Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De 23 wijken van Tokyo » Shimokitazawa

Shimokitazawa

Hipsterwijk Shimokizatawa
Hipsterwijk Shimokizatawa – Ryosuke Yagi

Stap op de drukke Keio-Inokashiralijn in Shibuya station en stap af in Shimokitazawa. Op het eerste zicht denk je te zijn gestrand in een ingeslapen buurt net buiten het centrum. Niets is minder waar. Shimokitazawa staat overtuigend bovenaan op mijn lijstje van persoonlijke favorieten in Tokyo! Where are the cool kids in town? In Shimokitazawa, baby!

In de jaren na WO II openen in de smalle straten van Shimokitazwa tientallen tweedehandswinkels hun deuren. Amerikaanse soldaten kochten toen al vintage. Na hun vertrek spoelen begin jaren ’70 van vorige eeuw de hippies aan. Zij palmen de huizen en verlaten panden in en boetseren de buurt tot hun thuis.

In 2004 ontplooit het gemeentebestuur van Setagaya het plan om Shimokitazawa vol te planten met hoge appartementsblokken. Door hevig protest van de buurtbewoners kan een ramp worden vermeden. De plannen ketsen gedeeltelijk af en de jaren die volgen krijgt de buurt een nieuwe boost. Jonge dertigers verhuizen massaal naar Shimokitazawa.

Shimokitazawa is een waanzinnig leuke wijk met vintageshops, toprestaurants, topkoffiebars, toptheaters en heel veel livemuziek. Slenter door de straten rond het station en laat je leiden door het moment. Lay back en relax op het ritme van de Shimokita’s.

Snel naar:

Gouden tips voor Shimokitazawa

Zonder fratsen, Shimokitazawa (probeer het maar eens goed uit te spreken) is echt één van de leukste opkomende wijken in Tokyo. Hieronder vind je een lijstje dat eigenlijk iedereen moet afwerken om een echte Tokyoot te worden.

De vintagestores van Shimokita

Vintage winkels Shimokitazawa
Vintage winkels Shimokitazawa – Ryosuke Yagi

Neem je de noord-uitgang van het station, dan opent er zich een ware vintagehemel. Bekende tweedehandsketen Flamingo heeft hier niet één maar meerdere winkels geopend en New York Joe Exchange trekt dagelijks horden scharrelende Tokyoten aan. In de gezellig drukke, smalle straten puilt het uit van de goede vintageshops. Ga op jacht om schatten te ontdekken. Je kan hier uren ronddwalen. Tijd verliezen in zo’n toffe buurt mag en is zelfs zeer aan te raden.

Meeste winkels open: 11:00 am tot 08:00 pm – adres: Japan, 〒155-0031 Tokyo, Setagaya City, Kitazawa, 2 Chome−25−12リサビル

Good Heavens Club en Tollywood

In de English Good Heavens Club worden bijna dagelijks activiteiten georganiseerd, van concerten, debatten tot comedynights. Iedere woensdag organiseren de fantastische mensen van Stand-up Tokyo hier een comedyavond met lokale en internationale gasten. Comedians horen vertellen over hun ervaring met Tokyo leert je veel over de stad. Heerlijk lachen met de Tokyoten. Het publiek is altijd zeer genereus en de sfeer opperbest. Ik (Geert) trad er zelf op, dus spreek uit ervaring. Deze topclub heeft altijd wel iets interessants op het programma staan. Gewoon even op voorhand checken op hun Facebookpagina.

Op de derde verdieping van het gebouw zit er een bijzondere minibioscoop: Tollywood. Ze screenen hier alleen maar kortfilms. Hun aanbod is waanzinnig. Niet twijfelen, gewoon binnengaan.

Openingstijden: 06:00 am tot 01:00 am – adres: 5 Chome-32-5 Daizawa, Setagaya City, Tokyo 155-0032, Japan

Honda Gekijo Theater

Het bekendste theater van Shimokitazawa opende zijn deuren in 1982. Honda Gekijo specialiseert zich vooral in het spelen van drama’s en af en toe programmeren ze ook Rakugo (Japanse comedy). Het theater heeft zijn vast publiek en op de website kan je alles terugvinden over de nieuwste producties. De meeste voorstellingen zijn in het Japans, dus je zal diep moeten graven om er iets van te begrijpen. Voor de liefhebbers.

Ticketbalie: 11:00 am tot 07:00 pm – adres: 2 Chome-10-15 Kitazawa, Setagaya City, Tokyo 155-0031, Japan – website: honda-geki.com

The Shelter

In Shimokita zit op elke straathoek een liveclub. De meest legendarische is The Shelter waar iedere week jonge bands de Tokyoharten proberen te veroveren. Bij ieder concert stijgt de populariteit van deze club waardoor je best vroeg genoeg een kijkje gaat nemen.

Adres: Japan, 〒155-0031 Tokyo, Setagaya City, Kitazawa, 2 Chome−6−10 仙田ビルB1 – website: www.loft-prj.co.jp/SHELTER/

Shimokitazawa Three

In Tokyo wordt er elke 10 minuten een nieuwe indie band geboren. Speelplekken zijn zo begeerd dat de clubs geld vragen aan bands in plaats van omgekeerd. Je moet als band dus zeker zijn van je stuk voor je live gaat spelen. Shimokitazawa Three is relatief goedkoop en daarom kan je hier nog veel jonge bands spotten. Zeker niet alle concerten staan garant voor kwaliteit, maar dat is nu juist de charme van een lokale muziekclub.

Adres: Japan, 〒155-0032 Tokyo, Setagaya City, Daizawa, 5 Chome−18−1 カラバッシュビルB1F – website: www.toos.co.jp/3

Shimokitazawa het shopwalhalla?

Een vintage kleding walhalla pal naast het station. Maar er is meer te vintage winkelen in Shimokitazawa dan alleen kleding. Neem maar eens een kijkje in de volgende winkels.

Disk Union

Disc Union is zonder enige twijfel mijn favoriete recordshop in Shimokitazawa. Hun uitgebreide platenbakken zitten vol prikkelende ontdekkingen. Op zoek naar steengoede Japanse muziek? Als je die hier niet kan vinden, bestaat het niet.

Openingstijden: 11:30 am tot 09:00 pm – adres: Japan, 〒155-0031 Tokyo, Setagaya City, Kitazawa, 1 Chome−40−6 柏サードビル 1階 – website: diskunion.net/shop/ct/shimokitazawa_club

Flash Disc Ranch

Flash Disc Ranch zit stevig geperst tussen twee gamecentra. Hier oogt de collectie misschien nog indrukwekkender dan bij Disk Union. De meeste toeristen stoppen bij de fotogenieke ingang, maar het is wel degelijk de bedoeling om de trap te nemen. Zoveel muziek, zoveel openbaringen, ik heb nog een lang leven nodig om dit allemaal te ontdekken.

Openingstijden: 12:00 pm tot 10:00 pm – adres: Japan, 〒155-0031 Tokyo, Setagaya City, Kitazawa, 2 Chome−12−16 三鈴ビル 2F – website: www.facebook.com/flashdiscranch/

De culinaire hotspots van Shimokitazawa

Eten in Shimokitazawa
Eten in Shimokitazawa – Ryosuke Yagi

In geen enkele andere wijk gaan wij met zoveel plezier eten of een kop koffie drinken. Shimokitazawa is een heerlijke plek vol streetfood als in eetboutiques. Bezoek onze parels hieronder maar eens zelf;

Ume Labo (Japanse pruimen)

Wie ze al eens heeft geproefd, kan bevestigen dat Japanse pruimen wrang smaken. Dat komt door de zoute en zure pekeling. Deze pruimen zijn onderdeel van de traditionele keuken en voor Japanners een ware delicatesse. Smaken verschillen.

Wil je je mening herzien? Ga dan naar Ume Labo. Zijn de zuurbekken niets voor jou, proef dan de gefermenteerde pruimen in honing of suiker. Je zal gegarandeerd je favoriete pruim vinden en het proeven is een zintuigen strelende ervaring.

Openingstijden: 11:00 am tot 08:00 pm – adres: 2 Chome-34-12 Kitazawa, Setagaya City, Tokyo 155-0031, Japan – website: umelabo.tokyo

Daikonman (okonomiyaki)

Daikonman serveert simpelweg de allerbeste okonomiyaki van Tokyo! Tracht een plaatsje aan de toog te bemachtigen, zodat je de chef van dichtbij aan het werk kan zien. Kies tussen Hiroshima- of Osakastijl of bestel ze gewoon allebei en delen maar. Beiden worden met evenveel bravoure klaargemaakt. Daikonman is absoluut verplichte kost voor iedereen die Shimokitazawa op zijn lijstje heeft staan.

Openingstijden: 11:30 am tot 04:00 am – adres: Japan, 〒155-0031 Tokyo, Setagaya City, Kitazawa, 2 Chome−14−3 北沢KDビル 1F

Bio Ojiyan Café (slaatjes)

Deze bistro geeft zin aan een luie zondagnamiddag. Starend naar voorbijgangers geniet je van een perfecte kop koffie en kies je tussen knapperige slaatjes waaronder de klassieker “varken met gember”. De parketvloer kleeft alsof hier nog nooit iemand een dweil vastnam en dat rekenen we met plezier bij de charme van dit café.

Openingstijden: 11:00 am tot 08:00 pm – adres: 5 Chome-35-25 Daita, Setagaya City, Tokyo 155-0033, Japan – website: mfs11.com/brand/bio-ojiyan-cafe-shimokitazawa

Rojiura Curry Samurai (currysoep)

Ooit al eens de traditionele currysoep uit Sapporo geproefd? Je hoeft daarvoor helemaal niet naar Noord-Japan. Deze rijkgevulde currysoep is de favoriete lunch van de Shimokita’s en dagelijks schuiven ze hier aan om in sneltempo hun soep naar binnen te werken. Kies zelf het pittigheidsgehalte van je curry en hoeveel kokos je erover strooit. De soep met gebraden kip blijft de aanrader.

Openingstijden: 11:30 am tot 03:00 pm en 05:30 pm tot 10:00 pm – adres: 3 Chome-31-14 Kitazawa, Setagaya City, Tokyo 155-0031, Japan – website: samurai-curry.com

Salmon and Trout (visrestaurant)

Chefkok Kan Morieda maakt van punkkeuken zijn eigen stijl. Bij Salmon en Trout tref je de Shimokitazawa kunstscène. Zij krijgen maar niet genoeg van Marieda. Hij verrast zijn klanten avond na avond met eclectische recepten. Foodlovers raad ik met aandrang aan om te proberen hier een stoel te bemachtigen.

Openingstijden: 06:00 pm tot 02:00 am (maandag gesloten) – adres: 4 Chome-42-7 Daizawa, Setagaya City, Tokyo 155-0032, Japan – website: www.facebook.com/salmonandtrout2014

Shiro-Hige’s Cream Puff Factory (gebak)

Totoro gebakswinkel
Totoro gebakswinkel – Shimokitazawa

In Shimokitazawa kan je op iedere straathoek donuts smullen. Voor de ultieme dessertervaring ga je naar Shiro-Hige. Als je de magische trap opklimt, kom je terecht in de sprookjeswereld van Totoro (Studio Ghibli) in de vorm van gebak. De crèmecakejes lijken op Totoro en zijn onweerstaanbaar. Ze kosten 440 Yen per stuk, reden te meer om ze te proeven. Natuurlijk wil je alle smaken uitproberen. Hoe gemeen om gebakjes zo extreem schattig én lekker te maken.

Openingstijden: 10:30 am tot 07:00 pm (dinsdag gesloten) – adres: 5 Chome-3-1 Daita, Setagaya City, Tokyo 155-0033, Japan – website: www.shiro-hige.com/main

Bars en koffiespots in Shimokita

We hebben het al vaker gemeld maar de Japanners zijn dol op koffie en waar vind je de beste koffiebars? Natuurlijk in de hipster wijk Shimokitazawa!

Bear Pond Espresso (koffiebar)

Bear Pond inspireert barista’s over de hele wereld en is extreem geliefd bij koffie-otaku’s. Kwaliteit primeert en dus moet een koffiebezoek hier volgens strikte regels worden gevolgd. Foto’s nemen is uit den boze en espresso krijg je enkel tot de vroege namiddag. Chillen is niet toegestaan. Koffie bestellen, koffie drinken en wegwezen. Zulke strenge voorschriften kunnen alleen maar opgelegd worden door ware meesters in het vak. Durf jij het aan om hier zonder trilling in de stem koffie te bestellen?

Openingstijden: 11:00 am tot 05:30 pm (dinsdag gesloten) – adres: 2 Chome-36-12 Kitazawa, Setagaya City, Tokyo 155-0031, Japan

Ballon d’Essai (koffiebar)

Ik drink mijn koffie altijd zwart. Doch geen Latte bestellen zou bij Ballon d’Essai zonde zijn daar deze koffiebar uitpakt met ware koffie-met-melk-kunst. Café Latte’s met afbeeldingen van sierlijke zwanen of een meisje met ballon lokken nieuwsgierigaards richting Ballon d’Essai. Vermakelijke plek om even op adem te komen na al dat uitzinnig vintageshoppen.

Openingstijden: 11:30 am tot 09:00 pm (maandag gesloten) – adres: 2 Chome-30-11 Kitazawa, Setagaya City, Tokyo 155-0031, Japan – website: ballondessai.com/

Bookends Coffee (koffiebar)

Volgens TimeOut is Bookends Coffee één van de beste koffiebars in Tokyo. Ik kan dat alleen maar beamen. Deze bar lijkt rechtstreeks geïmporteerd vanuit Melbourne en serveert geweldige koffie. Bookends Coffee heeft een afspraak met The Cage aan de overkant dat hun koffie daar gedronken mag worden. Goed idee voor zonnige dagen.

Openingstijden: 11:00 am tot 09:00 pm – adres: Japan, 〒155-0031 Tokyo, Setagaya City, Kitazawa, 2 Chome−11−17 エスバイエルマンション下北沢

Suzunari Yokocho (bar)

Suzunari Yokocho bevindt zich op de site van een oud theater. Binnenin vind je enkele fijne minibars. In deze Izakaya’s drink je Japanse pils tussen de locals. Interessant gebouw dat de meeste toeristen links laten liggen. Gewoon een deur openen en drank bestellen. Topper!

Adres: Japan, 〒155-0031 Tokyo, Setagaya City, Kitazawa, 1 Chome−45−15−バッキンガム 宮殿Suzunari

Café Stay Happy

Languit luieren in hangmatten of uren kletsen met andere klanten aan de gemeenschappelijke tafels, bij Stay Happy hangt de sfeer van de betere commune. De eigenaars reisden de halve wereld rond en brachten hun kennis mee naar dit café. Zalige plek voor een niets-moet-alles-kan zondagnamiddag.

Openingstijden: 01:00 pm tot 11:00 pm (dinsdag gesloten) – adres: 2 Chome-29-14 Daizawa, Setagaya City, Tokyo 155-0032, Japan – website: cafestayhappy.com

Dit artikel is geschreven door: Geert Dehertefelt & Raoul de Boer

1 reactie op “Shimokitazawa”

  1. Mijn favoriete wijk toen ik studeerde in Tokyo! Je vindt hier een hoop leuke hippe mensen om lekker mee te chillen. Wees niet bang om contact te zoeken in de koffietentjes, de Japanners zijn verlegen maar vinden dit altijd erg leuk. Heb er een paar vrienden voor het leven aan overgehouden. Kan niet wachten om weer terug te gaan naar Japan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening