Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De 23 wijken van Tokyo » Sugamo

Sugamo

Drukte in Sugamo, Tokyo
Drukte in Sugamo, Flickr: George N

Tokyoten benoemen Sugamo als “het Harajuku voor de bomma’s”. In deze buurt zijn alle voorzieningen aanwezig om je oude dag comfortabel en in schoonheid te leven. Straatverkopers en retrowinkels laten de pacemakers in Sugamo kloppen en traditionele thee- en snoepwinkels zorgen voor de innerlijke mens. De letterlijke vertaling voor Sugamo is eendennest. De eend beschouwen ze hier als de mascotte van bejaard Tokyo en overal duiken eendenknuffels op. 

Aan het begin van de Jizo-Dori mag je zelfs een gigantische eendenkont strelen. Voor het ontvangen van geluk bestaan er in Tokyo honderden handelingen, deze lijkt mij toch de grappigste. Als je op drukke dagen mensen in een rij ziet staan om één voor één geluk te ontvangen uit de kont van een eend, dan weet je dat je hier tot de essentie van Tokyo bent doorgedrongen. 

In Sugamo kan je kuieren, smullen en rollatorracen door het mooiste park van de stad en borrelen tussen de oudjes in één van de beste Onsen in Noord-Tokyo.

Snel naar:

Gouden tips voor Sugamo

 Rikugien Tuinen

Foto’s maken in Rikugien Gardens – Sugamo

De aanvang van de lente met zijn twee weken lange sakuragekte tovert dit park om tot een prachtig natuurfenomeen. Tijdens de herfst kleuren de Japanse esdoorns rood en contrasteren wonderlijk met de eeuwig groene pijnbomen. In 1702 wordt deze tuin ontworpen voor de plaatselijke Daimyo en opgedeeld in 2 thema’s: oceaan en bergen. De tuin verbeeldt 88 scènes uit de klassieke Chinese poëzie. Laat je begeleiden door zoetgevooisde verzen uit Edo. Als hoogtepunten geldt het theehuis (Tsutsuji-Chaya) uit de Meijiperiode dat de geallieerde bommenregen als bij wonder overleefde en de “huilende” Japanse kerselaar (Naitei-Daimon). 

Drink voor slechts 510 Yen een matcha thee vergezeld van wagashi (zoetigheid). Huur een kimono en schrijdt langs de vijverpaden. Zenzalig wegdromen in de Rikugien Tuinen is een hoogtepunt tijdens je Tokyotrip!

Openingstijden: 9 am tot 5 pm – Entreeprijs: 300 Yen
Adres: 6 Chome-16-3 Honkomagome, Bunkyo City, Tokyo 113-0021, Japan

Toyo Bunko

Het centrum voor Aziatische studies, Toyo Bunko, bevat een interessant museum dat is opgebouwd rond de bibliotheek van de Australische journalist G.E. Morrisson. Begin 20e eeuw verblijft Morrisson voor meer dan 30 jaar als correspondent in Peking. Gedurende die periode verzamelt hij een indrukwekkende bibliotheek bij elkaar met boeken uit alle Aziatische windstreken. De derde president van Mitsubishi company koopt de bibliotheek en schenkt ze aan het Toyo Bunko. Deze verzameling blijkt de grootste naslagbibliotheek voor Aziatische studies in Japan. Ronddwalend tussen de boekenrekken heb je zoveel kennis binnen handbereik dat je er makkelijk van gaat duizelen. Het museum maakte de tentoonstelling interactief zodat je geen volleerde bibliofiel moet zijn om hiervan te kunnen genieten.

Openingstijden: 10 am tot 7 pm (dinsdag gesloten)
Entreeprijs: 900 Yen (je kan ook een combiticket kopen met Rikugien gardens)
Adres: 2 Chome-28-21 Honkomagome, Bunkyo City, Tokyo 113-0021, Japan

Jizo-Dori

De Jizo-Dori staat bekend als het mekka voor de Japanse oma’s en opa’s. Winkelen, keuvelen en herinneringen ophalen gebeurt hier midden op straat. Ergens in het midden van de winkelstraat bevindt zich een filiaal van Credit Union. Op zich niets bijzonder en toch heeft deze plek een belangrijke functie in Sugamo. Eenzame ouderen komen hier op de derde verdieping bij elkaar om samen rijstcrackers te eten en thee te drinken. Zo probeert Tokyo in zijn ouderen te investeren. 

Manchozan Kogan-ji tempel
Manchozan Kogan-ji tempel, Flickr: Guilhelm Vellut

De centrale tempel van Sugamo heet Manchozan Kogan-ji. Dit boeddhistische kleinood doet wat stoffig aan, maar is een zeer belangrijke tempel in Tokyo. Volgens de overlevering verschijnt Jizo (Boeddha) plots in de droom van een oude samoerai wiens vrouw ongeneeslijk ziek blijkt. De volgende dag tekent hij de contouren van deze Jizo op papier en laat de tekening meevoeren op de Sumida rivier. Daags nadien staat zijn vrouw miraculeus hersteld op uit bed. 

Zulke verhalen doen mensen hopen en dus wijdt de Kogan-ji zich volledig aan de Togenuki Jizo. (De Boeddha die splinters doet verwijderen) Dagelijks staan ze hier in de rij om Togenuki Jizo te wassen. Met een doek het zwarte beeld wassen, brengt geluk. Eet een dango aan het bijbehorende stalletje en je zal de helende kracht zo voelen opborrelen. Het is een heerlijk schouwspel en ik kan er uren naar kijken. Gelukkig staan er comfortabele bankjes zodat de toeschouwer zelf niet hoeft aan te schuiven. 

Andere hoogtepunten in de Jizo Dori zijn Kintaroame met zijn folkloresnoepjes en Maruji. Die laatste is een lingeriewinkel met uitsluitend rood ondergoed. Rood staat in Sugamo voor vitaliteit en de schoonheid in vergankelijkheid. Rode slipjes, rode sokken en rode panty’s, het zit allemaal in het assortiment van deze toch wel hilarische winkel. Souvenir kopen voor de Bomma?

Proef verder ook nog Japanse pickles aan één van de stalletjes en het zwarte sesamijs. Voor traditionele producten kan je op de Jizo-Dori terecht bij echte specialisten.

Meeste winkels open van 10 am tot 7 pm
Adres: Japan, 〒170-0002 Tokyo, Toshima City, 18, 巣鴨4丁目22−8

Somei begraafplaats

Een begraafplaats lijkt niet meteen de hipste trekpleister. Hier integreert de Somei begraafplaats perfect in de buurt. Dit is de laatste rustplaats van oude zielen die hun laatste jaren in Sugamo hebben doorgebracht. Het hoort gewoon bij het leven. Wandel over deze serene plek, bewonder de prachtige bloemen en probeer jezelf voor te stellen hoe jij je eigen oude dag zou willen invullen. Zou Sugamo voor jou een optie zijn?

Adres: 5 Chome-5-1 Komagome, Toshima City, Tokyo 170-0003, Japan

Somei Sakura Onsen

In je blootje tussen de opa’s en de oma’s in vulkanisch water baden, het is eens iets anders. Tokyo puilt uit van de goede Onsen. Bij Somei Onsen staan er enkele Japanse kerselaars in de tuin, wat een bezoek tijdens het Sakuraseizoen extra speciaal maakt. Dit is een uitgebreide Onsen met veel faciliteiten waardoor je hier gemakkelijk een paar uur kan vertoeven. Het water wordt door chloor gezuiverd, maar in tegenstelling tot andere plaatsen zo gefilterd dat de penetrante geur ontbreekt. 

Openingstijden: 10 am tot 11 pm
Entree: 1296 Yen (volwassenen) en 756 Yen (kinderen)
Adres: 5 Chome-4-24 Komagome, Toshima City, Tokyo 170-0003, Japan

Eten in de wijk

Tsuta Soba Noedels (soba)

Toegegeven, het is me nog nooit gelukt om hier te eten. Ook al ben ik nog zo’n grote sobafan, de rijen buiten kunnen hier echt grenzeloos lang worden. Telkens ik mijn kans wil wagen om, volgens sommigen, de beste sobanoedels van de stad te proeven, vergaat mijn honger bij het zien van zoveel wachtenden. 

Tsuta Soba noedels werd slachtoffer van zijn eigen succes, al is de vraag of ze er zelf last van hebben. Dit restaurant staat hoog aangeschreven in de Michelingids en heeft zijn faam te danken aan het feit dat je hier het eten kan proeven van een sterrenchef zonder diep in je buidel te moeten tasten. Ik blijf razend benieuwd en hoop iedere keer dat de rij zich vanzelf zal oplossen. Enkel voor mensen met heel veeeeeeel geduld.

Openingstijden: 11 am tot 5 pm (woensdag gesloten)
Adres: 1 Chome-14-1 Sugamo, Toshima City, Tokyo 170-0002, Japan

Shio-Daifuku (zoetigheid)

Shio-Daifuku is de traditionele zoete snack uit Sugamo en geldt samen met de eend als het signatuur van deze buurt. De meeste toeristen zijn niet echt fan van dit kleverig Japanse dessert. Geknede rijstbollen gevuld met een pasta van rode azukibonen, het klinkt niet meteen sexy. Sommige vinden het smaakloze bollen die als een steen op je maag vallen. 

Ik ben het stellig niet met hen eens. Ik vind deze Shio-Daifuku juist een smaaksensatie die je met niets anders kan vergelijken. Koop er één bij een kraampje op de Jizo-Dori, proef en oordeel zelf. Als je de Japanse smaakpapillen bezit, heb je je binnen de kortste keren helemaal volgepropt met deze Japanse zoetigheid en ook nog eens een geschenkdoos gekocht voor je vrienden en familie.

Adres: 3 Chome-17-16 Sugamo, Toshima City, Tokyo 170-0002, Japan

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening