Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De 23 wijken van Tokyo » Tomigaya

Tomigaya

Yoyogi Park in Tomigaya, Tokyo
Yoyogi Park – Tomigaya

Je hoeft slechts tien minuten te wandelen vanaf Shibuya station om in een volledig andere wereld terecht te komen. De New York Times tipte Tomigaya als één van de hipste buurten in Tokyo. Sinds het fashionmagazine Monocle hier een filiaal opende, beïnvloedde dat ook anderen om hier fijne koffiebars en hippe eetplekjes uit de grond te stampen. The hipsters are in town.

Veel verouderde winkels worden stilaan opgekocht en omgetoverd tot trendy hotspots. De oudere buurtbewoners zien de huurprijzen stijgen en de nostalgie verdwijnen. Alles heeft zijn prijs. Momenteel maakt die combinatie van hipsterbars naast oude bloemenwinkels en slagers de buurt juist zo aantrekkelijk. 

Snel naar:

Gouden tips voor Tomigaya

Yoyogi Park & Yoyogi Gymnasium

Op het uitgestrekte grasveld picknicken verliefde koppeltjes, voetballen jongeren en speelt een oude vrouw gitaar. Zakenmannen slapen naast zwervers op de bankjes en dansgroepen repeteren hun nieuwste choreografieën. Hardlopers gaan tot het uiterste en een straatartiest entertaint het publiek. Grote kans dat je plots in een bijeenkomst van de met vetkuiven uitgedoste Rockabillies Club terecht komt. Zij lijken wel vergroeid met het park. Door deze uitgestrekte groene long kan Tokyo ademhalen. Wat hou ik van het Yoyogi Park.

Ben je een vroege vogel? Neem dan tussen 6 am en 7 am deel aan de Radio Taisosessie in het park. Deze publieke workoutsessie kent zijn oorsprong ver terug in de tijd en is dé Japanse manier om fris aan de dag te beginnen. 

Steek je de brug over, dan doemt het Yoyogi Gymnasium op. Kenzo Tange ontwierp deze beroemde sporttempel voor de Olympische Spelen van 1964. Hier won Erica Terpstra de gouden medaille voor Nederland. De laatste jaren wordt het Gymnasium gerestaureerd voor de nu al iconische zomerspelen van 2020

Adres: 2 Chome-1-1 Jinnan, Shibuya City, Tokyo 150-0041, Japan

Yoyogi Hachiman-gu

Rond de Hachiman-gu hangt een serene stilte. De bijna volledige afwezigheid van toeristen maakt van dit schrijn een magische plek. Prachtige vossenbeelden en houten snijwerk lonen de moeite om de trappen omhoog te klauteren. Geniet ervan en vertel het vooral niet verder.

Adres: 5 Chome-1-1 Yoyogi, Shibuya City, Tokyo 151-0053, Japan

National Olympic Memorial Youth Center

Het voormalige atletendorp uit 1964 dient vandaag als studiecenter. De vele sportfaciliteiten, restaurants, lokalen en vergaderruimtes worden gebruikt voor congressen en nascholingen. Je kan er ook verblijven in één van de gastenkamers. De architectuur van het centrum is indrukwekkend en de moeite waard om even een omweg voor te maken. De meeste gebouwen zijn vrij toegankelijk, dus trek gewoon een deur open en ontdek. In de verte zie je de contouren van West-Shinjuku met het Park Hyatt hotel en de Metropolitan Building. 

Adres: 3-1 Yoyogikamizonocho, Shibuya City, Tokyo 151-0052, Japan

Uplink Cinema

Uplink programmeert arthousefilms. Deze cinema screent geen gedubde versies en werkt meestal met ondertitels. Het bijhorende restaurant Tabela serveert heerlijke slaatjes en goedkope lunch. Op regenachtige dagen krijg je korting en regelmatig organiseert men hier debatten en live-performances. 

Adres: Japan, 〒150-0042 Tokyo, Shibuya City, Udagawachō, 37, 宇田川町37−18トツネビル1-2F

Shoppen in de wijk

Shibuya Publishing & Booksellers

Deze uitstekende boekenwinkel is een vaste waarde in de buurt. Trendy magazines als “Popeye” en “Brutus” staan naast een straffe collectie kunstboeken in de rekken. Snuister rond en ontdek pareltjes. 

Openingstijden: 12 am tot 12 pm
Adres: Japan, 〒150-0047 Tokyo, Shibuya City, Kamiyamacho, 17−3 テラス神山1F

Rhythm and Books

De tweedehandsboekenwinkel Rhythm and Books heeft zichzelf gespecialiseerd in paddenstoelenliteratuur. Niet overtuigd? Tussen de boeken over champignons vind je de meest wonderbaarlijke tweedehandsboeken. Bekijk ook even de stapel cd’s op de toog. Je weet nooit welke schatten daarin verborgen zitten.

Openingstijden: 12 am tot 10 pm
Adres: 1 Chome-9-15 Tomigaya, Shibuya City, Tokyo 151-0063, Japan

Eten in Tomigaya

PATH (ontbijt)

Tomigaya komt pas in de late namiddag echt op gang. De enige reden om vroeger naar deze buurt af te zakken is het ontbijt bij PATH. Maak een ochtendwandeling door Yoyogi Park en verwen jezelf bij PATH met de homemade granola en een light roasted koffie. Aan de vitrine snijdt de ober een groot stuk kaas in plakjes. Natuurlijk kan je hier niet aan weerstaan. “Kaas en koffie bij het ontbijt, zijn we nog wel in Tokyo schat?”

Openingstijden: 8 am tot 2 pm en 6 pm tot 12 pm (maandag gesloten)
Adres: Japan, 〒151-0063 Tokyo, Shibuya City, Tomigaya, 1 Chome−44−2 A-FLAT 1F

Shibuya Cheese Stand (kaas)

Nog meer kaas in de aanbieding. Naast enkele steengoede Italiaanse restaurants spant Shibuya Cheese Stand de kroon als lunchtopper in Tomigaya. Hier kloppen ze iedere dag verse ricotta en serveren ze huisgemaakte mozarella. Zuivelproducten staan vaker op de kaart in Tokyo. Bij Cheese Stand kan je lokaal vakmanschap proeven. Deze bistro bewijst dat Japanners in alles meester willen zijn. Tokyo als kaashoofdstad van het Oosten, wie weet, op een dag?

Openingstijden: 11:30 am tot 11 pm  (Zondag tot 8 pm)
Adres: 5-8 Kamiyamacho, Shibuya City, Tokyo 150-0047, Japan

Nata de Cristiano (pastel de nata)

De Portugese specialiteit pastel de nata van Nata de Cristiano is simpelweg onweerstaanbaar lekker. Zet je voor Cristiano op de bank, zet je tanden in het gebak en waan je even onder de Portugese zon.

Openingstijden: 10 am tot uitverkocht
Adres: Japan, 〒151-0063 Tokyo, Shibuya City, 渋谷区Tomigaya, 1 Chome−14−16 スタンフォードコート

Peko Cise (Wagyu steak)

Wagyu vlees (Japans rund) uit Hokkaido wordt in dit land beschouwd als het beste vlees ter wereld. Bescheiden zijn ze niet die Japanners. Als je niet vies bent van een vetrandje, dan raad ik Peko Cise ten zeerste aan. De sappigste Wagyu steak van heel Tokyo verschijnt versneden of gehakt op je bord. De kaart werd de laatste jaren uitgebreid met andere lekkernijen uit Hokkaido, wat een bezoek aan Peko Cise tot een culinaire ontdekkingsreis maakt. Aanrader!

Openingstijden: 11 am tot 11 pm
Adres: Japan, 〒150-0047 Tokyo, Shibuya City, Kamiyamacho, 4−18

Bars

Ahiru Store (wijn en kleine gerechtjes)

Hier serveren ze natuurlijke wijnen vergezeld van een schoteltje huisgemaakte worst. De Franse eigenaars van Ahiru Store wisten op korte tijd met hun bescheiden wijnbar het hart van de Tomigayanen te veroveren. Vindingrijke gerechtjes en een ongedwongen sfeer maken van deze bistro een paradijs. Mensen staan in lange rijen aan de deur te wachten tot ze deze gastronomische hemel kunnen betreden. De populariteit van Ahiru Store weerspiegelt perfect waar de hipsters in deze buurt voor staan: biologische keuken, ongedwongen gezelligheid en veel wijn.

Openingstijden:  6 pm tot 12 pm (Zaterdag van 3 pm tot 9 pm en zondag gesloten)
Adres: 1 Chome-19-4 Tomigaya, 渋谷区 Shibuya City, Tokyo 151-0063, Japan

Fuglen

Fuglen, een legendarische koffie- en cocktailbar uit Oslo, opende hier in 2012 een nieuw filiaal. Super populair bij expats en locals zet deze bar zich stevig op de kaart. In de ochtend drink je er straffe koffie en thee, tegen de avond kantelt de sfeer en worden er Japanse en Noorse bieren gedronken. De barjongens mixen legendarische cocktails. Op zondagmiddag zit de bar stampvol, maar wring je gerust ergens tussen en chill mee op het Noors-Japanse ritme. De prijzen zijn Noors, de sfeer vintage Tokyo. Zonder twijfel één van de beste bars in Tokyo!

Openingstijden: 8 am tot 10 pm (Vanaf woensdag tot 1 am)
Adres: 1 Chome-16-11 Tomigaya, Shibuya City, Tokyo 151-0063, Japan

Coffee Supreme

Een langgerekte toog waaraan je de hele dag de beste espresso’s kan drinken. De Long Black is ideaal om wakker te worden. Liefhebbers van straffe koffie stippen deze bar best aan als hun volgende favoriete adres. Vraag gerust een glas water bij de koffie. Je zult het nodig hebben.

Openingstijden: 9 am tot 9 am
Adres: 42-3 Kamiyamacho, Shibuya City, Tokyo 150-0047, Japan

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening