Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De 23 wijken van Tokyo » Nishi-Shinjuku (西新宿)

Nishi-Shinjuku (西新宿)

De skyline van Nishi-Shinjku, Tokyo
De imposante skyline van Nishi-Shinjuku, Flickr: Dick Thomas Johnson

Wolkenkrabbers domineren het uitzicht ten westen van Shinjuku station. Tijdens de gouden vastgoedjaren schoten deze blokken als paddenstoelen uit de grond als ware het hotels op een monopolybord. Elf van Japans hoogste gebouwen staan in Nishi-Shinjuku. Tokyo lijkt hier verdacht veel op Manhattan. 

Waar zich ooit de waterbekkens van de Yodobashifabriek bevonden, hollen duizenden Tokyoten dagelijks naar hun werk. Toeristen dolen gefascineerd rond, verloren in de vertaling. De chaotische ochtendspits en het menselijk contact dat strak wordt afgemeten; het harde Japanse zakenleven verwart de buitenstaander. In Nishi-Shinjuku raast de dag in rotvaart voorbij. Bezoek deze buurt liefst overdag, maar kom ’s avonds nog even terug. Als de kantoren sluiten en de salarymen weer in het station verdwijnen, valt over Nishi-Shinjuku een dramatische stilte.

Snel naar:

Gouden tips voor Nishi-Shinjuku

De wijk Shinjuku is zo groot dat de Japanners hem hebben opgedeeld in Higashi-Shinjuku en Nishi-Shinjuku.

Shinjuku Station

Shinjuku Station in Tokyo
Shinjuku Station tussen de wolkenkrabbers, Flickr: LuxTonnerre

Verdwalen is de hoofdattractie in Shinjuku station. Dit is het drukste treinstation ter wereld met meer dan vijftig sporen. Dagelijks banen zo’n 3,6 miljoen mensen zich een weg door de eindeloze gangen naar de juiste uitgang. Als een perfect getimed ballet rennen Tokyoten langs elkaar heen met slechts één belangrijke taak; zonder iemand aan te raken op de juiste bestemming belanden. Honderden reisdoelen bieden zich aan. Miljoenen verhalen kronkelen dagelijks door elkaar. 

Zoek het perron voor spoor 9 en kijk door de ogen van de kleurloze Tsukuru Tazaki uit de gelijknamige roman van Haruki Murakami. Kan je in dit deel van het station dezelfde vrede ontwaren die Murakami beschrijft? 

Shinjku Station
Shinjku Station heeft maar liefst 200 ingangen, Flickr: Dick Thomas Johnson

Shinjuku Station kent een rijke geschiedenis. De eerste trein komt hier in 1885 aan op een moment dat de buurt nog als dorp buiten de stad ligt. Begin 20e eeuw groeit het station snel uit tot één van de kransslagaders van Tokyo. Gedurende één van de hevigste naoorlogse betogingen in 1969 bezetten studenten dagenlang de gangen van het station en zingen er protestliederen. Deze periode beschrijft Murakami dan weer in zijn grootste klassieker “Norwegian Wood”. 

Soms zet ik mij lukraak bij één van de tweehonderd ingangen en maak een profielschets van de meest opvallende voorbijgangers. Gefascineerd door de chaos vergeet ik de tijd. 

Aan de west-ingang van de Subaru Toren, zit een indrukwekkend en zeer instagramproof kunstwerk van Yoshiko Miyashita in de muur verwerkt. Het ‘Shinjuku-oog’ houdt passanten nauwlettend in de gaten. Als enige houvast is dit de ideale afspraakplek.

Adres: 3 Chome-38 Shinjuku, Shinjuku City, Tokyo 160-0022, Japan

Metropolitan Government Building

Metropolitan government building
Het Metropolitan Government Building, Flickr: ivva

Met een kostenplaatje van 157 biljoen Yen ontwierp Kenzo Tange in 1991 dé eyecatcher van Nishi-Shinjuku. Dit stadhuis kreeg meteen de bijnaam Taxtoren. Het MGB meet 243 meter en torende lange tijd als hoogste gebouw boven Tokyo uit. Architecturaal oogt het gedateerd en toch stippen de meeste toeristen dit gebouw als must-see op hun lijstje. Dat komt voornamelijk door het adembenemende en gratis uitzicht in de rechtertoren. 

Een liftboy brengt je naar de 45e verdieping. Tot zo ver het oog rijkt, zie je alleen maar stad. Door het glas naar beneden turen, helpt je zo van je hoogtevrees af. Hier kan je de werkelijke omvang van Tokyo pas echt goed vatten. Op heldere dagen zie je in de verte de besneeuwde top van Mount Fuji. Die kans is echter zeer klein. 

De meeste toeristen weten niet dat je op de 32e verdieping van Toren 1 een spotgoedkope, lekkere lunch kan eten met spectaculair uitzicht. De stafcafetaria is open voor het publiek. Vul eerst even een formulier in op de benedenverdieping en in ruil krijg je een tijdelijke toegangspas. Lunchen kan van 11 am tot 2 pm.

Openingstijden: 8 am tot 6:45 pm (weekend gesloten)
Adres: 2 Chome-8-1 Nishishinjuku, Shinjuku City, Tokyo 163-8001, Japan

Tokyo Chuo Park

Tokyo Chuo Park
Tokyo Chuo Park, soms ook wel Tokyo Central Park genoemd, Flickr: Yasuyuki Hirata

Dit park omschrijven reisgidsen vaak als hét Tokyo Central Park. Dit lijkt mij te veel eer. Echter massatoerisme hoef je hier niet te verwachten en net dat kan aantrekkelijk zijn in Shinjuku. Koop, op een stralende dag, een bentobox in de plaatselijke supermarkt en zet je op een bank in het park tussen de spelende kinderen en picknickende salarymen. Het uitzicht op de wolkenkrabbers door de bomen krijg je er gratis bij. Je hoeft er niet meer voor naar New York. Je kan Tokyo-Manhattan gewoon vanop een bankje op de eerste rij bewonderen.

Adres: 2 Chome-11 Nishishinjuku, Shinjuku City, Tokyo 160-0023, Japan

Tokyo Opera City Tower

Tokyo Opera City Tower
De Tokyo Opera City Tower, Flickr: Sun Yin Khoo

Als je deze superieure theaterzaal wil bewonderen, moet je een concertticket kopen. Gewone bezoeken zijn jammer genoeg onmogelijk. De concertzaal staat in de top vijf van zalen met de beste akoestiek ter wereld. Tokyo Opera City biedt onderdak aan zestig shops, meerdere theaters en twee uitstekende expositieruimtes: Opera City Gallery en NTT Intercommunication Center. Deze kunstgalerijen variëren doorheen het jaar met een sterk en uitdagend programma. Je kan blindelings vertrouwen op de goede smaak van de curatoren. Tokyo Opera City is een inspirerende plek die nog veel groeimogelijkheden heeft. Ook hier kan je de lift naar de 53e verdieping nemen. Het uitzicht op de Metropolitan Gouvernement Building krijg je als extra.

Adres: 3 Chome-20-2 Nishishinjuku, Shinjuku City, Tokyo 160-0023, Japan

Bunka Gakuen kostuummuseum

Het interessante Bunka Gakuen kostuummuseum ligt vlakbij het Park Hyatt Hotel. Veel toeristen betalen zich blauw aan een cocktail in de New York bar van Park Hyatt. Ze wanen zich even Bill Murray en Scarlett Johannson in “Lost in Translation”. Laat deze gedachte los. Je bent Bill of Scarlett niet en de cocktails zijn zo duur dat de magie snel verdwijnt. Breng liever een bezoek aan het grootste kostuummuseum in Japan. Gek genoeg is dit geen bekende trekpleister. De Bunka Gakuen Universiteit is koploper in fashioneducatie. De museumcollectie bevat twintigduizend kostuums uit Japan en de rest van de wereld. Jaarlijks worden er vier tentoonstellingen georganiseerd. In de expo’s leer je meer over de verschillende fashionstromingen en gaan ze dieper in op één bepaald onderwerp. Misschien niet de meest swingende plek van Shinjuku, wel beslist een omweg waard.

Openingstijden: 10 am tot 4:30 pm – 500 Yen
Adres: 3-chōme-22 Yoyogi, Shibuya City, Tōkyō-to 151-0053, Japan

Shoppen in de wijk

Winkelstraat in Nishi-Shinjuku
Shoppen in Nishi-Shinjuku, Flickr: Nakashi

NAT Records (platenwinkel)

Een winkel als NAT Records verwacht je niet meteen in deze omgeving. Eigenaar Masanobu Itagaki heeft een uitmuntende collectie LP’s. Zijn specialiteit beperkt zich vooral tot de jaren zestig en zeventig van vorige eeuw. Als notoire punkliefhebber heeft hij altijd wel enkele verborgen parels in de aanbieding. 

Openingstijden: 11 am tot 9 pm
Adres: 7-7-33 Nishi-Shinjuku, Shinjuku-ku, Tokyo

Uit eten in Nishi-Shinjuku

175° Deno (dandan noedels)

Noedels slurpen bij noedelrestaurant 175 Deno in Nishi-Shinjuku
Noedels slurpen bij 175° Deno, Flickr: Miki Yoshihito

Fan van noedels en zin in een fusion tussen Thaise en Japanse keuken? 175° Deno serveert smakelijke dandan noedels met zwarte of witte sesamsaus. Pikant of niet, het water loopt je geheid uit de mond. Hier geen slabbetje dragen, is vragen om problemen. Neem je voorzorgen en slurp zo hard je kan.

Openingstijden: 11 am tot 12 pm
Adres: 7 Chome-2-4 Nishishinjuku, Shinjuku City, Tokyo 160-0023, Japan

Tenkichiya (tempura)

In Shinjuku vind je uitstekende tempurarestaurants. Buitengewoon lekker, maar vaak iets duurder. Een goedkoop alternatief is Tenkichiya, op de ondergrondse verdieping van de Nomura Building. Tijdens de lunch kan de rij buiten behoorlijk aangroeien. Het wachten wordt beloond met toptempura. Hun gefrituurde aubergine, grote garnalen en geroosterde lever smaken hemels. Gecombineerd met rijst en misosoep heb je hier een onvergetelijke lunchset voor slechts 1400 Yen. Niet twijfelen, gewoon aanschuiven en smullen!

Openingstijden: 11 am tot 3:30 pm en 5:30 pm tot 9 pm
Adres: Japan, 〒163-0590 Tokyo, Shinjuku City, Nishishinjuku, 1 Chome−26−2, SHINJUKU NOMURA BUILDING, B2F

Kanagari (warme sake – vis- en rijstrestaurant)

De geur van betoverende warme sake bedwelmt je bij het binnenkomen. Kanagari verwijst naar de speciale kooktechniek in tinnen potten waardoor de smaken meer dan anders vrijkomen. Dit restaurant is een bijzondere plek. Proef de traag gegrilde vis (Robatayaki) en de prijswinnende rijst van Minakami (Gunma prefectuur). Hier ontdek je de diepe smaak van rijst die je nooit uit een pak Bosto kan halen. Het is even zoeken, want Kanagari zit goed verstopt op de derde verdieping van een discrete blok. Probeer een plaats aan de toog te versieren. Het wonderlijke schouwspel van sake koken intrigeert mateloos. Eén van de beste eetplekken in de stad!

Openingstijden: 5 pm tot 12 pm (Zaterdag en zondag vanaf 4 pm)
Adres: Shin YS Bldg 3F, 7-16-12 Nishi-Shinjuku, Shinjuku-ku, Tokyo

Cafés, koffiehuizen en bars

Counterpart Coffee Gallery (koffiehuis)

Achter Tokyo Chuo Park, middenin een residentiële wijk, drink je de beste koffie van Shinjuku. Dit koffiehuis is reeds het tweede filiaal van meesterbarista Suzuki. Hij daagt met deze minibar de bloeiende Tokyo-koffiescène uit. Als je in deze stad graag het zwarte goud proeft dat Japanse barista’s uit hun koffiebranders toveren, verplicht ik jou op staande voet een ommetje te maken voor deze koffiebar.

Openingstijden: 7:30 am tot 8 pm (Zaterdag en zondag: 9 am tot 7 pm)
Adres: 3 Chome-12-16 Honmachi, Shibuya City, Tokyo 151-0071, Japan

Zoetrope (whiskybar)

De Zoetrope whiskybar in Tokyo
De befaamde Zoetrope Whiskybar is een must voor liefhebbers, Flickr: Scott Edmunds

Een zoötroop is één van de allereerste animatieprojectoren uit de 19e eeuw. Aan de binnenkant van de schijf staan afbeeldingen die lijken te bewegen door eraan te draaien. Zoetrope in Shinjuku is Tokyo’s bekendste whiskybar en door zijn populariteit bestaat zestig percent van de klandizie uit toeristen. Toch doet dit niets af aan sfeer en authenticiteit. Een echt unieke Japanse whisky vind je nog maar zelden in de gespecialiseerde shops. Distilleerderijen kunnen de internationale vraag maar amper de baas. Beter kan je naar Zoetrope afzakken en hier de best betaalbare whisky proeven. Als link met de naam van de bar projecteert de eigenaar oude animatiefilmpjes op de muur.

Ik proefde er de Taketsuru Nikka Whisky (de ongedateerde versie, die van zeventien en eenentwintig jaar oud), een bijzondere ontmoeting met een geslaagde whisky. Hoewel de bar verstopt zit op de derde verdieping, zit ze snel stampvol. Op tijd komen is de boodschap.

Openingstijden: 5 pm tot 00:15 am
Entree: 600 yen
Adres: Japan, 〒160-0023 Tokyo, Shinjuku City, 新宿区Nishishinjuku, 7-chōme−7−10-14 ガイアビル4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening