Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De 23 wijken van Tokyo » Ryogoku

Ryogoku

Een muurschildering in Ryogoku
Muurschildering in de wijk Ryogoku, Flickr: bethom33

Ryogoku komt vaak terug in het werk van ukiyo-e kunstenaars als Hokusai en Hiroshige (prentkunst met houtsnede) en is bovenal de thuishaven van de wereldberoemde typisch Japanse gevechtsport: Sumo. Het blijft een verbazingwekkend schouwspel. Worstelaars die zich jarenlang moddervet vreten om elkaar te bekampen in de arena onder goedkeurend oog van de goden. Sumo is een serieuze zaak in Japan, voor buitenstaanders echter een hilarische, onbegrijpelijke rariteit. Als ik mijn hoofd wil leegmaken, zap ik op tv iedere zender af op zoek naar een partij oerdegelijke sumo. 

De laatste jaren raakt deze traditie in het verdomhoekje. Een wedstrijd zit vol trage rituelen die slecht aansluiting vinden bij het jachtige moderne leven van de Tokyoot. De laatste jaren importeren ze worstelaars vanuit Mongolië om de traditie levendig te houden. Wandelend door Ryogoku, kom je geheid een sumoworstelaar tegen op de fiets, op weg naar de training of in het restaurant waar hij zijn dagelijkse portie van 8000 calorieën naar binnen werkt. Deze buurt leeft op het ritme van dit 15 eeuwen oude curiosum.

In 1923 veegt de massieve Kanto-aardbeving deze buurt volledig van de kaart en de daarop volgende stadsbrand herleidt de rest tot as. Ryogoku herstelt zichzelf tijdens het interbellum in een razend Japans tempo en groeit naar het einde van de eeuw uit tot één van de lievelingsbuurten van de buitenlandse toeristen.

Snel naar:

Gouden reistips voor Ryogoku

Sumo wedstrijd in Kokugikan Stadion in Ryogoku, Tokyo
Sumo wedstrijd in Kokugikan Stadion – Ryogoku

Kokugikan Stadion

De kans dat er net een toernooi plaatsvindt als je in Tokyo bent, is bijzonder klein. Het voelt echter al speciaal om even het Kokugikan Stadion aan te raken. In dit sumo-stadion, een sacrale plek voor sumofans, organiseren ze drie keer per jaar een kamp. In januari, april en september krijgt Ryogoku weer glans. Kleurrijke vlaggen met namen van de kampioenen wapperen rond het stadion en de temperatuur rondom stijgt zienderogen.

Tickets zijn duur en gaan pas een maand op voorhand in voorverkoop. Daar de populariteit de laatste jaren wat afneemt, kan je ook wachten op last minute tickets op de wedstrijddagen zelf. Hiervoor moet je wel vroeg je bed uit en om 7 am postvatten aan de infobalie. Om 8 am openen de loketten. 

Wie het er niet voor over heeft of buiten het sumo-seizoen Ryogoku bezoekt, kan terecht in het gratis minimuseum. Hier staan de bekers opgesteld van kampwinnaars. Meer dan dat krijg er niet te zien en toch besluipt je het gevoel dat je heel even in de leefwereld van de sumo’s mag binnendringen.

Het Kokugikan Stadion werd gebouwd in 1985 en heeft een capaciteit van 11.000 plaatsen. Om de leegstand van de arena tegen te gaan, organiseren ze hier tegenwoordig ook popconcerten, WWE-events (worstelen) en de bokswedstrijden van Tokyo 2020. 

Openingstijden: 10 am tot 4:30 pm – Tickets toernooi: sumo.or.jp
Adres:
1 Chome-3-28 Yokoami, Sumida City, Tokyo 130-0015, Japan

Hokusai museum 

"De grote golf van Kanagawa", het eerste stuk van "36 gezichten van Mount Fuji"
“De grote golf van Kanagawa”, het eerste stuk van “36 gezichten van Mount Fuji”

Katsushika Hokusai behoort samen met Hiroshige tot de grootste ukiyu-e kunstenaars. Vincent Van Gogh was fan en liet zich duidelijk inspireren. De “36 gezichten van mount Fuji” kent iedereen. Wereldwijd sieren reproducties van de beroemde golf de huiskamers. De kracht van de globalisering. 

In 2016 opent het museum in de buurt waar Hokusai de meeste tijd van zijn leven heeft doorbracht. Kazuyo Sejima ontwerpt een opvallend gebouw met de initialen van de kunstenaar en wint er internationaal prijzen mee. 

Met regelmaat van de klok worden er tentoonstellingen georganiseerd en de bekendste werken hangen verzameld in de museumzaal. Ik krijg maar niet genoeg van “Drukte aan Kabukitheater, begin elfde maand” en de doldwaze manga die Hokusai op latere leeftijd tekende. Het toont zijn onverwoestbare vitale kracht. Verwacht geen groots doch fijn uitgewerkt museum. Start hier je dag in Ryogoku en flits jezelf terug naar het Tokyo van de 19e eeuw.

Openingstijden:  9:30 am tot 5:30 pm (maandag gesloten) – Entreeprijs: 400 Yen
Adres: 2 Chome-7-2 Kamezawa, Sumida City, Tokyo 130-0014, Japan

Arashio Beya (sumo trainingscentrum)

In de ochtend trainen de sumoworstelaars drie uur lang. Officieel heet dat keiko. Binnen geraken bij een keikotraining is meestal onbegonnen werk en anders een dure affaire. De sumo’s pikken graag een graantje mee van het opkomend toerisme. Verhalen over steekpenningen zijn schering en inslag.

Bij Arashio Beya mag je buiten ongestoord door het glas turen en selfies (zonder flash) nemen. Zolang je je stil en onzichtbaar houdt, ben je welkom. 

In de namiddag slapen de sumoworstelaars met een zuurstofmasker. Hoe meer ze slapen, hoe minder calorieën ze verbranden. 

Website: arashio.net/tour_e.html
Adres: 2 Chome-7-2 Kamezawa, Sumida City, Tokyo 130-0014, Japan

Oud station Ryogoku

In het oude treinstation van Ryogoku bevindt zich het toeristisch informatiecentrum. Regelmatig organiseren ze festiviteiten uit de Edo-periode. Enkele goede restaurants en souvenirwinkels namen hier hun intrek. Echt een fijne plek om meer informatie te winnen over de buurt. Dit is trouwens de enige plaats waar je een Dohyo (sumoring) van dichtbij kan bewonderen, een perfecte constructie met de juiste afmetingen en codes.

Openingstijden: 10 am tot 6 pm (weekends gesloten)
Adres: 1 Chome-4-29 Yokoami, Sumida City, Tokyo 130-0015, Japan

Kira-landhuis (gedenkplaats)

Samoerai horen hun Daimyo (meester) te wreken als deze wordt veroordeeld tot seppuku (harakiri). Tenminste als we ons even in Edo wanen. 

Op een nacht drongen 47 Ronin (Samoerai zonder meester) het Kira-landhuis binnen en onthoofdden de landheer. Deze wraakactie staat geboekstaafd als het Genroku Ako-incident. De Shogun veroordeelde voor deze moord 46 Ronin ter dood. De jongste kreeg gratie vanwege zijn jonge leeftijd. Dit verhaal kent vele adaptaties in romans, toneelstukken, televisie en Hollywoodfilms.

Adres: Honjomatsuzakacho Park, 3-13-29 Ryogoku, Sumida-ku Tokyo

Edo-Tokyo Museum

Het Edo-Tokyo Museum in Ryogoku, Tokyo
De eigenaardige architectuur van het Edo-Tokyo Museum, Flickr: OiMax

De architectuur lijkt op het eerste zicht veel te futuristisch voor een ambitieus opgezet museum rond de overgangsgeschiedenis van Edo naar Tokyo. Los daarvan is de vormgeving een perfecte introductie in het metabolisme, een Japans architecturale stroming die in jaren ’60 van vorige eeuw utopische ideeën ontwikkelde rond vormgeving en ruimtelijke ordening. Kiyonori Kikutake tekent dit ontwerp in 1992 naar voorbeeld van de kurazukuri, de houten Edostijl-winkels die volledig uit het straatbeeld verdwenen zijn. Vandaar de link met het museum. 

De Nihonbashibrug in het Edo-Tokyo museum
De replica van de Nihonbashibrug – Edo-Tokyo museum

Binnen het museum ligt de focus op de moderniseringsdrang van Tokyo gedurende de Meiji- en vroege Taisho-periode. De befaamde Nihonbashibrug werd op ware grootte gereconstrueerd en je bezoekt de intussen verdwenen 12-story pagode uit Asakusa en wandelt door een gigantische replica van een oud kabukitheater. 

De bijhorende uitleg plaatst alles in een duidelijk perspectief en als je de tijd neemt, kan je hier echt iets bijleren over de snelle transformatie van Edo naar het moderne Tokyo. Een bezoek aan het Edo-Tokyo Museum neemt al gauw ettelijke uren in beslag.

Openingstijden: 9:30 am tot 5:30 pm (maandag gesloten)
Entreeprijs: 600 Yen
Adres: 1 Chome-4-1 Yokoami, Sumida City, Tokyo 130-0015, Japan

Great Kanto Earthquake Memorial Museum

Dit park is verplichte kost voor iedere toerist. Hier ervaar je hoe broos de aarde onder Tokyo is. 

Op 1 september 1923 klokslag 11:58 am dreunt de vernielzuchtige Kanto-aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter twee minuten lang de Tokyogrond door elkaar. Een groot deel van de stad ligt in puin. Doordat de beving rond etenstijd plaatsvindt, branden de open keukenvuren massaal en ontketenen ze samen een verschroeiende vlammenzee die nog meer schade aanricht dan de beving zelf. Er worden 57 naschokken gemeten en tot overmaat van ramp treft een orkaan die dag ook nog eens de baai van Tokyo. 

Naar schatting 140.000 mensen komen om, waaronder 40.000 vermisten. In de weken na de ramp ontstaat er een massahysterie tegenover de Koreaanse migranten. Het gerucht dat zij van de chaos na de beving gebruik willen maken om het drinkwater te vergiftigen en gebouwen in brand te steken, verspreidt zich snel.  Hierdoor vinden meerdere onnodige arrestaties en lynchpartijen plaats. Fake news, avant la lettre! Achteraf gezien, is dit één van de eerste nationalistische voorbodes in opmars naar WO II. Na jaren van lobbYen krijgen de Koreaanse slachtoffers op deze plaats uiteindelijk een bescheiden gedenksteen. 

Het overzichtelijke, wat afstandelijk museum in het midden van het park mag je gratis bezoeken. Eigenlijk moet je dit gebouw binnengaan voor slechts één enkel voorwerp; het papier dat de seismografische meting toont van die noodlottige dag. Op het moment van de beving scheurt het papier en slaagt de naald volslagen tilt. Dit papier is de meest beklijvende en tijdloze getuige van de laatste grote Tokyo-aardbeving. Het is nu wachten op de volgende…

Openingstijden: 9 am tot 5 pm (maandag gesloten)
Adres: 2 Chome-3-25 Yokoami, Sumida City, Tokyo 130-0015, Japan

Honger? Eten in de wijk

Hosokawa Soba Noodles (Michelinster)

Tokyo heeft meerdere sterrenrestaurants waar je voor weinig geld fantastisch kan eten. Hosokawa Soba zit verborgen in achterstraat van Ryogoku en toont zich vanop straat vrij gesloten. Niets is minder waar. Durf de yatai-lappen die de ingang sieren opzij te schuiven en binnen te gaan. 

Je komt terecht in een prachtig houten decor waar je aan gezamenlijke tafels geniet van verrukkelijke noedels. Voor slechts 1080 Yen tijdens de lunch proef je Seiro Soba, buitengewoon en eenvoudig lekker. Kijk rond hoe anderen de koude noedels in hun dashi soppen, af en toe gemengd met wasabi en alles luid opslurpen. Imiteer die handelingen en werk je op tot een ware sobaslurpmeester. Vanuit imitatie zelf een meester worden, is misschien wel dé essentie van de Japanse samenleving. 

Na de lunch krijg je een kan warme sobayu (noedelkookvocht) dat je met de overgebleven dashi mengt en opdrinkt als soep. Deze maaltijd geneest je ziel.

Openingstijden: 11:45 am tot 2:30 pm en 5:30 pm tot 8:30 pm (maandag gesloten)
Adres: 1-6-5 Kamezawa, Sumida-ku Tokyo

Chanko Nabe-restaurants (stoofpot voor sumoworstelaars)

In het oude Ryogoku station worden de sumorestaurants geprezen om alzo toeristen te lokken en letterlijk vol te proppen met varkenspoten, sardienen en hopen rijst. Deze Chanko Nabe is een stoofpot die speciaal werd samengesteld voor sumoworstelaars en hun behoefte aan 8000 calorieën per dag. Indien je niet echt ambities koestert om jezelf als professioneel worstelaar in de ring te werpen, zou ik persoonlijk passen voor deze ervaring.

Adres: 2-17-6 Ryogoku, Sumida-ku Tokyo

Hananomai Ryogoku

Chanko Nabe smullen terwijl sumoworstelaars elkaar voor je ogen bekampen? Dit lijkt wel het Oude Rome. Klanten zitten rond de Dohyo (sumoring) en aanschouwen de wedstrijd. Jonge sumoworstelaars zien hier hun kans schoon om veel te kunnen oefenen en zo een Yen extra te verdienen. Wees gerust, je kan hier ook sushi en gegrild vlees bestellen als je bang bent om na de Chanko Nabe als sumo naar buiten te strompelen.

Openingstijden: 11:30 am tot 11 pm
Adres: 1 Chome-1-15 Kamezawa, Sumida City, Tokyo 130-0014, Japan

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening