Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De 23 wijken van Tokyo » Het hippe district Roppongi (六本木)

Het hippe district Roppongi (六本木)

Roppongi district
Roppongi / credits: Jacob Ehnmark

Roppongi is een district in Minato één van de 23 speciale wijken van de Tokyo metropool. Roppongi staat bij toeristen vooral bekend als de wijk met het beste nachtleven en avondentertainment. Het is niet een ‘echte’ woonwijk, er wonen slechts 12.000 mensen in het gehele district. Dit komt omdat heet district zich meer op dienstverlening, zoals musea, cafés, clubs en meer richt.

Ook hebben twee enorme vastgoedprojecten, Roppongi Hills en Tokyo Midtown ,de wijk de laatste jaren enorm verandert. Roppongi is door deze projecten nog toegankelijker geworden voor bedrijven en toeristen aangezien er met deze projecten veel kantoren, winkels, hotels en andere voorzieningen zijn toegevoegd.

Highlights en bezienswaardigheden van Roppongi

Roppongi is een district die reizigers enorm veel te bieden heeft. Zo zijn er nachtclubs, cafés, musea, restaurants en nog veel meer. Er zijn echter een paar bezienswaardigheden die je niet wilt missen, hieronder een opsomming!

Roppongi Hills

Maman Spider kunstwerk Roppongi

Roppongi Hills werd in 2003 gebouwd en is als het ware een stad in een stad. Dit enorme terrein werd begin 2000 opgekocht door vastgoedtycoon Minoru Mori, die hier een compleet nieuw gebied van maakte. Er werden wolkenkrabbers, kantoorgebouwen, hotels en appartementen in no-time uit de grond gestampt. Roppongi Hills is ultramodern en heeft talloze voorzieningen. Alles wat je verwacht te vinden in een moderne stad, zoals een bioscoop, musea en meer vind je hier.

Wil je genieten van een prachtig uitzicht over Roppongi en de rest van Tokyo? Bovenop het hoogste gebouw van het gebied, Mori Tower, zit een skydeck, Tokyo City View genaamd. In Mori Tower zit overigens ook het Mori Art Museum en kan je in dit gebied winkelen of een hapje eten.

National Art Center

National Art Center Roppongi

Eerder zeiden we dat Roppongi vooral bekend staat om zijn wilde nachtleven, maar ook op cultureel gebied heeft dit stukje Tokyo een breed aanbod. Zo vind je in deze relatief kleine wijk maar liefst drie verschillende kunstmusea! Samen worden deze drie musea ook wel de “kunstdriehoek van Roppongi” genoemd. De grootste hiervan is het National Art Center, tevens Japans grootste kunstmuseum. In tegenstelling tot andere musea heeft dit museum geen permanente collectie. In plaats daarvan heeft het wisselende, eigentijdse collecties en tentoonstellingen. Dit maakt dat het museum erg gevarieerd en uniek is.

Het museum is elke dag geopend van 10:00 uur ‘s ochtends tot 20:00 uur ‘s avonds, behalve op dinsdagen. Meer informatie kan je vinden op nact.jp.

Mori Art Museum

Daar waar het National Art Center zich richt op kunst uit verschillende periodes in Japan, richt het Mori Art Museum zich veelal op moderne kunst. Denk hierbij niet alleen aan schilderijen, maar ook aan architectuur en mode. Het museum hecht vooral waarde aan het toegankelijk houden van zijn tentoonstellingen voor een breed publiek. Dit museum is dus niet alleen maar bedoeld voor mensen die fan zijn van kunst, maar juist voor iedereen.

Het Mori Art Museum is de gehele week geopend van 10:00 uur ‘s ochtend tot 10:00 uur ‘s avonds. Alleen op dinsdag wijken de openingstijden af. Houd hier dus rekening mee. Het Mori Art Museum bevindt zich in de Mori Tower, onderdeel van het grote Roppongi Hills project. Meer informatie over het museum op www.mori.art.museum.

Suntory Museum of Art

In tegenstelling tot de twee bovengenoemde musea, richt het Suntory Museum of Art zich alleen maar op Japanse kunst. Het museum heeft ongeveer vijf of zes tentoonstellingen per jaar die elke een specifiek gedeelte van de Japanse cultuur en kunst belichten. In dat opzicht is dit dus een wat meer traditioneel museum. Ook dit museum is de gehele week geopend, behalve op dinsdagen. Meer informatie over het museum op www.suntory.com.

Tokyo Midtown

Tokyo Midtown is een project dat in grote lijnen sterk lijkt op het Roppongi Hills project. Ook Tokyo Midtown is als het ware een stad in een stad. Het project werd in 2007 opgeleverd en is sindsdien enorm populair. Er valt namelijk veel te beleven in Midtown. Het gebied is vooral gericht op kantoren voor grote bedrijven en dure hotels. Daarnaast zijn er echter ook veel winkels, restaurants en clubs. Ook vind je verspreid over Tokyo Midtown talloze kunstwerken, zoals standbeelden en sculpturen van lokale kunstenaars.

Andere leuke wijken met veel bezienswaardigheden nabij Roppongi zijn Chiyoda, Shinjuku, Shibuya, Shinagawa en Odaiba.

Het nachtleven van Roppongi

Roppongi Tokyo

Het bruisende nachtleven van Roppongi is niet iets wat in de laatste jaren op is gekomen. Sinds de komst van Japanse soldaten in 1890 staat deze wijk van Tokyo namelijk al bekend om zijn levendige en toegankelijke nachtleven.

Clubs die we kunnen aanraden zijn; V2 Tokyo Restaurant & Nightclub, ODEON Tokyo, Esprit Tokyo, Muse, Club Six Tokyo en Maharaja Roppongi.

Het gebied is dan ook populair onder zowel locals als toeristen. Dit is wat dit gebied zo leuk maakt: je komt er alles en iedereen tegen en iedereen heeft het gezellig met elkaar. Je vindt hier natuurlijk niet alleen maar nachtclubs, ook als je wat rustiger aan wilt doen is er genoeg te beleven. Er zijn talloze restaurants, bars en rustigere cafés waar je fijn kunt zitten en je kunt vermaken.

Enkele leuke bars zijn; Bar Propaganda, Bar & Restaurant 55, HUB British Pub Roppongi, Tokyo Sports Cafe, Wall Street Cafe & Bar, Two Dogs Taproom voor je craftbeer en Geronimo Shot Bar voor shotjes.

De reden waarom dit gebied zo toegankelijk is voor toeristen, heeft te maken met de vele expats die er in Roppongi wonen. Doordat veel expats ook op zoek zijn entertainment en plezier, zijn veel van de nachtclubs ook ‘bedoeld’ voor buitenlanders, waaronder toeristen.

Op zoek naar meer bars & clubs in Tokyo?

Geschiedenis van het district

In het jaar 1660, meer dan 350 jaar geleden, werd er volgens historici voor het eerst gesproken over “Roppongi”, wat letterlijk ‘zes bomen’ betekent. Voorheen waren er 6 bomen die de grenzen van de wijk aangaven. Drie hiervan zijn honderd jaar geleden al gestorven en de overige drie zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest.

In 1890 werd het Japanse leger overgeplaatst naar Roppongi. Door de toestroom van de vele, jonge soldaten ontstond toen al het levendige nachtleven waar de wijk vandaag de dag nog steeds bekend om staat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de wijk echter compleet verwoest door luchtaanvallen uitgevoerd door de Amerikanen.

Na de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog bezetten de Amerikanen een aantal stukken van de wijk. Hierdoor kwam de wijk al snel bekend te staan als een plek waar veel buitenlanders woonden. Omdat hier veel buitenlandse (Amerikaanse) gebouwen en instanties waren zagen veel Japanners (economische) kansen: zij plaatsten hier hun restaurants, disco’s en meer. Sinds de jaren ‘60 werd de wijk erg populair vanwege zijn bruisende nachtleven, zowel onder locals als buitenlanders.

Vanaf het jaar 2000 onderging de wijk wederom een gedaanteverwisseling. Er werden nieuwe, grote en moderne gebouwen ontwikkeld en het aangezicht van Roppongi veranderde. Voor het eerst werden er dure kantoren en chique hotels in de wijk gebouwd. Deze trend zet zich vandaag de dag nog steeds voort.

Accommodatie in Roppongi

Op gebied van accommodatie heb je in deze wijk meer dan genoeg keuze. In elke prijsklasse is er veel aanbod. Zo heb je de wat goedkopere hostels en capsule hotels maar ook chique vijfsterrenhotels.

Wist je bijvoorbeeld dat het beste hotel van Tokyo, het Ritz-Carlton hotel, zich in Roppongi bevindt? Het hotel zit hier sinds 2007, in de hoogste toren van Tokyo Midtown. Genoeg keuze dus! Zorg er wel voor dat je op tijd boekt, dat scheelt een hoop geld.

Bereikbaarheid

Ook qua bereikbaarheid heb je niets te klagen als je naar Roppongi gaat. Aangezien het zo goed als in het centrum van Tokyo ligt, is de wijk enorm gemakkelijk te bereiken. Vanaf Tokyo Station duurt het slechts een kwartier voordat je in de wijk bent. De buurt is te bereiken via de Hibiya, Oedo of Nanboku metrolijnen.

Ga je vanuit het vliegveld direct naar Roppongi, dan is het aan te raden om gebruik te maken van de ‘Limousine’ bussen. Deze kosten vrij weinig en brengen je naar het centrum van Tokyo. Vanuit hier kun je vervolgens de metro naar Roppongi nemen.

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening