Ga naar de inhoud
Tokyo.nl » De 23 wijken van Tokyo » Tsukiji

Tsukiji

De wijk Tsukiji in Tokyo
De wijk Tsukiji – Tokyo, Flickr: Yuta Kato

Tsukiji betekent letterlijk “herwonnen land”. Deze buurt dankt zijn faam aan de beroemde vismarkt die na zijn opening in 1935 uitgroeide tot de grootste ter wereld. Het is even afwachten of Tsukiji de verandering overleeft nu de vishandel eind 2018 verhuisde naar Toyosu door stadsreorganisatie in het kader van TOKYO2020.

Toeristen reageerden geschokt op deze verhuizing. Japan weet als geen ander dat economie en nostalgie niet samengaan. De legendarische binnenmarkt verdween en de beste sushirestaurants, waar mensen soms twee uur voor in de rij stonden, kregen een nieuwe plek in Toyosu. De buitenmarkt blijft wel op de vertrouwde oude plaats. Hier kan je in de voormiddag terecht voor een sushiontbijt, al verandert deze plek meer en meer in een pretpark waar grote ketens de plak zwaaien en de eigenheid stilaan verdwijnt. 

Sommige speciaalzaken zijn nog steeds in trek bij lokale restauranthouders en uiteraard blijft dit historisch een belangrijke locatie. Maar een bezoek aan Tsukiji is niet langer een must, eerder een extra.

Gouden reistip

Hongan-ji

de hongan-ji tempel
De Hongan-ji tempel in de wijk Tsukiji, Flickr: Takayuki Miki

Deze Jodo Shinshu boeddhistische tempel verhuisde na de grote Meireki-brand in 1657 naar Tsukiji. De shogun verbood een heropbouw in Asakusa. Zoals je nog zo vaak zal lezen in deze gouden gids, maakte de Kanto-aardbeving de tempel met de grond gelijk. Het indrukwekkende, ietwat bevreemdende gebouw dat je nu ziet, dateert van 1934. Motieven uit Indische tempels inspireerden de architect tot dit unieke bouwwerk. 

Hongan-ji fungeert ook als heiligdom voor de fans van Hideto Matsumoto. De Japanse gitarist-rockster pleegde in 1998 zelfmoord en kreeg uitzonderlijk hier een begrafenisceremonie. Je kan een ochtenddienst bijwonen om 7 am en een avonddienst om 4:30 pm.

Adres: 3 Chome-15-1 Tsukiji, Chuo City, Tokyo 104-0045, Japan

Eten in Tsukiji

Tsukiji buitenmarkt (Sushi-ontbijt)

de buitenmarkt in de wijk tsukiji
De buitenmarkt is minder beroemd dan de onlangs verhuisde binnenmarkt, maar is zeker een goede plek om sushi te proeven! Flickr: Shuets Udono

Durvers proeven op de oude Tsukiji vismarkt verse zee-egel, oesters en correct geprijsde kaisendon (kom met sashimi). Wie verder durft te kijken dan sushi, verkent hier de wereld van de Tamagoyaki. Deze omelet, vaak gecombineerd met sushi, prijst men aan als echte delicatesse en het vraagt ettelijke jaren om de juiste Tamagoyakitechniek onder de knie te krijgen. Vele Japanse restaurants zakken nog steeds naar de buitenmarkt af voor hun portie omeletkoek. De plaatsen waar een jongedame of vriendelijke, oude man je naar binnen probeert te lokken, zijn negen van de tien ketens en beslist te mijden.

Adres: 5 Chome-2-1 Tsukiji, Chuo City, Tokyo 104-0045, Japan

Verken Tsukiji Fish Park

Hoewel de beroemde vismarkt verhuisd is, biedt Tsukiji Fish Park een fascinerende blik op de maritieme cultuur van de omgeving. Dit park combineert groene ruimte met maritieme thema’s en is een heerlijke plek voor een ontspannende wandeling, vooral als je even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad.

Gindaco (Takoyaki)

Een Takoyakikraam aanprijzen in Tsukiji, het voelt als vloeken in een kerk. Gindaco verdient deze vermelding. Volgens mij worden hier de beste Takoyaki (deegballen met octopus) gebakken van de hele stad. Dit eetbarretje met enkele filialen in de stad bakt de takoyaki met een heerlijk krokant korstje en een smeuïge vulling. We zijn lekker tegendraads en kijken met een schoteltje Takoyaki op onze schoot uit over de Tsukiji buitenmarkt.

Openingstijden: 9 am tot 7 pm
Adres: Japan, 〒104-0045 Tokyo, Chuo City, Tsukiji, 4-chōme−7, 築地4丁目7−5 1F

Monja Dori

Huur een fiets in Tsukiji en steek de brug over richting Tsukishima. In de Monja Dori staat het ene Monjayakirestaurant naast het andere. Monjayaki is de Tokyo-variant van Okonomiyaki. Op grote bakplaten maakt men deze pruttelende pannenkoek voor je ogen klaar. Misschien niet de grootste culinaire ontdekking in Tokyo, de beleving draait vooral op gezellig samenzijn. Bezoek dit bij voorkeur dus niet alleen. De meeste restaurants zijn hier goed, dus daar waar er zich reeds Tokyoten rond de bakplaten hebben verzameld, kan je met een gerust hart naar binnen lopen.

Openingstijden: 11 am tot 11
Adres: 9 Tsukishima, Chuo City, Tokyo 104-0052, Japan

Tsukijigawa Park Day Camp

Voor een unieke ervaring kun je de Tsukijigawa Park Day Camp bezoeken, een openbare ruimte waar je kunt genieten van activiteiten zoals barbecuen en kamperen midden in de stad. Het is een leuke manier om te ontspannen en tegelijkertijd te genieten van een stukje natuur in het hart van Tokyo. Even ontsnappen aan de drukte van Tokyo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tokyo.nl logo

Hulp nodig met je reis?

Beroemde highlights van Japan tekening