Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De 23 wijken van Tokyo » Het kunstmatige eiland Odaiba (お台場)

Het kunstmatige eiland Odaiba (お台場)

Odaiba is een groot, kunstmatig eiland dat in de baai van Tokyo ligt. Het eiland wordt door de befaamde Rainbow Bridge verbonden met de rest van Tokyo. Sinds het eiland werd opgespoten in de 19e eeuw is het getransformeerd van een forteiland tot een modern en hip eiland waar zowel Japanners als toeristen graag komen om zich te vermaken en om te gaan shoppen.

Highlights en bezienswaardigheden van Odaiba

Op Odaiba valt er van alles te beleven. Het eiland staat vooral bekend om haar grote shopping malls, maar naast deze winkelcentra is er gelukkig ook nog meer dan genoeg te ondernemen.

Fuji Television

Fuji tv hoofdkwartier Odaiba
Fuji tv hoofdkwartier Odaiba

Misschien wel het meest opvallend gebouw op Odaiba is het Fuji Television gebouw, dat hier al staat sinds het einde van de jaren 90. In het Fuji Television gebouw bevinden zich de hoofdkantoren en studio’s van de gelijknamige zender Fuji Television. Dit karakteristieke gebouw is niet alleen van buiten te bewonderen, er worden ook rondleidingen gegeven door het gebouw. Zo kun je de daktuinen van het hoofdkwartier bezoeken, genieten van een prachtig uitzicht over Tokyo en neem je een kijkje in de hectische televisiebusiness van Japan. Het Fuji Television gebouw is elke dag open voor bezoekers. Kaartjes en overige informatie kun je verkrijgen aan de voorzijde van het gebouw.

Daikanrasha’s: het op één na hoogste reuzenrad ter wereld

Iedereen heeft wel eens van de befaamde London Eye gehoord, het hoogste reuzenrad ter wereld. Maar wist je ook dat het reuzenrad dat vroeger het hoogste reuzenrad ter wereld was in Tokyo, op Odaiba, staat? Ook dit is een leuke attractie om eens te bezoeken als je het eiland bezoekt. Vanuit het rad heb je een uitgestrekt uitzicht over heel Tokyo. Zo zie je Tokyo Tower liggen, de Rainbow Bridge en meer.

Rainbow Bridge

Rainbow Bridge Odaiba Tokyo
Rainbow Bridge Odaiba Tokyo

De Rainbow Bridge is een enorme hangbrug die het eiland Odaiba verbindt met de rest van Tokyo. De brug is maar liefst 800 meter lang en heeft twee verdiepingen. Overdag is de brug zwart met wit gekleurd, maar ‘s avonds verandert dit. In de avond licht de brug namelijk op in allerlei verschillende kleuren. Hier krijgt de brug natuurlijk ook zijn naam van. Het is geweldig om in de avond, terwijl de brug zo mooi verlicht is, een keer over deze brug te wandelen. Dit kan gelukkig gemakkelijk, aangezien de brug ook toegankelijk is voor voetgangers.

Diverse musea en tentoonstellingen

Wat je ook op Odaiba vindt, is het Japanse Nationale Museum voor Technologie en Innovatie. Dit museum is niet alleen interessant voor mensen geïnteresseerd in technologie. In het museum vind je talloze interessante tentoonstelling over opkomende technologieën, zoals robots. Dit is met name interessant omdat Japan voorloper is op dit gebied. In Japan wordt het museum ook wel het Miraikan genoemd. Lees meer over het musea op de officiële website.

Daarnaast bevindt zich op het eiland ook het Museum voor Japanse Maritieme Wetenschappen en ook het Panasonic Centre, dat zich met name richt op wetenschap en technologie. Deze zijn net zoals het eerder genoemde nationale museum niet alleen leuk voor technologie fanaten. Nee, deze musea zijn juist ontworpen om voor iedereen toegankelijk en leuk te zijn.

Shiokaze Park

Vlak naast de Rainbow Bridge light het Shiokaze Park. Dit rustige en uitgestrekte park is ideaal als je je even wilt terugtrekken uit de drukte van Tokyo. Dit park heeft veel groen en is rustig maar gezellig. Hier kun je heerlijk rondstruinen en genieten van het uitzicht over de Baai van Tokyo. Ook zijn hier plekken waar je zelf kunt barbecueën.

Tokyo Big Sight

Tokto Big Sight Odaiba
Tokto Big Sight Odaiba

De Tokyo Big Sight is het grootste conventie en exhibitie centrum van Japan. Dit unieke gebouw gaat een centrale rol spelen tijdens de Olympische Spelen. Tevens is het samen met Fuji Television gebouw een van de meest karakteristieke gebouwen op Okaida. Normaliter kun je hier niet zo maar naar binnen wandelen, alleen als je voor een specifieke conventie of exhibitie komt mag je naar binnen. Wel kun je van de buitenkant dit architectonische hoogstandje bewonderen.

Oedo-Onsen-Monogatari badhuis

Het Oedo-Onsen-Monogatari badhuis is een van de weinige ‘traditionele’ gebouwen op Odaiba. Dit badhuis staat bovenop een aantal warmwaterbronnen. Het badhuis pompt het warme water van 1400 meter diepte uit de grond. In het badhuis vind je verschillende soorten baden en sauna’s. Ook kun je als je wilt je eigen kamer boeken, inclusief eten en meer. Dit badhuis is vooral geliefd onder toeristen of locals die wat rust zoeken in deze levendige, bruisende stad. Meer informatie. Bezoekje brengen aan een badhuis? Lees hier de onsen huisregels.

Telecom Center Building

Het Telecom Center Building is het voormalige hoofdkwartier van MXTV. Bovenop het gebouw vind je een groot observatiedek van waaruit je een 270 graden uitzicht over Odaiba en Tokyo hebt. Het observatiedek is niet gratis en is bovendien gesloten op maandagen, hier moet dus rekening mee worden gehouden.

Olympische Spelen van 2020 in Tokyo en Odaiba

De Olympische Zomerspelen van 2020 werden gehouden in Tokyo, althans dat was natuurlijk het plan totdat er een pandemie uitbrak. Op het kunstmatige eiland Odaiba zijn echter verschillende olympische wedstrijden gehouden. Zo heeft het turnen plaatsgevonden op het eiland. Ook het volleybal, zwemmen en de triatlon waren op Odaiba.

Shoppen op Odaiba

Winkelen in Odaiba
Gundam robot in Odaiba

Waar Odaiba tegenwoordig vooral bekend om staat is het shoppen. Op het eiland vind je talloze, uitgebreide shopping malls waar je je dagenlang kunt vermaken, mits winkelen jouw ding is. Zo heb je het bekende Venus Fort, een winkelcentrum met een 18e eeuwse, Europese uitstraling. Daarnaast heb je nog DECKS Tokyo Beach en DiverCity Tokyo Plaza, twee andere enorme winkelcentra. Andere leuke wijken om te winkelen zijn Akihabara & Ginza.

De geschiedenis van dit kunstmatige eiland

Odaiba eiland werd in 1850 opgespoten. Het eiland werd opgespoten voor maar één doel: het verdedigen van de Baai van Tokyo. Het eiland was een van de zes artificiële eilanden die toentertijd werden opgespoten. Het eiland was dan bijna 100 jaar een ‘forteiland’ met kanonnen en andere verdedigingswerken. Na de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog kreeg het eiland echter een andere functie. De haven van Tokyo werd geopend en het eiland maakte hier onderdeel van uit.

In 1990 werd een uitgebreid ‘master plan’ ontworpen om Odaiba op te knappen. Het eiland moest een hip en ultramoderne woonwijk worden met allerlei voorzieningen. In het begin ging deze ontwikkeling erg langzaam, er was te weinig geld en veel van de investeerders waren failliet gegaan. Toch begon aan het einde van de jaren ‘90 het eiland te bloeien. Er kwamen steeds meer grote hotelketens en winkelcentra naar het eiland, waardoor het eiland erg geliefd werd onder toeristen en locals.

Na dit eerste succes begonnen steeds meer bedrijven naar het eiland te trekken en ook de bereikbaarheid van het eiland werd verbeterd. Sindsdien zijn er nog meer winkelcentra en zelfs een groot conventiecentrum gebouwd op Odaiba. Ook zal het eiland een belangrijk onderdeel uitmaken van de Olympische Zomerspelen van 2020 wat de populariteit en ontwikkeling ten goede zal komen.

Een hapje eten

Naast shoppen en de bezienswaardigheden bezoeken kun je op Odaiba ook erg lekker eten. Je hebt de keuze uit verschillende soorten restaurants. Zo heb je bijvoorbeeld traditionele, Japanse restaurants zoals Tsukiji Uemura of Tsukiji Sushiko. Deze zijn aan de wat duurdere kant, gelukkig zijn er ook veel goedkopere Japanse restaurants en eetcafés te vinden. Ook Westers, Indiaas en zelfs Mexicaans eten (!) kun je op Odaiba vinden.

Accommodatie op Odaiba

Ook op gebied van accommodatie en overnachtingsmogelijkheden stelt Odaiba niet teleur. Op het eiland zijn veel hotels gevestigd, zowel dure als de wat goedkopere neem hier maar eens een kijkje op de speciale Odaiba pagina van Booking.com. Op het eiland vind je bijvoorbeeld ook de inmiddels bekende ‘capsulehotels’, waar je voor een gering bedrag in een capsule met alle benodigde voorzieningen kunt overnachten. Waar je ook wilt overnachten, zorg ervoor dat je op tijd een boeking maakt, dat is wat goedkoper.

Bereikbaarheid Odaiba

Doorgaans bereik je Odaiba via de Rainbow Bridge. Dit kan zowel met de auto, te voet of met het openbaar vervoer. Verspreid over heel Odaiba zijn er diverse stations voor de stadstrein. Dit is bovendien de goedkoopste en makkelijkste manier om te reizen in Tokyo.

Wil je vanuit het vliegveld direct naar Odaiba? Dan raden wij aan om gebruik te maken van de ‘Limousine’-bussen of de directe treinverbinding naar Shinagawa Station. Vanuit hier kun je vervolgens de metro naar dit kunstmatige eiland nemen. Ook als je vanuit Odaiba naar andere delen van Japan wilt reizen, kan dit het beste via Shinagawa Station. De Shinkansen hogesnelheidstrein stopt hier namelijk meerdere keren per dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening