kloktoren tegen. Ze verwijzen naar het roemrijke verleden van deze buurt en eren haar bijnaam: Poppenstad. De ene klok beeldt kleine rakugo-vertellers uit (Japanse komieken) en de andere brandweerlui. Die laatste zijn een rechtstreekse verwijzing naar de laatste grote brand van Edo. Ieder uur tussen 11:00 am en 07:00 pm beginnen deze poppen te bewegen. Bestofte schoonheid verdient ook een vermelding.

Adres: 502, 2 Chome-2-3 Nihonbashiningyocho, Chuo City, Tokyo 103-0013, Japan

Suiten-Gu

Van de acht schrijnen in Ningyocho, gewijd aan de goden van geluk, is Suiten-gu absoluut de belangrijkste. Dit shintoschrijn heeft zelfs zijn eigen metrostation.  Oorspronkelijk werd het schrijn opgetrokken voor kindkeizer Antoku. Nu komen er dagelijks tientallen koppels bescherming vragen voor hun pasgeborene.

Extra gouden tip: koop hier een Inu-Harikobeeldje voor slechts vijfhonderd Yen. Inu-Hariko staat symbool voor Edo en voor vruchtbaarheid. In souvenirshops betaal je minstens het driedubbele.

Adres: 2 Chome-4-1 Nihonbashikakigaracho, Chuo City, Tokyo 103-0014, Japan

Okannon-ji

Okannon-ji ligt als derde tempel op de pelgrimstocht langs drieëndertig Kannon-tempels, een eeuwenoude spirituele expeditie. De minitempel staat vandaag in de schaduw van omliggende kantoorgebouwen. Het is even zoeken. Bestijg de trappen en voer de juiste rituelen uit bij dit kleine heiligdom voor de god van genade. Als je hier fouten maakt, vergeven de goden je onmiddellijk.

Adres: 1 Chome-18-9 Nihonbashiningyocho, Chuo City, Tokyo 103-0013, Japan

Jusaburo-kan Museum

Tsujimura Jusaburo genereerde nationale bekendheid met zijn poppenshows op de nationale televisie. Noem hem gerust de Japanse Jim Henson. Tsujimura ging echter nog een stap verder en speelde zelf ook als acteur in zijn gefantaseerde poppenwereld. Nu leeft hij een teruggetrokken bestaan in zijn eigen poppenmuseum. De Japanse geisha’s op de 1e etage zijn uitermate fascinerend en dragen kleurrijke kimono’s. Ze verleiden je voor je het goed en wel beseft. Op de 2e etage kom je terecht in de wereld van “Moulin Rouge”. Deze poppen bedacht Tsujimura duidelijk niet voor een kinderfeuilleton. Hij speelt zelf nog bijna dagelijks gids en voert korte shows op voor geïnteresseerde bezoekers.

Deze oude poppenmaker vertelt met zijn museum meer over de Japanse ziel dan alle grote musea in Tokyo samen.

Openingstijden: 10:00 am tot 04:00 pm (woensdag gesloten) – Entreeprijs: 1.000 Yen – adres: 3-6-9 Nihonbashi-Ningyocho, Chuo-ku, Tokyo

Meiji-za Theater

Voor een culturele ervaring, bezoek het Meiji-za Theater, een van de oudste theaters in Tokyo. Hier kun je genieten van traditionele Japanse podiumkunsten, zoals Kabuki en Noh. Het is een unieke kans om de Japanse cultuur op een diepgaande en vermakelijke manier te ervaren.

Suitengu Shrine

Deze bekende Shinto-heiligdom is gewijd aan water en veiligheid tijdens de zwangerschap. Het is een prachtige plek van rust en bezinning. De architectuur en de tuinen rondom de schrijn bieden een vredige ontsnapping uit de drukte van de stad.

Winkelen in Ningyocho

Uiteraard kan je net als in elke wijk van Tokyo ook in Ningyocho goed winkelen. We hebben een aantal leuke stores op een rij gezet voor je.

Globe Shop Tokyo

Een kort bezoek aan Globe Shop Tokyo leert de toerist dat het Westen niet het centrum van de wereld is. Ongemeen boeiend om vanuit een geheel andere kant naar de wereld te kijken en vast te stellen dat nationalistisch denken begint bij een aanblik op de wereldbol.

Openingstijden: 10:00 am tot 05:00 pm (woensdag gesloten) – adres: 1-12-10 Nihonbashi-Muromachi, Chuo-ku, Tokyo

Nihonbashi Yuma

Ben je op zoek naar originele souvenirs met een traditionele toets? Trek dan wat meer tijd uit voor een bezoekje aan Yuma. Met de rode paraplu’s heb ik thuis al heel wat mensen gelukkig gemaakt. Als het regent verschijnen er plots tientallen sakurabloemetjes. Kawaii!

Openingstijden: 10:30 am tot 06:30 pm – adres: 2-19-11 Nihonbashi-Hamacho, Chuo-ku, Tokyo

Verdwaal in de beste keukens van Ningyocho

Eten kunnen de Japanners als geen ander en dat zie je overal in het straatbeeld terug. We hebben een aantal authentieke restaurants opgezocht en getest. Dit zijn onze toppers van de wijk Ningyocho.

Tamahide (Oyakodon – pangerecht met kip & ei)

Tamahide restaurant is een instituut in Ningyocho. Al 250 jaar serveren ze hier de beste Oyakodon van de stad. Zorg ervoor dat je propere sokken draagt, want hier zijn geen schoenen toegelaten. Buiten aanschuiven lijkt dagelijkse kost. Je bent gek als je dat er niet voor over hebt.

Openingstijden: 11:30 am tot 02:00 pm en 05:00 pm tot 09:00 pm – adres: 1 Chome-17-10 Nihonbashiningyocho, Chuo City, Tokyo 103-0013, Japan

Shigemori Eishindo (poppenkoekjes)

Als ik sta te wachten tot de Karakuri Yagura in werking treden, krijg ik al snel trek in iets lekkers om de tijd te doden. De kraam van Shigemori Eishindo op de hoek lonkt. Hun smeuïge poppenkoekjes met rode bonenvulling zijn puur vakmanschap. Het recept blijft een eeuwenoud familiegeheim. Houd halt, proef en probeer het te ontrafelen.

Openingstijden: 09:00 am tot 08:00 pm (zondag gesloten) – adres: 2 Chome-1-1 Nihonbashiningyocho, Chuo City, Tokyo 103-0013, Japan

Amazake Yokocho

Als je deze winkelstraat bezoekt, sla je best het ontbijt over. Hier vind je zoveel lekkers dat het moeilijk kiezen wordt. Van sushi-bentoboxen tot voor je neus gebrande rijstcrackers. Amazake yokocho meet slechts 400 meter lang, maar laat dat de pret niet bederven. Sla je voorraad in en zet je op een bank in het Hamachopark. Op zonnige dagen zijn ze in een mum van tijd allemaal bezet en is het vechten voor een plaats.

Deze charmante steeg staat bekend om zijn traditionele sfeer en is vernoemd naar amazake, een zoete, alcoholvrije rijstdrank. Het is een fantastische plek om te wandelen en te genieten van de traditionele architectuur, terwijl je stopt bij kleine winkeltjes en kraampjes die een verscheidenheid aan lokale lekkernijen en drankjes verkopen.

Adres: 2 Chome-4 Nihonbashiningyocho, Chuo City, Tokyo 103-0013, Japan

Tsurukame (whiskybar)

Tsurukame bar is bijzonder populair onder Tokyoten en toevallige passanten. Je moet hier geen entreegeld betalen en dat horen we graag. Je kan zonder gêne een plaatsje bemachtigen aan de toog en naar hartenlust de beste Japanse whisky’s proeven tot laat in de avond. Breng genoeg cash mee en drink voldoende water tussendoor. Hoe waanzinnig lekker, het blijft een verraderlijk goedje.

Openingstijden: 05:00 pm tot 02:00 am (zondag gesloten) – adres: Japan, 〒103-0013 Tokyo, Chuo City, Nihonbashiningyocho, 1 Chome−12−11 リガーレ日本橋人形町 A111

Dagashi (izakaya)

Laat je terugflitsen naar de jaren tachtig in deze Showa-teletijdmachine. Bij Izakaya’s draait het niet om flashy muziek en glitterbehang. Voor de salarymen lijkt het motto van een Izakaya: “drinken tot je erbij neervalt”. Tokyo en zijn kantoorbedienden, het werkt als een oud huwelijk. Dagashi betekent letterlijk “goedkope snacks” en dat dekt volledig de lading. Proef, drink, slurp en knabbel. De sfeer van Ningyocho zit vervat in de smaak van de kleine gerechtjes.

Openingstijden: 05:00 pm tot 11:30 pm (vrijdag tot 04:00 am) – Entreeprijs: 500 Yen – adres: 2 Chome-11-4 Nihonbashiningyocho, Chuo City, Tokyo 103-0013, Japan

Dit artikel is geschreven door: Geert Dehertefelt & Raoul de Boer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening