Omotesando, begin 20e eeuw niet meer dan een zandweg, ligt tussen Shibuya en het machtige Meijischrijn. Het betekent letterlijk “toegangsweg”. Louis Vuitton, Prada, Paul Stuart en Dior bouwden allemaal hun eigen tempel op Omotesando Dori. Langs de boulevard staan 160 Zelkova’s die in de herfst warmrood kleuren. Toeristen komen naar hier om de indrukwekkende weelderigheid van de fashion te bewonderen. Iedere winkel probeert de rest te overtreffen in aantrekkingskracht. In Omotesando kost iedere stap die je zet verschrikkelijk veel geld.
Als je vatbaar bent voor grote luxe, blijf je hier zo lang mogelijk rondhangen. Overslaan is geen optie daar je in deze buurt twee van de beste musea in Tokyo vindt en iedere zondag staat er pal voor de UN University de drukbezochte farmers market. Onderga Omotesando met stijl. Vorm pas een mening na het zien van het gehele plaatje van Meijischrijn tot Nezu museum.
Onze Gouden tips voor Omotesando
We nemen je mee door één van de duurdere wijken van Tokyo die zich kan meten met het luxe Ginza. Tips voor de leukste sights, winkels en eettentjes vind je hieronder.
Meiji schrijn
De 12 meter hoge Torii kondigt aan dat je hier het schrijn betreedt van een vooraanstaande Japanner. Keizer Mutsuhito (Meiji – keizer van de verlichte regering) herstelt in 1868 de macht na het verslaan van het laatste Shogunaat. Om deze macht veilig te stellen verhuist de keizer met zijn gevolg van Kyoto naar Edo. Vanaf die dag verandert de stadsnaam in Tokyo (Oostelijke hoofdstad). Onder bewind van de keizer, de befaamde Meiji-restauratie, opent Japan zich voor de wereld en ondertekent het belangrijke handelsrelaties met Amerika.
Rond de eeuwwisseling ondergaat het land een hervorming die de grondslag legt voor het hedendaagse Japan. Het land groeit in korte tijd uit tot een wereldnatie. Als militaire grootmacht snoept het leger grondgebied van Rusland af tijdens de Russo-Japanse oorlog.
Wist je dat de Meiji Schrijn in onze top 10 bezienswaardigheden van Tokyo staat?
De hele wereld kijkt met verbazing hoe Japan zich meer en meer opwerkt tot een sterke macht. Alle verhalen en de nationale emotie die ermee gepaard gaat, zit verwerkt in het Meijischrijn waar de ziel van de keizer huist, samen met zijn vrouw, keizerin Masoko.
Je moet het schrijn benaderen als een verering van een symbool. De cultus die na zijn dood rond keizer Meiji wordt gecreëerd, komt de nationalisten bijzonder goed uit in aanloop naar WO II. Het eerste schrijn uit 1920 brandt volledig af na een Amerikaans precisiebombardement in 1945. Pas in 1958 bouwt Japan op deze plek een nieuw schrijn. Het park rondom is prachtig en je waant je er even ver buiten de stad. Er zijn in Tokyo veel mooiere schrijnen te bezichtigen dan het Meijischrijn, maar deze is historisch gezien wel de belangrijkste.
De schrijn is leuk te combineren met een bezoekje aan de wijk Harajuku.
Adres: 1-1 Yoyogikamizonocho, Shibuya City, Tokyo 151-8557, Japan – website: www.meijijingu.or.jp
Nezu Museum
Kengo Kuma tekent in 2006 voor de bouw van het nieuwe Nezu museum dat 3 jaar later officieel wordt geopend. Het is meteen een grote hit en één van de must see musea in Tokyo. De collectie put uit de privéverzameling van Nezu Kaichiro, zakenman en politicus tijdens het interbellum. Onder andere Ireses, het zesdelige gouden kamerscherm van Ogata Korin, geldt als één van de hoogtepunten bij een bezoek aan dit museum.
De tuin van het museum is adembenemend en minstens zo indrukwekkend als het museum zelf. De niveauverschillen en dichte aanplanting maken de tuin tot een plek van verrassingen. Geniet tussendoor van matcha thee met wagashi in het Nezucafé. Bij weinig tijd in Tokyo kies je tussen het Nezu- of Nationaal museum. Dit museum blinkt uit in haar klassieke eenvoud.
Dit museum staat ook in onze top 10 musea van Tokyo!
Openingstijden: 10:00 am tot 05:00 pm (maandag gesloten) – Entreeprijs: 1100 Yen – adres: 6 Chome-5-1 Minamiaoyama, Minato City, Tokyo 107-0062, Japan – website: www.nezu-muse.or.jp
Taro Okamoto Memorial Museum
De avant-garde kunstenaar Taro Okamoto geldt als één van de belangrijkste Japanse kunstenaars uit de 20e eeuw. Hij kon Picasso en Robert Capa tot zijn vrienden rekenen. Taro’s schilderijen lijken op kleurexplosies die pas gaandeweg hun maatschappijkritiek prijsgeven. Werken als “dawn” en “law of the jungle” worden in Japan beschouwd als absolute meesterwerken.
In het Taro Okamoto Memorial museum bezoek je het atelier van de kunstenaar. Eén ruimte vertelt de achtergrond bij Taro’s bekendste werk: “Tower of Sun”. Deze toren ontwierp hij voor de wereldtentoonstelling van Osaka in 1970. Een monumentaal werk dat je nog steeds kan bewonderen in het Osaka Expo Memorial park.
Gek genoeg lijkt Taro buiten Japan volledig vergeten. Hier kent iedereen hem. Als je slechts tijd hebt voor één museum in Omotesando, kies dan voor het kleine Memorial museum. Dompel jezelf onder in het werk en leven van deze waanzinnige artiest in zijn eigen huis en werkplek.
Voor de liefhebbers: In Shibuya station hangt een bijzonder werk van hem: “Myth of Tomorrow”. Na een bezoek aan dit museum, ga je dat schilderij nog meer bewonderen.
Openingstijden: 10:00 am tot 06:00 pm (dinsdag gesloten) – entree: 620 Yen – adres: 6 Chome-1-19 Minamiaoyama, Minato City, Tokyo 107-0062, Japan – website: www.taro-okamoto.or.jp
Grace Cathedral
Ben je klaar voor de grootste fake-ervaring in Tokyo? Bij Grace Cathedral is alles één grote façade. De gotische kathedraal lijkt zo weggeplukt uit middeleeuws Parijs. Ja, er wonen wel degelijk katholieken in Tokyo, maar die komen hier niet binnen. Grace Cathedral wordt gebruikt als decor gebruikt voor huwelijken, recepties en decadente feestjes. Het is de rechtstreekse schuld van Charles en Diana, die met hun live-uitgezonden sprookjeshuwelijk in 1981 heel Japan aan de buis kluisterden, dat Japanners nu buiten een traditionele Shintoceremonie, ook in het wit willen trouwen. Wat een vreemde plek…heerlijk fout maar erg leuk!
Adres: 3 Chome-9-14 Kitaaoyama, 港区 Minato City, Tokyo 107-0061, Japan
Espace Louis Vuitton
Tenzij je het gewend bent bij Louis Vuitton te shoppen, lijkt de drempel te groot om deze winkel binnen te stappen. Als een portier voor jou de deur opent, heb je geen andere keuze meer. Op zo’n moment denk je: dit gaat me geld kosten. Niets is minder waar. Je neemt zonder problemen gratis de lift naar de 7e verdieping. De portier drukt zelfs voor jou nog op de knop. Hier bevindt zich de gratis tentoonstellingsruimte Espace Louis Vuitton. De kunst is hedendaags en uitdagend, het uitzicht over Omotesando geweldig.
Openingstijden: 12:00 am tot 08:00 pm – adres: Japan, 〒150-0001 Tokyo, Shibuya City, Jingumae, 5 Chome−5−7-5 ルイ・ヴィトン表参道ビル7F website: www.espacelouisvuittontokyo.com
Shoppen in Omotesando
Jep, dit zijn de leukste winkels om een bezoekje aan te brengen in Omotesando.
Spiral
Van alle architecturale krachttoeren in Omotesando is dit mijn persoonlijke favoriet. Pritzker-prijswinnaar Fumihiko Maki ontwierp dit opmerkelijke gebouw in 1985. De spiraalvormige expositieruimte binnenin werkt duizelingwekkend goed. De tentoonstellingen zijn sterk en de winkels inspirerend. Door zijn fashionuitstraling past Spiral perfect in een buurt vol glitter en glamour al vind ik dit gebouw een pak toegankelijker dan al die bekende boetieks langs de boulevard.
Openingstijden: 11:00 am tot 08:00 pm – adres: Spiral Bldg 1F, 5-6-23 Minami-Aoyama – entreeprijs: 1000 Yen – website: www.spiral.co.jp
Omotesando Hills
Tadao Ando ontwierp dit terrasvormige winkelcentrum en dat lijkt de enige reden om even binnen te piepen. Neem post op één van de terrasverdiepingen om de afwijkende structuur ten volle naar waarde te kunnen schatten. Voor Omotesando Hills in 2006 moest een ander iconisch complex wijken. Na de Kanto-aardbeving investeerde de stad in appartementen voor ontheemde inwoners. De Donjukai waren voor die tijd zeer modernistische gebouwen. Inwoners prezen toen de vooruitstrevende visie van de stad.
Dat was wel anders toen Tokyo de plannen ontvouwde om de Donjukai af te breken voor de bouw van Omotesando Hills. Ondanks hevige protesten verdween er een icoon uit het verleden. In Tokyo is niks voor eeuwig. Of toch? Net naast Omotesando Hills bouwde men een replica van de Donjukai, want in replica’s zijn Japanners meester. De ziel uit het interbellum kunnen ze niet namaken.
Openingstijden: 11:00 am tot 09:00 pm – adres: 4 Chome-12-10 Jingumae, Shibuya City, Tokyo 150-0001, Japan – website: www.omotesandohills.com
Eten bij de UN University – Farmer’s market
Op zaterdag- en zondagochtend organiseert men voor de universiteit van de Verenigde Naties een boerenmarkt. Dit is dé populairste biomarkt in Tokyo. Zo’n 45 boeren verkopen fruit en groenten rechtstreeks vanop het land. Er hangt een gemoedelijke sfeer en regelmatig loopt er gelijktijdig op de campus nog een sake- of koffiemarkt.
Naast de universiteitsingang staat een beeldhouwwerk van Taro Okamoto. Een kleine ontmoeting met een grote kunstenaar. Jammer genoeg creëren de grote hekken rond het kunstwerk een gigantische afstand tot het werk.
Openingstijden: 10:00 am tot 04:00 pm (enkel zaterdag en zondag) – adres: 5 Chome-53-70 Jingumae, Shibuya City, Tokyo 150-8925, Japan
Dit artikel is geschreven door: Geert Dehertefelt & Raoul de Boer